Meniu

Obturatii dentare: procedura si beneficii

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Obturațiile dentare reprezintă o metodă esențială de tratament stomatologic, utilizată pentru a repara dinții afectați de carii sau deteriorați în urma unor traume. Această procedură implică îndepărtarea țesutului dentar afectat și umplerea cavității rezultate cu un material special, restabilind astfel forma și funcționalitatea dintelui.

Obturațiile nu doar opresc progresul cariilor, ci și previn complicații ulterioare, cum ar fi infecțiile sau pierderea dinților. Există mai multe tipuri de materiale folosite pentru obturații, fiecare cu avantaje și dezavantaje specifice, iar alegerea celui mai potrivit depinde de factori precum localizarea cariei, preferințele pacientului și recomandările medicului stomatolog.

Procedura de obturare dentară

Procedura de obturare dentară este un proces complex care implică mai multe etape, de la pregătirea dintelui până la finisarea obturației. Aceasta necesită precizie și atenție la detalii pentru a se crea o restaurare dentară durabilă și funcțională.

Pregătirea

Anestezia locală: Înainte de începerea procedurii de obturare, medicul stomatolog administrează anestezie locală pentru confortul pacientului. Acest proces implică injectarea unui anestezic local în țesuturile din jurul dintelui afectat. Substanța anestetică blochează temporar transmiterea semnalelor nervoase, eliminând astfel senzația de durere în zona tratată. Efectul anesteziei se instalează în câteva minute și poate dura între una și trei ore, în funcție de tipul de anestezic utilizat. Este important de menționat că, deși pacientul nu va simți durere, poate experimenta o senzație de presiune în timpul procedurii. Medicul stomatolog se asigură că anestezia este eficientă înainte de a începe tratamentul propriu-zis.

Îndepărtarea țesutului dentar cariat sau deteriorat: După ce anestezia își face efectul, medicul stomatolog începe procesul de îndepărtare a țesutului dentar afectat. Acest pas este crucial pentru prevenirea progresiei cariei și crearea unei baze sănătoase pentru obturație. Se utilizează instrumente speciale, cum ar fi freze dentare de înaltă viteză sau instrumente manuale, pentru a elimina cu precizie țesutul cariat. În timpul acestui proces, medicul stomatolog are grijă să îndepărteze doar țesutul afectat, păstrând cât mai mult posibil din structura sănătoasă a dintelui. După îndepărtarea cariei, cavitatea rezultată este curățată temeinic și dezinfectată pentru a elimina orice bacterii rămase. Acest pas este esențial pentru prevenirea apariției cariilor secundare sub obturație.

Plasarea obturației

Umplerea cavității: Odată ce cavitatea a fost pregătită și curățată, medicul stomatolog începe procesul de umplere cu materialul de obturație ales. Pentru obturațiile din amalgam, materialul este amestecat și apoi plasat în cavitate în straturi, fiind condensat pentru o umplere completă și fără goluri. În cazul obturațiilor din rășină compozită, procesul este mai complex. Materialul este aplicat în straturi subțiri, fiecare strat fiind fotopolimerizat cu o lumină specială pentru a se întări. Acest proces permite medicului să modeleze cu precizie obturația, recreând forma naturală a dintelui. Pentru obturațiile indirecte, cum ar fi cele din porțelan sau aur, se realizează o amprentă a cavității pregătite, iar obturația este fabricată în laborator. La o vizită ulterioară, aceasta este fixată în cavitate cu un ciment special.

Modelarea și lustruirea obturației: După ce cavitatea a fost umplută cu materialul de obturație, urmează etapa crucială de modelare și lustruire. Pentru obturațiile din amalgam, medicul stomatolog folosește instrumente speciale pentru a modela materialul, asigurându-se că acesta se potrivește perfect cu anatomia dintelui. În cazul obturațiilor din rășină compozită, modelarea se face cu instrumente fine, iar fiecare strat este fotopolimerizat înainte de adăugarea următorului. Odată ce forma dorită este obținută, începe procesul de lustruire. Acesta implică utilizarea unor freze și discuri abrazive de granulație din ce în ce mai fină, pentru a obține o suprafață netedă și lucioasă. Lustruirea este esențială nu doar din punct de vedere estetic, ci și pentru a preveni acumularea de placă bacteriană și pentru o ocluzie corectă cu dinții opuși.

