Meniu

Obturatia dentara: procedura si ingrijire eficienta

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Obturația dentară este o procedură stomatologică esențială pentru repararea dinților afectați de carii sau deteriorați. Aceasta implică îndepărtarea țesutului dentar afectat și umplerea cavității cu un material special, prevenind astfel evoluția cariilor și restabilind funcționalitatea și estetica dintelui.

Obturațiile pot fi realizate din diverse materiale, fiecare având avantaje și dezavantaje specifice.

Procedura de obturație dentară

Procedura de obturație dentară implică mai multe etape esențiale pentru o reparare eficientă și durabilă a dintelui afectat. Aceste etape includ pregătirea, îndepărtarea materialului dentar deteriorat, curățarea și modelarea cavității.

Pregătirea

Anestezia: Anestezia este un pas crucial în procedura de obturație dentară, oferind confort pacientului pe parcursul intervenției. Medicul dentist va aplica inițial un gel anestezic pe gingie pentru a amorți zona. Ulterior, va injecta un anestezic local, cum ar fi lidocaina, pentru a amorți complet dintele și țesuturile înconjurătoare. Acest lucru permite medicului să lucreze fără a provoca durere pacientului. Anestezia locală acționează rapid și durează suficient de mult pentru a acoperi întreaga procedură, oferind astfel o experiență cât mai confortabilă pentru pacient.

Izolarea dintelui: Izolarea dintelui este esențială pentru a menține un câmp de lucru curat și uscat. Medicul dentist va folosi o digă de cauciuc, cunoscută sub denumirea de digă dentară, pentru a izola dintele afectat de restul cavității bucale. Acest baraj previne pătrunderea salivei și a bacteriilor în zona de lucru, asigurând astfel o curățare și o obturație eficientă. În plus, izolarea dintelui ajută la protejarea țesuturilor înconjurătoare și la menținerea unei vizibilități clare pentru medicul dentist pe parcursul procedurii.

Îndepărtarea materialului dentar deteriorat

Îndepărtarea materialului dentar deteriorat este un pas esențial în procedura de obturație dentară. Medicul dentist va folosi instrumente speciale, cum ar fi freze dentare sau lasere, pentru a îndepărta țesutul dentar afectat de carii sau deteriorat. Acest proces este realizat cu mare atenție pentru ca tot materialul compromis să fie eliminat, prevenind astfel răspândirea infecției și deteriorarea ulterioară a dintelui. Îndepărtarea completă a materialului deteriorat este crucială pentru a avea o bază curată și sănătoasă pentru obturație, permițând astfel materialului de obturație să adere eficient și să ofere suport structural dintelui.

Curățarea și modelarea cavității

După îndepărtarea materialului dentar deteriorat, medicul dentist va curăța și va modela cavitatea pentru a pregăti dintele pentru obturație. Curățarea implică îndepărtarea oricăror resturi de țesut dentar, bacterii și alte impurități din cavitate, utilizând soluții antiseptice și instrumente speciale. Modelarea cavității este esențială pentru o potrivire perfectă a materialului de obturație. Medicul dentist va folosi freze și alte instrumente pentru a crea margini netede și uniforme, asigurând astfel o etanșare eficientă și durabilă a obturației. Acest pas este crucial pentru a preveni infiltrarea bacteriilor și pentru longevitatea obturației.

Plasarea materialului de obturație

După ce cavitatea a fost curățată și modelată, medicul dentist va începe procesul de plasare a materialului de obturație. Acest pas implică aplicarea materialului în straturi subțiri, fiecare strat fiind întărit cu ajutorul unei lumini speciale, în cazul obturațiilor din rășină compozită. Acest proces de stratificare oferă o aderență optimă și o etanșare eficientă a cavității. În cazul altor materiale, cum ar fi amalgamul sau aurul, materialul este plasat într-o singură etapă și modelat pentru a se potrivi perfect în cavitate. Este esențial ca materialul de obturație să fie aplicat cu precizie pentru o potrivire perfectă și pentru a preveni infiltrarea bacteriilor.

