Durere de dinți

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Fie că este ascuțită și bruscă sau surdă și constantă, durerea de dinți este greu de ignorat. O durere de dinți sau o durere dentară este provocată atunci când nervul din rădăcina unui dinte sau din jurul unui dinte este iritat. Infecția dentară a dinților, caria, rănirea sau pierderea unui dinte sunt cele mai frecvente cauze ale durerii dentare. Durerea poate apărea, de asemenea, după o extracție. Uneori, aceasta provine din alte zone și radiază spre maxilar, părând astfel a fi durere dentară. Cele mai frecvente zone includ articulația maxilarului (articulația temporo-mandibulară), durerea de ureche, sinusurile și chiar probleme cardiace ocazionale.

Bacteriile care cresc în interiorul gurii pot contribui la boli ale gingiilor și la carii dentare, ambele putând provoca durere. Adesea, boala gingivală nu va duce la nicio durere. Puteți preveni majoritatea problemelor dentare prin folosirea aței dentare, periajul cu pastă de dinți cu fluor și efectuarea unei curățări profesionale a dinților de două ori pe an. Dentistul poate aplica sigilanți și fluor, care sunt deosebit de importante pentru dinții copiilor.

Ce este durerea de dinți?

Dacă vă confruntați cu dureri de dinți, fie că sunt ascuțite și pulsatorii sau plictisitoare și dureroase, poate fi dificil să mușcați și să mestecați, să vă concentrați, să vă petreceți ziua sau chiar să dormiți noaptea, indiferent de medicamentele fără prescripție medicală pe care le luați pentru a o ușura.

De ce vă dor dinții?

O durere de dinți este o durere în interiorul sau în jurul unui dinte. Cele minore pot proveni de la o iritație temporară a gingiilor pe care o puteți trata acasă. Cele mai serioase sunt cauzate de probleme dentare și bucale care nu se vor ameliora de la sine și vor trebui tratate de un dentist. Pulpa din interiorul dintelui este un material moale, plin de nervi, țesuturi și vase de sânge. Acești nervi ai pulpei sunt printre cei mai sensibili din corp. Atunci când sunt iritați sau infectați de bacterii (abces), pot provoca dureri puternice. Pulpa conține terminații nervoase care sunt foarte sensibile la durere. Inflamația pulpei sau pulpita poate fi cauzată de carii dentare, traumatisme și infecții. Durerea referită de la maxilar poate cauza simptome de durere de dinți. Primul pas spre ușurare este să aflați ce este în neregulă.

  • Expunerea la căldură sau frig extrem

Sensibilitatea dentară este cauzată de smalțul dentar uzat sau de nervii expuși din dinți. Atunci când mâncați sau beți ceva cu o temperatură extrem de scăzută sau ridicată, puteți simți o străfulgerare bruscă și ascuțită de durere.

  • Recesiune gingivală

Gingiile sunt stratul de țesut roz care acoperă osul și înconjoară rădăcina dintelui pentru a ajuta la protejarea terminațiilor nervoase ale dinților. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, țesutul gingival începe adesea să se uzeze , provocând recesiunea gingivală. Această recesiune lasă rădăcinile dinților expuse, precum vă lasă și mai vulnerabil la bolile gingivale și la infecțiile dentare. Dacă dinții sunt brusc mai sensibili decât erau înainte, recesiunea gingivală ar putea fi vinovată.

  • Eroziunea smalțului (dentină)

Se estimează că cel puțin 12% dintre oameni au o formă de “hipersensibilitate dentinară”, care le provoacă disconfort atunci când mănâncă. Acest tip de sensibilitate poate fi cauzat de o dietă foarte acidă, de periajul prea puternic al dinților și de alți factori. Ca urmare, smalțul care îmbracă și protejează dinții începe să se uzeze și nu este înlocuit. Acest lucru poate duce la o durere ascuțită, înjunghiată, care pare că vă dă fiori pe șira spinării atunci când mușcați din anumite alimente.

  • Caria dentară 

Caria dentară ar putea fi motivul pentru care dinții au început brusc să vă deranjeze. Aceasta poate să persiste pe părțile laterale sau superioare ale smalțului dinților, fără a fi observată o perioadă de timp. Odată ce caria începe să progreseze spre o infecție, este posibil să începeți să resimțiți dureri la nivelul dintelui.

