Meniu

Parodontolog

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Parodontologia este ramura stomatologiei care se concentrează pe sănătatea gingiilor și a osului maxilar – țesuturile care susțin dinții. Un specialist în gingii se numește parodontolog. După ce urmează o facultate de stomatologie de patru ani, aceștia primesc trei ani suplimentari de pregătire concentrată în parodontologie.

Cine este un parodontist?

Un parodontolog este un specialist în stomatologie care se concentrează pe tratamentul bolii parodontale (gingivale) și a altor afecțiuni orale care afectează țesuturile moi și dure ale gurii care susțin dinții. Boala parodontală afectează suportul din jurul dinților, inclusiv maxilarele și gingia. După cinci ani de școală dentară și minimum doi ani de practică dentară generală, un parodontolog completează încă trei ani de formare universitară.

Parodontologul oferă o gamă cuprinzătoare de servicii de diagnosticare, nechirurgicale și chirurgicale menite să îmbunătățească sănătatea parodontală. Se poate efectua o intervenție chirurgicală pre-protetică pentru a îmbunătăți estetica și funcția restaurărilor, cum ar fi coroanele și punțile. Plasarea de implanturi dentare este frecvent realizată de parodontologi, în special atunci când estetica este primordială. De asemenea, aceștia gestionează complicațiile asociate cu implanturile dentare, inclusiv tratamentul peri-implantitei. Parodontologii lucrează îndeaproape cu alți membri ai echipei dentare, în special cu dentiștii, igieniștii și alți specialiști dentari.

Ce face mai exact un parodontist?

Un parodontolog tratează problemele de sănătate orală care afectează țesuturile din jurul dinților. Aceasta include:

  • Gingiile
  • Ligamentul parodontal: un grup de fibre de țesut conjunctiv care atașează dinții de maxilar.
  • Cementul: un strat dur de țesut calcifiat care acoperă rădăcinile dinților.
  • Osul alveolar: partea din osul maxilarului care are alveolele dentare.

Care este diferența dintre un dentist și un parodontolog?

Un dentist generalist sau de familie se concentrează pe tratamentele preventive și de restaurare. De exemplu, dacă este nevoie de o curățare dentară de rutină, atunci dentistul generalist se va ocupa de asta. De asemenea, un dentist astupă carii și plasează restaurări, cum ar fi coroane dentare sau punți dentare. Un parodontolog este un specialist în gingii. Aceștia se concentrează pe tratarea afecțiunilor țesuturilor care susțin dinții (cum ar fi gingiile și maxilarul). Pe lângă absolvirea unei școli dentare de patru ani, un parodontolog primește trei ani de pregătire suplimentară înainte de a obține licența de a practica parodontologia.

Ce tipuri de proceduri efectuează un parodontolog?

Un parodontolog poate efectua o gamă largă de tratamente parodontale, inclusiv întreținerea parodontală, detartrajul și pilirea rădăcinilor și mai multe tipuri de chirurgie parodontală.

Întreținerea parodontală

Întreținerea parodontală se referă la un tip de curățare a dinților, similară cu o curățare obișnuită la cabinetul stomatologic. Dar, pe lângă curățarea dinților, parodontologul sau igienistul verifică sănătatea gingiilor și măsoară buzunarele din jurul dinților. Multe persoane care au nevoie de întreținere parodontală ar trebui să facă aceste curățări la fiecare trei-patru luni. Parodontologul poate recomanda un program de curățare potrivit pentru fiecare pacient în parte.

