Meniu

Durerea de masea: tratament acasa pentru ameliorare

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Durerea de măsea poate fi atât de intensă încât să perturbe rutina zilnică și să afecteze calitatea vieții. Înainte de a ajunge la cabinetul stomatologic, există câteva remedii casnice care pot oferi o ameliorare temporară a durerii.

De la clătirea cu apă sărată și aplicarea de comprese reci, până la utilizarea uleiului de cuișoare sau a extractului de vanilie, aceste metode pot ajuta la diminuarea disconfortului și la combaterea infecțiilor. Este esențial, totuși, să consultăm un medic dentist pentru o evaluare amănunțită și tratamentul adecvat, deoarece aceste remedii acasă sunt soluții temporare și nu înlocuiesc îngrijirea profesională.

Remedii casnice pentru ameliorarea durerii de masele

Remediile casnice pot oferi o soluție rapidă și accesibilă pentru ameliorarea temporară a durerii de masele. Deși nu înlocuiesc tratamentul stomatologic, aceste metode pot reduce disconfortul și pot ajuta la gestionarea simptomelor până la vizita la dentist.

Clătirea cu apă sărată

Pregătire și utilizare: Clătirea cu apă sărată este o metodă simplă și eficientă pentru ameliorarea durerii de masele. Pentru a pregăti soluția, dizolvați o linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță. Clătiți gura cu această soluție timp de 30 de secunde, apoi scuipați. Repetați procedura de câteva ori pe zi, în special după mese și înainte de culcare, pentru a menține zona afectată curată și pentru a reduce inflamația.

Beneficii și mecanism de acțiune: Apa sărată acționează ca un antiseptic natural, ajutând la eliminarea bacteriilor care pot cauza infecții și la reducerea inflamației. Sarea poate extrage lichidul din țesuturile inflamate, diminuând astfel umflăturile și calmează țesuturile iritate. În plus, clătirea regulată poate îmbunătăți vindecarea și previne acumularea de resturi alimentare care ar putea agrava durerea.

Comprese reci sau pachete cu gheață

Tehnică de aplicare și durată: Aplicarea unei comprese reci sau a unui pachet cu gheață poate fi realizată cu ajutorul unui tifon subțire sau folosind pachete de gheață comerciale. Plasați compresa pe zona exterioară a obrazului, în dreptul dintelui dureros, timp de 15-20 de minute. Repetați procedura la intervale de câteva ore pentru a menține efectul analgezic.

Efect anestezic și reducerea umflăturilor: Temperatura scăzută de la compresa aplicată ajută la constricția vaselor de sânge din zona afectată, ceea ce poate reduce atât durerea cât și umflăturile. Efectul anestezic temporar al temperaturii scăzute poate oferi un confort semnificativ, permițând odihna și reducerea disconfortului. Este important să nu aplicați gheața direct pe piele pentru a evita leziunile cauzate de temperatura scăzută și să limitați aplicarea la durata recomandată pentru a preveni iritațiile.

Medicamente fără prescripție pentru durerea de măsele

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, sunt adesea recomandate pentru ameliorarea durerilor de masele datorită proprietăților lor analgezice și antiinflamatoare. Aceste medicamente acționează prin inhibarea enzimelor care contribuie la inflamație și durere, oferind astfel un confort semnificativ. Este important să respectăm dozele recomandate pentru a evita efectele secundare, cum ar fi iritația gastrică sau problemele renale.

Paracetamol: Paracetamolul este un alt analgezic popular care poate fi utilizat pentru a reduce durerea de masele. Acesta acționează la nivelul sistemului nervos central, crescând pragul de toleranță la durere și ajutând la scăderea febrei. Paracetamolul este adesea alegerea preferată pentru persoanele care nu pot lua AINS, inclusiv femeile însărcinate și persoanele cu anumite afecțiuni medicale.

Precauții și utilizare corectă: Atunci când utilizăm medicamente fără prescripție pentru durerea de masele, este esențial să citim cu atenție instrucțiunile și să respectăm dozajul recomandat. Este important să evităm consumul excesiv de alcool și să nu combinăm medicamentele fără a consulta un medic sau farmacist. De asemenea, trebuie să fim conștienți de posibilele interacțiuni medicamentoase și să ne adresăm medicului dacă durerea persistă sau se agravează.