  • Infecția gingivală

Boala gingivală, numită și boală parodontală, afectează peste 47% dintre adulții cu vârsta de peste 30 de ani. Boala gingivală se numește gingivită în stadiile sale incipiente, iar unii oameni nici măcar nu știu că o au. Dinții și gingiile sensibile pot fi un semn al escaladării bolii gingivale.

  • Dinte sau coroană crăpată

S-ar putea să nu fiți surprins să aflați că un dinte sau o coroană fisurată poate provoca durere și sensibilitate dentară. Dar există cazuri în care este posibil să aveți un dinte crăpat foarte puțin, astfel încât să provoace durere, dar să fie aproape imposibil de văzut.

  • Infecție a sinusurilor

Un simptom al unei infecții sinusale este durerea în dinți și în maxilar. Pe măsură ce sinusurile se inflamează și se umplu de presiune din cauza infecției, acestea pot comprima terminațiile nervoase ale dinților.

  • Măcinare sau încleștare a maxilarelor

Scrâșnirea dinților și strângerea maxilarelor poate duce la sensibilitate dentară cronică, deoarece vă uzați smalțul dinților. În timp ce mulți oameni strâng sau scrâșnesc dinții din când în când, circumstanțele de stres ridicat sau somnul precar vă pot determina să creșteți acest obicei fără să vă dați seama, ceea ce duce la dureri dentare care par misterioase.

  • Proceduri dentare

Obturațiile recente sau lucrările dentare care implică găurirea dinților pot face temporar ca terminațiile nervoase ale dinților să fie mai sensibile. Sensibilitatea provocată de o procedură de obturație dentară poate dura până la două săptămâni.

  • Produse de albire a dinților

Utilizarea benzilor de albire, a gelurilor de albire sau efectuarea unei proceduri de albire a dinților la cabinet vă poate expune la un risc mai mare de sensibilitate dentară. Durerea la nivelul dinților cauzată de albirea dinților este adesea temporară și, de obicei, va dispărea dacă nu mai folosiți produse de albire.

  • Dinții de minte 

Dentiția doare, indiferent dacă sunteți un bebeluș sau un adult. Este posibil să simțiți durere atunci când măselele de minte încep să se împingă prin gingii. Alimentele pot rămâne blocate sub gingie și pot provoca carii și infecții.

  • Utilizarea excesivă a clătirilor orale

Folosirea clătirii cu apă de gură de mai multe ori pe zi vă poate oferi o curățare profundă. Dar poate veni cu un dezavantaj: dinți sensibili. Unele soluții pentru clătituri au acizi care vă pot deteriora dentina, stratul mijlociu al dinților.

  • Deshidratare

Apa nu doar spală bucățile de mâncare rămase după masă, dar poate să și mențină dinții puternici și sănătoși dacă conține fluor. Dacă nu beți suficientă apă, dinții ar putea avea probleme și ați putea experimenta durere.

  • Sarcina

Sarcina poate crește, de asemenea, probabilitatea apariției gingivitei. În timpul sarcinii sunteți, de asemenea, mai predispusă la apariția cariilor. Acordați o atenție deosebită sănătății dentare în timpul sarcinii și adresați-vă unui medic dentist în această perioadă.

Simptome de durere de dinți

Durerea de dinți și durerea de maxilar sunt plângeri frecvente. Poate exista o durere severă la presiune sau la stimuli calzi sau reci. Durerea poate persista mai mult de 15 secunde după ce stimulul este îndepărtat. Pe măsură ce zona de inflamație crește, durerea devine mai severă. Aceasta poate iradia spre obraz, ureche sau maxilar. Alte semne și simptome care vă pot determina să solicitați asistență medicală includ următoarele:

  • Durere la mestecat la nivelul dinților sau al maxilarului 
  • Dureri de cap
  • Sensibilitate a dinților la căldură sau la frig. Veți simți câteva secunde de durere atunci când ceva cald sau rece îi atinge. Alimentele dulci sau acide vă pot deranja, de asemenea.
  • Sângerări sau scurgeri din jurul unui dinte sau al gingiilor
  • Umflături în jurul unui dinte sau umflături ale maxilarului
  • Rănire sau traumă în zonă
  • Respirație urât mirositoare
  • Febră
  • Gust neplăcut în gură
  • Glande umflate

Aceste semne și simptome pot fi uneori asociate cu caria dentară, fractură dentară sau boală gingivală (boală parodontală). Caria dentară sau o zonă de roșeață în jurul liniei gingivale a dintelui pot indica sursa durerii. Dacă atingeți un dinte infectat, aceasta poate face ca durerea să fie mai intensă. Acest semn poate indica dintele cu probleme chiar dacă acesta pare normal.

