Dacă o persoană se confruntă cu dureri de dinți, acestea se pot manifesta sub orice formă, de la o pulsație ocazională la o durere constantă și surdă, până la lovituri ascuțite și înțepătoare care pot fi agonizante. Uneori, o durere de dinți poate provoca dureri și în alte zone – cum ar fi urechea și bărbia. Urechile, nasul și gâtul sunt conectate printr-o rețea delicată de tuburi, canale și pasaje. Acesta este unul dintre motivele pentru care diagnosticarea unei probleme în oricare dintre aceste trei zone necesită adesea o examinare a celorlalte.
Informații generale despre durerea de ureche din cauza dinților
Durerea de maxilar, de dinți și de urechi face parte din sistemul trigemenului. Pe scurt, acest sistem este un nerv senzitiv cu trei puncte care înconjoară capul și fața, furnizând intrări senzoriale pentru atingere, durere și temperatură. Cel mai mare sistem nervos din organism, sistemul trigemenului este responsabil pentru senzația în mai multe structuri din corp, inclusiv urechile, ochii, nasul, gura și meningele. Invers, o durere de dinți poate însoți o infecție a urechii sau a sinusurilor din cauza apropierii dinților de sinusuri. Dinții superiori din spate sunt situați chiar sub sinusuri. Atunci când aceste cavități sinusale se infectează sau se inflamează, presiunea poate iradia durerea în interiorul gurii.
Durerea urechii după terapia de canal
Durerea de ureche este un simptom comun al unui molar posterior infectat. Este destul de frecvent ca pacienții să aibă dureri de ureche înainte de tratamentul de canal. Un molar superior infectat plin de bacterii, poate provoca leziuni și dureri la nivelul nervilor care sunt foarte aproape de ureche. Dacă tratamentul de canal este un succes, această durere va fi complet eliminată.
Dureri ușoare de ureche după un tratament de canal
Deoarece tratamentul de canal necesită ca pacientul să țină gura deschisă pentru o perioadă lungă în timpul procedurii, pacientul poate resimți un anumit disconfort la nivelul maxilarului. Această durere ar putea iradia către ureche, în special dacă un molar superior a fost tratat pentru o infecție. Acest tip de durere nu este nimic îngrijorător și ar trebui să dispară după câteva zile.
Durere gravă de ureche după tratamentul de canal
Experimentarea unei dureri și a unui disconfort grav în apropierea urechii și a dintelui tratat după un tratament de canal este un semn că tratamentul a eșuat. De obicei, acest lucru indică faptul că este posibil ca pulpa și canalul radicular al dintelui să nu fi fost curățate corespunzător. Dacă dintele nu este dezinfectat complet, infecția poate continua să atace structura dentară.
Alte probleme de sănătate care duc la dureri de ureche
Tulburare ATM
Articulațiile temporo-mandibulare (ATM) conectează maxilarul inferior la craniu. Dacă această rețea complexă de ligamente, mușchi și articulații nu funcționează în sincronizare, se poate dezvolta o tulburare a ATM. Un simptom al tulburării este durerea de ureche. Prin tratarea cauzelor, medicul poate ameliora disconfortul maxilarului și orice simptom de durere de ureche. Nu toate problemele de mușcătură duc la tulburarea ATM. O nealiniere minoră poate provoca dureri care iradiază spre ureche.
Bruxism
Scrâșnitul dinților poate provoca o serie de probleme, de la dinți deteriorați până la tinitus și dureri de ureche. Articulațiile temporo-mandibulare se învecinează cu urechea medie și interioară, ceea ce înseamnă că orice problemă care se dezvoltă la nivelul maxilarului se poate răspândi la urechi.
Dureri de dinți
O cauză frecventă a durerilor de urechi este durerea de dinți., care poate rezulta din:
- O carie
- O leziune a dintelui
- Abces
- O boală a gingiilor
Remedii pentru ameliorarea durerilor de maxilar, dinți și urechi
Pentru durerile de dinți minore, următoarele remedii casnice pot ameliora durerea, cu toate acestea, orice persoană care se confruntă cu dureri persistente de dinți, maxilar sau ureche ar trebui să consulte un medic sau un stomatolog. În timp ce așteptați să fiți consultat, multe dintre următoarele sugestii pot fi de ajutor:
- Ibuprofen și Paracetamol.
- Pastă și geluri anestezice (benzocaină).
- O pungă cu gheață.
Concluzie
Dinții, gingiile și maxilarul sunt legate în mod inextricabil de urechi. Durerea la nivelul urechii poate semnala o problemă dentară și viceversa. O bună igienă orală și tratamentele de restaurare scad apariția durerii de ureche. Nu ezitați să vă contactați medicul dentist.