Meniu

Cati dinti are un copil: Perioada de eruptie si modul de ingrijire

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Este important să le fie predată copiilor o igienă orală adecvată încă de la o vârstă fragedă, pentru a-i ajuta să-și protejeze dinții de carii. Totuși, periajul, curățarea între dinți și mersul la dentist pot părea mai degrabă, plictisitoare, chiar și pentru cei mai implicați dintre tineri.

Câți dinții de lapte are un copil?

Spre deosebire de inimă sau de creier, dinții nu sunt pregătiți să lucreze din ziua în care se naște un copil. Deși bebelușii încep să aibă primii dinți încă dinainte de a se naște, aceștia nu devin vizibili până când bebelușii au între 6 și 12 luni. După ce primul dinte se sparge, încep să apară și restul dinților. Majoritatea copiilor au primul set de dinți până la vârsta de 3 ani. Aceștia se numesc dinți primari sau dinți de lapte și sunt 20 în total. Când un copil ajunge la vârsta de 5 sau 6 ani, acești dinți încep să cadă, unul câte unul.

Când încep bebelușilor să le iasă dinții?

Deși vârsta la care copiilor încep să le iasă dinții poate varia foarte mult, la majoritatea acest lucru începe în jurul vârstei de șase luni și au toți dinții primari până la vârsta de trei ani. Dinții de lapte apar de obicei în următoarea ordine:

Dinții superiori

  • Incisivul central: Între 8 și 12 luni
  • Incisivii laterali: Între 9 și 13 luni
  • Primii molari: Între 13 și 19 luni
  • Canini: Între 16 și 22 de luni
  • Al doilea molar: între 25 și 33 de luni

Dinți inferiori

  • Incisivul central: Între 6 și 10 luni
  • Incisivii laterali: Între 10 și 16 luni
  • Primii molari: Între 14 și 18 luni
  • Canini: Între 17 și 23 de luni
  • Al doilea molar: de la 23 la 31 de luni

Câte măsele are un copil?

Cei opt dinți din față, atât în maxilarul superior, cât și în cel inferior, sunt identici în seturile de dinți primari și secundari. Copiii au opt molari în total, patru sunt primii molari și patru sunt al doilea molar. Primii molari se așează lângă canini, iar al doilea molar se așează lângă primii molari. Al doilea molar este ultimul dinte din partea din spate a gurii. Dinții de lapte nu apar toți împreună, diferite seturi de dinți erup în diferite etape pe parcursul procesului de dentiție.

De ce este important să se asigure îngrijirea dinților de lapte?

Se poate începe un regim de îngrijire a dinților de lapte înainte ca dinții să erupă efectiv, folosind o cârpă umedă sau un tifon pentru a curăța gingiile copilului. Odată ce primul dinte a erupt, ar trebui să începeți să-l periați. Până la vârsta de trei ani, ar trebui să treceți de la o pastă de dinți pentru sugari la o pastă de dinți pentru copii care conține fluor sau xilitol pentru a ajuta la protejarea dinților împotriva cariilor. Bineînțeles, examinările și curățările dentare regulate sunt o parte importantă a îngrijirii dinților de lapte. Nu numai că dentiștii pot identifica cariile și bolile gingivale în stadii incipiente, dar pot identifica și problemele care pot afecta dezvoltarea dinților permanenți. Se recomandă ca micuții să meargă la un medic stomatolog de îndată ce le apare primul dinte și nu mai târziu de prima lor zi de naștere.

Concluzie

Dinții trec prin mai multe etape de dezvoltare pe măsură ce îmbătrânim, de la copilărie la vârsta adultă. La fiecare vârstă, este important să menținem o igienă orală excelentă, inclusiv periajul zilnic și curățarea interdentară, programarea unor controale regulate la dentist și utilizarea unor produse de înaltă calitate.