Meniu

intarirea dintilor care se misca

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Este comun ca dinții de lapte ai copiilor să fie susceptibili căderii, deoarece aceștia sunt treptat înlocuiți de cei permanenți. În cazul adulților, dinții slăbiți sau care se mișcă reprezintă un motiv de îngrijorare, deoarece poate fi un semn al unei boli subiacente sau al unei sănătăți dentare precare. Pentru a preveni problemele cauzate de dinții slăbiți, aceștia trebuie să fie îngrijiți din timp.

Cauze și simptome ale dinților slăbiți?

Problemele legate de dinții slăbiți apar din cauza afecțiunilor gingivale și a pierderilor osoase. În cazul afecțiunilor gingivale, de cele mai multe ori, parodontoza este responsabilă de distrugerea osului și a țesuturilor moi care susțin dinții. Evaluarea cauzei dinţilor slăbiţi îl va ajuta pe medic să o trateze în mod corespunzător. Odată identificată cauza principală, este mai ușor pentru o persoană sau pentru medic să ofere un tratament eficient. Cauzele tipice ale slăbirii dinților includ:

 • Igiena orală precară este cauza predominantă a majorității problemelor dentare. O igienă dentară deficitară rupe smalțul dinților, slăbește gingia și crește numărul de bacterii, ceea ce duce la slăbirea dinților.
 • Boala gingivală. Parodontita (inflamarea gingiilor) este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care se pierd dinții. Infecția deteriorează dintele și, în cele din urmă, acesta își pierde rezistența. 
 • Placa bacteriană. Din cauza plăcii bacteriene, gingiile se îndepărtează de dinți, formând goluri predispuse la infecții. În timp, acest lucru poate rupe țesutul sau osul care susține dinții, provocând slăbirea rădăcinilor dinților.
 • Leziunile sau fracturile dentare. Rănile dentare sau ale feței duc adesea la fracturarea dinților sau la deteriorarea maxilarului. În consecință, slăbirea dinților a fost observată în mod obișnuit la persoanele care au un prezent sau un istoric de leziuni dentare.
 • Scrâșnirea dinților. Strângerea dinților în timpul stresului sau scrâșnirea dinților în timpul somnului poate rupe țesutul și poate provoca slăbirea dinților.
 • Osteoporoza. Este o afecțiune în care oasele din tot corpul devin mai puțin dense și predispuse la fracturi. De exemplu, atunci când osul din jurul dinților își diminuează densitatea, acest lucru este provocat de pierderea dinților. Această afecțiune poate apărea atât în cazul bărbaților, cât și a femeilor, însă, femeile sunt mai predispuse să dezvolte osteoporoza la o vârstă mai înaintată din cauza scăderii nivelului de estrogen.
 • Modificările hormonale. Uneori, în timpul sarcinii, nivelurile ridicate de progesteron și estrogen determină slăbirea ligamentelor și a osului din jurul dinților. Cu toate acestea, această afecțiune nu este observată la toate femeile însărcinate.

Atunci când adulții se confruntă cu problema unui dinte care se mișcă, aceștia prezintă în general simptome cum ar fi:

 • Roșeața în jurul gingiilor
 • Durerea de dinți sau de gingii
 • Sângerarea gingiilor
 • Gingiile umflate
 • Recesiunea gingivală

Tratament de întărire a dinţilor care se mişcă

Există mai multe opțiuni pentru tratamentul dinților care se mișcă, însă acestea vor varia în funcție de amploarea simptomelor și de cauza acestora. 