Când trebuie să solicitați asistență medicală pentru o durere de dinți?

Nu amânați o vizită la dentist dacă vă dor dinții. Cariile și fisurile se agravează în timp. Ar trebui să vă sunați medicul sau dentistul în legătură cu o durere de dinți atunci când:

  • Durerea nu este ameliorată de medicamentele fără prescripție medicală
  • Aveți o durere severă după ce vi s-a scos un dinte. Acest lucru poate apărea în a doua sau a treia zi după extracția dintelui. Acesta este rezultatul căderii cheagului și a osului expus până când un nou cheag poate acoperi osul expus. Afecțiunea este cunoscută sub numele de osteită alveolară sau “sindromul alveolei uscate”. Dacă dezvoltați această afecțiune, trebuie să consultați un medic dentist în termen de 24 de ore.
  • Durerea este asociată cu umflarea gingiilor sau a feței, sau aveți secreții în jurul unui dinte. În astfel de cazuri, febra este un semn important de infecție, o simplă carie dentară nu provoacă febră. Aceste semne pot determina o infecție în jurul dintelui, a gingiei sau a osului maxilarului (mandibula). Febra și umflarea pot indica prezența unui abces. Abcesele dentare pot necesita antibiotice și deschiderea chirurgicală (drenaj) a abcesului. Atunci când se recomandă procedura respectivă să se facă în interiorul dintelui (drenaj endodontic), se efectuează terapia de “canal”.
  • Dinții rupți sau doborâți apar în urma unei leziuni, cu excepția cazului în care sunt asociați cu leziuni mai grave, medicul dentist trebuie contactat cât mai curând posibil. Dinții înghițiți și pierderea dinților permanenți sunt considerate urgențe dentare. Pierderea dinților din cauza unei leziuni (pierdere traumatică) este tratată diferit la copiii care și-au pierdut dinții primari față de copiii mai mari și adulții cu leziuni la dinții secundari sau permanenți. Dacă un dinte permanent (adult) al unui copil este complet doborât, încercați să îl clătiți ușor și să îl reimplantați cât mai curând posibil și solicitați asistență stomatologică.
  • Durerea este prezentă la nivelul unghiului maxilarului. Dacă de fiecare dată când deschideți gura larg aveți dureri, este probabil ca ATM să fi fost rănită sau inflamată. Acest lucru poate apărea în urma unei leziuni sau pur și simplu în încercarea de a mânca ceva prea mare. Dentistul poate fi capabil să sugereze soluții pentru această problemă.
  • Măselele de minte provoacă durere; pe măsură ce intră în gură sau erup, acestea provoacă inflamarea gingiei din jurul porțiunii vizibile a coroanei. Gingia de deasupra coroanei se poate infecta. Dintele cel mai frecvent implicat este cel de-al treilea molar inferior. Durerea se poate extinde la maxilar și la ureche. Poate exista o umflătură în zona afectată, astfel încât maxilarul nu poate fi închis corect. În cazurile severe, durerea în gât și în podeaua gurii poate face dificilă înghițirea.

Orice antecedente de traumatisme, dureri în piept sau boli de inimă sau erupții cutanate pot sugera alte cauze ale durerii decât cele de origine pur dentară. Aceste simptome împreună cu durerea de dinți sau durerea de maxilar indică faptul că ar trebui să vă adresați medicului sau departamentului de urgență al unui spital.

