Gingie inflamată

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Gingiile sănătoase au un aspect roz și ferm, însă în cazul în care o persoană are gingii inflamate, acestea prezintă un aspect umflat și sunt de culoare roșie. Gingiile umflate, numite și umflături gingivale, sunt adesea iritate, sensibile sau dureroase, indicând o problemă. Există mai multe motive pentru care acestea ar putea fi inflamate, din acest motiv este important să înțelegem ce cauzează inflamația. Adesea cauza principală este gingivita, alături de alți factori precum deficiențe nutritive, modificările hormonale sau infecțiile. 

Cauzele gingiilor inflamate

Dacă o persoană are gingiile inflamate, cunoscute și sub denumirea de gingii umflate, atunci disconfortul poate deveni un factor imposibil de evitat. Cea mai frecventă cauză a inflamației este infecția gingivală, dar igienă orală deficitară, periajul sau folosirea aței dentare necorespunzător, precum și consumul de tutun, tratamentele medicale, schimbările hormonale sau iritația provocată de aparatele dentare pot reprezenta, de asemenea, o cauză a apariției gingiilor inflamate. 

Gingivita

Gingivita este o afecțiune care cauzează iritarea și umflarea gingiilor. Mulți oameni nu știu că suferă de gingivită, deoarece simptomele pot fi destul de ușoare. Cu toate acestea, dacă nu se tratează, aceasta poate în cele din urmă să ducă la o afecțiune mult mai gravă numită parodontoză și la o eventuală pierdere a dinților. Gingivita este cel mai frecvent rezultatul unei igiene orale deficitare, care permite acumularea plăcii bacteriene pe linia gingivală și pe dinți. Placa bacteriană este o peliculă compusă din bacterii și particule de alimente depuse pe dinți în decursul timpului. Dacă placa rămâne pe dinți pentru mai mult de câteva zile, aceasta devine tartru. Tartrul este placa întărită, care nu poate fi îndepărtată exclusiv cu ajutorul aței dentare și a periajului. În această situație este necesar să se consulte un medic stomatolog, deoarece acumularea de tartru poate duce la gingivită.

Parodontoză

Atunci când gingivita nu este tratată la timp, aceasta poate progresa într-o infecție gingivală mai gravă, cunoscută sub numele de parodontoză. În acest stadiu, gingiile inflamate sunt mai dureroase și dinții pot începe să se slăbească. Acest lucru se datorează faptului că paradontoza deteriorează țesutul care menține dinții la locul lor. Tratarea în timp eficient a gingiilor inflamate și al parodontozei este esențială pentru sănătatea orală pe termen lung, și mai ales, pentru prevenirea pierderii dinților.

Afte bucale 

Aceste răni de culoare roșie, albă sau gri pot apărea oriunde în gură, inclusiv pe gingii, motiv pentru care acestea pot fi inflamate și dureroase. Aftele bucale pot apărea câte una sau sub formă de mai multe răni pe toată gura, dar, deși sunt inconfortabile, acestea sunt de obicei inofensive și se vindecă în câteva zile. Apa de gură antimicrobiană ajută la prevenirea infectării. Se recomandă consultarea unui medic dacă rănile sunt persistente și continuă să revină. 

Infecțiile

Infecțiile cauzate de ciuperci și viruși pot provoca umflarea gingiilor. Dacă de exemplu, o persoană suferă de herpes, acesta ar putea duce la o afecțiune numită gingivostomatită herpetică acută, care provoacă umflarea gingiilor. Aftele, care sunt rezultatul unei creșteri excesive a candidozei care apare în mod natural în gură, pot provoca, de asemenea, umflarea gingiilor. Caria dentară netratată poate duce la un abces dentar, care reprezintă o umflătură gingivală locală, necesitând de cele mai multe ori tratament din partea unui dentist.

Abraziunea gingivală

Periajul agresiv poate deteriora țesutul delicat al gingiei, provocând dureri și inflamații. O tehnică eficientă pentru a ameliora această problemă este folosirea unei mișcări ușoare și circulare în momentul periajului.  