 • Dinții slăbiți datorită scrâșnitului. În cazul scrâșnitului din dinți sau a bruxismului, dentistul va trata dintele deteriorat și va crea un apărător bucal pe care pacientul îl va purta în timpul somnului, împiedicând astfel apariția daunelor bruxismului.
 • Dintele care se mișcă puțin. Un dinte care se mișcă foarte puțin are tendința de a se întări singur, deși cel mai bine este să se consulte un medic dentist oricum. Este posibil să se observe o ușoară sângerare și va trebui să se evite mușcatul sau mestecatul, respectiv adoptarea unei diete cu alimente moi. Se recomandă evitarea tendinței de mișcare sau de a atingere a dintelui, deoarece acest lucru va agrava leziunile. Dacă dintele nu se restabilește în decurs de trei zile, se recomandă să se meargă din nou la dentist, deoarece este posibil ca acesta să fi fost afectat mai grav.
 • Un dinte slăbit inexplicabil. Dacă se observă brusc un dinte slăbit fără o leziune, cauza probabilă este boala gingivală. Aceasta evoluează de la gingivită, atunci când simptomele care se pot observa sunt nuanța roșie a gingiilor din jurul dinților și sensibilitatea lor. De asemenea, este posibil ca acestea să sângereze în momentul periajului. Dacă afecțiunea nu este tratat la timp, placa se va acumula pe dinți, atât în mod vizibil, cât și sub linia gingivală, și nefiind eliminată, se va întări în tartru, evoluând în probleme mai grave. Tartrul deteriorează țesutul gingival, și îl lasă inflamat cronic. După care, o persoană se poate confrunta cu sângerări și dinți instabili, susceptibili căderii sau cu buzunare de infecție. Alte câteva semne ale bolii gingivale includ:
  Respirația urât mirositoare
  – Gingiile sensibile, umflate sau vizibil roșii
  – Gustul neplăcut în gură
  – Sângerarea după periaj
  – Retragerea vizibilă a gingiilor
 • Modificări ale mușcăturii sau ale modului în care se potrivește proteza dentară. Dacă boala gingivală se află la originea dintelui slăbit, medicul dentist va recomanda o curățare profundă. Aceasta va elimina toate buzunarele de infecție, permițând gingiilor să se vindece și să se întărească. Dinții slăbiți vor fi stabilizați prin intermediul unei atele dentare, dacă este necesar.
 • Dintele deteriorat în mod notabil. Un dinte în această stare, alături de unul care este ciobit sau fracturat, constituie o urgență dentară. Este vital să fie consultat medicul dentist în câteva ore pentru cele mai bune rezultate de recuperare. Atelajul dentar este cel mai bun tratament pentru dinții pierduți în cazul dinților instabili sau al unor leziuni extinse. În cadrul acesteia, dintele va fi lipit de dinții din jurul său pentru stabilitate sau se va introduce în gură o atelă dentară pentru a ajuta la stabilizarea și protejarea dinților deteriorați. Dacă dintele nu poate fi salvat deloc, medicul va recomanda probabil un implant, care va fi abia perceptibil odată ce va fi pus în poziție, astfel încât zâmbetul nu va fi distrus.

Tratamente de bază pentru întărirea dinților care se mișcă 

 • Detartrajul și pilirea rădăcinilor. Dacă slăbirea dinților apare din cauza unei boli gingivale, această procedură de curățare profundă funcționează prin acțiunea directă asupra sursei problemei.
 • Medicamentele. Administrarea de preparate medicale ajută la combaterea infecției bacteriene din gură.
 • Intervenția chirurgicală. În unele cazuri severe, va fi necesară o intervenție chirurgicală. Aceasta va îndepărta țesutul gingival inflamat și osul pentru a trata problema.
 • Grefele osoase sau grefele de țesut pot susține zona afectată a dinților deteriorați și să prevină deteriorarea în continuare a gingiilor sau a dinților la persoanele cu afecțiuni gingivale.
 • Aparatele dentare, cum ar fi atelele, ajută la reducerea daunelor provocate de bruxism și pot ajuta la rezolvarea problemei.

Remedii pentru a întări dinții care se mișcă

Întărirea dinților care se mișcă prin obiceiuri orale sănătoase

Consultarea unui medic este cea mai bună opțiune pentru a trata sau întări dinții care se mișcă, cu toate acestea, există câteva remedii utile care ajută la întărirea dinților slăbiți și la menținerea lor sănătoși, în general. Igiena orală adecvate este importantă nu numai pentru întărirea dinților slăbiți, ci și pentru a evita problemele dentare generale. Acestea sunt câteva modalități utile de a menține igiena orală adecvată: 

 • Spălarea pe dinți de două ori pe zi
 • Folosirea apei de gură pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor
 • Folosirea aței dentare după mâncare
 • Folosirea unui pai pentru a consuma băuturile carbogazoase
 • Adoptarea unei diete nutritive. Consumarea unei diete bogate în calciu care îmbunătățește în general sănătatea orală. Treptat, aceasta va ajuta la întărirea dinților. Se recomandă includerea produselor lactate, legumelor cu frunze verzi, cărnii slabe, peștelui, ouălor, etc. Trebuie redus consumului de băuturi acide, adică sucuri de citrice și sucuri carbogazoase. 