Ulei de cuișoare

Eugenolul ca anestezic natural: Uleiul de cuișoare este apreciat pentru proprietățile sale anestezice naturale, datorate prezenței eugenolului, un compus cu efecte analgezice și antibacteriene. Eugenolul poate fi aplicat direct pe dinte sau gingie pentru a ameliora temporar durerea, fiind o opțiune naturală pentru cei care caută o alternativă la medicamentele sintetice. Utilizarea uleiului de cuișoare poate fi de asemenea benefică în calmarea inflamațiilor și în reducerea disconfortului asociat cu infecțiile dentare.

Metode de aplicare și precauții: Utilizarea uleiului de cuișoare necesită precauție, deoarece aplicarea excesivă poate irita sau arde țesuturile moi din gură. Este recomandat să folosiți o cantitate mică de ulei, aplicându-l cu ajutorul unei dischete de bumbac direct pe zona afectată. Evitați contactul cu limbă sau cu alte zone sensibile și nu înghițiți uleiul. În cazul în care simțiți un disconfort crescut sau o reacție adversă, încetați utilizarea și consultați un medic dentist.

Pliculețe de ceai cu mentă

Proprietăți anestezice și calmante: Pliculețele de ceai cu mentă pot oferi un efect anestezic și calmant datorită mentolului, care are proprietăți de răcire și poate reduce temporar durerea. Mentolul ajută la relaxarea țesuturilor și la diminuarea senzației de durere, făcând acest remediu casnic o opțiune plăcută pentru ameliorarea disconfortului dentar.

Pregătire și aplicare: Pentru a utiliza pliculețele de ceai cu mentă, înmuiați unul în apă caldă și apoi lăsați-l să se răcească până ajunge la o temperatură suportabilă. Aplicați pliculețul direct pe dinte sau gingie și mențineți-l acolo pentru câteva minute. Alternativ, puteți refrigera pliculețul de ceai după ce l-ați înmuiat, pentru un efect suplimentar de răcire, care poate ajuta la reducerea inflamației și a umflăturilor.

Clătire cu peroxid de hidrogen

Efecte antibacteriene și de reducere a plăcii: Clătirea cu peroxid de hidrogen poate avea un impact semnificativ asupra sănătății orale datorită proprietăților sale antibacteriene. Această soluție poate ajuta la reducerea plăcii dentare și la combaterea bacteriilor care cauzează carii și infecții. De asemenea, peroxidul de hidrogen poate contribui la albirea dinților și la împrospătarea respirației.

Instrucțiuni de diluție și utilizare: Pentru a folosi peroxidul de hidrogen în siguranță ca soluție de clătire orală, este esențial să diluați soluția concentrată. Amestecați peroxidul de hidrogen 3% cu o cantitate egală de apă pentru a evita iritația mucoasei bucale. Clătiți gura cu soluția rezultată timp de aproximativ 30 de secunde, apoi scuipați. Este important să nu înghițiți soluția și să efectuați clătirea cu apă după utilizare pentru a îndepărta orice reziduu. Utilizați acest remediu cu precauție și nu mai mult de o dată pe zi pentru a preveni dezechilibrul florei orale naturale.

Pasta de usturoi

Alicina ca agent natural de ameliorare a durerii și antibacterian: Alicina, un compus activ prezent în usturoi, este recunoscută pentru proprietățile sale de ameliorare a durerii și luptă împotriva bacteriilor. Această substanță naturală poate reduce eficient durerea de masele și poate combate infecțiile orale, oferind o alternativă naturală la medicamentele analgezice.

Pregătire și aplicare: Pentru a prepara pasta de usturoi, zdrobiți câțiva căței de usturoi proaspăt până obțineți o pastă fină. Aplicați pasta direct pe zona afectată sau pe un tampon de bumbac și lăsați-o să acționeze pentru câteva minute. Fiți precauți pentru a evita iritarea țesuturilor înconjurătoare și nu folosiți acest remediu dacă aveți leziuni deschise în gură.

Extract de vanilie

Conținutul de alcool pentru anestezie: Extractul de vanilie conține alcool, care poate avea un efect anestezic asupra durerii de masele. Utilizarea extractului de vanilie poate oferi o ameliorare temporară a durerii prin aplicarea directă pe zona afectată. Alcoolul prezent în extractul de vanilie ajută la amorțirea temporară a nervului dentar, reducând astfel senzația de durere.