  • Febră mare sau frisoane – acest lucru poate indica o infecție mai răspândită care ar putea necesita mai mult decât antibiotice pe cale orală.
  • Rănire recentă la cap sau la față – dacă aveți dureri de cap, amețeli, greață, vărsături sau alte simptome care vă îngrijorează după o rană la nivelul feței sau al gurii, este posibil să aveți o rană mai gravă pe lângă rana dentară.
  • O iritație facială asociată cu o durere de dinți – această afecțiune se poate ameliora cu ajutorul medicamentelor. Medicul ar trebui să fie în măsură să decidă ce este adecvat.
  • Orice durere de maxilar care apare împreună cu o durere toracică – deși durerea de maxilar este cel mai frecvent cauzată de o boală dentară, uneori este menționată ca durere din alte zone. Persoanele cu afecțiuni cardiace, în special persoanele cărora li s-au pus stenturi, persoanele cu diabet sau cele care au suferit o intervenție chirurgicală pe cord pot avea dureri de maxilar ca simptom al atacului de cord sau al anginei pectorale. Dacă durerea de maxilar sau de dinți este asociată cu amețeală, transpirație sau dificultăți de respirație, ar trebui să consultați un medic.
  • Probleme la înghițire sau durere sau sângerare excesivă din gingii – dacă aveți un istoric de slăbire a sistemului imunitar, diabet sau utilizare de steroizi, puteți fi mai susceptibil la infecții. Infecțiile pot fi adesea mai severe și mai extinse sau cauzate de organisme neobișnuite. Infecțiile dentare și ale gingiilor la persoanele cu aceste afecțiuni pot necesita un tratament mai intens. Un abces poate necesita drenaj sau antibiotice intravenoase, de exemplu.

Cum este tratată durerea de dinți?

Dacă vă doare o măsea, este important să vă dați seama care este cauza disconfortului. De acolo, puteți determina cum să ușurați cel mai bine orice durere, umflătură sau alte simptome.

O clătire obișnuită cu apă sărată și aplicarea unei comprese reci poate remedia, de obicei, iritațiile minore, dar durerile de dinți mai grave pot necesita intervenția unui dentist. Dacă simptomele persistă mai mult de o zi sau două, consultați-vă medicul dentist. Acesta vă poate oferi îndrumări cu privire la modul de ameliorare a simptomelor și de prevenire a durerii viitoare. De asemenea, ar trebui să discutați cu medicul dentist înainte de a utiliza oricare dintre următoarele remedii dacă sunteți însărcinată, alăptați sau aveți orice afecțiune medicală care ar putea fi afectată de ingredientele pe bază de plante.

Remedii de casă

  • Clătirea cu apă sărată. Pentru multe persoane, o clătire cu apă sărată este un tratament eficient de primă linie. Apa sărată este un dezinfectant natural și poate ajuta la desprinderea particulelor de alimente și a resturilor care pot fi blocate între dinți. Tratarea unei dureri de dinți cu apă sărată poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației și la vindecarea oricăror răni orale. Pentru a folosi această abordare, amestecați 1/2 lingurițe de sare într-un pahar de apă caldă și folosiți-o ca o apă de gură.
  • Clătiți cu peroxid de hidrogen. O clătire cu peroxid de hidrogen poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii și a inflamației. Pe lângă faptul că ucide bacteriile, peroxidul de hidrogen poate reduce placa bacteriană și vindeca gingiile care sângerează. Asigurați-vă că diluați corect peroxidul de hidrogen. Pentru a face acest lucru, amestecați peroxidul de hidrogen în proporție de 3% cu părți egale de apă și folosiți-l ca o apă de gură. Nu o înghițiți.
  • Comprese reci. O compresă rece poate ușura orice durere pe care o resimțiți, mai ales dacă durerea de dinți a fost cauzată de orice tip de traumă. Atunci când aplicați o compresă rece, aceasta face ca vasele de sânge din zonă să se strângă. Acest lucru face ca durerea să fie mai puțin severă. De asemenea, frigul poate reduce orice umflătură și inflamație. Pentru a folosi această abordare, țineți o pungă de gheață înfășurată într-un prosop pe zona afectată timp de 20 de minute la un moment dat. Puteți repeta acest lucru la fiecare câteva ore.
  • Pungi de ceai de mentă. Pungile de ceai de mentă pot fi folosite pentru a amorți durerea și a calma gingiile sensibile. Lăsați un pliculeț de ceai folosit să se răcească puțin înainte de a-l aplica pe zona afectată. Ar trebui să fie încă ușor caldă. De asemenea, puteți folosi această metodă pentru a răci, mai degrabă decât pentru a încălzi, zona. Pentru a face acest lucru, puneți un pliculeț de ceai folosit în congelator timp de câteva minute pentru a-l răci și apoi aplicați pliculețul pe dinte. 

Tratament medical pentru durerile de dinți

În cele mai multe cazuri, durerile de dinți sau durerile de maxilar semnifică o problemă care trebuie îngrijită de un medic stomatolog. În unele cazuri, medicul poate încerca o injecție în jurul dintelui pentru controlul durerii. Dacă există umflături la nivelul gingiilor sau al feței, sau dacă aveți febră, pot fi prescrise antibiotice.