Sarcina

Gingiile inflamate pot apărea în timpul sarcinii. Fluxul mare de hormoni pe care corpul îl produce în timpul sarcinii poate crește fluxul sanguin în gingii. Această intensificare a fluxului de sânge poate face ca gingiile să fie mai ușor de iritat, determinând umflarea acestora. Modificările hormonale pot, de asemenea, să împiedice capacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor care provoacă de obicei infecții ale gingiilor. Acest lucru poate crește șansele de a dezvolta gingivită. 

Malnutriția

Deficitul de vitamine, în special de vitaminele B și C, poate provoca umflarea gingiilor. Vitamina C, de exemplu, joacă un rol important în întreținerea și repararea dinților și a gingiilor. Dacă nivelul de vitamina C scade excesiv, o persoană poate dezvolta scorbut. Scorbutul poate provoca anemie și boli ale gingiilor. În statele dezvoltate, malnutriția este neobișnuită, însă atunci când este prezentă, este cel mai adesea observată la persoanele în vârstă.

Tratament pentru gingii inflamate

Tratament medical

Dacă gingiile sunt umflate mai mult de 2 săptămâni, o persoană ar trebui să consulte un dentist, care poate adresa întrebări despre momentul în care au început simptomele și cât de frecvent apar acestea. Este posibil să fie nevoie de radiografii dentare pentru a verifica dacă există o pierdere osoasă. De asemenea, dentistul va dori să știe dacă pacienta este însărcinată sau dacă au fost efectuate schimbări recente în dieta alimentară. Un dentist mai poate solicita analize de sânge pentru a verifica dacă există o infecție. În funcție de cauza gingiilor inflamate, pot fi prescrise soluții de clătire orală care ajută la prevenirea gingivitei și la reducerea plăcii bacteriene. De asemenea, poate fi recomandată folosirea unui anumit tip de pastă de dinți, însă în unele cazuri, pot fi necesare antibiotice. 

Dacă o persoană prezintă un caz extrem de gingivită, este posibil să necesite o intervenție chirurgicală. Aceasta este de obicei recomandată doar pentru persoanele cu stadii avansate ale afecțiunilor gingivale, inclusiv parodontită moderată sau avansată. O opțiune de tratament obișnuită este detartrajul. Aceasta este o procedură prin care medicul dentist îndepărtează gingiile afectate, placa dentară și tartrul de pe rădăcinile dinților pentru a permite gingiilor rămase să se vindece.

Remedii naturiste

Deși menținerea unei igiene orale bune poate proteja împotriva problemelor dentare sau gingivale, în multe cazuri, pot apărea totuși unele afecțiuni. În cazul apariției simptomelor orale, precum umflarea gingiilor, există câteva remedii naturale care se arată promițătoare. 

  • Apă cu sare

Spălăturile cu apă cu sare poate promova sănătatea orală și pot calma inflamația gingiilor. 1 linguriță de sare într-o cană de apă caldă ar trebui să fie suficientă pentru o singură clătire. Este important să se lase sarea să se dizolve, apoi să fie ușor amestecată în gură timp de 30 de secunde înainte de a scuipa soluția. Clătirea de până la trei ori în fiecare zi poate ajuta la reducerea inflamației temporare. 

  • Uleiurile esențiale

Unele uleiuri esențiale sunt eficiente în promovarea sănătății orale generale. Unele studii arată că uleiurile esențiale de cimbru, mentă, cuișoare și arbore de ceai sunt deosebit de utile în prevenirea dezvoltării germenilor care provoacă probleme orale comune. Mai mult, apa de gură care conține ulei de citronela reduce placa bacteriană și alte semne ale gingivitei mai eficient decât o apă de gură obișnuită. Cercetătorii notează, totuși, că sunt necesare studii suplimentare. Înainte de a utiliza orice apă de gură care conține uleiuri esențiale pentru a trata umflarea gingiilor, o persoană trebui să verifice dacă nu conține alte ingrediente dure, cum ar fi alcoolul, deoarece acestea pot irita și mai mult gingiile.

