Meniu

Etapele procesului de implanturi dentare

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Dacă unei persoane îi lipsesc dinții, atunci implanturile dentare îi pot înlocui. Acestea vor arăta, se vor simți și vor funcționa ca dinții naturali, astfel încât persoana se va simți mai încrezătoare în sine. Un implant dentar este un dinte artificial care este ancorat de maxilar printr-un stâlp de titan, astfel încât acesta nu va aluneca, nu se va mișca și nu va cădea.

Ce este o procedură de implant dentar?

O procedură de implant dentar este o intervenție chirurgicală ambulatorie. Implantul este realizat din titan și alte materiale care fuzionează cu osul maxilarului și imită rădăcina unui dinte. Această rădăcină artificială permite medicului dentist să fixeze dinții de înlocuire, astfel încât aceștia să se simtă stabili și să se integreze cu dinții din jur. Obținerea implanturilor dentare necesită mai multe programări. Acestea includ o consultație, o programare pentru a plasa implantul și o alta pentru a fixa noii dinți.

Tipuri de implanturi dentare

 • Intraosoase (în os)

Implanturile intraosoase sau endosteale sunt cel mai frecvent tip de implant dentar. De obicei, acestea seamănă cu șuruburi mici. Implanturile endosteale sunt realizate din materiale sigure pentru organism, cum ar fi titanul și sunt inserate chirurgical adânc în osul maxilarului, unde iau locul rădăcinilor dinților. Un implant poate fi folosit pentru a ancora unul sau mai mulți dinți.

 • Subperiostale (pe os)

Acest tip de implant este utilizat atunci când nu există suficient os maxilar sănătos disponibil pentru a susține un implant endosteal. Implanturile subperiostale sunt inserate sub gingie, dar nu sunt forate în osul maxilarului. Ele sunt plasate deasupra sau pe os, mai degrabă decât în os.

Implant dentar – etape

Consultația inițială

În timpul consultației inițiale, pacientul va avea probabil nevoie de o radiografie, de asemenea, poate avea nevoie de o tomografie computerizată și se vor lua amprentele dinților. Pacientul va fi consultat de mai mulți specialiști, inclusiv un:

 • Dentist generalist
 • Otorinolaringolog sau ORL 
 • Chirurg oralist
 • Ortodontist
 • Parodontolog
 • Protetician

La clinică, stomatologii vor analiza istoricul medical al pacientului și vor trebui să știe dacă pacientul are vreo afecțiune medicală de bază care ar putea afecta rezultatul procedurii. În cazul în care cineva are un stadiu de boală gingivală, atunci se va trata mai întâi acest lucru înainte de a începe procesul de implant dentar. Dacă totul arată bine, atunci medicii vor dezvolta un plan de tratament pentru implant dentar care este special adaptat nevoilor pacientului. Dacă acesta este fumător, atunci va fi necesar să renunțe la fumat pe durata etapelor de obținere a unui implant dentar. Medicul va stabili dacă pacientul are nevoie de o grefă osoasă pentru a acomoda implantul dentar. Dacă este cazul, atunci se vor oferi informații despre această procedură și cum va afecta etapele implantului dentar. Medicii vor discuta despre costul grefei osoase, costul extracției dentare și costul implantului dentar, despre etapa până la procesul de intervenție chirurgicală de implant dentar, dar și despre beneficiile, precum și dezavantajele procedurii. Deși grefele osoase și extracțiile dentare sunt procedurile cele mai frecvent necesare înainte de un implant dentar, nu toată lumea are nevoie de ele. Dacă osul maxilarului este suficient de robust pentru a susține implantul, atunci pacientul nu ar trebui să aibă nevoie de o grefă.

