Meniu

Gingivita de sarcina

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Unele femei au gingii inflamate și dureroase, care pot sângera în timpul sarcinii, acestea fiind de cele mai multe ori cauzate de o acumulare de placă dentară. De asemenea, modificările hormonale din timpul sarcinii pot face gingiile mai vulnerabile la placa bacteriană, ceea ce duce la dezvoltarea afecțiunii numite gingivita de sarcină.

Ce este gingivita de sarcină?

Gingivita este o inflamație a gingiilor. De cele mai multe ori, aceasta apare atunci când o persoană nu-și spală corect dinții, iar ulterior pe aceștia se formează o peliculă lipicioasă de bacterii numită placă bacteriană. Acumularea de placă de-a lungul liniei gingivale face ca acestea să devină roșii, umflate și sensibile. În timpul sarcinii, fluctuațiile de hormoni din organism fac o persoană mai predispusă la gingivită, iar hormonii responsabili de această afecțiune sunt estrogenul și progesteronul. Aceștia sunt esențiali în dezvoltarea fătului, dar provoacă și multe schimbări în corpul mamei, una dintre care este creșterea inflamației gingiilor. Deși, modul exact în care se întâmplă acest lucru nu este clar, medicii consideră că se poate datora:

  • Scăderii capacității organismului de a răspunde la bacteriile din placa bacteriană
  • Creșterii fluxului sanguin din țesutul gingival

Care sunt simptomele gingivitei de sarcină?

Principalele simptome implică modificările gingiilor, cum ar fi:

  • Sângerarea la periaj sau la folosirea aței dentare
  • Roșeața
  • Suprafața gingivală lucioasă
  • Umflarea
  • Sensibilitatea

De asemenea, se poate observa o respirație urât mirositoare care persistă chiar și după periaj. Simptomele pot deveni mai severe în timpul celui de-al doilea trimestru și pot continua pentru tot restul sarcinii.

Cum se pot preveni gingiile inflamate în perioada sarcinii?

Există câteva reguli generale de urmat care pot fi eficiente în stoparea dezvoltării gingivitei de sarcină, acestea fiind:

  • Practicarea unei bune igiene orale. În mod ideal, o persoană ar trebui să se spele pe dinți de două ori pe zi, iar utilizând pasta de dinți care conține fluor, se asigură o barieră suplimentară de protecție. Dacă dinții și gingiile se simt mai sensibile, trebuie folosită o periuță de dinți cu peri moi. Aceasta nu va irita gingiile sensibile la fel de mult ca cele cu peri mai fermi, iar pentru o curățare optimă, trebuie folosită ața dentară cel puțin o dată pe zi. Aceasta ajută la prinderea oricăror particule de alimente și bacterii. Prin introducerea unor obiceiuri consistente de periaj și folosirea aței dentare, s-ar putea chiar inversa daunele și inflamațiile provocate dinților și gingiilor.
  • Adoptarea unei diete sănătoase. Este posibil ca o persoană să nu se simtă cel mai bine în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, însă adoptarea unei diete bogate în alimente echilibrate și integrale, ar putea fi benefică pentru organism. Se recomandă consumul unei varietăți de: fructe, legume, cereale integrale și produse lactate. Apa sau laptele trebuie să fie prioritizate în locul sucurilor și al băuturilor răcoritoare. De asemenea, trebuie evitate alimentele care sunt zaharoase sau bogate în amidon, cum ar fi bomboanele, prăjiturile și fructele uscate. Aceste sfaturi de nutriție nu sunt bune doar pentru sănătatea dinților, ci sunt benefice și pentru organismul mamei și al bebelușului.
  • Gargarele cu apă cu sare. Dacă încep să fie observate umflături sau sângerări  în momentul spălării pe dinți, se merită includerea gargarelor cu apă cu sare la rutina de curățare dentară. Sarea poate reduce inflamația cauzată de gingivită și ajută la vindecarea gingiilor. Pentru a încerca acest lucru acasă, trebuie diluată 1 linguriță de sare în 1 cană de apă caldă. Amestecul se clătește în gură de câteva ori, apoi trebuie scuipat (nu înghițit).
  • Vizitarea unui dentist. Una dintre cele mai bune modalități de a preveni gingivita de sarcină este să se mențină vizitele de rutină la dentist pentru a depista din timp problemele. Acestea ar trebui să se efectueze de două ori pe an, inclusiv în perioada sarcinii. Dentistul poate depista mici probleme înainte ca acestea să se transforme în probleme mai mari.

Tratamentul pentru gingivita de sarcină

Cum este diagnosticată gingivita de sarcină?

Medicul ginecolog sau dentistul va întreba despre simptomele experimentate și va examina gingiile și dinții pentru a confirma diagnosticul.

