Meniu

Dinti de ceramica pe suport metalic: avantaje si dezavantaje

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Dinții din ceramică pe suport metalic reprezintă o soluție populară și eficientă pentru restaurarea dinților deteriorați sau cariați. Aceste coroane combină rezistența metalului cu estetica ceramicii, oferind o durabilitate sporită și un aspect natural.

Acestea sunt utilizate frecvent pentru a proteja dinții după tratamente endodontice sau pentru a îmbunătăți aspectul dinților decolorați sau deformați. În plus, coroanele din ceramică pe suport metalic sunt o opțiune accesibilă comparativ cu alte tipuri de coroane dentare, cum ar fi cele complet ceramice.

Avantajele dinților din ceramică pe suport metalic

Dinții de ceramică oferă numeroase avantaje, inclusiv durabilitate, rezistență și estetică superioară. Aceste coroane sunt ideale pentru restaurarea dinților deteriorați sau cariați, oferind o combinație de rezistență structurală și un aspect natural.

Durabilitate și rezistență

Substratul metalic oferă integritate structurală: Substratul metalic al dinților din ceramică pe suport metalic conferă coroanelor o integritate structurală excepțională. Metalul utilizat în aceste coroane este extrem de durabil și rezistent la uzură, oferind o protecție pe termen lung pentru dinții restaurați. Aceasta face ca dinții ceramică pe suport metalic să fie o alegere excelentă pentru dinții posteriori, care sunt supuși unor forțe de masticație mai mari. În plus, substratul metalic permite o fixare mai bună a coroanei pe dintele natural, prevenind astfel desprinderea sau deteriorarea acesteia în timp.

Capacitatea de a rezista forțelor de masticație: Dinții din ceramică pe suport metalic sunt proiectați pentru a rezista forțelor de masticație intense. Stratul de ceramică aplicat peste substratul metalic este suficient de robust pentru a face față presiunii exercitate în timpul mestecării alimentelor dure. Coroanele nu se vor crăpa sau ciobi ușor, menținându-și funcționalitatea și estetica pe termen lung datorită stratului de ceramică. De asemenea, coroanele ceramică pe suport metalic sunt ideale pentru pacienții care suferă de bruxism, deoarece pot rezista uzurii cauzate de scrâșnirea dinților.

Estetică

Stratul de ceramică imită aspectul natural al dintelui: Stratul de ceramică aplicat pe dinții de ceramică pe suport metalic este conceput pentru a imita cât mai fidel aspectul natural al dintelui. Ceramica poate fi personalizată pentru a se potrivi perfect cu nuanța și textura dinților naturali ai pacientului, oferind un aspect uniform și plăcut. Aceasta face ca dinții din ceramică pe suport metalic să fie o alegere populară pentru restaurarea dinților anteriori, unde estetica joacă un rol crucial. În plus, ceramica utilizată este rezistentă la pete, oferind un zâmbet strălucitor și sănătos pe termen lung.

Potrivirea culorii cu dinții adiacenți: Un alt avantaj major al dinților din ceramică pe suport metalic este capacitatea de a potrivi culoarea coroanei cu cea a dinților adiacenți. Tehnicienii dentari pot ajusta nuanța ceramicii pentru a se integra perfect în zâmbetul pacientului, asigurând un aspect natural și armonios. Aceasta este deosebit de importantă pentru pacienții care doresc să îmbunătățească estetica zâmbetului lor fără a compromite aspectul natural al dinților. Potrivirea precisă a culorii contribuie la creșterea încrederii în sine și la satisfacția generală a pacientului.

Versatilitate

Potrivit pentru dinții anteriori și posteriori: Dinții ceramică pe suport metalic sunt extrem de versatili și pot fi utilizați atât pentru dinții anteriori, cât și pentru cei posteriori. Aceasta se datorează combinației de rezistență și estetică pe care o oferă. Pentru dinții anteriori, stratul de ceramică poate fi personalizat pentru a se potrivi perfect cu nuanța și forma dinților naturali, asigurând un aspect estetic plăcut. Pentru dinții posteriori, substratul metalic conferă coroanelor o durabilitate excepțională, fiind capabil să reziste forțelor de masticație intense. Această versatilitate face ca dinții din ceramică pe suport metalic să fie o alegere populară pentru o gamă largă de nevoi dentare.