Extracții dentare

Complexitatea extracției dentare va depinde de mai mulți factori și se poate adăuga atât la cost, cât și la durata de timp necesară pentru procedura de implant dentar. Dacă cineva are un dinte inclus, atunci va avea nevoie de o intervenție chirurgicală orală pentru a-l îndepărta. Acest lucru se va adăuga la costul total al procedurilor de implantare, precum și la numărul de etape de implant dentar necesare pentru întreaga procedură. Dacă dintele unui pacient este rupt sau deteriorat, acesta poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală orală. Dacă este vorba de o simplă extracție dentară, atunci termenul nu ar trebui să fie afectat în mod negativ. Cu toate acestea, cu cât procedura de extracție este mai complexă, cu atât va fi mai costisitoare. Tipul de anestezie utilizat va afecta, de asemenea, timpul de recuperare, precum și costul procedurii.

Grefa osoasă

Grefa osoasă pentru implanturile dentare este necesară atunci când osul maxilarului nu are forța necesară pentru a susține implantul. De obicei, osul este prelevat dintr-o altă parte a corpului și grefat în maxilar, dar se folosește și os sintetic. Acest lucru îngroașă maxilarul astfel încât să poată susține implantul, dar va adăuga semnificativ la timpul necesar procesului de implantare dentară. De obicei, vindecarea grefei osoase durează între 4 și 12 luni și necesită mai multe consultații de monitorizare pentru a se asigura că vindecarea progresează în mod satisfăcător. Operația de implant dentar este, de obicei, o procedură ambulatorie. Se poate face sub anestezie locală, sedare intravenoasă sau anestezie generală. Un specialist îi va anunța din timp pe pacienți despre tipul de anestezie necesar.

Plasarea implantului

În cazul în care un pacient are un implant endosteal:

 • Un chirurg oral va tăia gingia, expunând osul maxilarului de dedesubt.
 • Se vor face găuri adânc în os, unde va fi introdus stâlpul implantului.
 • Dacă un pacient alege o proteză temporară, detașabilă, poate fi plasată peste gaură în scopuri estetice, până când dintele permanent poate fi atașat la implant.

Dacă cineva are un implant subperiostal, osul maxilarului nu va fi forat, iar stâlpul implantului va fi plasat pe sau deasupra osului. Indiferent de tipul de implant pe care îl va primi o persoană, aceasta se poate aștepta să simtă un anumit disconfort și umflături după aceea. Acest lucru poate dura câteva zile. Cei mai mulți oameni constată că își pot relua activitățile zilnice a doua zi după ce a fost plasat un implant dentar.

Osteointegrare

După ce implantul dentar este plasat, va dura între 2 și 6 luni până când va avea loc o creștere suficientă de os nou în jurul șurubului. Acest proces este cunoscut sub numele de osteointegrare, ceea ce înseamnă “combinarea cu osul”. În timpul osteointegrării, osul natural al maxilarului se va întări și va crește în jurul implantului dentar. Acest lucru îl menține ferm în poziție, astfel încât să poată funcționa ca rădăcină a dintelui artificial.

Plasarea pilonului

Un prelungitor metalic numit pilon este de obicei adăugat la implant. Acest lucru se poate face în timpul procedurii inițiale sau în timpul unei a doua proceduri minore sub anestezie locală. Pivoții sunt utilizați pentru a conecta dintele de înlocuire la implant. Dacă se adaugă un pilon în timpul unei a doua proceduri, este posibil ca chirurgul să fie nevoit să facă o incizie dacă țesutul gingival a crescut peste implant. Acest lucru se datorează faptului că un capac de vindecare este plasat peste implant pentru a-l proteja și pentru a împiedica, de obicei, creșterea țesutului peste acesta. În timpul celei de-a doua proceduri, capacul de vindecare va fi îndepărtat, iar pilonul va fi înșurubat pe implantul dentar. Țesutul gingival se va contura apoi în jurul pilonului. Gingiile vor avea nevoie de câteva săptămâni pentru a se vindeca după plasarea pilonului.

