Meniu

Durere de dinti: cauze comune si remedii naturale

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Durerea de dinți poate varia de la un disconfort minor la o durere severă și persistentă, afectând calitatea vieții și capacitatea de a vă bucura de alimente sau băuturi. Această afecțiune comună poate fi cauzată de o varietate de probleme dentare, de la carii și abcese, până la fracturi dentare sau boli ale gingiilor.

Identificarea rapidă a cauzei și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor. În cele ce urmează, vom explora natura durerii de dinți, tipurile acesteia și abordările eficiente pentru gestionarea disconfortului.

Cauze comune ale durerii de dinți

Durerea de dinți este un simptom comun care poate avea multiple cauze, de la probleme minore până la afecțiuni grave. Identificarea corectă a cauzei este esențială pentru a alege tratamentul adecvat și pentru a preveni complicațiile.

Carie dentară

Infecția bacteriană și producția de acid: Caria dentară începe când bacteriile din gură transformă zaharurile din alimente în acizi, care atacă smalțul dinților. Acest proces poate duce la demineralizarea smalțului și, în cele din urmă, la formarea cariilor. Inițial, caria poate fi asimptomatică, dar pe măsură ce progresează, poate afecta straturile mai profunde ale dintelui, ajungând la dentină și chiar la pulpa dentară, provocând durere și sensibilitate. Este crucial să tratăm cariile în stadii incipiente pentru a preveni deteriorarea extensivă a dintelui și pentru a evita tratamente mai complexe.

Progresia cariei și durerea: Pe măsură ce caria avansează, bacteriile pot pătrunde mai adânc în dinte, provocând inflamație și durere. Inițial, durerea poate fi declanșată doar de stimuli termici sau alimentari, dar dacă nu se intervine, poate deveni constantă și severă. Durerea intensă și persistentă este adesea un semn că infecția a ajuns la pulpa dentară, situație care necesită tratament de canal sau, în cazuri grave, chiar extracția dintelui.

Boală gingivală (Gingivita și Parodontita)

Inflamația și infecția gingiilor: Gingivita, stadiul inițial al bolii gingivale, este caracterizată prin inflamația și roșeața gingiilor, care pot sângera ușor la periaj sau la folosirea aței dentare. Dacă nu este tratată, gingivita poate progresa spre parodontită, o afecțiune mai gravă care afectează și structurile de susținere ale dinților. Parodontita poate duce la formarea de pungi parodontale, pierderea osului alveolar și, în cele din urmă, la mobilitatea și pierderea dinților. Tratamentul precoce și o igienă orală riguroasă sunt esențiale pentru a preveni evoluția bolii gingivale.

Retragerea gingiilor și expunerea rădăcinilor dinților: Retragerea gingiilor este un proces în care marginea gingivală se retrage, lăsând rădăcinile dinților expuse. Aceasta poate duce la sensibilitate dentară crescută și la un risc mai mare de carie radiculară. Factorii care contribuie la retragerea gingivală includ periajul agresiv, boala parodontală și factori genetici. Tratamentul poate include proceduri de igienizare profesională, tratamente pentru sensibilitate și, în cazuri avansate, proceduri de chirurgie parodontală pentru a acoperi rădăcinile expuse și a restabili sănătatea gingivală.

Fracturi și fisuri dentare

Trauma sau leziunea dinților: Fracturile și fisurile dentare pot rezulta din traumatisme, cum ar fi accidentele sportive sau căderile, care aplică o forță puternică asupra dinților. De asemenea, leziunile pot apărea în urma obiceiurilor parafuncționale, precum scrâșnitul dinților. Simptomele pot varia de la durere la masticație până la sensibilitate la schimbările de temperatură. În cazurile în care fisura sau fractura este profundă, aceasta poate afecta pulpa dentară și poate necesita tratament endodontic sau chiar extracția dintelui. Este important să protejăm dinții împotriva traumelor prin purtarea de protecții bucale în timpul activităților sportive și prin evitarea utilizării dinților ca instrumente pentru deschiderea obiectelor.

