Meniu

Gingie umflata de la maseaua de minte: remedii eficiente

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Pericoronarita reprezintă inflamația țesutului gingival din jurul măselelor de minte și poate apărea atunci când acestea nu erup complet. Simptomele variază de la ușoare la severe și pot include respirație urât mirositoare, puroi și umflarea feței.

Netratată, pericoronarita poate deveni periculoasă. Îngrijirea promptă este esențială. Pentru ameliorarea simptomelor acasă, se pot folosi clătiri cu apă sărată, gargarisme antibacteriene și medicamente antiinflamatoare. În cazuri mai grave, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului afectat sau extracția măselei de minte. Menținerea unei igiene orale corespunzătoare și vizitele regulate la dentist pot reduce riscul reapariției pericoronaritei.

Remedii casnice pentru ameliorarea pericoronaritei

Există mai multe metode de tratament la domiciliu care pot ajuta la ameliorarea simptomelor pericoronaritei, inclusiv menținerea unei igiene orale adecvate și utilizarea unor tehnici specifice de periaj.

Menținerea unei igiene orale adecvate

Tehnici de periaj delicat: Periajul delicat este esențial pentru a evita iritarea țesutului gingival inflamat în cazul pericoronaritei. Utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi și aplicarea unor mișcări circulare și blânde poate ajuta la îndepărtarea plăcii bacteriene fără a provoca disconfort suplimentar. Este important să se acorde o atenție deosebită zonei din jurul măselei de minte afectate, ca periajul să fie eficient, dar nu agresiv. În plus, se recomandă utilizarea pastei de dinți cu fluor pentru a întări smalțul dentar și a preveni cariile, care pot agrava simptomele pericoronaritei.

Folosirea aței dentare sau a periuțelor interdentare: Utilizarea aței dentare sau a periuțelor interdentare joacă un rol crucial în îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene din spațiile greu accesibile dintre dinți, în special în jurul măselelor de minte. Această practică poate preveni acumularea de bacterii care contribuie la pericoronarită și poate reduce inflamația gingivală. Este recomandat să se folosească ața dentară sau periuțele interdentare cel puțin o dată pe zi, cu o tehnică adecvată, pentru o curățare eficientă fără a răni gingiile sensibile.

Irigatoarele orale pentru îndepărtarea resturilor: Irigatoarele orale sunt dispozitive eficiente pentru îndepărtarea resturilor alimentare din jurul măselelor de minte și din spațiile interdentare. Acestea folosesc un jet de apă la presiune pentru a curăța zonele dificil de atins cu periuța sau ața dentară. Irigatoarele pot fi deosebit de utile pentru persoanele cu pericoronarită, deoarece ajută la reducerea inflamației și la prevenirea acumulării de bacterii sub linia gingivală. Utilizarea regulată a irigatorului oral poate contribui la menținerea unei igiene orale optime și la ameliorarea simptomelor pericoronaritei.

Clătiri cu apă sărată

Proprietățile calmante ale apei sărate calde: Apa sărată caldă este recunoscută pentru proprietățile sale calmante și dezinfectante. Clătirea gurii cu apă sărată poate ajuta la reducerea inflamației și durerii asociate cu pericoronarita. Sarea acționează ca un agent natural de curățare, ajutând la eliminarea bacteriilor și la vindecarea țesuturilor gingivale afectate. Clătirile regulate cu apă sărată caldă pot fi un remediu casnic eficient pentru ameliorarea disconfortului cauzat de pericoronarită.

Frecvență și tehnică: Pentru rezultate optime, clătirile cu apă sărată ar trebui efectuate de mai multe ori pe zi, în special după mese și înainte de culcare. Tehnica corectă presupune amestecarea unei lingurițe de sare într-un pahar cu apă caldă și utilizarea soluției pentru a clăti gura timp de 30 de secunde, cu concentrare pe zona afectată. Este important să nu se înghită soluția și să se urmeze clătirea cu apă sărată cu o igienă orală adecvată pentru a maximiza beneficiile.

Medicamente pentru durere disponibile fără prescripție medicală

Paracetamol: Paracetamolul este un analgezic eficient și frecvent utilizat pentru ameliorarea durerii asociate cu pericoronarita. Acest medicament acționează prin reducerea febrei și prin blocarea semnalelor de durere către creier. Este important să se respecte doza recomandată pentru a evita efectele secundare, în special cele legate de ficat. Paracetamolul poate fi o opțiune sigură pentru majoritatea adulților și copiilor, dar este esențial să se consulte un medic înainte de utilizare, în special în cazul femeilor însărcinate sau al persoanelor cu afecțiuni hepatice preexistente.