Verificarea ocluziei și ajustări: După finalizarea obturației, medicul stomatolog efectuează o verificare atentă a ocluziei pentru a se asigura că noul material nu interferează cu mușcătura naturală a pacientului. Pacientul este rugat să închidă gura și să facă mișcări laterale pentru a simula mestecatul. Se utilizează o hârtie de articulație specială pentru a evidenția punctele de contact între dinți. Dacă se observă zone unde obturația este prea înaltă sau interferează cu mușcătura normală, medicul stomatolog face ajustări fine folosind freze de finisare. Acest proces este repetat până când ocluzia este perfectă, asigurându-se că pacientul nu va experimenta disconfort sau probleme de mestecare după procedură. O ocluzie corectă este esențială pentru prevenirea sensibilității post-tratament, a fracturilor obturației sau a problemelor articulației temporo-mandibulare.

Beneficiile obturațiilor dentare

Restaurarea funcției și a rezistenței dintelui: Obturațiile dentare joacă un rol crucial în refacerea integrității structurale și funcționale a dinților afectați de carii sau traume. Prin umplerea cavităților și reconstruirea formei originale a dintelui, obturațiile restabilesc capacitatea de mestecare eficientă. Acest lucru este deosebit de important pentru dinții posteriori, care suportă cele mai mari forțe în timpul masticației. În plus, obturațiile întăresc structura dintelui rămas, prevenind fracturi sau fisuri ulterioare. Materialele moderne de obturație, cum ar fi rășinile compozite, se leagă chimic de structura dintelui, oferind o rezistență suplimentară. Această restaurare a funcției și rezistenței nu doar îmbunătățește calitatea vieții pacientului, permițându-i să mănânce și să vorbească normal, dar și previne potențiale probleme de sănătate orală pe termen lung.

Prevenirea cariilor și a deteriorării ulterioare: Obturațiile dentare joacă un rol esențial în oprirea progresiei cariilor și în prevenirea deteriorării ulterioare a dinților. Prin îndepărtarea țesutului cariat și sigilarea cavității cu un material de obturație, bacteriile care cauzează cariile sunt eliminate, iar dintele este protejat împotriva infecțiilor viitoare. Materialele moderne de obturație, cum ar fi ionomerii de sticlă, au proprietăți antibacteriene și eliberează fluor, oferind o protecție suplimentară împotriva cariilor secundare. În plus, obturațiile restaurează integritatea suprafeței dintelui, eliminând zonele în care resturile alimentare și bacteriile s-ar putea acumula. Acest lucru reduce semnificativ riscul de apariție a noi carii în jurul sau sub obturație. Prin prevenirea deteriorării ulterioare, obturațiile contribuie la menținerea sănătății orale pe termen lung și pot evita necesitatea unor tratamente mai invazive în viitor.

Îmbunătățirea aspectului dinților (obturații de culoarea dintelui): Obturațiile de culoarea dintelui, în special cele din rășină compozită sau porțelan, oferă beneficii estetice semnificative. Acestea pot fi adaptate perfect la nuanța naturală a dinților pacientului, făcându-le practic invizibile. Acest aspect este deosebit de important pentru dinții din zona frontală, vizibili atunci când o persoană zâmbește sau vorbește. Obturațiile estetice nu doar repară daunele cauzate de carii, dar pot și îmbunătăți forma și aspectul general al dinților. De exemplu, pot fi utilizate pentru a corecta mici imperfecțiuni, cum ar fi fisuri sau pete. Această îmbunătățire a aspectului dinților poate avea un impact pozitiv asupra încrederii în sine a pacientului și a interacțiunilor sociale. În plus, materialele moderne folosite pentru obturațiile de culoarea dintelui sunt rezistente la pătare și își mențin aspectul estetic pentru o perioadă îndelungată.