Finisarea și lustruirea obturației

După ce materialul de obturație a fost plasat și întărit, medicul dentist va trece la etapa de finisare și lustruire. Aceasta implică modelarea și ajustarea obturației pentru a se potrivi perfect cu restul dintelui și pentru a beneficia de o ocluzie corectă. Medicul dentist va folosi instrumente speciale pentru a netezi marginile obturației și pentru a elimina orice exces de material. Lustruirea obturației este esențială pentru a avea o suprafață netedă și lucioasă, care să prevină acumularea plăcii bacteriene și să ofere un aspect estetic plăcut. O obturație bine finisată și lustruită va fi mai confortabilă pentru pacient și va contribui la longevitatea tratamentului.

Îngrijirea dinților cu obturații

Îngrijirea corespunzătoare a dinților cu obturații este esențială pentru durabilitatea și funcționalitatea acestora. Practicile de igienă orală adecvată și vizitele regulate la medicul dentist sunt cruciale pentru menținerea sănătății dentare.

Practici de igienă orală

Periajul: Periajul corect al dinților este esențial pentru menținerea sănătății dentare și a obturațiilor. Este recomandat să periați dinții de cel puțin două ori pe zi, folosind o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor. Asigurați-vă că periați toate suprafețele dinților, inclusiv cele din jurul obturațiilor, pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare. Tehnica de periaj corectă implică mișcări circulare și unghiulare, evitând periajul agresiv care poate deteriora obturațiile și gingiile. În plus, schimbarea periuței de dinți la fiecare trei luni sau atunci când periile devin uzate este importantă pentru a menține eficiența periajului.

Folosirea aței dentare: Folosirea aței dentare este esențială pentru menținerea sănătății dentare și a obturațiilor. Ața dentară ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare din spațiile interdentare, unde periuța de dinți nu poate ajunge. Este recomandat să folosiți ața dentară zilnic, de preferat seara, pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene și formarea cariilor. Tehnica corectă de folosire a aței dentare implică introducerea acesteia între dinți și mișcarea blândă de sus în jos, evitând forțarea care poate răni gingiile. Utilizarea regulată a aței dentare contribuie la menținerea sănătății gingiilor și la prevenirea problemelor dentare pe termen lung.

Controale stomatologice regulate: Controalele stomatologice regulate sunt esențiale pentru menținerea sănătății dentare și a obturațiilor. Este recomandat să vizitați medicul dentist de cel puțin două ori pe an pentru o evaluare completă a sănătății dentare. În timpul acestor controale, medicul dentist va verifica starea obturațiilor și va identifica eventualele probleme, cum ar fi fisurile, uzura sau cariile secundare. De asemenea, controalele regulate permit detectarea timpurie a problemelor dentare, ceea ce poate preveni necesitatea unor tratamente mai invazive și costisitoare. Pe lângă evaluarea obturațiilor, medicul dentist va efectua și o curățare profesională pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul, contribuind astfel la menținerea sănătății dentare generale.

Evitarea obiceiurilor care pot deteriora obturațiile

Mestecarea obiectelor dure: Mestecarea obiectelor dure, cum ar fi gheața, creioanele sau nucile, poate provoca fisuri sau fracturi ale obturațiilor dentare. Aceste obiceiuri pot exercita o presiune excesivă asupra obturațiilor, slăbindu-le și reducându-le durabilitatea. Pentru a proteja obturațiile și a preveni deteriorarea acestora, este important să evitați mestecarea obiectelor dure și să folosiți dinții doar pentru mestecarea alimentelor. În cazul în care aveți obiceiul de a mesteca obiecte dure, discutați cu medicul dentist despre metodele de a renunța la acest obicei și despre alternativele sănătoase pentru a reduce stresul dentar.