Ibuprofen: Ibuprofenul este un alt medicament fără prescripție medicală utilizat pentru ameliorarea durerii și inflamației cauzate de pericoronarită. Acest antiinflamator nesteroidian (AINS) reduce inflamația și durerea prin inhibarea enzimelor care contribuie la procesul inflamator. Ibuprofenul este eficient în controlul durerii moderate până la severe și poate fi de ajutor în reducerea umflăturilor gingivale. Este important să se respecte instrucțiunile de dozare și să se evite utilizarea pe termen lung fără supraveghere medicală, deoarece poate crește riscul de probleme gastrointestinale sau cardiovasculare.

Gargară cu clorhexidină

Proprietățile antibacteriene: Gargara cu clorhexidină este recunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene puternice și este adesea recomandată pentru a ajuta la controlul infecțiilor orale, inclusiv pericoronarita. Clorhexidina acționează prin distrugerea bacteriilor sau inhibarea creșterii acestora în cavitatea orală, contribuind astfel la reducerea inflamației și a riscului de infecție secundară. Utilizarea regulată a gargarelor cu clorhexidină poate fi un complement eficient la igiena orală zilnică pentru persoanele care se confruntă cu pericoronarita.

Utilizarea corectă și durata: Pentru a beneficia de efectele antibacteriene ale clorhexidinei, este esențial să se urmeze instrucțiunile de utilizare și să se limiteze durata tratamentului. Gargara cu clorhexidină nu trebuie utilizată pe termen lung, deoarece poate duce la decolorarea dinților și la modificarea gustului. De obicei, se recomandă utilizarea sa de două ori pe zi, după periaj, timp de 30 de secunde, urmată de evitarea consumului de alimente sau băuturi timp de cel puțin 30 de minute după utilizare. Este important să se consulte un medic dentist pentru a determina durata optimă de utilizare în funcție de severitatea și evoluția pericoronaritei.

Opțiuni de tratament profesional

Tratamentele profesionale pentru pericoronarită includ curățarea dentară profesională, îndepărtarea resturilor și controlul infecției cu ajutorul antibioticelor. Aceste metode sunt efectuate de către medicii stomatologi și pot include proceduri sub anestezie locală.

Curățarea dentară și îndepărtarea resturilor

Detartraj și irigare sub anestezie locală: Detartrajul și irigarea sub anestezie locală sunt proceduri stomatologice esențiale pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului acumulat, în special în cazurile de pericoronarită. Detartrajul se realizează cu instrumente speciale care curăță suprafața dinților și sub gingie, eliminând depozitele care pot contribui la inflamație și infecție. Irigarea ulterioară ajută la îndepărtarea oricăror resturi rămase și la reducerea bacteriilor din zona afectată. Aceste proceduri sunt efectuate sub anestezie locală pentru confortul pacientului și pentru a permite o curățare profundă și eficientă.

Antibiotice pentru controlul infecției

Penicilină sau Amoxicilină: Penicilina și amoxicilina sunt antibiotice frecvent prescrise pentru controlul infecțiilor bacteriene, inclusiv pericoronarita. Aceste medicamente sunt eficiente împotriva unei game largi de bacterii și pot ajuta la reducerea rapidă a simptomelor infecțioase. Este important ca pacienții să urmeze întregul curs de tratament prescris de medicul dentist pentru o eradicare completă a infecției și pentru a preveni dezvoltarea rezistenței bacteriene.

Eritromicină pentru pacienții alergici la penicilină: Pentru pacienții care au alergie la penicilină, eritromicina reprezintă o alternativă eficientă pentru tratamentul infecțiilor asociate cu pericoronarita. Eritromicina este un antibiotic din clasa macrolidelor și acționează prin oprirea creșterii bacteriilor, fiind o opțiune sigură pentru cei care nu pot utiliza penicilina. Ca și în cazul altor antibiotice, este crucial să se respecte dozajul și durata tratamentului recomandate de medic pentru a evita recidiva infecției sau apariția rezistenței bacteriene.