Durabilitate și longevitate: Obturațiile dentare moderne sunt proiectate să reziste mulți ani, oferind o soluție de lungă durată pentru dinții afectați de carii. Durabilitatea unei obturații depinde de mai mulți factori, inclusiv materialul folosit, dimensiunea și localizarea obturației, precum și igiena orală a pacientului. Obturațiile din amalgam și aur sunt cunoscute pentru longevitatea lor și pot rezista 15-20 de ani sau chiar mai mult. Obturațiile din rășină compozită și ionomer de sticlă au o durată de viață mai scurtă, în general între 5 și 10 ani, dar oferă avantaje estetice superioare. Indiferent de materialul ales, menținerea unei igiene orale riguroase și vizitele regulate la stomatolog pot prelungi semnificativ durata de viață a obturațiilor. Este important de reținut că nicio obturație nu este permanentă și că toate vor necesita eventual înlocuire sau reparații în timp.

Întrebări frecvente

Cât timp rezistă obturațiile dentare?

Durata de viață a obturațiilor dentare variază în funcție de materialul folosit și de igiena orală a pacientului. Obturațiile din amalgam și aur pot dura între 15 și 20 de ani, în timp ce cele din rășină compozită au o durată de viață de aproximativ 5-10 ani.

Sunt obturațiile dentare dureroase?

Procedura de obturare dentară nu ar trebui să fie dureroasă, deoarece medicul stomatolog utilizează anestezie locală pentru a amorți zona tratată. După procedură, este posibil să simțiți un disconfort ușor sau sensibilitate, dar acestea ar trebui să dispară în câteva zile.

Pot mânca și bea imediat după ce am primit o obturație?

Este recomandat să așteptați până când anestezia locală dispare complet înainte de a mânca sau bea, pentru a evita mușcarea accidentală a obrajilor sau a limbii. De asemenea, evitați alimentele tari sau lipicioase în primele 24-48 de ore pentru a permite obturației să se stabilizeze.

Cum pot preveni necesitatea unor obturații viitoare?

Pentru a preveni necesitatea obturațiilor viitoare, mențineți o igienă orală riguroasă prin periajul dinților de două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnic și vizite regulate la medicul stomatolog pentru controale și igienizări profesionale. De asemenea, evitați consumul excesiv de alimente și băuturi zaharoase sau acide.

Există alternative la obturațiile dentare tradiționale?

Da, există alternative la obturațiile dentare tradiționale, cum ar fi inlay-urile și onlay-urile din porțelan sau aur. Acestea oferă o durabilitate și estetică superioară, dar sunt mai costisitoare și necesită mai multe vizite la medicul stomatolog.

Cum știu dacă am nevoie de o obturație dentară?

Semnele că aveți nevoie de o obturație includ durerea dentară, sensibilitatea la temperaturi extreme sau la alimente dulci, și vizibile cavități sau pete pe dinți. Medicul stomatolog poate confirma necesitatea unei obturații în urma unui control detaliat și a unei radiografii dentare.

Pot cădea sau se pot slăbi obturațiile dentare?

Da, obturațiile dentare se pot slăbi sau cădea în timp din cauza uzurii, mestecării alimentelor tari sau a traumatismelor. Dacă observați că o obturație s-a deplasat sau a căzut, este important să consultați imediat medicul stomatolog pentru a preveni complicațiile ulterioare.

Concluzie

Obturațiile dentare sunt esențiale pentru menținerea sănătății orale și prevenirea complicațiilor cauzate de carii sau deteriorarea dinților. Alegerea materialului potrivit și respectarea unor practici riguroase de igienă orală pot prelungi durata de viață a obturațiilor și pot asigura o bună funcționalitate și estetică a dinților. Vizitele regulate la medicul stomatolog și monitorizarea atentă a stării obturațiilor sunt esențiale pentru menținerea unei sănătăți dentare optime pe termen lung.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Schmalz, G. (1998). The biocompatibility of non-amalgam dental filling materials.

https://openurl.ebsco.com/EPDB%3Agcd%3A14%3A9817582/detailv2?sid=ebsco%3Aplink%3Ascholar&id=ebsco%3Agcd%3A9158186&crl=c

SKJöRLAND, K. K. (1973). Plaque accumulation on different dental filling materials.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0722.1973.tb00362.x

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.