Bicarbonat de sodiu dinti: Beneficiile utilizarii pentru albire

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Bicarbonatul de sodiu este un tip de sare, ușor de găsit în majoritatea gospodăriilor, care are aspectul unui mic cristal (similar cu sarea de masă) sau al unei pulberi fine. O utilizare practică a bicarbonatului de sodiu în produsele dentare este ca ingredient al pastei de dinți. Mulți oameni vor să își întrebe dentistul dacă acest ingredient este atât de bun pentru periajul dinților pe cât de mulți oameni susțin că este. 

Bicarbonat de sodiu pentru albirea dinților

Există patru metode diferite de utilizare a bicarbonatului de sodiu pentru albirea dinților.

Pastă de dinți și bicarbonat de sodiu

Poate că cel mai simplu mod de a adăuga bicarbonat de sodiu la rutina de igienă orală este prin utilizarea acestuia ca un topper de pastă de dinți. În timp ce majoritatea deja utilizează o pastă de dinți cu formulă de albire, se poate totuși profita de puterea suplimentară de albire a bicarbonatului de sodiu adăugându-l peste pasta de dinți pentru a freca petele lipite. 

Bicarbonat de sodiu și lămâie

Lămâia conține acid citric, care este un agent de albire natural, iar împreună cu bicarbonatul de sodiu este o modalitate dovedită de a șterge petele și de a albi eficient dinții. Acizii care se găsesc în sucul de lămâie acționează pentru a descompune chimic petele de suprafață, dezvăluind un smalț mai alb. Pentru a crea soluția se ia o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu și se amestecă cu o jumătate de linguriță de suc de lămâie pentru a obține o pastă. 

Apă de gură cu bicarbonat de sodiu

Apa de gură cu bicarbonat de sodiu a fost folosită de ani de zile pentru a curăța delicat, dezinfecta și echilibra pH-ului gurii pentru o sănătate orală optimă. Este atât de eficientă încât multe mărci de igienă orală au acum formule de apă de gură cu bicarbonat de sodiu în gamele lor de produse. Cu toate acestea, crearea unei ape de gură cu bicarbonat de sodiu acasă este la fel de ușoară. Pur și simplu se combină ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu cu ⅛ linguriță de sare și 1 cană de apă caldă și se amestecă pentru a dizolva bicarbonatul de sodiu și sarea. După care se folosește ca o apă de gură obișnuită fără a o înghiți. 

Beneficiile utilizării bicarbonatului de sodiu pentru dinți 

  • Reduce aciditatea și placa bacteriană

Dacă aciditatea din gură este prea mare, poate duce la erodarea smalțului și poate crește riscul de apariție a cariilor dentare. Bicarbonatul de sodiu este alcalin, așa că poate ajuta la reglarea PH-ului gurii, neutralizând aciditatea. Ca atare, bicarbonatul de sodiu nu numai că previne cariile dentare, dar ajută și la remineralizarea smalțului. Acesta poate limita, de asemenea, acumularea de placă dentară prin neutralizarea acizilor. 

  • Albește dinții

Unul dintre cele mai semnificative beneficii ale bicarbonatului de sodiu este capacitatea sa de a albi dinții. Acesta are un nivel scăzut de abrazivitate și poate îndepărta petele de pe suprafața dinților. Mai mult, produsele de îngrijire orală cu bicarbonat de sodiu sunt adesea mai eficiente în albirea dinților în comparație cu soluțiile mai abrazive care nu conțin bicarbonat de sodiu. Acesta poate fi folosit fie prin procurarea unei paste de dinți care are în componența sa bicarbonat de sodiu sau prin înmuierea periuței de dinți umedă în bicarbonat și spălarea pe dinți cu ea de două ori pe zi. 

  • Combate bacteriile

Problemele de sănătate orală, inclusiv bolile gingivale, rezultă din acumularea de bacterii pe dinți și gingii. Bicarbonatul de sodiu are proprietăți antibacteriene, așa că poate reduce apariția sau acumularea de bacterii în gură, care pot provoca apariția cariilor sau a bolilor parodontale. Periajul cu bicarbonat de sodiu poate ajuta la îndepărtarea resturilor alimentare care încurajează dezvoltarea bacteriilor. Un alt beneficiu este că nu afectează bacteriile benefice prezente în gură.

  • Calmează rănile din gură

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la accelerarea vindecării în cazul rănilor sau ulcerațiilor bucale. Rănile din gură durează mai mult să se vindece atunci când sunt agravate de băuturi, alimente și alți iritanți. Deoarece bicarbonatul este antiinflamator, poate fi folosit pentru a minimiza disconfortul provocat de răni și pentru a accelera vindecarea. Pentru a calma rănile și ulcerațiile bucale, se amestecă o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu cu un pahar de apă și se folosește ca apă de gură.

  • Este ieftin

Bicarbonatul de sodiu este accesibil și ușor de procurat în aproape toate farmaciile și magazinele alimentare.

Dezavantajele utilizării bicarbonatului de sodiu pentru dinți

  • Gust și textură neplăcută
  • Albire mai puțin spectaculoasă
  • Lipsa de fluorură

Concluzie

Bicarbonatul de sodiu este un produs de curățare a dinților ieftin și ușor de obținut. Fiind un abraziv blând, acesta poate atenua unele pete dentare și poate ajuta la îndepărtarea plăcii dentare. Cu toate acestea, deoarece nu conține fluor, nu este la fel de eficient în prevenirea cariilor ca pasta de dinți tipică cu fluor. Mulți oameni includ bicarbonatul de sodiu în rutinele lor de igienă orală, însă acesta nu ar trebui să înlocuiască pasta de dinți cu bicarbonat de sodiu în întregime, deoarece fluorul este necesar pentru a menține dinții puternici și gingiile sănătoase. Dacă aveți întrebări sau îngrijorări cu privire la igiena orală, consultați întotdeauna un dentist pentru sfaturi profesionale cu privire la ceea ce este cel mai bun pentru sănătatea dvs. dentară.