Meniu

Detartraj ultrasunete

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Detartrajul dentar cu ultrasunete este un dispozitiv stomatologic pentru îndepărtarea tartrului și a plăcii de pe dinți. Acesta este popular pentru vibrațiile sale ultrasonice, care descompune depozitele calcaroase de pe dinți.

Ce este detartrajul cu ultrasunete? 

Pentru detartrajul ultrasonic se utilizează un dispozitiv cu ultrasunete, care utilizează vibrații ultrasonice pentru a curăța dinții și a îndepărta placa bacteriană. Dispozitivul cu ultrasunete este format din trei componente majore: vibratorul cu ultrasunete, pompa de răcire și generatorul de ultrasunete. Vibratorul cu ultrasunete este componenta critică, deoarece utilizează frecvențe ultrasonice pentru a îndepărta placa, tartrul și alte resturi de pe dinți. Un curent electric de înaltă frecvență este aplicat unui cristal piezoelectric, care face să vibreze capul metalic al transductorului ultrasonic. Această vibrație creează unde ultrasonice care se deplasează prin capul metalic și curăță dinții. Undele ultrasonice fac ca picăturile de apă din lichidul de răcire să vibreze violent și să creeze un efect de curățare cu ultrasunete în gură sau în cavitatea bucală.

Cum funcționează detartrajul ultrasonic?

Un detartraj cu ultrasunete permite igienistului să îndepărteze complet tartrul de pe dinți într-un mod foarte delicat, producând daune minime sau deloc la nivelul dinților și rădăcinilor dentare, ceea ce este esențial. O parte din scopul unui tratament de igienă este de a lăsa suprafețele dentare frumoase și netede, deoarece cu cât suprafața este mai netedă, cu atât este mai greu pentru biofilmele de placă să se atașeze din nou.

Aparatele de scalare cu ultrasunete folosesc ultrasunetele pentru a îndepărta mai eficient depozitele de tartru de pe dinți. Acestea funcționează mecanic, folosind energie vibrațională ridicată care aruncă în aer în mod eficient tartrul, astfel încât acesta este mai ușor de îndepărtat. Detartrajul cu ultrasunete creează, de asemenea, unde de șoc care perturbă biofilmele de bacterii, astfel încât placa bacteriană și tartrul pot fi eliminate în mod terapeutic de pe dinți printr-un mic jet de apă sau apă de gură antibacteriană care este emis din apropierea vârfului scalerului. Jetul de apă ajută la răcirea vârfului detartratorului cu ultrasunete și este foarte eficient în a ajuta la îndepărtarea resturilor de pe dintele tratat. Acțiunea turbulentă cauzată de vârful vibrator al detartratorului cu ultrasunete face, de asemenea, ca o parte din apă să se spargă în multe bule mici. Aceste bule ajută la întreruperea și ruperea bacteriilor și creează un mediu oxigenat care este mai ostil pentru bacteriile anaerobe dăunătoare sau care urăsc oxigenul.

Inițial, scalerul cu ultrasunete a fost folosit doar pentru a îndepărta depunerile de tartru de pe suprafețele dentare vizibile în gură, dar poate fi folosit și la nivel subgingival, ceea ce înseamnă că poate îndepărta depunerile de tartru chiar de sub linia gingivală, curățând suprafețele rădăcinilor dinților fără a le deteriora. În timp ce dinții sunt acoperiți de un strat dur de smalț, rădăcinile dinților sunt acoperite de ceva numit cementum, care este mult mai moale decât smalțul și mai ușor de deteriorat, așa că este vital ca orice strat de tartru de pe rădăcinile dinților să fie îndepărtat cu grijă. Aparatele de scalare cu ultrasunete pot fi deosebit de benefice dacă o persoană are semne de boală gingivală.

Beneficiile detartrajului cu ultrasunete

Infecția și inflamația bolii gingivale pot provoca ceea ce se numește buzunare parodontale sau buzunare gingivale, care sunt spații între dinți și gingii, deoarece gingiile se retrag și încep să se îndepărteze de dinți. Aparatele de scalare cu ultrasunete sunt ușor la fel de eficiente ca și instrumentele manuale pentru îndepărtarea tartrului din buzunarele gingivale puțin adânci, iar dacă aceste spații sunt mai mari de 4 mm, atunci detartrajul cu ultrasunete este semnificativ mai eficient.

Utilizarea unui scaler cu ultrasunete poate fi deosebit de utilă dacă pacientul are nevoie de curățări mai frecvente pentru a controla boala gingivală. Adesea, tratamentul poate fi mai rapid decât utilizarea instrumentelor manuale pentru a finaliza aceeași muncă. Scalerul cu ultrasunete are vârfuri mici și necesită foarte puțină presiune pentru a fi eficient, astfel încât tratamentul ar trebui să fie mai confortabil. Acțiunea unui detartraj cu ultrasunete este mai blândă cu structura dentară, ceea ce este deosebit de important atunci când sunt necesare curățări frecvente. Vârfurile mai mici ale unui detartrator cu ultrasunete pot fi mai eficiente la curățarea sub colțurile și crăpăturile dificile, ajutând la eliminarea unui număr mai mare de bacterii care cauzează boli.

Dezavantaje de ultrasunete 

  • Aparatele de scalare cu ultrasunete necesită ca igienistul să poarte echipament de protecție din cauza formării unei ceței contaminate.
  • Vibrația instrumentelor cu ultrasunete face dificilă simpla simțire dacă suprafața rădăcinii este în întregime netedă și lipsită de tartru.
  • Stomatologii nu pot utiliza detartrajul cu ultrasunete pe pacienții cu stimulatoare cardiace.

