Meniu

Coronita pe masea: cand este necesara si cum se aplica

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Coronițele pentru măsele reprezintă o soluție eficientă pentru restaurarea dinților afectați de carii extinse, fracturi sau tratamente endodontice. Acestea sunt concepute pentru a îmbunătăți funcționalitatea masticatorie și pentru a reda estetica dintelui natural.

Materialele din care sunt fabricate coronițele variază de la aliaje metalice la porțelan și zirconiu, fiecare având avantajele sale specifice. În plus, coronițele pentru măsele joacă un rol esențial în protejarea structurii rămase a dintelui și în prevenirea deteriorării ulterioare, asigurând astfel longevitatea și sănătatea danturii.

Motive pentru necesitatea unei coronițe pe măsea

Există diverse situații în care o coroniță pe măsea devine soluția ideală pentru a proteja și restaura o măsea afectată, fie că este vorba despre degradare avansată, fracturi sau tratamente endodontice.

Protejarea unui Dinte Slăbit sau Afectat

Deteriorare Extinsă: Când cariile dentare avansează și afectează o porțiune mare a dintelui, structura acestuia devine vulnerabilă și incapabilă să susțină o obturație convențională. În aceste cazuri, coroana dentară servește ca un scut protector, acoperind și izolând zona afectată de atacurile bacteriene ulterioare. Prin reconstrucția formei și funcționalității dintelui, coronița previne pierderea acestuia și menține integritatea arcadelor dentare. Aceasta este o metodă eficientă de a salva un dinte care altfel ar necesita extracție și permite pacientului să își păstreze dantura naturală cât mai mult timp posibil.

Dinte Crăpat sau Fracturat: Un dinte crăpat sau fracturat este susceptibil la deteriorare suplimentară și poate provoca disconfort sau chiar durere pacientului. Coroana dentară consolidează structura dintelui, distribuind uniform forțele masticatorii și prevenind extinderea fisurilor. Aceasta este o soluție de lungă durată care protejează dintele de stimuli externi, cum ar fi temperaturile extreme sau presiunea exercitată în timpul masticării, și restabilește capacitatea de a mânca și zâmbi fără griji.

Dinte cu Plombă Mare: Dacă un dinte conține o plombă de dimensiuni mari, integritatea sa poate fi compromisă, iar riscul de fracturare crește. Coroana dentară acoperă întregul dinte, inclusiv plomba, oferind o protecție suplimentară și evitând astfel ruperea acestuia. De asemenea, în cazul în care plomba este veche și începe să-și piardă aderența, coronița poate preveni infiltrarea bacteriilor și apariția cariilor sub plombă, facilitând o mai bună igienă orală și prelungind durata de viață a restaurării.

Restaurarea unui Dinte După Tratamentul de Canal

Tratamentul de canal salvează un dinte care altfel ar trebui extras, însă acest proces poate slăbi structura dintelui. Coroana dentară este adesea recomandată după un astfel de tratament pentru a oferi dintelui rezistența necesară și pentru a-l proteja de infecții ulterioare. Prin acoperirea dintelui tratat, coronița împiedică pătrunderea bacteriilor în canalul radicular curățat și sigilat, asigurând succesul pe termen lung al tratamentului endodontic. În plus, coronița restabilește forma și funcția dintelui și permite pacientului să mestece și să zâmbească fără restricții.

Îmbunătățirea Aspectului Estetic

Acoperirea dinților deformați sau puternic decolorați: Pentru pacienții care se confruntă cu dinți deformați sau cu o decolorare severă ce nu poate fi remediată prin metode de albire, coronițele dentare reprezintă o soluție estetică ideală. Acestea pot masca imperfecțiunile și oferă un aspect uniform și atractiv danturii. Prin personalizarea formei și nuanței, coronițele se integrează armonios cu restul dinților, redând încrederea în zâmbetul propriu. Ele sunt o metodă eficientă de a ascunde anomalii care altfel ar afecta armonia estetică a zâmbetului, contribuind semnificativ la îmbunătățirea aspectului general și la creșterea stimei de sine a pacientului.