La cabinet, echipa dentară analizează istoricul medical și adresează întrebări precum:

  • Unde este localizată durerea?
  • Când a început?
  • Cât de severă este?
  • Ce agravează durerea și ce vă ameliorează durerea?

Echipa stomatologică va face și un examen fizic, pentru a verifica gura, dinții, gingiile, maxilarul, limba, gâtul, sinusurile, urechile, nasul și gâtul. Probabil că se vor face radiografii ale gurii pentru a determina cauza durerii de dinți.

  • La cabinetul stomatologic, pot fi efectuate obturații, extracții de dinți sau alte proceduri, după caz. O extracție dentară va fi cea mai probabilă procedură în cazul unui dinte primar (de lapte). La dinții permanenți, dacă problema este severă, se efectuează în general proceduri de tratament de canal, curățarea nervilor și a vaselor de sânge și sigilarea canalelor radiculare ale dintelui, și de coroană.
  • De obicei, se va prescrie un antibiotic dacă este prezentă febră sau umflături ale maxilarului. Astfel de proceduri se fac în general în etape, durerea și infecția fiind îngrijite imediat, iar procedurile de reconstrucție fiind efectuate ulterior (la câteva săptămâni sau luni). Vă veți putea întoarce la muncă sau la școală în timp ce vă recuperați. Dentiștii și chirurgii bucali pot planifica proceduri suplimentare la momentul cel mai potrivit.
  • Dacă alte cauze decât dinții sau maxilarul sunt responsabile pentru durere, tratamentul va depinde de afecțiune.

După tratamentul durerii de dinți la cabinetul stomatologic, continuați să practicați o bună îngrijire dentară. Programările de rutină și de urmărire promptă la medicul dentist ar trebui să vă amelioreze mai repede durerea dentară. Când părăsiți departamentul de urgență, luați medicamentele așa cum v-au fost prescrise și respectați programarea de control. Dacă aveți semne sau simptome îngrijorătoare, sunați-vă medicul. Renunțarea la fumat poate contribui la îmbunătățirea unor afecțiuni dentare. 

