Meniu

Dintii de zirconiu se ingalbenesc: cauzele si prevenirea lor

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Dintii de zirconiu sunt cunoscuți pentru durabilitatea și estetica lor superioară, dar uneori pot prezenta semne de îngălbenire. Aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv deteriorarea suprafeței coroanei în timpul ajustărilor dentare sau curățării profesionale.

De asemenea, materialele utilizate pentru coroane pot influența rezistența la pete. Este important să înțelegem cauzele și să luăm măsuri preventive pentru a menține aspectul alb și strălucitor al coroanelor din zirconiu. În cazul în care coroanele au început să se îngălbenească, există opțiuni de tratament disponibile, inclusiv curățarea profesională și, în cazuri mai severe, înlocuirea coroanelor.

Cauzele îngălbenirii coroanelor dentare din zirconiu

Îngălbenirea coroanelor dentare din zirconiu poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv deteriorarea suprafeței coroanei sau a glazurii în timpul ajustărilor dentare sau curățării profesionale. Este important să identificăm aceste cauze pentru a preveni și trata eficient îngălbenirea coroanelor.

Deteriorarea suprafeței coroanei sau a glazurii

Deteriorarea în timpul ajustărilor efectuate de medicul dentist: În timpul ajustărilor pentru a se potrivi mușcăturii pacientului, medicul dentist poate deteriora glazura coroanei. Aceasta poate apărea dacă medicul dentist folosește instrumente abrazive sau tehnici necorespunzătoare, care pot zgâria sau îndepărta stratul protector al glazurii. Fără această glazură, coroana devine mai susceptibilă la pete și decolorare. De asemenea, dacă laboratorul dentar nu a aplicat corect glazura inițială, coroana poate fi mai predispusă la îngălbenire în timp. Este esențial ca ajustările să fie realizate cu grijă pentru a menține integritatea glazurii și a preveni deteriorarea coroanei.

Glazurare necorespunzătoare de către laboratorul dentar: Dacă laboratorul dentar nu aplică corect glazura pe coroana din zirconiu, aceasta poate duce la îngălbenire prematură. Glazura este un strat protector care sigilează suprafața coroanei și previne pătrunderea substanțelor care pot cauza pete. O glazură aplicată neuniform sau insuficient poate lăsa coroana vulnerabilă la decolorare și uzură. Este important ca laboratorul dentar să urmeze procedurile corecte de glazurare pentru a se asigura durabilitatea și estetica coroanei din zirconiu. Verificarea certificatelor de laborator și colaborarea cu laboratoare de încredere pot ajuta la evitarea acestor probleme.

Deteriorarea în timpul curățării dentare

Utilizarea instrumentelor de curățare puternice: În timpul curățării dentare profesionale, utilizarea unor instrumente de curățare puternice poate deteriora glazura coroanelor din zirconiu. Aceste instrumente sunt eficiente pentru îndepărtarea petelor de pe dinții naturali, dar pot fi prea abrazive pentru coroanele ceramice. Deteriorarea glazurii face coroanele mai susceptibile la îngălbenire și pete. Este important ca igieniștii dentari să fie conștienți de materialele restaurative ale pacienților și să utilizeze metode de curățare adecvate pentru a proteja integritatea coroanelor din zirconiu.

Tratamentul cu fluor fosfat acidulat: Tratamentul cu fluor fosfat acidulat este utilizat pentru prevenirea cariilor dentare, dar poate avea efecte negative asupra coroanelor din zirconiu. Acest tip de fluor conține acizi care pot ataca glazura coroanelor, provocând decolorarea acestora. Când glazura este deteriorată, coroanele devin mai susceptibile la pete și îngălbenire. Este esențial ca medicii dentiști să fie conștienți de materialele restaurative ale pacienților și să evite utilizarea tratamentelor cu fluor fosfat acidulat pe coroanele din zirconiu. În schimb, pot fi folosite alternative mai sigure, care nu afectează integritatea glazurii și mențin aspectul estetic al coroanelor.