Pot fi utilizate pentru coroane individuale sau punți dentare: Dinții din ceramică pe suport metalic sunt potriviți atât pentru coroane individuale, cât și pentru punți dentare. Coroanele individuale sunt utilizate pentru a restaura dinții deteriorați sau cariați, oferind o protecție robustă și un aspect estetic plăcut. Punțile dentare, pe de altă parte, sunt utilizate pentru a înlocui dinții lipsă, fiind compuse din două coroane pe suport metalic cu un dinte fals între ele. Aceasta permite restaurarea funcționalității și esteticii zâmbetului pacientului, asigurând o ocluzie corectă și confortabilă. Versatilitatea dinților din ceramică pe suport metalic îi face o soluție ideală pentru diverse nevoi de restaurare dentară.

Eficiența costurilor comparativ cu coroanele complet ceramice: Dinții din ceramică pe suport metalic sunt adesea mai accesibili din punct de vedere financiar comparativ cu coroanele complet ceramice. Deși coroanele complet ceramice oferă o estetică superioară, acestea sunt, în general, mai costisitoare. Dinții din ceramică pe suport metalic oferă un echilibru excelent între cost și beneficii, combinând durabilitatea metalului cu estetica ceramicii la un preț mai accesibil. Aceasta face ca aceste coroane să fie o opțiune populară pentru pacienții care doresc să îmbunătățească aspectul și funcționalitatea dinților lor fără a compromite bugetul.

Dezavantajele dinților din ceramică pe suport metalic

Deși dinții din ceramică pe suport metalic oferă numeroase avantaje, există și câteva dezavantaje care trebuie luate în considerare. Acestea includ limitările estetice și potențialul de a provoca reacții alergice la metal.

Limitări estetice

Posibilitatea ca marginea metalică să fie vizibilă la linia gingiei: Unul dintre principalele dezavantaje ale dinților din ceramică pe suport metalic este posibilitatea ca marginea metalică să devină vizibilă la linia gingiei. Acest lucru se poate întâmpla în timp, pe măsură ce gingiile se retrag, expunând marginea metalică a coroanei. Aceasta poate afecta aspectul estetic al zâmbetului, mai ales în cazul dinților anteriori. Pentru a minimiza acest risc, tehnicienii dentari pot utiliza tehnici speciale de aplicare a ceramicii pentru a acoperi cât mai bine marginea metalică și a oferi un aspect estetic plăcut.

Transparență redusă comparativ cu coroanele complet ceramice: Unul dintre dezavantajele dinților din ceramică pe suport metalic este transparența redusă în comparație cu coroanele complet ceramice. Stratul de metal de sub ceramică poate împiedica trecerea luminii prin coroană, ceea ce face ca aceasta să pară mai opacă și mai puțin naturală. Aceasta poate fi o problemă estetică, mai ales pentru dinții anteriori, unde transparența și luminozitatea sunt esențiale pentru un aspect natural. Deși tehnicienii dentari pot utiliza tehnici avansate pentru a îmbunătăți aspectul estetic al coroanelor pe suport metalic, acestea nu vor atinge niciodată nivelul de transparență oferit de coroanele complet ceramice.

Potențialul pentru alergii sau sensibilități la metal

Un alt dezavantaj al dinților ceramică pe suport metalic este riscul de a provoca alergii sau sensibilități la metal. Anumite persoane pot dezvolta reacții alergice la metalele utilizate în substratul coroanei, cum ar fi nichelul sau cromul. Aceste reacții pot include iritații ale gingiilor, inflamații și disconfort general. Pentru a minimiza acest risc, se pot utiliza aliaje nobile, cum ar fi aurul sau platina, care sunt mai bine tolerate de organism. Cu toate acestea, utilizarea acestor aliaje poate crește costul coroanei. Este important ca pacienții să informeze medicul stomatolog despre orice alergii cunoscute la metale înainte de a opta pentru o coroană ceramică pe suport metalic.

ÎndepĂrtarea unei porțiuni mai mari din structura dentară

Dinții din ceramică pe suport metalic necesită o reducere mai mare a structurii dentare în comparație cu coroanele complet ceramice. Aceasta se datorează grosimii substratului metalic și a stratului de ceramică, care necesită mai mult spațiu pentru a se potrivi corect pe dinte. În timpul procedurii de pregătire a dintelui, medicul stomatolog trebuie să îndepărteze o cantitate semnificativă de smalț și dentină pentru a face loc coroanei. Aceasta poate slăbi dintele și poate crește riscul de fracturi sau alte complicații pe termen lung. Deși coroanele complet ceramice necesită o reducere mai mică a structurii dentare, acestea nu oferă aceeași durabilitate și rezistență ca cele pe suport metalic.