Înlocuirea Dinților Lipsă

Implanturi Dentare: Implanturile dentare sunt o soluție de înlocuire a dinților lipsă care oferă un rezultat durabil și estetic. Acestea constă în inserarea unei rădăcini artificiale în osul maxilar, peste care se montează o coroniță ce imită aspectul și funcționalitatea unui dinte natural. Implanturile dentare sunt apreciate pentru stabilitatea și confortul pe care îl oferă, fiind o alternativă superioară protezelor dentare mobile. În plus, mențin integritatea osului maxilar și previn resorbția acestuia, contribuind la menținerea aspectului facial.

Punți Dentare: Punțile dentare sunt structuri protetice care se sprijină pe dinții adiacenți pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Acestea sunt compuse din coronițe care se aplică pe dinții piloni și din elemente intermediare care înlocuiesc dinții absenți. Punțile dentare restabilesc funcționalitatea masticatorie și estetica zâmbetului, fiind o opțiune mai accesibilă comparativ cu implanturile. Totodată, previn deplasarea dinților vecini și mențin alinierea corectă a arcadelor dentare.

Procedura de aplicare a coroniței pentru măsea

Procesul de aplicare a unei coronite masea începe cu o evaluare amănunțită și pregătirea dintelui, asigurându-se că rezultatul final va fi atât funcțional, cât și estetic.

Consultație inițială și examinare

Prima etapă în aplicarea unei coronițe pe măsea este consultația inițială, în cadrul căreia medicul dentist evaluează starea de sănătate orală a pacientului și determină necesitatea unei coronițe. Se realizează o examinare detaliată a măselei afectate, inclusiv radiografii, pentru a identifica orice probleme structurale sau carii ascunse. Medicul va discuta cu pacientul despre opțiunile de material pentru coroniță și va răspunde la întrebările acestuia privind procedura, durata de viață a coroniței și îngrijirea după tratament. Această etapă este crucială pentru planificarea tratamentului și pentru stabilirea așteptărilor pacientului în ceea ce privește rezultatul final.

Pregătirea Măselei

Îndepărtarea Cariei și Modelarea Măselei: Procesul de pregătire a măselei pentru o coroniță începe cu îndepărtarea oricărei carii existente și curățarea temeinică a măselei. Aceasta este o etapă esențială pentru a avea o bază sănătoasă și liberă de infecții pe care va fi plasată coronița. După curățare, medicul dentist modelează măseaua pentru a crea o suprafață optimă pentru fixarea coroniței. Acest proces de modelare este delicat și necesită o mare precizie pentru ca potrivirea coroniței să fie perfectă.

Luarea Amprentelor sau Scanărilor Digitale: După ce măseaua a fost pregătită, urmează etapa de luare a amprentelor sau realizarea scanărilor digitale. Acestea sunt necesare pentru a crea o replică exactă a măselei pacientului, care va fi folosită în laboratorul dentar pentru fabricarea coroniței permanente. Tehnologia modernă permite realizarea de scanări digitale de înaltă precizie, care sunt trimise direct la laborator, accelerând astfel procesul de fabricație și îmbunătățind calitatea ajustării coroanei.

Plasarea unei Coronițe Temporare

În așteptarea coroanei permanente, pacientul va primi o coroană temporară, care protejează măseaua și îi menține funcționalitatea. Această coroniță este realizată dintr-un material mai puțin durabil și este fixată cu un ciment temporar, ușor de îndepărtat. Coronița temporară permite pacientului să mestece și să vorbească normal, evitând disconfortul și protejând măseaua de eventualele sensibilități. De asemenea, aceasta menține spațiul necesar pentru coronița permanentă, prevenind deplasarea dinților adiacenți.

Fabricarea Coroanei Permanente

Coroane Fabricate în Laboratorul Tradițional: Coroanele dentare fabricate în laborator sunt realizate de tehnicieni dentari experimentați, care lucrează manual pentru a garanta o potrivire precisă și un aspect estetic plăcut. Aceste coronițe sunt create pe baza amprentelor sau scanărilor digitale ale măselelor pacientului și pot fi realizate din diverse materiale, în funcție de necesitățile și preferințele acestuia. Procesul de fabricație în laborator permite o personalizare detaliată și o verificare atentă a calității, oferind astfel o restaurare durabilă și naturală.

