Implant dentar zirconiu

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Titanul a fost cel mai popular material ales pentru implantologia dentară în ultimele câteva decenii. Proprietățile sale s-au dovedit a fi cele mai potrivite pentru succesul tratamentului cu implanturi, dar, recent, zirconiul a apărut ca fiind unul dintre materialele care ar putea înlocui standardul de aur al implantului dentar.

Ce este un implant de zirconiu?

În ultimii câțiva ani, implantul dentar din zirconiu a apărut ca o alternativă pentru implantul din titan datorită potențialului său de osteointegrare și a altor proprietăți benefice, cum ar fi transluciditatea și culoarea albă care imită dinții naturali. Acesta este radioopac ca și titanul și poate fi ușor de vizualizat pe radiografie. Acumularea bacteriană în jurul zirconiului se dovedește a fi mai mică în comparație cu cea a titanului, iar unele studii au raportat că zirconiul are o biocompatibilitate mai mare în comparație cu titanul, deoarece acesta din urmă produce produse de coroziune la locul implantului.

Detalierea proprietăților implanturilor și metodologia de instalare din zirconiu

Zirconia este o ceramică cristalizată, inertă, neconductoare, necorozivă și foarte stabilă. Materialul este, de asemenea, non-alergic, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru pacienții cu o hipersensibilitate la titan. Înainte de a se descoperi că este o alternativă structurală puternică și viabilă la titan, zirconiul a fost folosit inițial pentru calitățile sale foarte realiste. Este complet alb, astfel încât niciun metal vizibil nu ar putea începe să se vadă în timp. Deoarece implanturile din zirconiu sunt realizate dintr-o singură bucată, creșterea bacteriilor este redusă la minimum, ceea ce favorizează o sănătate mai bună a gingiilor și o respirație mai proaspătă. În timpul procesului de plasare a implanturilor de zirconiu se folosește terapia cu ozon și implanturi de fibrină bogată în trombocite pentru a facilita vindecarea, dezinfectarea zonei de tratament și accelerarea procesului de recuperare. De asemenea, se folosesc freze de zirconiu, ceea ce înseamnă că nu există metal care să atingă corpul în timpul plasării. Zirconia este necorozivă, își menține integritatea structurală pe toată durata purtării și are rate de succes foarte ridicate.

Contraindicații pentru instalarea implantelor de zirconiu

Implanturile dentare din zirconiu au aceleași contraindicații ca și pentru implanturile din titan:

 • Sarcina și perioada de alăptare
 • Vârsta sub 18 ani
 • Tuberculoza
 • Sistem imunitar slăbit
 • Prezența bolilor de sistem osos și ale țesutului conjunctiv
 • Prezența tulburărilor de coagulare a sângelui
 • Prezența bolilor oncologice

De asemenea, implanturile nu sunt potrivite pentru pacienții care au defecte de mușcătură, carii dentare, boli ale gingiilor și bruxism, acestea trebuie tratate mai întâi. Acest lucru este valabil și pentru bolile infecțioase, virale și cronice care se află într-un stadiu acut. În cazul pacienților cu diabet, există o abordare individuală – dacă pacientul urmează cu strictețe sfatul endocrinologului și dacă diabetul său este compensat, se poate pune un implant. Toate aceste contraindicații și tratamente sunt stabilite în timpul consultației.

Etapele de implantare pentru dintele din zirconiu

Prima etapă este o consultație cu medicul. În cadrul consultației, medicul efectuează o radiografie pentru a evalua starea cavității bucale și a țesutului osos. Aceasta este urmată de tratament, dacă este necesar.

Procesul de implantare propriu-zis constă în 3 etape de bază:

 • Operația – sub anestezie locală, medicul introduce o rădăcină de zirconiu sau un implant dentar cu coroană și îl coase la locul său.
 • Perioada de integrare în maxilar – 3 luni în maxilarul superior și 6 luni în maxilarul inferior, timp în care implantul se integrează în os.
 • Inserarea coroanei de implant permanent – se folosesc atât restaurări dentare clasice (metalo-ceramice, integral ceramice), cât și coroane integral ceramice fiind cea mai modernă, estetică și durabilă opțiune.

Avantajele și dezavantajele implanturilor dentare din zirconiu

Avantajele alegerii implanturilor dentare din zirconiu

 • Zirconia este singura opțiune viabilă pentru un pacient care dorește să aibă implanturi dentare, dar care să fie lipsită de metale. Acest material este inert și poate fi o alegere bună pentru persoanele cu alergii sau sensibilități cunoscute la metale. 
 • Implanturile din zirconiu pot fi mai plăcute din punct de vedere estetic, eliminând riscul apariției unor linii întunecate în jurul marginii gingivale. Inițial, acestea erau disponibile doar ca implanturi dintr-o singură bucată, dar introducerea implanturilor de zirconiu din două piese permite ca pilonii să fie complet personalizați, creând cele mai bune rezultate. 
 • Un implant de zirconiu fără metal ar putea fi mai sănătos pentru țesuturile moi, deoarece acest material reține mai puțină placă și tartru decât titanul, în special atunci când se alege un implant de zirconiu dintr-o singură bucată.
 • Zirconia are o rezistență bună la flexiune și este cunoscută ca fiind superioară altor ceramici în ceea ce privește rezistența la fractură. Culoarea sa albă, modulul de elasticitate scăzut și conductivitatea termică scăzută au făcut din acest material o alegere dezirabilă pentru implantologia dentară. 
 • Studiile clinice au arătat că zirconia este la fel de bună sau chiar mai bună decât titanul în ceea ce privește osteointegrarea. Acest lucru se datorează nivelului ridicat de contact dintre implant și osul maxilarului, permițând osului să fuzioneze ferm cu implantul, ceea ce duce la osteointegrare.