Mușcarea obiectelor dure: Mușcarea accidentală sau intenționată pe obiecte dure, cum ar fi semințele, bomboanele tari sau gheața, poate duce la fisurarea sau fracturarea dinților. Aceste obiceiuri pot slăbi structura dentară și pot crea puncte de slăbiciune care, în timp, pot duce la fracturi. Este recomandat să evităm consumul alimentelor extrem de dure și să folosim instrumente adecvate pentru a deschide ambalaje sau pentru a sparge alimente dure, pentru a preveni astfel de accidente.

Abces dentar

Infecția bacteriană în pulpa dentară: Un abces dentar este o acumulare de puroi în interiorul dintelui sau la vârful rădăcinii, cauzată de o infecție bacteriană. Infecția poate să apară în urma unei carii netratate, a unei leziuni sau a unei proceduri dentare. Dacă pulpa dentară devine infectată, poate fi necesar un tratament de canal pentru a elimina țesutul infectat și pentru a salva dinte. În cazurile severe, când dintele nu mai poate fi salvat, poate fi necesară extracția acestuia. Tratamentul prompt este esențial pentru a preveni răspândirea infecției și pentru a reduce riscul de complicații mai grave.

Acumularea de puroi și durere: Prezența puroiului într-un abces dentar poate provoca o durere intensă și persistentă, care poate iradia către maxilar, gât sau ureche. Abcesul poate fi însoțit de simptome precum umflături ale feței, febră și o senzație generală de rău. Este important să nu ignorăm aceste simptome și să căutăm asistență medicală de urgență, deoarece un abces netratat poate duce la infecții sistemice și poate pune viața în pericol. Tratamentul abcesului include drenarea puroiului și administrarea de antibiotice, urmate de tratamentul cauzei de bază a infecției.

Bruxism (Scrâșnitul dinților)

Presiune excesivă pe dinți: Bruxismul, cunoscut și sub numele de scrâșnitul dinților, este o condiție în care persoanele își strâng sau își freacă dinții, adesea inconștient, în special pe timpul nopții. Această presiune excesivă poate duce la durere de dinți, disconfort la nivelul maxilarului și poate chiar să cauzeze fracturi ale dinților. Pe termen lung, bruxismul poate afecta sănătatea articulației temporo-mandibulare și poate duce la tulburări ale acesteia. Pentru a reduce presiunea și a preveni deteriorarea ulterioară, medicii pot recomanda purtarea unei gutiere de noapte sau exerciții de relaxare a mușchilor maxilarului.

Uzura smalțului: Scrâșnitul constant al dinților poate duce la uzura prematură a smalțului, stratul protector al dinților. Pe măsură ce smalțul se subțiază, dinții devin mai vulnerabili la carii și sensibilitate. Uzura smalțului poate schimba și aspectul dinților, făcându-i să pară mai scurți. Este important să abordăm cauzele bruxismului și să luăm măsuri de protecție, cum ar fi folosirea gutierelor și evitarea obiceiurilor care pot agrava condiția, precum consumul de alimente dure sau guma de mestecat.

Erupția măselelor de minte

Impactare și aglomerare: Măselele de minte sunt ultimii dinți permanenți care erup, adesea în perioada adolescenței târzii sau la începutul vârstei adulte. Datorită spațiului limitat în arcada dentară, acestea pot fi impactate, adică blocate sub gingie sau în os, ceea ce poate duce la aglomerarea și deplasarea celorlalți dinți. Impactarea poate cauza durere, infecție și poate afecta alinierea dentară. În unele cazuri, poate fi necesară extracția chirurgicală a măselelor de minte pentru a preveni complicațiile.

Inflamația gingiilor și durerea: Erupția măselelor de minte poate fi însoțită de inflamarea gingiilor, ceea ce poate duce la durere și disconfort. Inflamația poate fi înrăutățită de dificultatea curățării eficiente a zonei, datorită poziționării măselelor de minte în partea din spate a gurii. Menținerea unei igiene orale riguroase și vizitele regulate la medicul dentist sunt esențiale pentru a monitoriza erupția măselelor de minte și pentru a trata orice simptome asociate într-un mod prompt.