Tratamentul gingivitei de sarcină

Dacă recomandările pentru prevenție nu funcționează sau dacă a fost dezvoltat deja un caz grav de gingivită de sarcină, medicul dentist poate ajuta o persoană să trateze afecțiunea. Se pot prescrie antibiotice orale care combat infecția bacteriană, sau ape de gură cu prescripție medicală care pot trata boala gingivală, iar în cazurile avansate, chirurgia este o opțiune. O persoană trebuie să se asigure că dentistul știe despre orice alergii la medicamente. Ar trebui să se furnizeze o listă cu toate vitaminele, suplimentele și alte medicamente fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală pe care o persoană le poate lua în timpul sarcinii pentru a evita eventualele interacțiuni medicamentoase.

Complicațiile gingivitei de sarcină

Gingivita poate provoca complicații la nivelul gurii și chiar pentru sarcină. Parodontita este un stadiu mai avansat al bolii gingivale care se poate răspândi până la os. Dacă o persoană dezvoltă parodontită, există un risc crescut de naștere prematură sau de greutate mică la nașterea copilului, printre alte afecțiuni de sănătate. Dacă gingivita nu este tratată, aceasta poate duce în cele din urmă la pierderea dinților în cazul mamei.

Când trebuie consultat un dentist?

Medicul dentist trebuie consultat dacă sunt observate orice modificări la nivelul dinților sau al gingiilor. Uneori, femeile însărcinate dezvoltă ceea ce se numesc tumorile de sarcină pe gingii. Aceste umflături sunt benigne și, de obicei, dispar după naștere, cu toate acestea, ele pot sângera în continuare și medicul dentist le poate îndepărta dacă sunt deranjante. Medicul dentist trebuie anunțat despre sarcină, aceasta fiind o informație importantă pentru a putea beneficia de cea mai bună îngrijire. De asemenea, ar trebui să fie menținute curățările programate regulat în timpul sarcinii și să fie incluse vizite mai frecvente la dentist dacă este necesar. De obicei, se pot programa radiografiile după sarcină, dacă o persoană este îngrijorată de riscul de radiații, dacă însă medicul dentist trebuie să efectueze o radiografie, pacientei i se va da un șorț pe care să-l pună peste abdomen și altul care să acopere tiroida pentru siguranță.

Întrebări frecvente

  1. Ce este gingivita de sarcină?
    În timpul sarcinii, nivelul hormonului progesteron este ridicat, iar acesta face o persoană mai predispusă la dezvoltarea plăcii bacteriene care poate ataca gingiile, ulterior cauzând gingivita de sarcină. Simptomele se manifestă printr-o cantitate considerabilă de sânge, durere sau umflături.
  2. Gingivita de sarcină poate afecta sănătatea copilului?
    Nu există nicio dovadă că gingivita, manifestată prin gingiile roșii sau umflate ușoare dăunează fătului, provoacă un avort spontan sau o naștere prematură, dar, dacă nu este tratată, aceasta poate duce la parodontită, care este, în schimb, asociată cu nașterea prematură și cu o greutate mică a copilului la naștere. În cazul parodontitei, inflamația face ca gingiile să se îndepărteze de dinți, lăsând buzunare care se pot infecta, în cele din urmă, acest lucru poate duce la pierderea dinților.
  3. Cum se poate preveni gingivita de sarcină?
    Nu se poate face nimic pentru a schimba nivelul hormonilor în timpul sarcinii, dar se pot lua alte măsuri pentru a o preveni. Cele mai bune lucruri pe care le poate practica cineva sunt:
    – Menținerea sănătății orale prin periajul de două ori pe zi și folosirea aței dentare o dată pe zi
    – Programarea unei vizite la dentist în timpul sarcinii
    – Menținerea unei diete sănătoase
    – Reducerea consumului de alimente și băuturi zaharoase
    – Spălarea pe dinți după consumul de alimente lipicioase și dulci care se lipesc de dinți, cum ar fi stafidele, fructele uscate, gustările gumate din fructe sau bomboanele masticabile.
    – Renunțarea la fumat sau la utilizarea produselor din tutun
  4. Va dispărea gingivita de sarcină după sarcină?
    Da, în mod normal, gingiile ar trebui să revină la normal după sarcină.
  5. Care sunt perspectivele pentru gingivita de sarcină?
    Gingiile inflamate în sarcină se pot gestiona și chiar preveni cu o vizită la dentist și o bună igienă orală. În cazul în care se dezvoltă parodontită, aceasta poate duce la pierderea dinților. De asemenea, este posibil să apară un risc mai mare de naștere prematură și de a avea un copil cu greutate mică la naștere.

Concluzie

Este important ca în timpul sarcinii să fie adăugate câteva elemente adiționale în rutina de îngrijire dentară: periajul și folosirea aței dentare în mod regulat, consumul de alimente sănătoase, gargarele cu apă cu sare, programările regulate pentru curățarea dentară și limitarea consumului de alimente și băuturi zaharoase. Acestea sunt esențiale în prevenirea gingivitei de sarcină și în menținerea unei igiene orale eficiente.