Remedii naturale pentru întărirea dinților care se mișcă

 • Peroxidul de hidrogen pentru periajul dentar. Acesta îndepărtează bacteriile din interiorul sau din jurul dinților slăbiți. Microbii provoacă infecții, carii sau placă bacteriană și, ca urmare, apare desprinderea dintelui.
 • Gargarele cu apă sărată. La fel ca peroxidul de hidrogen, apa sărată este un dezinfectant eficient. În primul rând, va ajuta la distrugerea bacteriilor din gură și, treptat, gingiile vor deveni mai puternice, împreună cu dinții desprinși.
 • Turmericul și piperul negru pentru masajul gingival. Această combinație de ingrediente naturale este eficientă în tratarea dintelui slăbit. Se ia o cantitate egală din ambele componente și trebuie masate ușor pe zona afectată. După aceea, trebuie clătită gura cu apă curată. Dinții sănătoși încetinesc procesul de slăbire a lor și întărește sănătatea dentară. 

Întrebări frecvente

 1. Un dinte care se mișcă, se poate strânge la loc?
  Un dinte slăbit poate fi strâns în unele cazuri, dar trebuie solicitată îndrumarea profesională. Medicul dentist va sugera tratamentele și remediile potrivite după efectuarea unui examen oral.
 2. Cum puteți opri un dinte slăbit să cadă?
  Este eficient să fie luate anumite măsuri pentru a preveni căderea unui dinte care se mișcă, cum ar fi evitarea periajului puternic pe dintele afectat și evitarea atingerii lui (cu limba sau cu degetul). Apoi, se recomandă vizitarea unui medic stomatolog pentru ca acesta să sugereze un stabilizator sau o atelă pentru a recupera dintele slăbit.
 3. Cum poate fi stabilizat acasă un dinte slăbit?
  Stabilizarea dinților slăbiți acasă ar putea fi dificilă. Prin urmare, trebuie solicitată imediat asistența profesională. 
 4. Cum repară stomatologii dinții slăbiți?
  Dentistul va folosi un stabilizator sau o atelă la suprafața dintelui slăbit pentru a-l lega sau conecta cu dinții puternici din apropiere.
 5. Poate apa sărată să întărească dinții slăbiți?
  Gargara cu apă sărată întărește dinții slăbiți, deoarece amestecul clătește bacteriile ascunse în gură.
 6. Cum pot fi întăriți dinții în mod natural?
  Prin menținerea unei igiene orale adecvate, adoptarea unei diete sănătoase, eliminarea aportului de zahăr și vizitarea medicului dentist în mod regulat.
 7. Ce se întâmplă dacă un dinte slăbit rămâne prea mult timp netratat?
  Un dinte slăbit poate provoca disconfort dacă rămâne prea mult timp netratat. Dacă copiii au dinți primari, dinții slăbiți vor cădea în cele din urmă singuri. Cu toate acestea, atunci când adulții au dinți slăbiți, este recomandat să solicite verificarea dinților de către medicul dentist pentru un tratament adecvat.
 8. Dacă o măsea se mișcă trebuie scoasă?
  Niciodată, scoaterea sau tragerea dinților slăbiți fără aprobarea unui dentist nu este recomandată. În schimb, dacă este resimțit un disconfort al dinților slăbiți, trebuie vizitat medicul dentist, care va ghida un pacient prin procesul adecvat pentru a trata dinții care se mișcă.
 9. Este normal ca un dinte slăbit să devină gri?
  În general, un dinte slăbit își schimbă culoarea, cu excepția cazului în care există leziuni ale vaselor de sânge ale dintelui sau ale altor structuri. În acest caz, ar trebui să fie vizitat medicul dentist cât mai curând posibil pentru a preveni alte complicații.

Concluzie

Dinții slăbiți la adulți pot fi rezultatul unei igiene dentare precare, a unei boli gingivale avansate, a unei leziuni faciale, a bruxismului sau chiar a unei sarcini. Există o șansă ca un dinte slăbit să se strângă la loc, dar depinde de cauză, cel mai bine este să se consulte imediat medicul dentist pentru un diagnostic precis.