Scrâșnirea sau încleștarea dinților: Scrâșnirea sau încleștarea dinților, cunoscută și sub denumirea de bruxism, poate provoca uzura și deteriorarea obturațiilor dentare. Aceste obiceiuri pot apărea în timpul somnului sau în perioadele de stres și pot exercita o presiune excesivă asupra dinților și obturațiilor. Pentru a preveni deteriorarea obturațiilor, este important să identificați și să tratați bruxismul. Medicul dentist poate recomanda utilizarea unei gutiere nocturne pentru a proteja dinții în timpul somnului. De asemenea, tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi exercițiile de relaxare și terapia comportamentală, pot ajuta la reducerea scrâșnirii și încleștării dinților.

Abordarea sensibilității dentare după obturații

Sensibilitatea dentară după obturații este o problemă comună și poate apărea din diverse motive, cum ar fi reacția nervului dentar la materialul de obturație sau ajustarea ocluziei. Pentru a ameliora sensibilitatea, medicul dentist poate recomanda utilizarea unei paste de dinți desensibilizante, care ajută la reducerea disconfortului. De asemenea, evitarea alimentelor și băuturilor foarte reci sau foarte calde poate contribui la reducerea sensibilității. În cazurile în care sensibilitatea persistă sau devine severă, este important să consultați medicul dentist pentru o evaluare suplimentară. Acesta poate ajusta obturația sau poate recomanda tratamente suplimentare pentru a asigura confortul și sănătatea dentară a pacientului pe termen lung.

Întrebări frecvente

Cât timp durează, de obicei, obturațiile dentare?

Obturațiile dentare pot dura între 5 și 15 ani, în funcție de materialul utilizat și de igiena orală a pacientului.

Sunt obturațiile dentare dureroase?

Procedura de obturație dentară nu este dureroasă datorită anesteziei locale utilizate pentru a amorți zona tratată.

Pot mânca și bea normal după ce am primit o obturație?

Da, puteți mânca și bea normal după ce anestezia dispare, de obicei în câteva ore. Evitați alimentele dure sau lipicioase pentru a proteja obturația.

Cum știu dacă am nevoie de o obturație?

Semnele că aveți nevoie de o obturație includ durerea dentară, sensibilitatea la cald și rece sau carii pe dinți.

Există alternative la obturațiile tradiționale?

Da, alternativele includ inlay-urile și onlay-urile, care sunt obturații indirecte realizate în laborator și cimentate pe dinte.

Poate o obturație să cadă?

Da, obturațiile pot cădea din diverse motive, cum ar fi uzura, fracturile sau aplicarea incorectă. Consultați medicul dentist dacă se întâmplă acest lucru.

Cum pot preveni necesitatea obturațiilor viitoare?

Menținerea unei igiene orale bune, periajul de două ori pe zi, folosirea aței dentare și vizitele regulate la medicul dentist pot preveni necesitatea obturațiilor viitoare.

Ce ar trebui să fac dacă simt durere sau sensibilitate după o obturație?

Dacă simțiți durere sau sensibilitate după o obturație, consultați medicul dentist. Acesta poate ajusta obturația sau poate recomanda tratamente suplimentare.

Concluzie

Obturațiile dentare sunt esențiale pentru menținerea sănătății și funcționalității dinților afectați de carii sau deteriorați. Alegerea materialului potrivit și îngrijirea corespunzătoare a obturațiilor pot asigura durabilitatea acestora pe termen lung. Vizitele regulate la medicul dentist și menținerea unei igiene orale bune sunt cruciale pentru prevenirea problemelor dentare și pentru o sănătate dentară optimă. Dacă aveți întrebări sau preocupări legate de obturațiile dentare, consultați medicul dentist pentru sfaturi și recomandări personalizate.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Sequeira‐Byron, P., Fedorowicz, Z., Carter, B., Nasser, M., & Alrowaili, E. F. (2015). Single crowns versus conventional fillings for the restoration of root‐filled teeth.

https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009109.pub3/full

Versluis, A., & Versluis-Tantbirojn, D. (2011). Filling cavities or restoring teeth?

https://europepmc.org/article/med/21748978

Wongkhantee, S., Patanapiradej, V., Maneenut, C., & Tantbirojn, D. (2006). Effect of acidic food and drinks on surface hardness of enamel, dentine, and tooth-coloured filling materials.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300571205001223

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.