Meniu

Dinti provizorii

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Lucrările provizorii sunt adesea folosite în timpul procedurilor stomatologice restaurative complexe. Acestea sunt utilizate în calitate de înlocuitori protetici temporari în timp ce pacienții așteaptă o restaurare permanentă. Restaurările provizorii le oferă pacienților posibilitatea de a încerca aspectul și senzația protezei finale și de a face orice modificări necesare înainte de fabricarea și montarea finală. Spre deosebire de protezele provizorii din trecut, lucrările moderne sunt foarte funcționale și plăcute din punct de vedere estetic. Dispozitivele provizorii de astăzi sunt realizate din rășină acrilică de calitate, care imită aspectul și senzația restaurărilor permanente din metal sau ceramică.

Lucrare provizorie pe implant

Lucrările provizorii sunt o parte importantă și adesea dificilă a implantologiei dentare. Pe lângă faptul că dinții provizorii trebuie să mențină o funcție adecvată și un aspect estetic până când poate fi plasată o restaurare permanentă, ei sunt, de asemenea, importanți pentru a determina cel mai bun design de restaurare pentru scenariul dat și pentru a oferi un șablon pentru conturarea și maturarea țesuturilor moi.

Beneficiile lucrărilor provizorii pe implant

Protezele provizorii dentare asigură următoarele funcții:

 • Previn mișcarea dinților din jur
 • Protejează dinții naturali reduși care sunt pregătiți pentru restaurări
 • Păstrează sănătatea și contururile naturale ale gingiilor din jurul restaurării
 • Protejează dentina expusă împotriva bacteriilor și a plăcii bacteriene
 • Previne sensibilitatea dentară
 • Facilitează consumul de alimente și vorbirea normală

Riscurile lucrărilor provizorii pe implant

Din punct de vedere estetic, lucrările provizorii după extracția dentară și înainte de plasarea implantului sau în timpul vindecării implantului, pot fi deosebit de dificile. Combinarea cerințelor pentru un aspect estetic acceptabil cu cele de vindecare netulburată a țesuturilor necesită adesea un compromis convenit de pacient și de medicul dentist. Sunt disponibile mai multe opțiuni pentru dinții provizorii în timpul perioadei de vindecare după extracția dentară și/sau plasarea implantului. Acestea includ alternative detașabile și fixe. În timp ce protezele parțiale provizorii detașabile sunt opțiunea de urmat în cele mai multe cazuri, trebuie acordată o atenție deosebită proiectării acestora în zonele de chirurgie implantară. După plasarea implantului, în special atunci când este combinată cu proceduri de augmentare osoasă, se poate aplica din greșeală presiune asupra zonei de vindecare. Această presiune, definită ca încărcare transmucoasă, poate fi în detrimentul vindecării grefei osoase și al supraviețuirii implantului, de asemenea, poate modifica în mod nefavorabil contururile țesuturilor moi înconjurătoare. Prin urmare, protezele parțiale detașabile provizorii trebuie proiectate cu atenție și trebuie verificată stabilitatea funcțională pentru a evita contactul cu țesuturilor subiacente și presiunea asupra lor.

Scopurile lucrărilor provizorii pe implanturi

Lucrarea provizorie susținută de implant este concepută pentru:

 • Optimizarea locației de contact în raport cu dintele natural alăturat sau coroana protetică.
 • Regenerarea papilelor adecvate în înălțime și lățime.
 • Stabilirea marginilor mucoasei periimplantare în armonie cu contururile gingivale ale dinților adiacenți.

Dintele provizoriu servește, de asemenea, ca instrument de testare pentru pacient, dentist și tehnician dentar pentru a optimiza rezultatul estetic al restaurării finale.

Coroană dentară provizorie

O îmbunătățire spectaculoasă a procedurilor moderne de implantare dentară este capacitatea de a plasa o coroană dentară provizorie deasupra implantului în aceeași zi cu instalarea implantului. Această coroană provizorie arată bine și este funcțională, dar nu este concepută pentru o utilizare pe termen lung. Termenul de coroană descrie porțiunea dintelui care se extinde deasupra liniei gingivale, cu alte cuvinte, porțiunea dintelui care poate fi văzută într-o gură sănătoasă. Este, de asemenea, folosit mai colocvial pentru a descrie procedura dentară de a avea o coroană protetică plasată peste un dinte cariabil, ciobit, fisurat sau deteriorat. Utilizarea acestui cod de procedură dentară se aplică atunci când coroana provizorie plasată pe un dinte este interimară, ceea ce înseamnă că rămâne temporar la locul ei ca un suport până când poate fi plasată cea protetică finală. 

Totuși, o coroană provizorie este diferită de una temporară. O coroană provizorie este utilizată în scopuri estetice pentru a acoperi o restaurare în curs de realizare, în timp ce un laborator creează versiunea finală a celei permanente. Coroanele provizorii sunt mai durabile și pot rămâne în poziție până la șase luni.

Înlocuirea unei coroane dentare provizorii

O persoană ar putea fi tentată să lase restaurarea provizorie la locul ei pentru că arată bine, dar există unele riscuri asociate cu lăsarea unei coroane provizorii prea mult timp.

