Meniu

Cat dureaza o anestezie dentara: La ce sa te astepti dupa lucrare

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Mulți pacienți sunt anxioși când li se amorțește gura în cadrul unei proceduri dentare. Anestezia este definită ca o lipsă de senzație, iar acest tip de amorțeală se obține în stomatologie prin plasarea unui medicament anestezic în apropierea unui grup de nervi, care afectează sinapsele și blochează multe senzații, inclusiv durerea. În timp ce în perioada tratamentului pacientul nu simte nicio durere sau disconfort, aceasta va dori probabil ca orice efect să dispară cât mai rapid posibil după ce procedura este terminată.

Cât durează anestezia dentară?

Anestezicul se injectează sau se aplică local pe zona pe care dentistul trebuie să lucreze cum ar fi gingiile, interiorul obrazului sau dintele afectat. În urma administrării anestezicului local, va dura doar câteva minute pentru ca pacientul să-și piardă senzația în zona în care este injectat sau aplicat. Cu majoritatea anestezicelor locale, dintele va fi amorțit timp de 2-3 ore, în timp ce buzele și limba vor fi amorțite timp de 3-5 ore după momentul injecției. 

În mod obișnuit, în stomatologie se folosește anestezia locală cu epinefrină. Efectul său de adormire durează 2-4 ore, iar în unele cazuri, până după câteva zile. Este important de reținut că pacienții care au boli de inimă, tensiune arterială ridicată sau reacții alergice la epinefrină trebuie să informeze medicul dentist cu privire la starea lor înainte de procedura de tratament de canal. 

Un medic dentist poate folosi novocaină sau o altă marcă de anestezie în timpul următoarelor proceduri minore pentru a efectua un tratament cu durere minimă:

  • O obturație pentru o carie dentară
  • Îndepărtarea dintelui de minte
  • Alte proceduri dentare minore

La scurt timp după ce i s-a administrat un anestezic local, o persoană poate avea efecte secundare, dar, în majoritatea cazurilor, acestea sunt minore și temporare și nu cauzează probleme de lungă durată. Efectele secundare includ:

  • Limba, un dinte sau gura amorțită
  • Somnolență
  • Amețeală
  • Vedere încețoșată
  • Tremurături ale mușchilor

Cum să eliminați efectul de amorțeală al anesteziei?

Masarea pielii

Dacă nu există umflături, aplicați o compresă caldă pentru a ajuta la creșterea fluxului sanguin în zona afectată. În plus față de utilizarea unei comprese calde, încercați să masați buzele pentru a le încălzi și pentru a crește fluxul sanguin. Evitați să atingeți direct zona de tratament și spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte și după ce ați masat buzele, gura și fața.

Activitatea fizică

Întrebați-vă medicul dentist dacă este sigur să participați la activități fizice după procedura dentară. O plimbare în pas vioi, o plimbare cu bicicleta sau chiar câteva minute de sărituri vor contribui la reducerea naturală a amorțelii. Activitatea fizică stimulează circulația sângelui în organism, ceea ce ajută la transportarea anesteziei departe de locul de injectare. 

Somnul

În timp ce a trage un pui de somn este opusul unei activități active, adormitul poate ajuta să nu te vă mai gândiți la faptul că unele regiuni ale gurii și feței sunt amorțite. Stați pe spate, relaxați-vă și lăsați senzația de amorțeală să treacă până când anestezicul dispare s.

Așteptarea efectului natural de dezmorțire

Factorii care intră în joc în ceea ce privește cât timp va dura senzația de amorțeală, sunt înălțimea, greutatea și cât de repede poate metaboliza organismul anestezia. Locul din gură în care o persoană a avut nevoie de o lucrare intră, de asemenea, în joc, deoarece maxilarul inferior este un bloc nervos mare care controlează senzațiile în mai multe zone ale feței.

După cât timp poți mânca după anestezie dentară?

Dacă v-ați făcut recent o lucrare dentară, poate vă întrebați când veți putea mânca din nou. În cele mai multe cazuri, puteți mânca imediat ce efectele anesteziei dispar. Mestecatul în timp ce limba este amorțită nu este niciodată o idee bună. Efectele anesteziei ar trebui să dispară în aproximativ trei ore, dar uneori poate dura mai mult.

Concluzie

Timpul necesar pentru ca efectul anesteziei dentare să dispară depinde de mulți factori, cum ar fi tipul de anestezic pe care îl primește o persoană, cantitatea de anestezic administrată și organismul individual. Deși nu există prea multe lucruri pe care o persoană le poate face pentru a accelera efectele sedativelor și ale anesteziei generale, aceasta poate atenua amorțeala unui anestezic local prin creșterea fluxului sanguin în zonă.