Plasarea dintelui

După ce vindecarea este completă, medicul dentist va lua o amprentă a dinților, astfel încât cei de înlocuire permanentă să poată fi confecționați pentru a se potrivi. Aceștia pot fi fixi sau detașabili. Dacă se optează pentru un dinte detașabil, acesta va fi montat pe un cadru metalic și atașat la pilon și poate fi îndepărtat la domiciliu pentru curățarea zilnică. Dacă un pacient optează pentru un dinte fix, acesta va fi cimentat sau înșurubat permanent pe pilon. După ce procesul este finalizat, trebuie să se anunțe medicul dentist dacă gura se simte inconfortabil în vreun fel sau dacă este experimentat:

 • Disconfort continuu
 • Durere severă
 • Sângerare
 • Umflături
 • Mușcătură inegală sau incomodă

Noii dinți vor arăta și se vor simți naturali. Ei trebuie îngrijiți zilnic prin periaj și folosirea aței dentare. Nu sunt necesare materiale speciale pentru a-i curăța. O persoană îi poate trata în același mod în care tratează dinții naturali, dar trebuie să meargă, de asemenea, la un dentist pentru controale regulate.

Cum să vă pregătiți pentru procedura de implant dentar?

Înainte de procedură, pacientul va merge la un dentist pentru o consultație inițială și o examinare completă. De asemenea, se vor face radiografii și se vor discuta opțiunile pentru operația de implant. După ce au dezvoltat un plan și au stabilit că pacientul este sănătos, vor face programarea pentru operație. Dacă dentistul recomandă sedarea intravenoasă pentru procedură, pacientul va trebui să aranjeze ca cineva să îl aducă acasă în acea zi.

Locație

O procedură de implant dentar se face, de obicei, la un cabinet stomatologic de o echipă de profesioniști instruiți în chirurgie orală și stomatologie restaurativă.

Mâncare și băutură

Dacă se utilizează anestezia locală, pot fi mâncate mase ușoare cu câteva ore înainte de procedură. Dacă pacientul este supus unei sedări intravenoase, i se va recomanda să nu mănânce nimic după miezul nopții în noaptea dinaintea operației. Acest lucru ajută la asigurarea faptului că stomacul este gol.

Medicamente

Medicul dentist poate prescrie antibiotice pe care să le ia timp de câteva zile înainte de operație pentru a preveni eșecurile timpurii ale implantului. De asemenea, este posibil ca acesta să îi ceară pacientului să se clătească cu o apă de gură specială antibacteriană, cum ar fi clorhexidina.

Modificări ale stilului de viață înainte de operație

Fumatul poate scădea succesul implanturilor dentare, deoarece poate încetini vindecarea. Dacă cineva fumează, este important să discute cu un dentist despre posibilitatea de a-și pune implanturi dentare.

Recuperare

Dacă dentistul folosește sedarea intravenoasă, pacientul se va simți puțin amețit timp de câteva ore. După ce implanturile sunt plasate, este posibil ca persoana să aibă unele vânătăi, umflături, sângerări minore și durere. Pacientul poate fi sfătuit să mănânce alimente moi și supă caldă în timpul vindecării. Pentru a ajuta cu orice durere, pot fi luate, de obicei, medicamente fără prescripție medicală, inclusiv Ibuprofen. 

Îngrijirea pe termen lung

Implanturile dentare necesită, de obicei, aceeași igienă dentară ca și dinții obișnuiți. Pentru a-i menține sănătoși, trebuie periați de două ori pe zi, trebuie folosită ața dentară și făcute programări regulate de control. Implanturile dentare nu suferă de carii, dar pot fi afectate de boala parodontală, așa că este important să se practice o bună îngrijire dentară.

