Meniu

Estetica dentara

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Estetica dentară sau stomatologia cosmetică este o ramură a stomatologiei care se concentrează pe îmbunătățirea aspectului zâmbetului dumneavoastră. Tratamentele dentare estetice comune includ albirea dinților, lipirea dentară și fațetele.

Ce este estetica sau cosmetica dentară?

Stomatologia estetică sau cosmetică este tipul de stomatologie care nu înfrumusețează doar dinții, ci și gingiile și/sau mușcătura. Aceasta este folosită în mod specific pentru a vă îmbunătăți forma gurii și calitatea zâmbetului, care se poate extinde chiar până la îmbunătățirea funcției dinților în ceea ce privește forma și forța mușcăturii sale. Cu toate acestea, este tipul de lucrare dentară care este preocupată în principal de îmbunătățirea aspectului dinților dumneavoastră și nu neapărat de funcționalitatea acestora, ca în cazul albirii dentare. În multe cazuri, îmbunătățirile funcționale sunt accesorii pentru succesul stomatologiei estetice. Aceasta se caracterizează prin următoarele trăsături care o diferențiază de practicile stomatologice, gingivale și orale standard față de sănătatea dinților, a gingiilor și a gurii dumneavoastră.

Tot ce trebuie să știi despre estetica dentară

Stomatologia estetică se concentrează în principal pe îmbunătățirea culorii, formei, dimensiunii, poziției și alinierii dinților, precum și a aspectului general al zâmbetului. Acest lucru se extinde la gingiile sănătoase care pot fi modificate chirurgical pentru a face un zâmbet mai puțin gingival și la structura maxilarului. Unii ar putea susține că tratamentele dentare prin ele însele pot duce la o formă mai bună, precum și la o funcție mai bună, dar unii doresc să beneficieze de stomatologia care se referă strict la înfrumusețarea dinților. Medicii dentiști specializați în stomatologie estetică se numesc stomatologi esteticieni, dar pentru că acest tip de stomatologie este cunoscut mai ales ca stomatologie cosmetică, ei sunt mai frecvent cunoscuți ca dentiști esteticieni. Experiența lor specifică în domeniu, pregătirea, specializarea și educația se concentrează pe acest tip de stomatologie, chiar dacă nu este considerată o specializare formală. Chiar dacă există opțiuni de albire disponibile fără prescripție medicală, un dentist estetic este de preferat, deoarece tratamentele supravegheate de acesta au cele mai mari rate de succes în ceea ce privește albirea dinților.

Controverse și realități ale stomatologiei estetice

Există controverse în ceea ce privește stomatologii care urmează o specializare în estetică dentară sau care se identifică drept stomatologi cosmeticieni în ceea ce privește etica practicii, deoarece obiectivul predominant al acesteia este de a comercializa acești profesioniști în fața pacienților ca fiind echivalentul chirurgului plastician în lumea stomatologiei.

Care sunt serviciile oferite în estetica dentară?

Estetica dentară are ca scop crearea unui zâmbet mai echilibrat și simetric. Printre serviciile stomatologice cosmetice obișnuite se numără albirea dinților, lipirea dentară, fațetele și conturarea dinților și a gingiilor.

Albirea dinților

În timp, alimentele și băuturile de culoare închisă (cum ar fi cafeaua, ceaiul și fructele de pădure) pot păta dinții. Albirea profesională a dinților poate lumina în mod dramatic și sigur nuanța dinților și poate oferi un zâmbet mai strălucitor. Mulți dentiști oferă atât albirea dentară în cabinet, cât și la domiciliu. Albirea în cabinet durează aproximativ o oră, iar cea la domiciliu durează de obicei câteva săptămâni.

Lipirea dentară

Aceasta presupune aplicarea unei rășini compozite de culoarea dinților. Dentistul folosește acest material pentru a acoperi și ascunde fisurile, liniile de crăpătură (fisuri), decolorarea și alte imperfecțiuni cosmetice. Lipirea dentară poate schimba forma unui dinte pentru a-l face mai lung, mai lat sau mai uniform. Bondingul dentar necesită, de obicei, înlocuirea la fiecare cinci până la șapte ani. Acesta nu necesită îndepărtarea smalțului natural al dintelui, ceea ce înseamnă că este complet reversibilă. Această rășină compozită este deosebit de utilă în cazul inlay-urilor și onlay-urilor, care sunt utilizate în scopul reparării dinților crăpați și cariați. Cu toate acestea, ele au anumite limite, cum ar fi faptul că, dacă a mai rămas puțin din dintele care poate fi reparat sau dacă acel dinte este un molar, cea mai bună soluție este fie punerea unei coroane peste el, fie o procedură endodontică de tratament de canal, apoi punerea unei coroane peste el după ce a fost pus material inert în interiorul dintelui pentru a înlocui dentina cariată.