Detartrajul și pilirea rădăcinilor (curățare parodontală)

Detartrajul și pilirea rădăcinilor este un alt termen pentru curățarea dentară profundă. Principala diferență este că acesta necesită anestezie locală pentru a amorți gingiile, lucru care permite igienistului să curețe în profunzime. Detartrajul și pilirea rădăcinilor sunt de fapt două proceduri diferite, dar cel mai adesea sunt efectuate împreună. Detartrajul constă în îndepărtarea plăcii și a tartrului (placa întărită) de pe suprafețele dinților de sub gingii. Aceasta este principala cauză a bolii gingivale și, deoarece se află sub linia gingivală, periuța de dinți nu ajunge la ea. După ce se face detartrajul, urmează pilirea rădăcinilor. Planarea rădăcinilor netezește suprafața rădăcinii dintelui odată ce placa și tartrul au fost îndepărtate, eliminând, de asemenea, structura alterată și contaminată a rădăcinii cauzată de endotoxinele bacteriene. Acest lucru permite gingiilor să se adapteze/adereze la rădăcinile dinților, fără spații între ele pentru ca bacteriile să se acumuleze și să provoace boli gingivale. Parodontologii recomandă de obicei detartrajul și pilirea rădăcinilor pentru persoanele cu boli gingivale în stadiu incipient (ușoare).

Chirurgie parodontală

Un parodontolog efectuează în mod obișnuit operații la nivelul gingiilor. Există mai multe tipuri diferite de tratamente chirurgicale parodontale, printre care:

  • Chirurgia cu lambou gingival. Denumită și chirurgie de reducere a buzunarelor, această procedură tratează parodontita (boala gingivală) moderată până la severă. În timpul acestei proceduri, parodontologul face incizii și îndepărtează ușor gingiile de dinți. Acest lucru îi permite să vadă infecția care se află adânc sub linia gingivală. După ce curăță temeinic rădăcinile dinților, parodontologul repoziționează țesutul gingival și îl coase la locul lui.
  • Grefele de gingie. Această procedură tratează recesiunea gingivală, o afecțiune care presupune că pacientul nu are suficient țesut gingival sănătos în jurul dinților lor. În timpul unei proceduri de grefă de gingie, parodontologul adaugă țesut în zona în care gingiile sunt subțiri. Grefa poate proveni din cerul gurii sau parodontologul poate achiziționa materialul de grefă de la o bancă de oase și țesuturi autorizată.
  • Extracții dentare. Parodontologii extrag în mod obișnuit dinții greu de îndepărtat, în special cei care s-au rupt la nivelul gingiei.
  • Grefe de os dentar. Infecția parodontală poate eroda osul care susține dinții. Când se întâmplă acest lucru, parodontologul poate plasa o grefă osoasă pentru a regenera osul în zona respectivă. Adesea, parodontologii achiziționează materialul pentru grefa osoasă de la o bancă de os și țesut, dar s-ar putea folosi o parte din osul pacientului din altă zonă a gurii.
  • Prelungirea chirurgicală a coroanei. Uneori, atunci când un dinte se rupe în apropierea liniei gingivale, nu există suficient spațiu pentru a plasa o coroană dentară. În astfel de cazuri, parodontologul poate îndepărta câțiva milimetri de gingie și țesut osos din jurul dintelui respectiv, astfel încât coroana să se potrivească corespunzător.
  • Ridicarea zâmbetului. Unii oameni au un exces de țesut gingival care acoperă o parte din dinți atunci când zâmbesc. Persoanele care doresc să îmbunătățească acest lucru pot face un lifting al zâmbetului. În timpul acestei proceduri, parodontologul îndepărtează gingia și, de obicei, o cantitate mică de os din jurul dinților afectați. Parodontologul poate efectua un lifting al zâmbetului ca procedură de sine stătătoare sau o poate recomanda în combinație cu fațete.
  • Frenectomia. Aceasta este o bandă de țesut conjunctiv care unește o parte a corpului cu alta. În gură, există două tipuri de frene: lingual și labial. Frenul labial leagă buza de gingii, iar cel lingual, limba de gingii, chiar în spatele dinților inferiori din față. Uneori, un frenum este prea strâns, fapt ce poate cauza probleme precum legarea limbii sau recesiunea gingivală. În timpul unei frenectomii, parodontologul face o incizie pentru a elibera frenul astfel încât să nu mai fie prea strâns.