Întrebări frecvente

 1. Care sunt etapele procedurii de implant dentar?
  Dacă ați decis că implanturile dentare sunt cea mai bună opțiune, atunci, pe scurt, veți trece prin următoarele etape:
  – Consultație cu medicul dentist
  Stabilirea unui plan de tratament
  Efectuarea tuturor procedurilor prealabile pentru a asigura un rezultat bun, inclusiv extracții și grefe osoase
  – Acordarea unui timp de vindecare pentru proceduri
  – Revenirea pentru plasarea stâlpului
  – Acordarea de timp pentru vindecarea gingiilor
  – Revenirea pentru plasarea pilonului și luarea amprentelor
  – Revenirea pentru instalarea coroanei 
 2. La ce să vă așteptați în timpul procedurii de implant dentar?
  Medicul dentist vă va sfătui cu privire la cea mai bună metodă de a plasa implanturile dentare. În anumite cazuri, este posibil ca implantul să fie plasat și dintele (coroana) introdus în aceeași zi. Cu toate acestea, este normal ca procedura de implantare să se desfășoare în mai multe programări care, de obicei, sunt la câteva luni distanță. În prima fază, cea de plasare chirurgicală a implantului, vi se va administra anestezie locală pentru a vă amorți gura sau veți primi sedare intravenoasă. Astfel, nu veți simți nicio durere sau disconfort. Medicul dentist face o tăietură în gingie pentru a plasa implantul în maxilar în locul dintelui lipsă. După ce este plasat, dentistul închide gingia peste implant, astfel încât acesta să rămână acoperit. Vă veți recupera acasă și probabil că veți reveni pentru a doua fază a procedurii peste câteva luni. Acest lucru oferă suficient timp pentru ca osul să crească în jurul implantului, făcându-l suficient de puternic pentru a rămâne la locul lui. Acest proces se numește osteointegrare, ceea ce înseamnă că titanul se combină cu osul. Medicul dentist vă va examina pentru a se asigura că implantul este bine fixat. Apoi, va plasa o piesă de legătură numită pilon peste porțiunea de stâlp a implantului. Aceasta este partea care va susține noul dinte. Când gingiile se vindecă, dentistul va face amprentele dinților dumneavoastră. Acesta va crea un dinte de înlocuire personalizat, numit și coroană. Coroana este apoi atașată la pilon.
 3. Când este necesară grefa osoasă?
  Dacă osul maxilarului nu este suficient de gros sau este prea moale, este posibil să aveți nevoie de o grefă osoasă înainte de a vă putea face o operație de implant dentar. Acest lucru se datorează faptului că acțiunea puternică de mestecare a gurii exercită o presiune mare asupra osului, iar dacă acesta nu poate susține implantul, este probabil ca operația să eșueze. O grefă osoasă poate crea o bază mai solidă pentru implant. Există mai multe materiale de grefă osoasă care pot fi folosite pentru a reconstrui un os maxilar. Opțiunile pot include o grefă osoasă naturală, cum ar fi dintr-o altă locație din corpul, sau o grefă osoasă sintetică, cum ar fi un material de substituție osoasă, care poate oferi structuri de sprijin pentru o nouă creștere osoasă. Discutați cu medicul despre opțiunile care vor funcționa cel mai bine pentru dvs. Este posibil să dureze câteva luni până când osul transplantat să crească suficient os nou pentru a susține un implant dentar.
 4. Cât durează un implant dentar de la început până la sfârșit?
  Procesul de implantare dentară este, în principiu, un proces în trei faze, care poate fi diferit pentru fiecare persoană. În mod obișnuit, întregul proces durează între 5 și 8 luni. După cum veți vedea, acest lucru este puțin diferit pentru persoanele care își pun proteze dentare complete. Procesul poate fi mai rapid pentru cei care primesc un set complet nou de dinți.
 5. Ce să alegeți între implant complet, proteze dentare și punți?