Dezavantajele alegerii implanturilor dentare din zirconiu

 • Unul dintre cele mai semnificative dezavantaje ale alegerii implanturilor dentare din zirconiu este degradarea la temperaturi scăzute pe măsură ce produsul rezistă în timp. Acest lucru ar putea duce la degradarea proprietăților mecanice ale materialului, reducând rezistența, densitatea și duritatea acestuia. Deocamdată, nu au existat multe studii clinice privind succesul pe termen lung al acestor produse. 
 • Cele mai multe eșecuri înregistrate pentru implanturile dentare din două piese s-au datorat slăbirii aseptice. Din cauza lipsei de cercetări privind implanturile dentare din zirconiu din două piese, unii clinicieni pot prefera să utilizeze implanturi dentare dintr-o singură bucată, dar trebuie luate în considerare limitările acestor sisteme. Opțiunile de angulare a pilonului sunt reduse, ceea ce ar putea compromite poziționarea chirurgicală a implantului. În plus, poziționarea unui implant de zirconiu într-o locație mai puțin optimă ar putea afecta negativ proprietățile fizice ale materialului.
 • Implanturile dentare din zirconiu dintr-o singură bucată necesită, de asemenea, o perioadă de vindecare, care poate fi uneori dificil de realizat în situații clinice specifice. Studiile clinice privind succesul și viabilitatea pe termen lung a implanturilor dentare din zirconiu sunt limitate, deoarece utilizarea implanturilor dentare din zirconiu este încă relativ nouă. În timp ce implanturile dentare din titan au fost studiate pe larg timp de decenii, producând date viabile privind utilizarea lor pe termen lung, studiile privind implanturile dentare din zirconiu evaluează doar ratele de supraviețuire la doi sau trei ani.

Întrebări frecvente

 1. Ce sunt implanturile din zirconiu?
  Implanturile dentare sunt dispozitive medicale utilizate pentru a înlocui dinții lipsă. Începând cu anii 1960, implanturile din titan au fost standardul industriei. Cu decenii de succes clinic și inovație, implanturile din titan au devenit unul dintre cele mai de succes dispozitive medicale din întreaga medicină, cu rate de succes pe termen lung între 94-97%. Implanturile din zirconiu sunt o alternativă la implanturile din titan. Acestea au fost lansate în 1987, dar au câștigat recent atenție odată cu creșterea cererii pentru stomatologia biomimetică și holistică. Acestea sunt investigate în mod activ cu noi cercetări clinice și îmbunătățiri rapide în ceea ce privește fabricarea și proiectarea.
 2. Sunt implanturile dentare din zirconiu sigure?
  Da, implanturile dentare din zirconiu au proprietăți necorozive și non-alergice. Așadar, poate fi de fapt mai sigur și mai benefic pentru pacient decât orice alt material dentar. Titanul, pe de altă parte, se poate coroda în mediul umed al gurii, ceea ce poate duce la complicații grave.
 3. Dinții din zirconiu arată bine?
  Da, implanturile dentare din zirconiu arată bine, sunt nemetalici și albi, așa că se potrivesc perfect în zâmbetul pacientului. Dinții din zirconiu arată la fel ca dinții adevărați. Titanul, din păcate, nu are această estetică naturală. Dacă aveți gingii subțiri sau în retragere, culoarea gri a titanului devine adesea vizibilă.
 4. Din ce sunt făcute implanturile din zirconiu?
  Implanturile dentare din zirconiu sunt comercializate de obicei ca o alternativă nemetalică la implanturile din titan. Zirconia este un material ceramic de culoare albă, pentru mulți, este însă de notat faptul că ceramica conține atât metale, cât și nemetale.
 5. Cât rezistă implanturile dentare din zirconiu?
  Zirconia este un tratament relativ nou și, prin urmare, durata de viață este necunoscută, datele pe termen lung nu sunt încă disponibile. Cu toate acestea, dacă sunt îngrijite corespunzător, se așteaptă ca acestea să dureze 15-20 de ani sau mai mult, similar cu implanturile din titan.
 6. Care este mai bun implantul de porțelan sau de zirconiu?
  Zirconia oferă rezistență și durabilitate superioare pentru coroanele dentare, fiind de cel puțin trei ori mai rezistentă decât porțelanul sau restaurările din porțelan fuzionat pe metal. Spre deosebire de porțelan, zirconia poate rezista la uzură fără să se ciobească, astfel încât restaurările din zirconia tolerează forțele de masticație și bruxism.

Concluzie

Cu o întreținere atentă, implanturile dentare pot funcționa timp de mulți ani. Pentru a crește durata de viață a unui implant, o persoană ar trebui să respecte o rutină riguroasă de igienă orală, să evite fumatul și să participe la vizite regulate la dentist. Alegerea materialului de implant potrivit este o decizie importantă, motiv pentru care este important să discutați opțiunile cu un medic stomatolog.