Materiale utilizate pentru coroane

Coroane non-ceramice confundate cu zirconiu: Uneori, pacienții pot crede că au primit coroane din zirconiu, dar în realitate acestea sunt fabricate din alte materiale non-ceramice. Aceste coroane pot fi mai susceptibile la decolorare și îngălbenire în timp. De exemplu, coroanele din compozit sau metal-ceramică nu au aceleași proprietăți estetice și de durabilitate ca zirconiul. Este important ca pacienții să solicite certificatul de laborator care specifică materialele utilizate pentru coroane, pentru a se asigura că primesc exact ceea ce au solicitat. Comunicarea clară cu medicul dentist și verificarea materialelor pot preveni astfel de confuzii și probleme estetice.

Coroane din compozit mai predispuse la pătare: Coroanele din compozit sunt mai susceptibile la pătare și decolorare comparativ cu cele din zirconiu. Materialul compozit este poros și poate absorbi substanțele colorante din alimente și băuturi, cum ar fi cafeaua, ceaiul și vinul roșu. De asemenea, fumatul poate accelera procesul de pătare a coroanelor din compozit. Pentru a preveni aceste probleme, pacienții ar trebui să fie informați despre diferențele dintre materialele utilizate pentru coroane și să aleagă opțiuni care oferă o rezistență mai mare la pete și decolorare. Zirconiul, fiind un material non-poros, oferă o protecție superioară împotriva pătării și îngălbenirii.

Prevenirea decolorării coroanelor dentare din zirconiu

Pentru a menține aspectul alb și strălucitor al coroanelor din zirconiu, este esențial să se adopte măsuri preventive adecvate. Acestea includ îngrijirea corespunzătoare și întreținerea regulată, evitarea alimentelor și băuturilor care pot cauza pete și vizitele periodice la medicul dentist pentru curățare profesională.

Îngrijirea și întreținerea corespunzătoare

Periajul și folosirea aței dentare în mod regulat: Periajul și folosirea aței dentare sunt esențiale pentru menținerea sănătății orale și prevenirea decolorării coroanelor din zirconiu. Periajul de două ori pe zi cu o pastă de dinți non-abrazivă ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare care pot cauza pete. Folosirea aței dentare zilnic ajută la curățarea spațiilor interdentare și la prevenirea acumulării de placă în jurul coroanelor. Este important să se utilizeze tehnici corecte de periaj și folosire aței dentare pentru a evita deteriorarea coroanelor și a menține aspectul lor estetic. De asemenea, utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi poate ajuta la protejarea glazurii coroanelor din zirconiu.

Evitarea pastelor de dinți abrazive: Utilizarea pastelor de dinți abrazive poate deteriora glazura coroanelor din zirconiu, făcându-le mai susceptibile la pete și îngălbenire. Pastele de dinți abrazive conțin particule dure care pot zgâria suprafața coroanelor, îndepărtând stratul protector și expunând materialul la substanțele colorante. Pentru a proteja coroanele din zirconiu, este recomandat să se folosească paste de dinți non-abrazive, special formulate pentru dinți sensibili sau pentru protecția smalțului. Aceste paste de dinți sunt mai blânde și ajută la menținerea integrității glazurii, prevenind astfel decolorarea și prelungind durata de viață a coroanelor.

Limitarea alimentelor și băuturilor care pătează

Cafea, ceai și vin roșu: Consumul frecvent de cafea, ceai și vin roșu poate contribui la pătarea coroanelor din zirconiu. Aceste băuturi conțin pigmenți care pot adera la suprafața coroanelor, cauzând decolorarea acestora. Pentru a reduce riscul de pătare, este recomandat să se limiteze consumul acestor băuturi sau să se clătească gura cu apă după consum. De asemenea, utilizarea unui pai pentru a bea aceste băuturi poate ajuta la minimizarea contactului cu coroanele. Menținerea unei igiene orale riguroase și vizitele regulate la medicul dentist pentru curățare profesională pot contribui la prevenirea pătării coroanelor din zirconiu.

Produse din tutun: Fumatul și utilizarea altor produse din tutun pot accelera procesul de pătare și îngălbenire a coroanelor din zirconiu. Nicotina și gudronul din tutun se pot depune pe suprafața coroanelor, cauzând decolorarea acestora. Renunțarea la fumat și evitarea produselor din tutun sunt măsuri esențiale pentru menținerea unui zâmbet alb și sănătos. În plus, adoptarea unor obiceiuri de igienă orală adecvate, cum ar fi periajul regulat și folosirea aței dentare, poate ajuta la îndepărtarea depunerilor de tutun și la prevenirea pătării coroanelor din zirconiu. Vizitele periodice la medicul dentist pentru curățare profesională sunt, de asemenea, importante pentru menținerea aspectului estetic al coroanelor.

