Cât durează o anestezie dentară?

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Mulți pacienți sunt anxioși când li se amorțește gura în cadrul unei proceduri dentare. Anestezia este definită ca o lipsă de senzație, iar acest tip de amorțeală se obține în stomatologie prin plasarea unui medicament anestezic în apropierea unui grup de nervi, care afectează sinapsele și blochează multe senzații, inclusiv durerea. În timp ce în perioada tratamentului pacientul nu simte nicio durere sau disconfort, aceasta va dori probabil ca orice efect să dispară cât mai rapid posibil după ce procedura este terminată.

Cât durează anestezia dentară?

Anestezicul se injectează sau se aplică local pe zona pe care dentistul trebuie să lucreze cum ar fi gingiile, interiorul obrazului sau dintele afectat. În urma administrării anestezicului local, va dura doar câteva minute pentru ca pacientul să-și piardă senzația în zona în care este injectat sau aplicat. Un dentist se va asigura că zona este complet amorțită înainte de a începe procedura. Cu majoritatea anestezicelor locale, dintele va fi amorțit timp de 2-3 ore, în timp ce buzele și limba vor fi amorțite timp de 3-5 ore după momentul injecției. Pe măsură ce fluxul sanguin transportă anestezicul de la locul de injectare pentru a fi metabolizat sau descompus, senzația de amorțeală va dispărea treptat. Unul dintre motivele pentru care unui pacient i se spune să se odihnească și să o ia ușor după orice procedură administrată cu anestezic este acela că prin efectuarea unor mișcări fizice sau prin angajarea în orice formă de activitate fizică intensă, efectele anestezice dispar mai repede. Un dentist poate prescrie analgezice mai ales dacă este probabil ca o persoană să simtă multă durere după ce efectul anestezicului dispare. 

În mod obișnuit, în stomatologie se folosește anestezia locală cu epinefrină. Efectul său de adormire durează 2-4 ore, iar în unele cazuri, până după câteva zile. Este important de reținut că pacienții care au boli de inimă, tensiune arterială ridicată sau reacții alergice la epinefrină să informeze medicul dentist cu privire la starea lor înainte de procedura de tratament de canal. Aceștia vor fi administrați cu un anestezic local fără epinefrină. Efectul adormitor al anestezicelor locale fără epinefrină durează, de obicei, o oră sau mai puțin de două ore după administrare. 

Un medic dentist poate folosi novocaină sau o altă marcă de anestezie în timpul următoarelor proceduri minore pentru a efectua un tratament cu durere minimă:

 • O obturație pentru o carie dentară
 • Îndepărtarea dintelui de minte
 • Alte proceduri dentare minore

În cele mai multe situații, anestezia folosită de un dentist va amorți dintele timp de 1-2 ore. Următoarele 3 până la 5 ore pot lăsa buzele, fața și limba amorțite, ceea ce poate fi frustrant dacă o persoană încearcă să revină la activitățile normale imediat după programare. La scurt timp după ce i s-a administrat un anestezic local, o persoană poate avea efecte secundare, dar, în majoritatea cazurilor, acestea sunt minore și temporare și nu cauzează probleme de lungă durată. Efectele secundare includ:

 • Limba, un dinte sau gura amorțită
 • Somnolență
 • Amețeală
 • Vedere încețoșată
 • Tremurături ale mușchilor

Cum să eliminați efectul de amorțeală al anesteziei?

În timp ce amorțeala va dispărea în mod natural cu timpul, aceste remedii la domiciliu pot ajuta la accelerarea procesului.

Masarea pielii

Dacă nu există umflături, aplicați o compresă caldă pentru a ajuta la creșterea fluxului sanguin în zona afectată. În plus față de utilizarea unei comprese calde, încercați să masați buzele pentru a le încălzi și pentru a crește fluxul sanguin. Evitați să atingeți direct zona de tratament și spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte și după ce ați masat buzele, gura și fața.

Activitatea fizică

Întrebați-vă medicul dentist dacă este sigur să participați la activități fizice după procedura dentară. O plimbare în pas vioi, o plimbare cu bicicleta sau chiar câteva minute de sărituri vor contribui la reducerea naturală a amorțelii. Activitatea fizică stimulează circulația sângelui în organism, ceea ce ajută la transportarea anesteziei departe de locul de injectare. Mișcarea încurajatoare va permite organismului să descompună și să metabolizeze Novocaina care a fost folosită în timpul tratamentului.

Somnul

În timp ce a trage un pui de somn este opusul unei activități active, adormitul poate ajuta să nu te vă mai gândiți la faptul că unele regiuni ale gurii și feței sunt amorțite. Stați pe spate, relaxați-vă și lăsați senzația de amorțeală să treacă până când anestezicul dispare s.

Așteptarea efectului natural de dezmorțire

Deoarece diferitele tipuri de proceduri dentare necesită cantități diferite de anestezie, nu există un răspuns unic pentru toate tipurile de proceduri pentru cât timp va rămâne gura amorțită după o procedură. Factorii care intră în joc în ceea ce privește cât timp va dura senzația de amorțeală, sunt înălțimea, greutatea și cât de repede poate metaboliza organismul anestezia. Locul din gură în care o persoană a avut nevoie de o lucrare intră, de asemenea, în joc, deoarece maxilarul inferior este un bloc nervos mare care controlează senzațiile în mai multe zone ale feței.

După cât timp poți mânca după anestezie dentară?

Dacă v-ați făcut recent o lucrare dentară, poate vă întrebați când veți putea mânca din nou. În cele mai multe cazuri, puteți mânca imediat ce efectele anesteziei dispar. Mestecatul în timp ce limba este amorțită nu este niciodată o idee bună. Efectele anesteziei ar trebui să dispară în aproximativ trei ore, dar uneori poate dura mai mult.

Întrebări frecvente

 1. Cât timp durează ca efectul anesteziei dentare să dispară?
  În cele mai multe situații, anestezia folosită de medicul dentist va amorți dintele timp de 1 până la 2 ore. Următoarele 3 până la 5 ore pot lăsa buzele, fața și limba amorțite, ceea ce poate fi frustrant dacă o persoană încearcă să revină la activitățile normale imediat după programare.
 2. Cum se dezmorțește gura după o procedură ce a necesitat anestezie?
  Este posibil să se dezmorțească gura prin masarea buzelor, a maxilarului sau a țesutului din afara gurii, deoarece poate stimula fluxul sanguin. Cu toate acestea, uneori se poate simți ciudat atunci când pielea pe care o atinge o persoană este amorțită, așa că este important să se maseze ușor. Înainte de a începe masajul, verificați zona pentru orice umflătură sau durere.
 3. Cât durează anestezia după o injecție dentară?
  Cu majoritatea anestezicelor locale, dintele va fi amorțit timp de 2-3 ore, în timp ce buzele și limba vor fi amorțite timp de 3-5 ore după momentul injecției. Pe măsură ce fluxul sanguin transportă anestezicul de la locul de injectare pentru a fi metabolizat sau descompus, senzația de amorțeală va dispărea treptat.

Concluzie

Timpul necesar pentru ca efectul anesteziei dentare să dispară depinde de mulți factori, cum ar fi tipul de anestezic pe care îl primește o persoană, cantitatea de anestezic administrată și organismul individual. Deși nu există prea multe lucruri pe care o persoană le poate face pentru a accelera efectele sedativelor și ale anesteziei generale, aceasta poate atenua amorțeala unui anestezic local prin creșterea fluxului sanguin în zonă.