Meniu

Plomba masea: solutia eficienta pentru tratarea cariilor

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Plomba dentară este o soluție eficientă pentru tratarea cariilor și a altor deteriorări ale dinților. Aceasta implică îndepărtarea țesutului dentar afectat și umplerea cavității cu un material adecvat, cum ar fi rășina compozită sau amalgamul.

Plombele ajută la restabilirea funcției și structurii dintelui, prevenind în același timp progresia cariilor și alte complicații dentare. Este esențial să se mențină o igienă orală corespunzătoare și să se efectueze controale stomatologice regulate pentru ca plomba să fie durabilă și pentru sănătatea generală a dinților.

Procedura de plombare dentară

Procedura de plombare dentară implică mai multe etape esențiale pentru o reparație eficientă și durabilă a dintelui afectat. Aceste etape includ pregătirea și anestezia, plasarea plombei și finisarea acesteia.

Pregătirea și anestezia

Amorțirea zonei: Înainte de a începe procedura de plombare, medicul stomatolog va amorți zona afectată pentru a oferi confort pacientului. Acest lucru se realizează prin aplicarea unui anestezic local, care poate fi sub formă de gel sau injecție. Gelul anestezic este aplicat pe gingie pentru a reduce disconfortul cauzat de injecție. După ce zona este amorțită, medicul va injecta anestezicul local în țesutul gingival din jurul dintelui afectat. Acest anestezic va bloca temporar nervii din zonă, prevenind astfel durerea și disconfortul în timpul procedurii. Este important ca pacientul să comunice cu medicul stomatolog dacă simte orice disconfort, pentru a se asigura că anestezia este eficientă.

Îndepărtarea materialului dentar cariat sau deteriorat: După ce zona este complet amorțită, medicul stomatolog va începe să îndepărteze materialul dentar cariat sau deteriorat. Acest proces implică utilizarea unor instrumente speciale, cum ar fi freze dentare sau lasere, pentru a curăța cavitatea și a elimina toate părțile afectate ale dintelui. Este esențial ca întreaga zonă cariată să fie îndepărtată pentru a preveni răspândirea cariilor și pentru a avea o bază solidă pentru plomba dentară. După îndepărtarea materialului cariat, medicul va curăța și dezinfecta cavitatea pentru a elimina orice bacterii sau resturi rămase, pregătind astfel dintele pentru aplicarea plombei.

Plasarea plombei

Curățarea și uscarea cavității: Înainte de a aplica materialul de plombare, medicul stomatolog va curăța și usca cavitatea pentru o aderență optimă a plombei. Acest pas este crucial pentru a preveni contaminarea cavității cu salivă sau alte lichide, care ar putea compromite durabilitatea plombei. Medicul va folosi aspiratoare dentare și aer comprimat pentru a îndepărta orice resturi și pentru a usca complet zona. În unele cazuri, poate fi aplicat un agent de legare pentru a îmbunătăți aderența materialului de plombare la dinte.

Aplicarea și modelarea materialului de plombare: Odată ce cavitatea este curată și uscată, medicul stomatolog va aplica materialul de plombare în straturi subțiri. Fiecare strat este întărit folosind o lumină specială, care activează procesul de polimerizare în cazul plombelor din rășină compozită. Acest proces de stratificare și întărire face ca plomba să aibă o aderență puternică și durabilă. După aplicarea tuturor straturilor necesare, medicul va modela plomba pentru a se potrivi perfect cu forma naturală a dintelui. Aceasta implică ajustarea contururilor și a suprafeței plombei pentru o ocluzie corectă și un aspect estetic plăcut. În final, plomba este lustruită pentru a obține o suprafață netedă și lucioasă, care să se integreze armonios cu restul dinților.