  • Aloe vera

Aloe vera este o plantă comună care poate fi foarte utilă în cazul inflamațiilor gingivale. Cercetările actuale arată că gelul de aloe vera reduce inflamația gingiilor cauzată de gingivită. Cu toate acestea, studiile notează, de asemenea, că aloe vera nu este în mod obligatoriu mai bună decât o apă de gură medicamentoasă. Cercetările nu arată în mod concludent că aloe vera poate vindeca sau trata placa bacteriană și gingivita în sine. Acestea fiind spuse, ar putea reduce inflamația asociată cu acestea. Multe companii produc apă de gură folosind aloe vera ca ingredient activ. Unele persoane aleg, de asemenea, să folosească direct gelul din plantă. Agitarea acestui gel în gură timp de câteva minute înainte de a le scuipa poate ajuta la reducerea umflăturilor din gingii.

  • Turmeric

Produse precum gelul de turmeric pot ajuta în cazul inflamației orale. Turmericul, condimentul galben prezent în multe mâncăruri indiene, poate ajuta, de asemenea, la tratarea gingiilor umflate. Un studiu a constatat că un gel de turmeric ar putea ajuta în mod eficient la controlul plăcii dentare și la reducerea simptomelor de gingivită. Cercetătorii notează că acest lucru se datorează, probabil, naturii sale antiinflamatorii. Unele companii oferă gel sau pulbere de turmeric pentru periajul dentar. Aplicarea zilnică a unui astfel de produs pe suprafața dentară după periaj ar putea ajuta la reducerea plăcii dentare și a umflăturilor la nivelul gingiilor.

Cum să previi gingiile inflamate?

  • Îmbunătățiți tehnica de periaj.
    Periați dinții într-un mod mai blând pentru a evita deteriorarea țesutului din jurul dinților, care poate condiționa inflamația gingiilor. De asemenea, experții recomandă folosirea unei periuțe cu fire moi, din nailon, pentru a preveni deteriorarea gingiilor. 
  • Folosiți corect ața dentară.
    Ața dentară îndepărtează particulele de alimente care rămân între dinți și care pot cauza acumularea de placă și tartru, ambele fiind printre principalele cauze ale afecțiunilor gingivale și inflamației acestora. De asemenea, este important să se adopte o tehnică blândă atunci când se folosește ața dentară pentru a evita problemele gingivale. 
  • Clătiți gura în mod regulat.
    Îndepărtați particulele de alimente și resturile alimentare, precum și bacteriile din cavitatea orală care pot duce la boli ale gingiilor, adăugând la rutina clătirea cu apă de gură pentru îngrijirea adițională a gingiilor.
  • Periați-vă cu o formulă de pastă de dinți pentru îngrijirea gingiilor.
    Dacă o persoană suferă de sensibilitate dentară și sângerări gingivale, este recomandat periajul cu o formulă de pastă de dinți pentru gingii sensibile. Formula unică ajunge direct la sursa problemei, ameliorând rapid simptomele gingiilor inflamate. 
  • Îmbunătățiți-vă alimentația.
    Adoptarea unei diete echilibrate poate contribui la îmbunătățirea sănătății gingiilor. Includerea vitaminei C și al calciului, pot minimiza probabilitatea apariției  simptomelor gingiilor umflate.
  • Evitați stresul.
    Nivelurile ridicate de stres pot avea un impact negativ asupra nivelului de hormoni, în special asupra hormonului cortizol. Cortizolul este cunoscut ca fiind asociat cu inflamațiile, respectiv cu umflarea gingiilor. Evitarea stresului pe cât mai mult posibil este o altă metodă de prevenție a gingiilor inflamate. 