Riscul de ciobire sau fracturare a ceramicii

Un alt dezavantaj al dinților din ceramică pe suport metalic este riscul de ciobire sau fracturare a stratului de ceramică. Deși ceramica este un material durabil, aceasta poate fi susceptibilă la ciobire sau fracturare în cazul în care coroana este supusă unor forțe de masticație intense sau impacturi. Acest risc este mai mare în cazul pacienților care suferă de bruxism sau care au obiceiul de a mesteca obiecte dure. În cazul în care ceramica se ciobește sau se fracturează, coroana poate necesita reparații sau înlocuire, ceea ce poate fi costisitor și incomod pentru pacient. Este important ca pacienții să urmeze recomandările medicului stomatolog pentru a minimiza riscul de deteriorare a coroanelor pe suport metalic.

Întrebări frecvente

Cât timp durează, de obicei, dinții din ceramică pe suport metalic?

Dinții din ceramică pe suport metalic au o durată medie de viață de aproximativ 10-15 ani, dar pot dura și mai mult cu o îngrijire adecvată.

Sunt dinții din ceramică pe suport metalic potriviți pentru dinții din față?

Da, dinții din ceramică pe suport metalic pot fi utilizați pentru dinții din față, oferind un echilibru între estetică și durabilitate.

Pot fi albiți sau potriviți la culoare dinții din ceramică pe suport metalic după aplicare?

Dinții din ceramică pe suport metalic nu pot fi albiți după aplicare, dar pot fi potriviți la culoare în timpul procesului de fabricație.

Cum se compară costul dinților din ceramică cu cel al coroanelor complet ceramice?

Dinții din ceramică sunt, în general, mai accesibili decât coroanele complet ceramice, oferind un echilibru între cost și beneficii.

Există restricții alimentare pentru dinții din ceramică pe suport metalic?

Pacienții ar trebui să evite alimentele foarte dure sau lipicioase pentru a preveni deteriorarea coroanelor.

Pot fi reparați dinții din ceramică dacă se ciobesc sau se fracturează?

Da, dinții din ceramică pot fi reparați dacă se ciobesc sau se fracturează, dar în unele cazuri poate fi necesară înlocuirea coroanei.

Care este diferența dintre un dinte de ceramică pe suport metalic și un dinte complet metalic?

Dinții de ceramică pe suport metalic combină un substrat metalic cu un strat de ceramică pentru a oferi atât durabilitate, cât și estetică, în timp ce dinții complet metalici sunt fabricați integral din metal și sunt extrem de durabili, dar mai puțin estetici.

Concluzie

Dinții din ceramică pe suport metalic reprezintă o soluție excelentă pentru restaurarea dinților deteriorați sau cariați, oferind un echilibru între durabilitate și estetică. Cu o îngrijire adecvată și vizite regulate la medicul stomatolog, aceste coroane pot dura mulți ani, asigurând un zâmbet sănătos și frumos. Alegerea între dinții ceramică pe suport metalic și alte tipuri de coroane depinde de nevoile și preferințele individuale ale pacientului, precum și de recomandările medicului stomatolog.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Behr, M., Zeman, F., Baitinger, T., Galler, J., Koller, M., Handel, G., & Rosentritt, M. (2014). The clinical performance of porcelain-fused-to-metal precious alloy single crowns: chipping, recurrent caries, periodontitis, and loss of retention.

https://openurl.ebsco.com/EPDB%3Agcd%3A14%3A7709374/detailv2?sid=ebsco%3Aplink%3Ascholar&id=ebsco%3Agcd%3A94728790&crl=c

Hama Suleiman, S., & Vult von Steyern, P. (2013). Fracture strength of porcelain fused to metal crowns made of cast, milled or laser-sintered cobalt-chromium.

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/00016357.2012.757650?casa_token=wXJT8VPOzoQAAAAA%3A0Qvskb7glPC9IztRXbIV-HA-fXZ15_kgQftgSyqjaPePIH1tsExk469sXOFgHQpSHpMAtPb20yJAC98

Ahmad, Z. (2011). Porcelain fused to metal (PFM) crowns and caries in adjacent teeth.

https://ecommons.aku.edu/pakistan_fhs_mc_surg_dent_oral_maxillofac/11/

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.