Finisarea și lustruirea

Verificarea alinierii mușcăturii: După ce plomba a fost aplicată și modelată, medicul stomatolog va verifica alinierea mușcăturii pentru a se asigura că plomba nu interferează cu ocluzia normală a dinților. Acest pas este esențial pentru a preveni disconfortul și problemele de masticație. Medicul va cere pacientului să muște pe o hârtie specială, care va evidenția orice puncte de contact excesiv. Dacă se constată că plomba este prea înaltă sau interferează cu mușcătura, medicul va ajusta plomba prin șlefuire până când alinierea este corectă și confortabilă pentru pacient.

Ajustarea și netezirea plombei: După ce alinierea mușcăturii a fost verificată și ajustată, medicul stomatolog va continua cu netezirea și lustruirea plombei. Acest proces implică utilizarea unor instrumente speciale pentru a îndepărta orice margini aspre și pentru a crea o suprafață netedă și lucioasă. Lustruirea plombei nu doar că îmbunătățește aspectul estetic, dar și reduce riscul de acumulare a plăcii bacteriene și de iritație a țesuturilor gingivale. O plomba bine lustruită va fi mai confortabilă pentru pacient și va contribui la menținerea unei igiene orale optime.

Îngrijirea plombelor dentare

Îngrijirea adecvată a plombelor dentare este esențială pentru durabilitatea și funcționalitatea acestora. Aceasta include respectarea unor recomandări specifice privind alimentația și igiena orală.

Alimentația și băuturile după o plombă

Așteptarea până când amorțeala dispare: După aplicarea unei plombe dentare, este important să așteptați până când amorțeala cauzată de anestezicul local dispare complet înainte de a mânca sau bea. Aceasta poate dura câteva ore, în funcție de tipul și cantitatea de anestezic utilizat. Consumul de alimente sau băuturi în timp ce zona este încă amorțită poate duce la mușcarea accidentală a limbii, obrajilor sau buzelor, ceea ce poate provoca leziuni. De asemenea, este recomandat să evitați alimentele și băuturile foarte calde sau reci, deoarece acestea pot provoca disconfort sau sensibilitate în zona tratată.

Evitarea alimentelor dure sau lipicioase: Pentru a proteja plomba dentară și a preveni deteriorarea acesteia, este esențial să evitați consumul de alimente dure sau lipicioase în primele zile după procedură. Alimentele dure, cum ar fi nucile sau bomboanele tari, pot provoca fisuri sau fracturi în plomba recent aplicată. Alimentele lipicioase, cum ar fi caramelele sau guma de mestecat, pot disloca plomba sau pot rămâne lipite de aceasta, crescând riscul de carii secundare. În schimb, optați pentru alimente moi și ușor de mestecat, cum ar fi supele, piureurile și iaurturile, până când plomba se stabilizează complet și zona tratată se vindecă.

Menținerea unei igiene orale bune

Periajul și folosirea aței dentare în mod regulat: Pentru a beneficia de durabilitatea plombelor dentare și sănătatea generală a dinților, este esențial să periați dinții de cel puțin două ori pe zi și să folosiți ața dentară zilnic. Periajul ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare de pe suprafața dinților și din jurul plombelor, prevenind astfel formarea cariilor și a bolilor gingivale. Folosirea aței dentare este la fel de importantă, deoarece ajută la curățarea spațiilor interdentare și a zonelor greu accesibile cu periuța de dinți. O igienă orală riguroasă contribuie la menținerea plombelor în stare bună și la prevenirea problemelor dentare pe termen lung.

Utilizarea pastei de dinți și a apei de gură cu fluor: Fluorul este un mineral esențial pentru întărirea smalțului dentar și prevenirea cariilor. Utilizarea unei paste de dinți cu fluor ajută la remineralizarea smalțului și la protejarea dinților împotriva atacurilor acide cauzate de bacteriile din cavitatea bucală. În plus, apa de gură cu fluor poate oferi o protecție suplimentară, ajutând la reducerea plăcii bacteriene și la menținerea unei respirații proaspete. Este recomandat să folosiți apa de gură după periaj și folosirea aței dentare pentru o igienă orală completă și eficientă. Aceste practici contribuie la prelungirea duratei de viață a plombelor și la menținerea sănătății dentare.