Remedii casnice pentru ameliorarea durerii de dinți

Remediile casnice pot oferi o ușurare temporară a durerii de dinți și sunt adesea accesibile și ușor de utilizat. Este important să reținem că aceste remedii nu înlocuiesc tratamentul medical profesional, dar pot ajuta la gestionarea simptomelor până la consultarea unui medic dentist.

Clătire cu apă sărată

Proprietățile dezinfectante ale sării: Sarea este cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene și poate fi folosită ca un dezinfectant natural în cavitatea orală. Clătirea gurii cu apă sărată poate ajuta la curățarea zonei afectate, la eliminarea resturilor alimentare și la reducerea numărului de bacterii, ceea ce poate preveni înrăutățirea infecțiilor.

Reducerea inflamației și a durerii: Apa sărată poate contribui, de asemenea, la reducerea inflamației și la ameliorarea durerii. Soluția sărată creează un mediu ostil pentru bacterii și poate reduce edemul, oferind astfel o ușurare temporară a disconfortului. Clătirile regulate cu apă sărată pot fi un adjuvant util în gestionarea simptomelor până la obținerea tratamentului dentar adecvat.

Compresă rece sau cu gheață

Efectul de amorțire asupra durerii: Utilizarea unei comprese reci sau cu gheață poate avea un efect semnificativ de amorțire asupra zonei dureroase. Aceasta reduce semnalele de durere trimise către creier și poate oferi o ușurare temporară. Această metodă este adesea folosită în cazul leziunilor sportive, dar poate fi la fel de eficientă pentru a reduce disconfortul cauzat de durerea de dinți.

Reducerea umflăturilor și inflamației: În plus față de efectul de amorțire, compresa aplicată local poate reduce umflăturile și inflamația. Aceasta este deosebit de utilă în cazul abceselor sau al inflamațiilor gingivale, unde reducerea edemului poate diminua presiunea asupra țesuturilor afectate și poate îmbunătăți confortul pacientului. Compresa rece trebuie aplicată intermitent, de obicei pentru perioade de 20 de minute, urmate de pauze.

Medicamente pentru durere disponibile fără prescripție medicală

Paracetamolul și ibuprofenul: Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, și analgezicele precum paracetamolul sunt adesea recomandate pentru ameliorarea durerilor de dinți. Aceste medicamente pot reduce eficient durerea și inflamația, oferind pacienților posibilitatea de a gestiona simptomele până la consultarea medicului dentist. Este esențial să respectăm dozele recomandate și să ne informăm în legătură cu posibilele interacțiuni medicamentoase sau contraindicații.

Ameliorarea temporară a durerii: Deși medicamentele disponibile fără prescripție medicală pot oferi o ușurare rapidă și eficientă a durerii, ele nu tratează cauza de bază a problemei dentare. Prin urmare, este important să utilizăm aceste medicamente ca o soluție temporară și să căutăm tratament dentar profesional pentru a aborda problema în mod definitiv. În cazul în care durerea de dinți este severă sau persistentă, este indicat să consultăm un medic dentist cât mai curând posibil.

Ulei de cuișoare

Proprietăți anestezice și antiseptice: Uleiul de cuișoare este recunoscut pentru proprietățile sale anestezice și antiseptice, fiind utilizat frecvent în medicina tradițională pentru ameliorarea durerilor dentare. Eugenolul, un compus prezent în uleiul de cuișoare, este responsabil pentru efectul său calmant și pentru capacitatea de a reduce durerea. De asemenea, acesta poate ajuta la eliminarea bacteriilor din cavitatea orală, prevenind astfel infecțiile și promovând vindecarea.

Aplicarea pe zona afectată: Pentru a beneficia de efectele uleiului de cuișoare, acesta trebuie aplicat direct pe zona afectată. Se poate folosi un tampon de bumbac îmbibat cu câteva picături de ulei și plasat cu grijă pe dinte sau pe gingia sensibilă. Este important să folosim uleiul de cuișoare cu moderație, deoarece în cantități mari poate irita mucoasa bucală.