  • Materiale: Pe vremuri, plombele dentare erau făcute din aur, amalgam de argint sau alte metale, deoarece acestea strălucesc și sclipesc suficient pentru a se amesteca cu restul dinților, fiind în același timp rezistente ca niște cuie (dacă nu chiar mai rezistente). Unele dintre ele au fost placate cu porțelan sau chiar cu cochilii de către dentiști cu practici învechite. Din fericire, stomatologia modernă a avansat suficient de mult pentru a utiliza materiale compozite care se îmbină mai bine cu aspectul natural al structurii dentare.
  • Implanturi: Între timp, implanturile sunt ancore dentare artificiale sau rădăcini care permit fixarea sau încorporarea unei proteze în gură astfel încât să se comporte ca dinții naturali. Implantul este o metodă superioară de înlocuire a dinților, deoarece este de obicei forat chiar în osul maxilarului. Există de obicei 3 părți în ceea ce este descris ca fiind un implant dentar – coroana dentară sau proteza dentară conectată la implant prin intermediul pilonului, implantul propriu-zis și pilonul care servește drept intermediar între cele două.

Ridicări de gingii

Există, de asemenea, un lucru numit gumlift sau ridicare gingivală, acesta este în aparență un serviciu de estetică dentară care ridică, iar apoi sculptează linia gingivală, astfel încât zâmbetul să nu arate prea gingival sau prea dentar din cauza faptului că nu sunt suficiente gingii în jur. Procesul remodelează țesutul gingival și/sau oasele subiacente de sub el pentru a crea aspectul unor dinți mai simetrici sau mai lungi pentru zâmbet.

Îndreptarea dinților 

Îndreptarea dinților este, alături de albirea dinților, unul dintre cele mai solicitate servicii din industria stomatologiei estetice. Puteți obține dinți mai drepți treptat, dar sigur, cu ajutorul aparatelor dentare. De asemenea, puteți beneficia de tratamentul Invisalign, care face ca aparatul dentar să fie cât mai invizibil cu putință pentru ochiul liber sau cel puțin la o privire rapidă, permițându-vă mai multă flexibilitate în comparație cu aparatele metalice. Acestea ajută la remedierea suprapunerilor, a aglomerărilor sau a distanțării dinților pentru a crea zâmbetul pe care îl doriți, cât și refacerea mușcăturii. De asemenea, acest tratament este rezervat celor care au dimensiunea verticală a dinților modificată din cauza anilor de uzură excesivă a dinților din cauza refluxului acid sau a măcinării (cunoscută și sub numele de bruxism). Pentru că au un aspect mai scurt sau închis al zâmbetului și al feței lor, pacienții respectivi au nevoie de recuperarea mușcăturii pentru a-și deschide din nou mușcătura și maxilarul. Un specialist calificat în acest domeniu ar trebui angajat pentru a face această procedură.

Remodelarea

Un dinte deformat necesită îndepărtarea unei părți din smalț pentru a îmbunătăți estetica dintelui. Această procedură este cunoscută și sub numele de stripping, slenderizare, reconturare sau contur, odontoplastie și smaltoplastie, oferind rezultate pentru îmbunătățirea cât mai rapidă a esteticii dentare și poate servi chiar ca procedură de înlocuire a aparatului dentar sau a ortodonției în anumite scenarii. Remodelarea poate fi folosită pentru a corecta așchiile și fisurile de pe dinți. De asemenea, poate schimba poziția, forma sau lungimea dintelui dacă acesta este prea lung sau strâmb. Dacă există discrepanțe de mărime între unul sau mai mulți dinți, remodelarea acestora poate corecta această condiție, ducând la dispariția unei supra-alinieri sau a unei sub-alinieri. Odată ce smalțul este îndepărtat, nu îl mai puteți înlocui, așa că procedați cu prudență atunci când folosiți această tehnică care poate expune chiar și dentina dintelui sau a dinților dvs.