Coronițe Realizate în Aceeași Zi (Tehnologia CAD/CAM): Tehnologia computerizată de proiectare și fabricație asistată de calculator (CAD/CAM) a revoluționat procesul de creare a coronițelor dentare și permit realizarea și aplicarea acestora într-o singură vizită la cabinetul dentar. Această metodă inovatoare folosește scanări digitale de înaltă precizie pentru a proiecta coroana, care este apoi sculptată dintr-un bloc ceramic printr-o frezare precisă. Avantajele includ nu doar economisirea timpului pacientului, dar și o potrivire extrem de precisă, datorită eliminării erorilor umane asociate cu amprentele tradiționale. Coronițele realizate în aceeași zi sunt ideale pentru pacienții care doresc o soluție rapidă și confortabilă, fără a compromite calitatea restaurării.

Montarea și Cimentarea Coroniței Permanente

Montarea și cimentarea coroniței permanente reprezintă ultima etapă în procesul de restaurare a măselei. Medicul dentist va verifica mai întâi potrivirea și culoarea coroniței, asigurându-se că se aliniază perfect cu dinții adiacenți și că ocluzia este corectă. Odată confirmată potrivirea, coronița este cimentată ferm pe măsea, folosind materiale speciale care garantează aderența pe termen lung. Această etapă necesită o atenție deosebită pentru a preveni viitoarele probleme, cum ar fi desprinderea sau infiltrarea bacteriană sub coroniță. Pacientul este apoi instruit cu privire la îngrijirea adecvată a noii restaurări pentru a-i garanta longevitatea.

Întrebări frecvente

Este procedura de aplicare a coroanei pe măsea dureroasă?

De obicei, procedura de aplicare a unei coronițe nu este dureroasă, deoarece se efectuează sub anestezie locală. Este posibil să apară o sensibilitate temporară după ce anestezia își pierde efectul.

Cât timp durează procedura de aplicare a unei coronițe pe măsea?

Procedura de aplicare a unei coronițe pe măsea poate varia, dar de obicei necesită două vizite la cabinetul dentar, desfășurate pe parcursul a câteva săptămâni.

Poate o coroniță să fie reparată dacă se ciobește sau se sparge?

Da, unele coronițe pot fi reparate dacă se ciobesc sau se sparg, în funcție de gravitatea deteriorării. Este important să consultați un medic dentist pentru evaluare și reparație.

Cum știu dacă am nevoie de o coroană pe măsea?

Dacă aveți un dinte deteriorat, slăbit sau după un tratament de canal, medicul dentist vă poate recomanda o coroniță pentru a restaura funcționalitatea și estetica dintelui.

Pot să fac carie sub o coroană dentară?

Da, este posibil să dezvoltați carii sub o coroană dentară dacă bacteriile pătrund sub aceasta. Menținerea unei igiene orale riguroase este esențială pentru prevenirea acestui risc.

Cum aleg materialul potrivit pentru coroana pe măsea?

Alegerea materialului potrivit depinde de mai mulți factori, inclusiv locația dintelui, preferințele estetice și bugetul disponibil. Discutați cu medicul dentist pentru a determina cea mai bună opțiune pentru dvs.

Cât costă coronițele pentru măsele?

Costul unei coronițe pe măsea variază în funcție de materialul ales și de complexitatea cazului. Prețurile pot începe de la câteva sute de lei și pot crește în funcție de specificațiile tratamentului.

Pot coroanele dentare să fie albite?

Coroanele dentare nu pot fi albite prin procedurile obișnuite de albire dentară. Dacă doriți o nuanță mai deschisă, discutați cu medicul dentist despre înlocuirea coroniței cu una de o culoare mai deschisă.

Concluzie

Coronițele pe măsele reprezintă o soluție eficientă și durabilă pentru restaurarea dinților afectați. Cu o varietate de materiale disponibile și tehnici avansate de aplicare, coroanele pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților. Menținerea unei igiene orale adecvate și vizitele regulate la medicul dentist sunt esențiale pentru a asigura longevitatea acestor restaurări. În final, alegerea unei coronițe trebuie să fie informată și adaptată nevoilor individuale ale fiecărui pacient.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Mitchell, C. A., & Orr, J. F. (2005). Engineering properties and performance of dental crowns.

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1243/095441105X34248

Svanborg, P. (2020). A systematic review on the accuracy of zirconia crowns and fixed dental prostheses.

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/26415275.2019.1708202

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.