Pliculețe de ceai de mentă

Efecte anestezice și calmante: Pliculețele de ceai de mentă pot oferi un efect anestezic și calmant atunci când sunt aplicate pe zona dureroasă. Mentolul din ceaiul de mentă are proprietăți de răcorire și poate reduce temporar senzația de durere, oferind un confort imediat. În plus, ceaiul de mentă poate ajuta la relaxarea țesuturilor din jurul dinților afectați.

Aplicarea pliculețelor de ceai calde sau reci: Pliculețele de ceai cu mentă pot fi folosite calde sau reci pentru a ameliora durerea de dinți. Pentru a folosi un pliculeț cald, acesta trebuie înmuiat în apă caldă și apoi aplicat pe zona dureroasă. Pentru un efect răcoritor, pliculețul de ceai poate fi răcit în frigider înainte de aplicare. Indiferent de metoda aleasă, ceaiul de mentă poate fi un remediu casnic eficient pentru a oferi o ușurare temporară a durerii de dinți.

Întrebări frecvente

Cât timp durează de obicei o durere de dinți?

Durerea de dinți poate varia ca durată, de la câteva ore până la câteva zile, în funcție de cauza acesteia. Dacă durerea persistă mai mult de 1-2 zile sau se agravează, este important să consultați un medic dentist.

Poate o durere de dinți să dispară de la sine?

Unele dureri de dinți minore pot dispărea fără tratament, dar este recomandat să consultați un dentist pentru a exclude probleme mai serioase care ar putea necesita atenție medicală.

Care este cel mai rapid mod de a ameliora durerea de dinți?

Cel mai rapid mod de a ameliora durerea de dinți este aplicarea unei comprese reci și administrarea de analgezice fără prescripție medicală. Totuși, aceste metode oferă doar o ușurare temporară și nu tratează cauza durerii.

Cum știu dacă durerea mea de dinți este gravă?

Durerea de dinți este considerată gravă dacă este severă, persistentă, însoțită de febră, umflături sau dacă afectează capacitatea de a mânca sau de a vorbi. În aceste cazuri, trebuie să căutați asistență medicală imediat.

Poate o durere de dinți să cauzeze dureri de cap sau de ureche?

Da, o durere de dinți poate iradia și poate cauza dureri de cap sau de ureche, în special dacă este vorba de o infecție sau de probleme la nivelul maxilarului.

Este sigur să folosesc aspirină direct pe un dinte care provoacă durere?

Nu este recomandat să aplicați aspirină direct pe dinte sau pe gingie, deoarece poate provoca arsuri chimice ale țesutului bucal. Este mai sigur să luați aspirină oral, conform dozei recomandate.

Poate durere de dinți să apară fără niciun semn vizibil de deteriorare a dintelui?

Da, unele dureri de dinți pot apărea fără semne vizibile de deteriorare, cauzate de probleme sub suprafața dintelui sau de afecțiuni ale gingiilor.

Pot stresul sau anxietatea să contribuie la apariția durerii de dinți?

Da, stresul și anxietatea pot duce la bruxism, adică scrâșnitul dinților, care poate cauza sau agrava durerea de dinți.

Concluzie

În concluzie, durerea de dinți este un simptom comun care poate avea multiple cauze și poate varia în intensitate. Prevenirea, diagnosticarea corectă și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru menținerea sănătății dentare și pentru evitarea complicațiilor. Remediile casnice pot oferi o ușurare temporară, dar vizitele regulate la dentist și o bună igienă orală sunt cele mai eficiente metode de a preveni durerile de dinți și de a asigura o sănătate orală optimă.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Cohen, L. A., Bonito, A. J., Akin, D. R., Manski, R. J., Macek, M. D., Edwards, R. R., & Cornelius, L. J. (2009). Toothache pain: Behavioral impact and self‐care strategies.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1754-4505.2008.00068.x

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.