Controale stomatologice regulate

Monitorizarea stării plombelor: Controalele stomatologice regulate sunt esențiale pentru a monitoriza starea plombelor și pentru a detecta eventualele probleme în stadii incipiente. Medicul stomatolog va examina plombele pentru a identifica semne de uzură, fisuri sau alte deteriorări care ar putea necesita intervenție. În plus, radiografiile dentare pot fi utilizate pentru a verifica starea plombelor și a dinților subiacenți. Monitorizarea regulată a plombelor ajută la prevenirea complicațiilor și la menținerea sănătății dentare pe termen lung.

Detectarea și tratarea problemelor din timp: Detectarea timpurie a problemelor dentare este crucială pentru a preveni complicațiile și pentru ca tratamentele să fie eficiente și mai puțin invazive. În cadrul controalelor stomatologice regulate, medicul poate identifica semne de carii, boli gingivale sau alte afecțiuni care ar putea afecta plombele și sănătatea generală a dinților. Tratarea promptă a acestor probleme poate preveni deteriorarea suplimentară a dinților și poate prelungi durata de viață a plombelor. Este important să respectați programările regulate la medicul stomatolog și să urmați recomandările acestuia pentru a menține o sănătate orală optimă.

Întrebări frecvente

Cât timp durează plombele dentare?

Durata de viață a plombelor dentare variază în funcție de materialul utilizat, dar în general, plombele din amalgam pot dura între 10 și 15 ani, iar cele din rășină compozită între 5 și 10 ani.

Pot mânca imediat după ce mi s-a pus o plombă?

Este recomandat să așteptați până când amorțeala dispare complet înainte de a mânca, pentru a evita mușcarea accidentală a limbii sau obrajilor. De obicei, acest lucru durează câteva ore.

Cum știu dacă plomba mea este deteriorată sau necesită înlocuire?

Semnele unei plombe deteriorate includ fisuri, margini aspre, decolorare, durere sau sensibilitate la mestecare. Dacă observați aceste simptome, consultați medicul stomatolog.

Sunt plombele din amalgam sigure?

Plombele din amalgam sunt considerate sigure pentru majoritatea pacienților. Cu toate acestea, anumite grupuri, cum ar fi femeile însărcinate și copiii mici, ar trebui să evite utilizarea acestora.

Cât costă o plombă dentară?

Costul unei plombe dentare variază în funcție de materialul utilizat și de complexitatea procedurii, dar în general, poate varia între 150 și 450 de lei.

Poate o plombă să fie albită sau colorată pentru a se potrivi cu dinții mei?

Plombele din rășină compozită pot fi colorate pentru a se potrivi cu dinții naturali. Cu toate acestea, plombele din amalgam sau aur nu pot fi albite.

Ce se întâmplă dacă nu tratez o carie?

Dacă o carie nu este tratată, aceasta poate progresa și poate duce la durere, infecții, pierderea dintelui și necesitatea unor tratamente mai complexe, cum ar fi tratamentul de canal.

Cum pot preveni necesitatea plombelor în viitor?

Pentru a preveni necesitatea plombelor, mențineți o igienă orală riguroasă, periați dinții de două ori pe zi, folosiți ața dentară zilnic, evitați alimentele zaharoase și vizitați medicul stomatolog regulat pentru controale și curățări profesionale.

Concluzie

Plombele dentare sunt esențiale pentru repararea dinților cariați sau deteriorați, contribuind la menținerea sănătății orale și a funcționalității dentare. Alegerea materialului potrivit, menținerea unei igiene orale adecvate și vizitele regulate la medicul stomatolog sunt cruciale pentru durabilitatea plombelor și prevenirea complicațiilor. Înțelegerea procedurii de plombare și a potențialelor complicații vă poate ajuta să luați decizii informate și să mențineți o sănătate orală optimă pe termen lung.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.