Întrebări frecvente

  1. Cum arată gingiile inflamate?
    Gingiile inflamate sunt de obicei de culoare roșie închisă. Acestea pot prezenta semne de sângerare în momentul periajului sau folosirii aței dentare. 
  2. Gingiile inflamate revin la normal?
    În mod obișnuit, inflamarea gingiilor se va rezolva la scurt timp după ce resturile alimentare sau reziduurile sunt îndepărtate prin folosirea aței dentare sau periajului dentar.
  3. De ce sunt gingiile umflate într-un singur loc?
    Atunci când gingiile se umflă în jurul unui singur dinte, de obicei, acest fapt indică o infecție. Aceasta se numește abces dentar și poate fi foarte dureros. Dacă este lăsată netratată, este posibil ca infecția să se răspândească, provocând probleme dentare mai grave.
  4. Cum știți dacă gingia umflată este infectată?
    Unul dintre simptomele principale sunt modificarea culorii gingiei în roșu aprins și inflamația acesteia. De asemenea, gingia va fi sensibilă la atingere. În timp ce gingivita poate provoca o umflătură minoră sau o întunecare a culorii gingiilor, o infecție provoacă o umflătură și mai mare și o roșeață mai profundă. Sângerarea gingiilor este un alt semn al infecției.
  5. O infecție gingivală se poate vindeca singură?
    O infecție la nivelul gingiei se numește abces parodontal, iar acestea nu dispare de la sine. Abcesele parodontale sunt adesea dureroase, dar nu întotdeauna. În ambele cazuri, ar trebui să fie examinate de un medic stomatolog. 
  6. Ce se întâmplă dacă ignorați o infecție gingivală?
    Ignorarea unei infecții gingivale este extrem de riscant și poate pune viața în pericol. O infecție la nivelul dintelui sau al gingiilor poate duce la o eventuală complicaţie precum infecție a osului din jur, infecţie a oaselor faciale, în special al maxilarului și mandibulei. Este important să se consulte un medic în cazul dezvoltării unei infecţii gingivale.
  7. Cum se tratează gingiile umflate?
    Înainte de a trata gingiile umflate, este important să se efectueze un control la un medic stomatolog pentru a determina cauza. După consultație, medicul va prescrie tratamentul potrivit, care poate fi reprezentat de medicamente, proceduri medicale sau alte obiceiuri de îngrijire a sănătății orale. Sunt disponibile câteva remedii naturiste pentru gingiile umflate:
    –  Folosiți ața dentară într-un mod delicat, astfel încât să nu iritați gingiile.
    –  Clătiți gura cu o soluție de apă sărată pentru a curăța gura de bacterii.
    –  Hidratați-vă.
    –  Evitați iritanții, inclusiv apa de gură puternică, alcoolul și tutunul.
    –  Puneți o compresă caldă pe față pentru a diminua durerea gingivală.
  8. În cât timp se vindecă gingiile umflate?
    Inflamația nu ar trebui să persiste mai mult de o săptămână, totuși, este esențial să vă observați cu atenție gingiile și să vă vizitați medicul dentist în mod regulat, înainte ca orice problemă cu care vă confruntați să aibă timp să se agraveze și să provoace dureri sau complicații.
  9. Ar trebui să vă îngrijorați din cauza gingiilor umflate?
    Gingiile umflate sunt o problemă comună și, în majoritatea cazurilor, nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, gingiile umflate persistente și care durează mai mult de 1-2 zile pot fi un semn al unei probleme subiacente, cum ar fi gingivita, parodontita sau un abces dentar.
  10. Stresul poate provoca inflamarea gingiilor?
    Stresul crește riscul de gingivită și de boli ale gingiilor. Atunci când sunteți stresat, eliberați un hormon numit cortizol, care poate epuiza sistemul imunitar și permite bacteriilor să se dezvolte. Aceste bacterii provoacă inflamarea gingiilor.

Concluzie

Gingiile inflamate sunt o problemă comună și, în majoritatea cazurilor, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă dacă inflamația nu se vindecă de la sine în decurs de o săptămână, aceasta poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave. Dacă inflamația gingiilor apare alături de febră, o persoană trebuie să contacteze un dentist. Este important să nu ignorăm simptomele gingiilor inflamate și să ne adresăm din timp la un specialist.