Punte

O punte dentară este un tip de proteză care folosește dinții sănătoși de-o parte și de alta a locului sau a locurilor de extracție ca stâlpi de susținere pentru protezele suspendate. De asemenea, aceasta poate fi susținută de unul sau mai multe implanturi dentare, ca în cazul implanturilor all-on-4 până la all-on-8. O punte poate atârna de un singur dinte și este cunoscută sub numele de punte cantilever. Dacă aveți unul sau mai mulți dinți lipsă, puteți apela la acest serviciu. Dinții pe care se plasează puntea trebuie să fie pregătiți mai întâi în piloni. Un abutment este un dinte sau o proteză dentară plasată pe implantul dentar care a fost ras și modelat la o dimensiune în care capacul sau coroana să se poată potrivi peste ei. Dintele fals sau ponticul lipsă este agățat între piloni. Puntea este cimentată pe piloni și se folosește o ață dentară specială pentru a curăța o punte față de dinții normali și de spațiile laterale normale. 

Fațete din porțelan

Confecționate din ceramică de calitate medicală, fațetele din porțelan sunt cochilii subțiri și rezistente care aderă la suprafețele frontale ale dinților. La fel ca și lipirea dentară, fațetele pot ascunde o gamă largă de defecte cosmetice, inclusiv așchii, fisuri și decolorare. Există mai multe tipuri de fațete, inclusiv cele tradiționale și cele cu pregătire minimă. Toate fațetele necesită cel puțin o anumită îndepărtare a smalțului natural, ceea ce înseamnă că ar putea fi reversibile, în funcție de tipul pe care îl alegeți. În cele mai multe cazuri, fațetele din porțelan trebuie înlocuite la fiecare 10 ani sau cam așa ceva.

Conturarea dinților

Această procedură îndepărtează cantități mici de smalț pentru a schimba forma dinților. Deoarece aveți doar atât de mult smalț natural, există o limită la cât de multă structură dentară poate îndepărta dentistul. Acesta poate finaliza conturarea dinților în timpul unei singure vizite la cabinet.

Care sunt avantajele și dezavantajele esteticii dentare?

Avantajele esteticii dentare sunt: 

  • Îmbunătățirea zâmbetului
  • Luminarea dinților terni, pătați
  • Îmbunătățirea formei dinților
  • Ascunderea așchiilor și fisurilor
  • Aducerea echilibrului și simetrie zâmbetului
  • Sporirea încrederii în sine

Dezavantajele stomatologiei cosmetice sunt:

  • Veți avea nevoie de un anumit nivel de angajament pentru a vă menține zâmbetul. Unele tratamente cum ar fi fațetele din porțelan sunt ireversibile și necesită înlocuire la fiecare câțiva ani.

Întrebări frecvente

  1. Ce este estetica dentară?
    Estetica dentară sau stomatologia cosmetică se concentrează pe îmbunătățirea aspectului și a esteticii zâmbetului. Procedurile stomatologice cosmetice comune includ albirea dinților, lipirea dentară și fațetele.
  2. Care este diferența dintre stomatologia estetică și stomatologia generală?
    Un dentist generalist este un furnizor de asistență dentară primară. Aceștia oferă îngrijire preventivă, cum ar fi curățările dentare, și tratamente de stomatologie restaurativă, cum ar fi obturațiile dentare, coroanele și punțile. Majoritatea tratamentelor dentare restabilesc aspectul, precum și sănătatea și funcția. Cu toate acestea, un dentist cosmetic se concentrează pe înfrumusețarea zâmbetului. Aceștia oferă tratamente menite să îmbunătățească aspectul dinților și al gingiilor.
  3. Cine beneficiază de estetica dentară?
    Estetica dentară ar putea fi o opțiune dacă aveți:
    – Dinți ciobiți sau crăpați
    – Lacune sau spații mici între dinți
    – Decolorarea și colorarea dinților
    – Dinți diformi
    – Dinți nealiniați
  4. Oricine poate fi supus unui tratament estetic dentar?
    Atâta timp cât aveți dinți și gingii sănătoase, puteți urma tratamente stomatologice cosmetice. Dar dacă aveți carii extinse sau boli ale gingiilor, medicul dentist va dori să abordeze mai întâi aceste afecțiuni. Odată ce zâmbetul dvs. este din nou sănătos, puteți decide ce tratamente cosmetice doriți să explorați.
  5. Care este cea mai populară procedură dentară estetică?
    Albirea dinților este cea mai frecventă procedură dentară cosmetică. Aceasta le permite oamenilor să aducă îmbunătățiri vizibile zâmbetului lor fără a fi supuși unor tratamente invazive

Concluzie

Stomatologia cosmetică se concentrează pe îmbunătățirea aspectului zâmbetului. Există multe tratamente disponibile, de la cele mai simple la cele mai complexe. Discutați cu medicul dentist despre obiectivele dumneavoastră cosmetice specifice, astfel încât acesta să poată concepe un plan de tratament care să se potrivească bugetului și stilului dumneavoastră de viață.