Mulți parodontologi plasează, de asemenea, implanturi dentare, deși procedura nu este exclusivă în domeniul parodontologiei. Chirurgii bucali și unii dentiști generaliști plasează și ei implanturi dentare. Cei mai mulți parodontologi oferă sedare stomatologică pentru a oferi confort pacientului în timpul procedurii. Aceste opțiuni pot include protoxidul de azot, sedarea orală sau sedarea intravenoasă (intravenoasă).

Semne că trebuie să consultați un parodontolog

Există mai multe motive pentru care cineva ar trebui să consulte un parodontolog. Unii oameni au nevoie de un parodontolog doar temporar. Cu alte cuvinte, este posibil ca aceștia să fie nevoiți să urmeze un tratament care se află în afara domeniului de practică al unui dentist generalist. De exemplu, poate că este nevoie de o grefă de gingie, o grefă osoasă sau o frenectomie. Un parodontolog poate efectua tratamentul chirurgical, apoi poate trimite pacientul înapoi la medicul dentist generalist atunci când recuperarea este completă. Alte persoane pot avea nevoie să consulte un parodontolog pe termen lung, dacă sunt predispuse la boli ale gingiilor. Cei care sunt predispuși genetic la boli gingivale au nevoie, de obicei, de curățări parodontale în plus față de curățările de rutină la cabinetul stomatologic. În aceste cazuri, parodontologul va lucra îndeaproape alături de medicul dentist generalist, ca pacientul să continue sa primească îngrijire de la ambii medici, menținând o sănătate orală optimă.

Îndepărtarea unui dinte

Deși majoritatea medicilor dentiști oferă servicii de extracție dentară, procedura poate deteriora osul, poate provoca durere și poate necesita proceduri chirurgicale suplimentare pentru regenerarea osului. Când un dentist extrage un dinte în mod convențional, aceasta poate duce la mai multe probleme:

  • Traumatisme la nivelul osului și țesuturilor din jur
  • Compromiterea capacității de a primi un implant dentar în viitor
  • Necesitatea unor proceduri chirurgicale suplimentare pentru a repara zona afectată

Dacă se solicită extracția dintelui de la un parodontolog, osul și țesutul maxilarului vor suferi mai puține traume și vor fi o bază stabilă pentru implanturile dentare, iar tehnicile atente ale unui parodontolog scad probabilitatea de a avea nevoie de o grefă osoasă. La mulți pacienți, implanturile dentare pot fi plasate în aceeași zi cu îndepărtarea dinților, reducând astfel necesitatea unui tratament chirurgical suplimentar.

Repararea pierderii osoase

Atunci când este lăsată netratată, o infecție dentară sau radiculară poate deteriora osul maxilarului. În timp, osul continuă să degenereze, să se subțieze și să modifice contururile feței. Chiar și pacienții care nu plănuiesc să-și pună implanturi dentare pot avea nevoie de o grefă osoasă pentru a evita o pierdere osoasă suplimentară. Fără suficient os maxilar pentru a susține mușchii faciali, fața va arăta prematur mai bătrână și va avea un aspect înfundat. Cu cât se așteaptă mai mult, cu atât mai multă pierdere osoasă va avea loc.

Un parodontolog va efectua fie proceduri parodontale pentru a repara și înlocui pierderea de os din jurul dinților naturali, fie va îndepărta un dinte care nu poate fi salvat. Un tratament prompt previne pierderea suplimentară de os și dinți. 

Gingii umflate

Bacteriile care formează placa bacteriană și tartrul pot provoca, de asemenea, inflamație, care este adesea primul semn al gingivitei. Când nu este tratată, această inflamație poate face să se formeze buzunare în jurul dinților, crescând riscul de infecție care poate duce la pierderea dinților. Gingiile umflate fac adesea ca dinții să pară mai mici. Aceștia pot fi de culoare roșu închis, mai degrabă decât un roz deschis sănătos. În stadiile incipiente, această inflamație poate fi tratată cu o curățare în profunzime la dentist și având grijă de igiena orală acasă.