Unele persoane cred detartrajul cu ultrasunete este mai periculos pentru dinții slabi, ceea ce este complet inexact. Instrumentele manuale necesită forțe de răzuire pentru a fi eficiente și pot elimina potențial cantități semnificative de smalț, expunând sensibilitatea dinților la unii pacienți. În schimb, instrumentele cu ultrasunete sunt mai puțin dăunătoare pentru suprafețele dentare. Aceasta indică faptul că pacienții mai în vârstă care au nevoie de curățarea dinților beneficiază de scalare cu ultrasunete decât de varianta manuală pentru a proteja smalțul dentar. Detartrajul dentar cu ultrasunete este un alt exemplu de tehnologie care face ca îngrijirea dinților să fie mai ușor de gestionat pentru pacienți. Experții consideră că cele mai bune rezultate se pot obține folosind ambele tipuri de instrumente. Ca urmare, curățările dentare oferă rezultate eficiente și eficace, cu un confort mai mare pentru pacient.

În multe cazuri, alegerea pentru un dispozitiv nu este ceva de care pacientul ar trebui să se preocupe. Mulți stomatologi folosesc încă scalare convenționale, iar numeroși sunt cei care au investit în tehnologie pentru a asigura timpi de tratament mai rapizi, la un confort mai mare pentru pacient. Ambele tehnici îndepărtează în mod eficient placa și tartrul, dar una dintre ele are un avantaj distinct prin oferirea unui confort suplimentar pacienților care se tem întotdeauna de vizitele la dentist.

Există contraindicații atunci când se utilizează detartrajul cu ultrasunete?

Dacă pacientul are un stimulator cardiac, este important să anunțe medicul înainte de începerea tratamentului, deoarece unele aparate de scalare cu ultrasunete pot afecta stimulatoarele cardiace. Cu toate acestea, majoritatea stimulatoarelor cardiace moderne sunt ecranate, iar aceasta este doar o măsură de precauție pentru a efectua tratamentul în siguranță.

Persoanele care au dinți deosebit de sensibili, care au erupt de curând, sau care sunt sensibili la schimbările de temperatură pot prefera ca dinții lor să fie scalpați manual în mod mai tradițional. În cazul în care, pacientul nu este sigur dacă dinții săi sunt sensibili, medicul va verifica acest lucru în mod regulat în timpul tratamentului și, dacă se simte vreun disconfort, se poate întrerupe orice tratament în orice moment prin simpla ridicare a mâinii. Este probabil să fie utilizată curățarea manuală în jurul oricăror restaurări din compozit sau porțelan sau a oricăror implanturi dentare, sau altfel se va folosi un vârf special conceput pentru detartrajul cu ultrasunete pentru a se asigura că aceste restaurări nu sunt zgâriate sau deteriorate în vreun fel.

Un scaler cu ultrasunete este instrument valoros, folositor în combaterea mai eficientă a bacteriilor care cauzează boli. În general, detartrajul cu ultrasunete se folosește în combinație cu instrumentele manuale tradiționale, îmbinând utilizarea ambelor instrumente pentru a oferi un tratament mai confortabil, un timp de tratament potențial mai scurt și cel mai bun rezultat clinic.

Întrebări frecvente

  1. Este sigură utilizarea dispozitivului acasă?
    Nu există riscuri semnificative asociate cu utilizarea unui detartraj cu ultrasunete. Cu toate acestea, este esențial să rețineți că nu ar trebui să folosiți un detartraj cu ultrasunete pentru a îndepărta tartrul de pe suprafețele rădăcinilor dinților acasă. În acest scop, ar trebui să se utilizeze un detartrator manual sau un vârf de detartraj cu ultrasunete. În orice caz, detartratoarele cu ultrasunete pentru dinți sunt sigure pentru a fi utilizate acasă, atâta timp cât urmați instrucțiunile furnizate de medicul dentist. Este esențial să țineți cont de faptul că acestea sunt echipamente orale puternice și trebuie să le folosiți cu prudență. O utilizare necorespunzătoare ar putea duce la deteriorarea dinților sau a gingiilor. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri, este recomandat să consultați un medic stomatolog. Aceștia pot discuta cu dvs. posibilele rezultate ale utilizării necorespunzătoare și vă pot oferi un tratament, dacă este necesar.
  2. De ce adoptă stomatologii o nouă tehnologie pentru scalarea dinților?
    Detartrajul manual al dinților cu ajutorul instrumentelor de răzuire manuale a fost și este încă standardul în rândul multor dentiști. Cu toate acestea, stomatologii și igieniștii moderni preferă din ce în ce mai mult detartrajul cu ultrasunete pentru a detartra dinții. Aceste noi instrumente funcționează cu ajutorul vibrațiilor ultrasonice pentru a îndepărta placa și tartrul de pe dinți. 

Concluzie

Tratamentele regulate de igienă dentară sunt esențiale pentru sănătatea dinților și a gingiilor. Prin îndepărtarea întregii plăci bacteriene întărite sau a tartrului de pe dinți și a oricăror rădăcini dentare expuse, un igienist poate ajuta gingiile să rămână mai puternice, mai sănătoase și fără boli. În același timp, acest tratament simplu ajută la protejarea sănătății generale, deoarece bolile gingivale au fost asociate cu numeroase probleme grave de sănătate, inclusiv diabet, artrită reumatoidă, accident vascular cerebral, boli cardiovasculare și demență. Ulterior, dinții vor arăta mai strălucitori și gura se va simți mai proaspătă.