 • Debondare. Dinții provizorii nu sunt meniți să rămână la locul lor toată viața. Aceștia sunt fixați astfel încât, de obicei, vor rămâne la locul lor în timpul perioadei de vindecare, dar după aceea, devin incerți. Este posibil ca o persoană să se confrunte cu pierderea coroanei provizorii (dinților provizorii) dacă aceasta este lăsată pentru prea mult timp. Aceasta ar putea fi refăcută, dar nu va oferi unei persoane longevitatea pe care o va avea o coroană permanentă.
 • Decolorarea. O coroană definitivă este proiectată folosind o ceramică avansată care rezistă la pete chiar mai bine decât dinții naturali, una provizorie, însă, nu o face. Este posibil ca dinții provizorii să se păteze dacă o persoană îi lasă înăuntru mai mult de câteva săptămâni sau câteva luni, cât este nevoie pentru ca implantul să se vindece. 
 • Spargerea. Coroanele dentare provizorii nu sunt realizate cu aceeași ceramică avansată ca și coroana finală. Acest lucru înseamnă că nu sunt capabile să reziste la același nivel de forță. Dacă o persoană mușcă ceva tare sau experimentează o traumă asupra acesteia, este posibil să se rupă. Coroanele finale sunt proiectate folosind cele mai bune materiale disponibile și uneori pot dura la fel de mult ca și implanturile dentare.
 • Eșecul implantului. Coroanele provizorii sunt concepute pentru a arăta ca niște dinți naturali și sunt proiectate să funcționeze în mare parte ca niște dinți de înlocuire. Cu toate acestea, ele nu sunt chiar la fel.

În trecut, medicii dentiști nu plasau coroane pe implanturile noi din cauza temerii că o forță prea mare și prea rapidă, ar putea duce la eșecul implantului. Coroanele provizorii evită această problemă prin crearea a ceea ce este descris drept “ocluzie ușoară”, acestea primesc presiune din partea dinților opuși, dar nu prea multă. Acest lucru este ideal în timpul perioadei de vindecare. O mică presiune ajută la stimularea osului, dar nu este atât de multă încât să poată disloca implantul în curs de vindecare. Odată ce vindecarea este completă, implantul necesită mai multă presiune pentru a-l ajuta să dezvolte un os puternic care să țină implantul pe viață. Deoarece coroana provizorie are doar o ocluzie ușoară, este posibil ca implantul să nu dezvolte niciodată osul mai puternic și să fie mai predispus la eșec.

Întrebări frecvente

 1. Ce sunt lucrările provizorii?
  Lucrările provizorii sunt dinții sau coroanele dentare folosite în timpul procedurilor stomatologice de restaurare complexe în calitate de înlocuitori protetici temporari. Acestea sunt plasate pentru o perioadă de timp ca să îndeplinească funcția de masticație și estetică în timp ce pacienții așteaptă o restaurare permanentă.
 2. Care sunt tipurile de materiale provizorii în stomatologie?
  Există două tipuri de materiale provizorii în stomatologie, cele directe și cele indirecte. Cele directe sunt utilizate pentru a fabrica dinții provizorii direct în gura pacientului. Cele indirecte sunt folosite pentru a crea restaurarea provizorie a unei amprente sau a unui model. 
 3. Toți pacienții au nevoie de o restaurare provizorie pe parcursul tratamentului dentar?
  Este posibil să fie nevoie de o restaurare provizorie dacă pacientul se pregătește să obțină o nouă coroană, punte, fațete, implanturi dentare sau o altă restaurare permanentă. Se pot pune dinți provizorii pentru a asigura pacientului un aspect estetic și funcțional.
 4. Ce trebuie să știe un pacient despre dinții provizorii?
  Dinții provizorii sau orice lucrare provizorie este construită într-un laborator dentar folosind amprentele și imaginile digitale ale dinților pacientului. Laboratorul va produce un “wax-up” pe care pacientul îl va aproba înainte ca dinții provizorii să fie fabricați. Dentistul va pregăti dinții pentru lucrările provizorii și îi va atașa temporar, unde vor rămâne până când pacientul va fi pregătit pentru restaurările permanente.
 5. Există indicații speciale după instalarea restaurărilor provizorii?
  Este posibil să trebuiască ca pacientul să poarte protezele provizorii doar câteva zile sau câteva luni, în funcție de tipul de reconstrucție dentară prin care trece. Lucrările provizorii formate în locul coroanelor sau al fațetelor pot fi purtate doar câteva zile sau câteva săptămâni, în timp ce pacienții cu implanturi dentare și cu reconstrucție bucală completă vor trebui să poarte lucrările provizorii timp de câteva luni, timp în care gingiile se vindecă și implanturile fuzionează cu osul din jur. Este important de reținut că lucrările provizorii sunt mai puțin durabile decât cele permanente și sunt plasate cu ajutorul cimentului provizoriu. Deoarece este posibil ca acestea să se deplaseze sau să se deterioreze, pacientul trebuie să aibă grijă să urmeze instrucțiunile medicului dentist pentru îngrijirea dinților provizorii – inclusiv să respecte o bună igienă orală, restricțiile dietetice și să folosească un echipament de protecție a gurii în timpul sportului sau al activităților cu impact ridicat.

Concluzie

Coroana dentară provizorie sau dintele provizoriu de pe un implant ar putea arăta bine și poate funcționa ca și dinții naturali. Cu toate acestea, nici coroana provizorie și nici dintele provizoriu nu sunt concepute sau plasate pentru a fi o restaurare pe termen lung. Dacă sunt  lăsate pentru o perioadă lungă de timp, pot cauza multe probleme, de la rezultate neatractive până la eșecul implantului.