Proprietăți antioxidante pentru vindecare: Extractul de vanilie nu doar că ameliorează durerea, dar conține și antioxidanți care pot ajuta la procesul de vindecare. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi și pot reduce inflamația la nivel celular, accelerând astfel recuperarea țesuturilor afectate. Utilizarea regulată a extractului de vanilie, în combinație cu o igienă orală adecvată, poate contribui la menținerea sănătății gurii și la prevenirea infecțiilor viitoare.

Elevația și poziționarea în timpul somnului

Reducerea acumulării de sânge și presiune: Dormitul cu capul ridicat poate ajuta la reducerea acumulării de sânge în zona feței și a presiunii asupra dintelui dureros. Această poziție poate diminua inflamația și poate contribui la o ameliorare a durerii, facilitând un somn mai odihnitor.

Utilizarea unor perne suplimentare pentru confort: Adăugarea de perne suplimentare poate oferi nu doar o poziție mai confortabilă în timpul somnului, dar și o reducere a disconfortului asociat cu durerea de masele. Pernele suplimentare ajută la menținerea unei elevații adecvate a capului, prevenind astfel agravarea durerii și îmbunătățind calitatea somnului.

Întrebări frecvente

Cât timp pot folosi remedii casnice înainte de a merge la dentist?

Remediile casnice ar trebui utilizate ca soluții temporare. Dacă durerea persistă mai mult de 1-2 zile sau se agravează, este important să consultați un medic dentist.

Pot combina mai multe remedii casnice pentru o ameliorare mai bună?

Da, uneori combinarea remediilor casnice poate oferi o ameliorare suplimentară, dar este important să fiți precauți pentru a evita iritarea sau reacțiile adverse. Consultați un medic pentru recomandări specifice.

Există remedii casnice pe care ar trebui să le evit?

Evitați remedii casnice care sunt abrazive sau prea acide, deoarece pot deteriora smalțul dentar sau pot irita țesuturile moi. De asemenea, evitați orice remediu la care sunteți alergic.

Cum pot preveni reapariția durerii de masele?

Menținerea unei igiene orale riguroase, vizitele regulate la dentist și evitarea alimentelor care pot provoca deteriorarea dinților sunt esențiale pentru prevenirea durerii de masele.

Pot folosi remedii casnice dacă am plombe sau coroane dentare?

Da, multe remedii casnice sunt sigure pentru utilizare dacă aveți plombe sau coroane, dar evitați aplicarea de presiune sau substanțe care pot deteriora lucrările dentare.

Pot folosi remedii casnice dacă sunt însărcinată sau alăptez?

Unele remedii casnice pot fi sigure în timpul sarcinii sau alăptării, dar este crucial să consultați un medic înainte de utilizare pentru a evita orice risc pentru copil.

Când ar trebui să iau în considerare medicamentele fără prescripție pentru durere?

Dacă remediile casnice nu oferă ameliorare și durerea este severă sau persistentă, luați în considerare utilizarea medicamentelor fără prescripție, respectând întotdeauna dozajul recomandat.

Concluzie

În concluzie, durerea de masele poate fi ameliorată prin diverse remedii casnice, dar acestea nu înlocuiesc consultul stomatologic. Este esențial să căutăm îngrijire profesională atunci când durerea este persistentă sau severă pentru a preveni complicațiile și pentru a menține o sănătate orală optimă. Practicile corecte de igienă orală și vizitele regulate la dentist sunt cele mai bune metode de a preveni problemele dentare și de a beneficia de un zâmbet sănătos pe termen lung.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Abdullah, Z., Prakash, M., Pournami, G., Prithivi, S., & Premnath, P. (2021). Home remedy for dental pain during lockdown.

https://static1.squarespace.com/static/6219994322f73643a739a431/t/633e9a57bd7c0e71705b2819/1665047130158/26.+Home+Remedy+for+Dental+Pain+during+Lockdown.pdf

Baptist, J., Sharma, S. M., & Hegde, N. (2012). Self‐medication practices for managing tooth pain amongst patients attending oral surgery clinics.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1752-248X.2012.01168.x

Cohen, L. A., Bonito, A. J., Akin, D. R., Manski, R. J., Macek, M. D., Edwards, R. R., & Cornelius, L. J. (2009). Toothache pain: Behavioral impact and self‐care strategies.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1754-4505.2008.00068.x

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.