Meniu

Fluoroza dentara

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Fluoroza dentară este o afecțiune care determină modificări ale aspectului smalțului dentar. Aceasta poate apărea atunci când copiii consumă în mod regulat fluor în timpul perioadei de formare a dinților, la vârsta de 8 ani sau mai mică. O cantitate adecvată de fluorură ajută la prevenirea și controlul cariilor dentare la copii și adulți, însă aceasta oferă consecințe negative dacă este întrecută limita necesară organismului. Fluoroza dentară nu are consecințe periculoase pentru sănătatea dinților, există totuși, un tratament pentru persoanele care își doresc să scape de petele de pe smalțul dentar. 

Ce este fluoroza dentară?

Fluoroza dentară este o afecțiune frecventă, caracterizată prin hipomineralizarea smalțului dentar cauzată de consumul excesiv de fluor în timpul formării smalțului. Apare sub forma unei serii de modificări vizuale ale smalțului care cauzează grade de decolorare intrinsecă a dinților. Aceste decolorări pot varia de la mici pete albe care sunt aproape imperceptibile până la pete maro închis care sunt clar vizibile. Gravitatea afecțiunii depinde de doza, durata și vârsta individului în timpul expunerii

Care sunt simptomele fluorozei?

Decolorarea dinților este singurul simptom al fluorozei, iar aceasta poate varia în funcție de gravitatea afecțiunii. Stomatologii folosesc următorii termeni pentru a clasifica fluoroza:

  • Discutabilă: Câteva pete albe care sunt greu de observat.
  • Foarte ușoară: Zone albe ușoare care acoperă mai puțin de 25% din suprafețele dentare.
  • Ușoară: Zone albe ușoare care acoperă mai puțin de 50% din suprafețele dentare.
  • Moderat: Zone albe sau maro deschis care acoperă mai mult de 50% din suprafețele dentare.
  • Severă: Pete albe, maro deschis sau maro închis care afectează toate suprafețele. Dinții pot avea, de asemenea, mici depresiuni în smalțul dentar.

În cazurile ușoare, decolorarea dinților poate fi atât de mică încât nimeni în afară de stomatolog nu ar putea să o observe. Dar, dacă fluoroza dentară are un impact negativ asupra încrederii sau stimei de sine, tratamentele dentare cosmetice pot să amelioreze problema.

Care sunt cauzele fluorozei?

Fluoroza dentară este cauzată de ingerarea unei cantități prea mari de fluor pe o perioadă lungă de timp, de obicei, atunci când dinții încă se formează sub gingii. Doar copiii cu vârsta de 8 ani și mai mici sunt expuși riscului, deoarece acesta este momentul în care se dezvoltă dinții permanenți.  Gravitatea afecțiunii depinde de doza consumată, durata, și momentul de administrare a fluorurii. S-a observat o creștere a apariției fluorozei dentare, în cea mai mare parte, a unei forme ușoare, pe măsură ce au devenit disponibile mai multe surse de fluor pentru prevenirea cariilor dentare. Aceste surse includ apa potabilă cu fluor, pasta de dinți cu fluor – în special dacă este înghițită de copiii mici, și suplimentele alimentare prescrise pe bază de prescripție medicală sub formă de tablete sau picături, în special dacă sunt prescrise copiilor care beau deja apă fluorurată.

Cum este tratată fluoroza dentară?

Există proceduri stomatologice cosmetice care pot rezolva problema fluorozei. Tratamentul care este cel mai potrivit depinde de mai mulți factori, inclusiv de gravitatea fluorozei, de bugetul pacientului și de preferințele personale. Tratamentele comune pentru fluoroză includ:

  • Albirea dinților. Stomatologul aplică gel de albire pe dinți pentru o perioadă de timp prestabilită. Gelul ușurează smalțul dentar astfel încât să se confunde cu fluoroza. În timp ce albirea dinților este o opțiune pentru cazurile ușoare de fluoroză, alte tratamente pot fi mai potrivite.
  • Lipirea dentară. În timpul acestei proceduri, stomatologul utilizează rășină compozită de culoarea dinților pentru a acoperi petele de fluoroză. Dinții sunt apoi modelați și lustruiți pentru rezultate cu aspect natural.
  • Fațete dentare. Confecționate din rășină sau porțelan, fațetele sunt carcase subțiri care aderă la suprafețele frontale ale dinților. Fațetele sunt făcute la comandă, așa că pacientul trebuie să aibă amprente dentare pentru a obține dimensiunea corectă.
  • Coroane dentare. La fel ca și fațetele, coroanele sunt realizate la comandă. Cu toate acestea, acest tip de restaurare dentară se potrivește peste întregul dinte. Dentistul va trebui să îndepărteze o parte din smalțul natural pentru ca coroana să se potrivească corect.
  • Microabraziunea smalțului. În timpul acestei proceduri, dentistul îndepărtează un mic strat de smalț de pe dinți. Acest lucru ajută la eliminarea multor pete de fluoroză. Adesea, dentistul va urma microabraziunea smalțului cu albirea dinților pentru a face culoarea dinților și mai uniformă.