Gingii care sângerează ușor 

Inflamația poate face, de asemenea, ca gingiile să sângereze ușor în timpul periajului, utilizării aței dentare sau mâncatului. Se recomandă consultarea medicul dentist dacă gingiile sunt sensibile la atingere, periuța de dinți este colorată în roz după periaj sau se scuipă sânge în timpul periajului. Acesta va analiza situația și va face o recomandare către un parodontolog dacă av fi nevoie.

Respirație urât mirositoare

Respirația urât mirositoare este obișnuită și nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare. Dar dacă se respectă o igienă dentară corectă, însă respirația urât mirositoare nu dispare de la sine, ar putea fi un semn de infecție sau de găuri în dinți. 

Masticație dureroasă

În timp, inflamația gingivală poate forma buzunare în jurul dinților care pot slăbi dinții, făcându-i mai sensibili. De asemenea, este posibil să existe probleme de mestecat. Se recomandă o programare la un periodontol dacă se observă o schimbare în modul în care dinții se potrivesc între ei sau dacă se formează spații noi între dinți.

Retragerea liniei gingivale

Retragerea gingiilor nu se datorează întotdeauna unei boli gingivale. Aceasta poate rezulta, de asemenea, din cauza periajului prea puternic al dinților, care lezează țesutul gingival. Un parodontolog poate remedia această problemă în scopuri cosmetice, reducând potențial riscul de probleme gingivale în viitor. Cu toate acestea, recesiunea gingivală care nu rezultă din periajul prea intens este de obicei un semn al unei boli gingivale în stadiu mai avansat. În acest moment, un parodontolog poate examina problema și poate oferi un tratament adecvat. 

Orice procedură care implică sculptarea sau grefa de țesut

Gingiile protejează dinții de sensibilitate, de cariile radiculare și de pierderea osoasă. Dacă țesutul gingival se erodează, ceea ce este cunoscut sub numele de recesiune gingivală, riscul de a pierde dintele va crește. Parodontologul poate repoziționa țesutul gingival peste rădăcina expusă a dintelui prin efectuarea unei sculptări tisulare sau a unei grefe de gingie.

Beneficiile sculptării țesutului sau ale unei grefe de gingie:

  • Previne pierderea suplimentară de gingie sau de țesut.
  • Protejează împotriva cariei radiculare sau a posibilei pierderi de os și dinte.

Deși recesiunea gingivală este o problemă serioasă, nu toate cazurile necesită intervenție chirurgicală. Periajul delicat al dinților și examinările periodice efectuate de parodontologul sunt adesea suficiente pentru a menține gingiile sănătoase.

La ce să vă așteptați la parodontolog

Atunci când vizitați un parodontolog, ar trebui să-i spuneți despre orice simptome pe care le aveți. Este posibil ca acesta să vă ceară informații personale, cum ar fi starea de sănătate și medicamentele pe care le luați. 

Parodontologul va efectua următoarele lucruri:

  • Va analiza istoricul medical pentru a identifica orice factor care ar putea contribui la simptomele pacientului.
  • Va efectua un examen oral pentru a verifica dacă există sângerări gingivale și pentru a vedea dacă există placă bacteriană și acumulări de tartru.
  • Va măsura adâncimea buzunarului gingival, sau spațiul dintre gingii și dinți.
  • Va efectua radiografii pentru a verifica dacă există pierderi osoase.

Aceste teste ajută parodontologul să creeze un plan de tratament parodontal, care poate include antibiotice sau o curățare amănunțită în stadiile timpurii ale bolii gingivale, sau intervenții chirurgicale în cazurile mai avansate.

Parodontologul poate recomanda, de asemenea, modificări ale stilului de viață și tratamente la domiciliu pentru a ajuta la menținerea sub control a bolii gingivale și la prevenirea altor probleme. Este posibil să fie nevoie de:

  • Spălarea pe dinți și utilizarea aței dentare de două ori pe zi sau după fiecare masă.
  • Utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi și periajul ușor.
  • Utilizarea unei periuțe de dinți electrice pentru a ajuta la combaterea acumulării de placă dentară.
  • Clătirea cu o apă de gură recomandată de medicul dentist.
  • Curățări dentare regulate.
  • Renunțatul la fumat sau la tutunul de mestecat.