Întrebări frecvente

  1. Cum să ușurezi o durere de dinți în timp ce aștepți o programare?
    Luați analgezice, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol (copiii sub 16 ani nu trebuie să ia aspirină) sau cereți sfatul unui farmacist. Încercați să vă clătiți gura cu apă sărată (copiii nu ar trebui să încerce acest lucru), folosiți un gel analgezic pentru gură – acesta poate fi cumpărat din farmacii sau supermarketuri, mâncați alimente moi, cum ar fi iaurtul sau omletă, și încercați să evitați să mestecați cu dintele dureros, nu mâncați alimente dulci, foarte fierbinți sau foarte reci, nu fumați – aceasta poate agrava unele probleme dentare.
  2. Durerea de dinți poate dispărea de la sine?
    Unele dureri de dinți care provin din durerea din jurul (dar nu din interiorul) dintelui se pot ameliora fără a fi nevoie de o vizită la dentist. Durerea provocată de o iritație temporară (roșeață) la nivelul gingiei se poate rezolva în câteva zile. În această perioadă încercați să nu mestecați în jurul zonei afectate. Mâncați alimente moi, cum ar fi ouăle și iaurtul, și evitați dulciurile și alimentele foarte fierbinți sau foarte reci dacă dinții sunt sensibili.
  3. Cum poate fi prevenită durerea de dinți?
    Cel mai bun mod de a evita apariția durerilor de dinți și a altor probleme dentare este să vă păstrați dinții și gingiile cât mai sănătoase. Pentru a face acest lucru, ar trebui:
    – să vă spălați pe dinți de două ori pe zi folosind o pastă de dinți care conține fluor – să vă spălați ușor și gingiile și limba
    – să vă curățați între dinți folosind ața dentară și, dacă este necesar, să folosiți o apă de gură
    – să evitați fumatul dacă sunteți fumător, acesta poate agrava unele probleme dentare
    – limitați consumul de alimente și băuturi zaharoase – ar trebui să le consumați ocazional și numai la mese
    – asigurați-vă că vă faceți controale dentare regulate, de preferință la același dentist. Timpul dintre controale poate varia, în funcție de cât de sănătoși sunt dinții și gingiile și de riscul de a dezvolta probleme viitoare. Dentistul vă va sugera când ar trebui să vă faceți următorul control, în funcție de sănătatea orală generală. Copiii ar trebui să facă un control dentar la fiecare șase luni, astfel încât cariile dentare să poată fi depistate și tratate din timp.
  4. Poate o durere de dinți să îmbolnăvească o persoană sau chiar să fie fatală?
    O durere de dinți în sine nu este fatală. Dar o infecție netratată la nivelul dintelui (sau în orice altă parte a corpului) se poate răspândi. Vă puteți îmbolnăvi, iar această boală se poate transforma în ceva grav sau chiar vă poate pune viața în pericol. Așadar, dacă durerea de dinți nu se ameliorează, este o idee bună să vă contactați medicul dentist.
  5. Cum scapi de o durere de dinți noaptea?
    Pentru a scăpa de o durere de dinți pe timp de noapte, puteți ameliora durerea prin: clătirea cu apă de gură cu fluor, folosind un gel anesteziant și aplicarea unei comprese reci. Pentru a reduce umflarea și a preveni acumularea de sânge în cap, încercați să dormiți cu capul ridicat. De asemenea, puteți lua medicamente pentru durere fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul, paracetamolul sau aspirina.
  6. Cum puteți scăpa de o durere de dinți fără medicamente?
    În funcție de cauza disconfortului dentar, s-ar putea să nu fie întotdeauna posibil să scăpați de o durere de dinți fără medicamente. Cu toate acestea, puteți încerca să vă curățați gura prin periaj, folosirea aței dentare și clătirea cu apă de gură, apă sărată sau peroxid de hidrogen și să vedeți dacă acest lucru vă aduce o oarecare ușurare. De asemenea, puteți folosi o compresă rece. Dacă durerea este severă sau de lungă durată, totuși, asigurați-vă că vă vizitați dentistul.
  7. Cum se tratează durerea de dinți și umflăturile?
    Tratamentul va depinde de cauza durerii de dinți sau a umflăturii. Acesta poate include o obturație, un tratament de canal sau o coroană. Dacă aveți o boală a gingiilor, medicul dentist vă va recomanda periajul regulat și va îndepărta orice fel de placă. Tratarea cauzei durerii de dinți sau a umflăturii va ajuta la ameliorarea durerii.
  8. Când ar trebui să consultați un medic dentist?
    Dacă aveți dureri de dinți mai mult de una sau două zile, vizitați medicul dentist cât mai curând posibil pentru a le trata. Cu cât o lăsați mai mult timp, cu atât se va agrava. Dacă durerea de dinți nu este tratată, pulpa din interiorul dintelui se va infecta în cele din urmă. Acest lucru poate duce, de obicei, la un abces dentar, cu dureri pulsatile severe și continue. Analgezicele, cum ar fi paracetamolul și ibuprofenul, pot reduce durerea și disconfortul în timp ce așteptați o programare. 
  9. Ar putea fi problema în afara gurii?
    Este posibil ca dinții să vă doară din cauza unei probleme din altă parte a corpului. Aceasta se numește durere transmisă și poate proveni de la:
    – Anumite tipuri de dureri de cap, cum ar fi durerile de cap în formă de cluster și migrena
    – Sinusuri înfundate sau infectate
    – Probleme la nivelul articulației sau al mușchilor care leagă maxilarul de craniu
    În cazuri rare, un atac de cord poate provoca dureri de dinți. Este, de asemenea, un simptom al anumitor boli nervoase.

Concluzie

O durere de dinți poate provoca un disconfort semnificativ. Deși este important să consultați un dentist pentru a afla cauza principală a durerii, există câteva remedii casnice, cum ar fi compresele reci și clătirile cu apă sărată, care vă pot ajuta între timp.

Pentru cele mai frecvente cauze ale durerilor de dinți, prognosticul este bun cu o îngrijire dentară adecvată. Respectarea unei bune igiene dentare, cum ar fi periajul cu o pastă de dinți cu fluor, folosirea aței dentare, clătirea cu o apă de gură antiseptică și controalele de rutină la medicul dentist, ajută la prevenirea problemelor dentare. Pentru alte afecțiuni decât problemele dentare și ale maxilarului, diagnosticarea și tratamentul prompt îmbunătățesc, de obicei, rezultatul pe termen lung.