Vizitele regulate la dentist și curățarea profesională

Polisarea profesională: Polisarea profesională este o metodă eficientă de a menține coroanele din zirconiu curate și strălucitoare. În timpul unei ședințe de polisare profesională, medicul dentist folosește paste de polisare speciale și instrumente pentru a îndepărta petele și depunerile de pe suprafața coroanelor. Aceasta ajută la restaurarea strălucirii și la prevenirea îngălbenirii. Este important ca polisarea să fie realizată de un profesionist, deoarece utilizarea unor paste sau instrumente neadecvate poate deteriora glazura coroanelor. Vizitele regulate la medicul dentist pentru polisare profesională contribuie la menținerea unui zâmbet sănătos și estetic, prelungind durata de viață a coroanelor din zirconiu.

Monitorizarea stării coroanelor: Monitorizarea regulată a stării coroanelor din zirconiu este esențială pentru a preveni și detecta decolorarea sau alte probleme. Vizitele periodice la medicul dentist permit evaluarea integrității coroanelor și identificarea timpurie a oricăror semne de uzură sau deteriorare. Medicul dentist poate recomanda tratamente preventive sau corective pentru a menține aspectul și funcționalitatea coroanelor. De asemenea, pacienții ar trebui să fie atenți la orice schimbare în aspectul sau confortul coroanelor și să informeze medicul dentist imediat. Monitorizarea atentă contribuie la prelungirea duratei de viață a coroanelor și la menținerea unui zâmbet sănătos și estetic.

Întrebări frecvente

Pot coroanele din zirconiu să se păteze sau să se decoloreze în timp?

Coroanele din zirconiu sunt rezistente la pete și decolorare, dar pot deveni îngălbenite dacă glazura este deteriorată sau dacă sunt expuse la substanțe colorante.

Cum pot preveni îngălbenirea coroanelor din zirconiu?

Pentru a preveni îngălbenirea coroanelor din zirconiu, evitați alimentele și băuturile care pătează, folosiți paste de dinți non-abrazive și mergeți regulat la dentist pentru curățare profesională.

Ce ar trebui să fac dacă coroanele mele din zirconiu s-au îngălbenit deja?

Dacă coroanele din zirconiu s-au îngălbenit, consultați medicul dentist pentru curățare profesională sau, în cazuri severe, pentru înlocuirea coroanelor.

Există produse speciale de curățare pentru coroanele din zirconiu?

Da, există produse de curățare non-abrazive special formulate pentru coroanele din zirconiu, care ajută la menținerea aspectului lor estetic.

Pot să albesc coroanele din zirconiu cu produse de albire disponibile în comerț?

Nu, produsele de albire disponibile în comerț nu sunt eficiente pe coroanele din zirconiu și pot deteriora suprafața acestora.

Cât timp durează, de obicei, coroanele din zirconiu înainte de a necesita înlocuire?

Coroanele din zirconiu pot dura între 10 și 15 ani sau chiar mai mult, în funcție de îngrijirea orală și de obiceiurile alimentare ale pacientului.

Sunt coroanele din zirconiu mai predispuse la pătare decât alte tipuri de coroane dentare?

Coroanele din zirconiu sunt mai rezistente la pătare comparativ cu alte tipuri de coroane, cum ar fi cele din compozit sau metal-ceramică.

Pot să-mi albesc profesional coroanele din zirconiu îngălbenite?

Nu, coroanele din zirconiu nu pot fi albite prin metode tradiționale de albire. Consultați medicul dentist pentru alte opțiuni, cum ar fi curățarea profesională sau înlocuirea coroanelor.

Concluzie

Coroanele din zirconiu sunt o alegere excelentă pentru restaurările dentare datorită durabilității și esteticii lor superioare. Cu toate acestea, îngălbenirea poate apărea din diverse motive, inclusiv deteriorarea glazurii și expunerea la substanțe colorante. Prevenirea și tratarea îngălbenirii implică îngrijirea corespunzătoare, evitarea alimentelor și băuturilor care pătează și vizitele regulate la medicul dentist. În cazuri severe, înlocuirea coroanelor poate fi necesară. Alegerea unui medic dentist cosmetic cu experiență este esențială pentru a avea parte de un rezultat estetic și funcțional optim.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.