Întrebări frecvente

  1. Ce înseamnă parodontolog?
    Pe scurt, un parodontolog este un dentist cu pregătire avansată. Aceștia sunt specialiști în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolii parodontale. În plus, ei sunt experți în plasarea implanturilor dentare, precum și în tratamentul inflamațiilor orale și alte îngrijiri dentare avansate.
  2. Cum va fi prima vizită la parodontolog?
    În timpul primei vizite, parodontologul vă analizează de obicei istoricul medical și dentar complet. Este extrem de important ca parodontologul să știe dacă luați medicamente sau dacă sunteți tratat pentru orice afecțiune care poate afecta îngrijirea parodontală, cum ar fi bolile de inimă, diabetul sau sarcina. Parodontologul vă va examina apoi gingiile pentru a vedea dacă există vreo recesiune a liniei gingivale, va evalua modul în care dinții intră în contact unii cu alții atunci când mușcați și va verifica dacă vreunul dintre dinți este slăbit. În continuare acesta va examina sănătatea gingiilor prin plasarea unui mic instrument de măsurare (numit sondă) în spațiile dintre dinți și gingii (numite buzunare parodontale) pentru a măsura adâncimea acestor spații. De asemenea, pot fi efectuate radiografii pentru a observa sănătatea osului de sub linia gingivală.
  3. De ce ați putea fi îndrumat către un parodontolog?
    Dacă dentistul generalist vă trimite la un parodontolog, este pur și simplu pentru că parodontologul are abilitățile, cunoștințele și experiența speciale pentru a vă oferi tipul de tratament parodontal sau procedura de implant de care aveți nevoie. Iată câteva motive posibile pentru care medicul dentist generalist v-ar putea îndruma către un parodontolog pentru un tratament parodontal mai avansat:
    – Aveți un nivel moderat sau sever de boală parodontală, cu simptome precum: sângerare, gingii umflate sau în retragere, dinți desprinși, o modificare a mușcăturii (modul în care dinții de sus și cei de jos intră în contact unul cu celălalt).
    – Durere sau disconfort în interiorul, în jurul sau sub gingii.
    – Aveți un istoric personal sau familial de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet, boli respiratorii, osteoporoză sau cancer.
    – Sunteți fumător, ceea ce vă crește riscul de a dobândi o boală avansată.
  4. Ce tratează parodontiștii?
    Medicii parodontologi sunt pregătiți să diagnosticheze și să trateze probleme legate de mai multe părți ale gurii. Aceste trei zone fac parte din sistemul organismului de menținere a dinților sănătoși și la locul lor:
    Gingiile: parodontologii pot fi cel mai bine cunoscuți pentru expertiza lor în tratarea bolilor gingivale. Gingiile, care fac parte din mucoasa de țesut moale a gurii, ar trebui să vă înconjoare dinții și să asigure o etanșare în jurul lor. Acest lucru ajută la protejarea osului de dedesubt.
    Maxilarul: cresta îngroșată de pe maxilar conține alveolele care vă țin dinții. Aceasta este cunoscută sub numele de proces alveolar sau os alveolar. Osul conține vase de sânge, nervi și vase limfatice.
    Ciment: acesta este țesutul care face legătura între dinți și gingii și protejează rădăcinile dinților, conectându-le la osul alveolar.

Concluzie

Gingiile sănătoase sunt la fel de importante ca și dinții sănătoși. Parodontologii sunt specialiști în stomatologie care îngrijesc gingiile și alte țesuturi din jurul dinților. Ar putea fi înfricoșător dacă dentistul vă trimite la un parodontolog, mai ales dacă nu ați fost niciodată la unul. Dar dacă aveți o boală a gingiilor, un parodontolog are cunoștințele, pregătirea și experiența necesare pentru a trata problema și a vă ajuta să mențineți o sănătate orală bună.