Intervenții chirurgicale

Operculectomia (Îndepărtarea țesutului gingival): Operculectomia este o procedură chirurgicală care implică îndepărtarea țesutului gingival care acoperă o măsea de minte parțial eruptă. Această intervenție este adesea necesară atunci când țesutul gingival contribuie la pericoronarită prin acumularea de bacterii și resturi alimentare. Procedura se efectuează sub anestezie locală și poate reduce semnificativ riscul de infecții recurente și de inflamație. Îndepărtarea țesutului gingival permite o curățare mai eficientă a zonei și poate facilita erupția completă a măselei de minte.

Indicații pentru extracție: Extracția măselei de minte este recomandată atunci când există dovezi de pericoronarită recurentă, carii dentare care nu pot fi tratate, poziție dentară greșită sau când măseaua de minte contribuie la aglomerarea dinților. De asemenea, extracția poate fi indicată în cazul în care măseaua de minte nu poate erupe în mod normal din cauza spațiului insuficient în arcada dentară. Decizia de a extrage măseaua de minte se bazează pe o evaluare amănunțită a medicului dentist sau a chirurgului oral.

Procedură și recuperare: Procedura de extracție a măselei de minte se realizează sub anestezie locală sau generală, în funcție de complexitatea cazului și de preferințele pacientului. După extracție, pacientul poate experimenta umflături și disconfort, care sunt gestionate cu medicamente pentru durere și gheață aplicată local. Recuperarea completă poate dura de la câteva zile la o săptămână, iar pacientul va primi instrucțiuni specifice pentru îngrijirea postoperatorie, care includ evitarea mâncărurilor dure și menținerea unei igiene orale riguroase pentru a preveni infecțiile.

Întrebări frecvente

Cât timp durează de obicei pericoronarita?

Pericoronarita acută se poate rezolva în câteva zile cu tratament adecvat, dar forma cronică poate persista sau recidiva până când cauza este eliminată.

Poate pericoronarita să dispară de la sine?

Uneori, pericoronarita ușoară se poate ameliora fără tratament, dar este recomandat să consultați un medic dentist pentru evaluare și prevenirea complicațiilor.

Care este cel mai rapid mod de a vindeca pericoronarita?

Cel mai rapid mod de a vindeca pericoronarita este prin menținerea unei igiene orale riguroase și prin tratamentul prescris de medicul dentist, care poate include clătiri cu apă sărată și medicamente.

Am nevoie de antibiotice pentru pericoronarita?

Antibioticele sunt necesare în cazul pericoronaritei severe sau când există semne de infecție răspândită. Medicul dentist va decide dacă este necesar acest tratament.

Este pericoronarita o urgență dentară?

Pericoronarita poate deveni o urgență dentară dacă provoacă durere severă, dificultăți de respirație sau înghițire, febră mare sau alte semne de infecție răspândită.

Poate pericoronarita să cauzeze febră și frisoane?

Da, pericoronarita severă poate cauza febră și frisoane, indicând o infecție care necesită atenție medicală urgentă.

Cum pot preveni recurența pericoronaritei?

Pentru a preveni recurența pericoronaritei, mențineți o igienă orală excelentă și efectuați vizite regulate la medicul dentist pentru curățări profesionale și monitorizare.

Este necesară extracția măselelor de minte după ce am avut pericoronarită?

Extracția măselelor de minte poate fi necesară pentru a preveni recurența pericoronaritei, în special dacă acestea sunt impactate sau cauzează probleme recurente.

Când ar trebui să consult un medic dentist pentru tratamentul pericoronaritei?

Consultați un medic dentist dacă simptomele pericoronaritei persistă, se agravează sau dacă apar semne de infecție, pentru a primi tratamentul adecvat.

Concluzie

Pericoronarita este o afecțiune comună asociată cu măselele de minte și poate fi gestionată eficient prin igienă orală corespunzătoare și tratament profesional. Este important să recunoaștem simptomele timpurii și să căutăm îngrijire medicală pentru a preveni complicațiile. Prin menținerea unei igiene orale riguroase și vizite regulate la dentist, putem reduce riscul de recurență și putem menține sănătatea orală pe termen lung.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Kwon G, Serra M. Pericoronitis. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK576411/

Azemi, A. L., Adnan, S. N. A., Hanafiah, R. M., Hon, J. C. K., Samsudin, A. D., & Jasni, A. S. (2019). Identification of the predominant oral microbiome in pericoronitis.

https://www.jidmr.com/journal/wp-content/uploads/2019/12/47.D19_845_Ahmad_Dzulfikar_bin_Samsudin.pdf

Wehr C, Cruz G, Young S, Fakhouri WD. An insight into acute pericoronitis and the need for an evidence-based standard of care.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6784463/

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.