  Implanturile dentare nu sunt potrivite pentru toată lumea și pot deveni costisitoare dacă aveți nevoie de mulți dinți înlocuiți. În unele cazuri, pot apărea complicații care ar face procedura să nu fie potrivită pentru unele persoane. De asemenea, este posibil să preferați o opțiune mai puțin invazivă.
  Implant complet. Dacă aveți nevoie de mulți dinți înlocuiți, puteți lua în considerare un implant dentar pentru întreaga gură. Această procedură este cunoscută și sub numele de “all on four” sau “all on six”, în funcție de faptul că aveți patru implanturi pe arcadă sau șase implanturi pe arcadă.
  Protezele dentare sunt cunoscute și sub denumirea de dinți falși. Acestea se potrivesc peste gingii și sunt detașabile. Spre deosebire de protezele dentare, un implant dentar pentru întreaga gură este cimentat sau înșurubat în maxilar și este tratat ca un dinte natural.
  Punți dentare sunt o altă alternativă la implanturi. O punte este un dinte fals sau dinți falși care sunt ancorați la locul lor de către dinții de o parte și de alta a spațiului. Acești dinți sănătoși sunt de obicei găuriți pentru ca o coroană să poată fi plasată deasupra lor. Punțile nu necesită forarea osului maxilar. Ele sunt mai puțin costisitoare decât implanturile. S-ar putea să fie nevoie să fie înlocuite din cauza cariilor sau a porțelanului spart sau fracturat, dar multe dintre ele pot dura foarte mult timp.
 6. Cât de dureroasă este operația de implant dentar?
  Un implant dentar simplu, pentru un pacient cu oase bune și care nu are nevoie de multe intervenții chirurgicale la nivelul țesuturilor moi, are un nivel de durere între doi și trei în primele 24 până la 48 de ore, ceea ce înseamnă că medicamentele fără prescripție medicală, cum ar fi Ibuprofen sau Paracetamol, vor avea grijă de orice disconfort pe care îl simt.
 7. Pot fi realizate implanturi dentare într-o singură zi?
  În timpul procedurii All-on-4, un dentist poate plasa implanturi și le poate atașa o proteză temporară într-o singură zi. O proteză permanentă este atașată câteva luni mai târziu. Pentru alte proceduri de implantare, există de obicei o perioadă de vindecare de câteva luni după intervenția chirurgicală de plasare.
 8. Când este prea târziu să vă puneți implanturi dentare?
  Nu este niciodată prea târziu pentru a vă pune implanturi dentare. Cu toate acestea, perioada de timp în care ați rămas fără dinți poate duce la necesitatea unei proceduri suplimentare înainte de a proceda. Atunci când dinții au fost îndepărtați pentru prima dată, corpul a început imediat să absoarbă mineralele din maxilar pentru a le folosi în altă parte.
 9. Când să vorbiți cu un dentist?
  Dinții lipsă sau deteriorați pot fi cauzați de leziuni sau infecții. Dacă sunteți deranjat de aspectul unui gol în gură, discutați cu medicul dentist despre cel mai bun tip de procedură. Deoarece dinții existenți se pot deplasa în efortul de a diminua golul, dinții lipsă vă pot modifica maxilarul sau forma feței în timp. De asemenea, vă pot afecta mușcătura. 
 10. Când este durerea cea mai mare după implantul dentar?
  De obicei, durerea va atinge punctul culminant la 48-72 de ore după operație. Aceasta poate fi însoțită de umflături, inflamații, vânătăi și sensibilitate în apropierea locului de tratament. Pentru majoritatea pacienților, această durere va atinge un vârf undeva între 48-72 de ore după operație, iar apoi va începe să dispară relativ repede.

Concluzie

Implanturile dentare sunt utilizate pentru a plasa coroane, sau dinți artificiali, în gură. Acestea sunt de obicei puse în osul maxilarului, unde servesc drept rădăcină a dintelui de înlocuire, oferind un aspect natural și fiind menite să dureze mai multe decenii. Etapele procesului de implant dentar durează câteva luni pentru a fi finalizate.