Cum se reduce riscul de fluoroză dentară la copii?

Pentru a reduce riscul de fluoroză, părintele trebuie să cunoască cantitatea de fluor la care sunt expuși dinții copiilor. Este necesar să se afle despre legile de fluorizare a apei din zonă sau să se testeze sursa de apa potabilă pentru a afla nivelul de fluorură. Odată ce se știe  cât de mult fluor primește copilul din apă și din alte surse, cum ar fi sucurile de fructe și băuturile răcoritoare, se poate colabora cu stomatologul pentru a decide dacă copilul trebuie sau nu să primească un supliment de fluorură. La fel este necesar ca părintele să păstreze toate produsele care conțin fluor, cum ar fi pasta de dinți, clătirile de gură și suplimentele, departe de îndemâna copiilor mici. Dacă un copil consumă o cantitate mare de fluorură într-o perioadă scurtă de timp, aceasta poate provoca simptome precum:

  • Greață
  • Diaree
  • Vărsături
  • Dureri abdominale

Deși toxicitatea fluorurii nu are de obicei consecințe grave, există sute de cazuri de copii care ajung la urgență în fiecare an. Copiii nu trebuie să fie expuși la prea mult fluor, dar, de asemenea, trebuie să primească o doză adecvată în perioada de formare a dinților. 

Alte metode de a reduce riscul de fluoroza la copii:

  • Practicarea unor obiceiuri bune de igienă dentară împreună cu copilul.
  • Utilizarea unei periuțe de dinți de dimensiuni pentru copii cu peri moi.
  • Urmărirea procesului și asigurarea că copilul scuipă pasta de dinți în loc să o înghită.
  • Limitarea consumului de alimente și băuturi zaharoase și acide pentru copil.
  • Vizitarea stomatologului cel puțin o dată la șase luni pentru controale dentare de rutină.
  • Spălarea dinților  fără pastă de dinți până la vârsta de 18 luni.
  • Introducerea unei paste de dinți cu conținut scăzut de fluor când copilul are aproximativ 18 luni. 
  • Folosirea unei o cantități mici de pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre.
  • Supravegherea copiilor atunci când se spală pe dinți până când vor putea să o facă și singuri.
  • Utilizarea unei paste de dinți cu conținut scăzut de fluor până la vârsta de șase ani.
  • Eliminarea suplimentelor de fluor sub formă de picături sau tablete care pot fi mestecate sau înghițite. 

Întrebări frecvente

  1. Pe cine afectează fluoroza?
    Fluoroza dentară afectează persoanele care au fost supraexpuse la fluorură în timpul anilor de dezvoltare, înainte de a le crește dinții permanenți. Ceea ce înseamnă că, dinții care au erupt deja nu pot face fluoroză. Copiii cu vârsta de 8 ani sau mai mici sunt expuși riscului de a dezvolta fluoroză, iar copiii mai mari de 8 ani, adolescenții și adulții sunt scutiți de a o dezvolta.
  2. Fluoroza slăbește dinții?
    Nu. Fluoroza dentară nu are niciun impact asupra sănătății sau funcției orale. De fapt, persoanele cu fluoroză sunt mai rezistente la carii. Această descoperire este cea care i-a determinat pe oficialii din domeniul sănătății să introducă fluorura în rezervele publice de apă la un nivel sigur. Acest lucru înseamnă că rezervele publice de apă ar avea suficient fluor pentru a ajuta la prevenirea cariilor dentare, fără a provoca fluoroză.
  3. Care sunt riscurile pentru persoanele cu fluoroză?
    Fluoroza nu este dăunătoare pentru sănătatea dentară sau generală. Din punct de vedere medical, nu este nevoie să căutați tratament. Dar dacă fluoroza vă provoacă jenă sau o stimă de sine scăzută, stomatologia cosmetică vă poate îmbunătăți zâmbetul și vă poate spori încrederea.

Concluzie

Expunerea dinților la un nivel excesiv de fluorură modifică semnalizarea calciului, funcția mitocondrială și expresia genelor în celulele care formează smalțul dentar. În timp ce nivelurile scăzute de fluorură ajută la întărirea și protejarea smalțului dentar, excesul poate provoca fluoroză dentară. Aceasta este o decolorare a dinților, de obicei cu semne albe opace, linii sau smalț pestriț și o mineralizare slabă. Aceasta este cauzată de supraexpunerea de fluor în primii ani de viață în perioada când se dezvoltă dinții permanenți. Fluoroza dentară este mai mult o preocupare cosmetică și nu este dăunătoare pentru sănătate și există tratamente care pot rezolva această problemă.