Există o varietate uimitoare de opțiuni în ceea ce privește tipurile de proteze dentare. Protezele dentare elastice sunt cele realizate din material termoplastic. Alegerea tipului de proteză poate părea dificilă, dar, de exemplu, tot mai mulți oameni aleg tipul elastic. Această categorie include: nylon, acetale, polimeri acrilici și acron. Protezele elastice sunt recunoscute de câțiva ani, cu toate acestea, proprietățile lor sunt în mod constant modificate.
Ce este o proteză elastică?
Proteza dentară elastică este cel mai potrivit răspuns la înlocuirea dinților pentru persoanele în vârstă. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, cad tot mai mulți dinți, iar o punte nu mai este suficientă. O punte dentară are nevoie de ancorare pe ambele părți. Dinții îmbătrâniți nu mai au rezistența necesară pentru a susține o punte. O soluție rezonabilă este reprezentată de implanturi, dar este destul de nepractic să înlocuiești o duzină de dinți cu implanturi. Nu numai că costul va fi prohibitiv de ridicat, dar cantitatea de foraj în maxilar pentru a crea atât de mulți piloni este aproape imposibilă. Osul maxilarului, ca orice alt os, se micșorează și își pierde din masă pe măsură ce cineva îmbătrânește.
Pentru aceasta, proteza dentară este o soluție perfectă, ieftină și fiabilă.
Avantaje ale protezelor elastice
Iată câteva dintre avantajele protezelor elastice față de protezele tradiționale:
- Protezele dentare flexibile nu conțin BPA(bisfenol A) și, deoarece sunt realizate fără metal, este mai puțin probabil să provoace reacții alergice.
- Protezele dentare elastice sunt subțiri, ușoare și flexibile, ceea ce înseamnă că sunt mai confortabile decât cele dentare tradiționale. De asemenea, nu este nevoie de o perioadă lungă de adaptare atunci când încep a fi purtate.
- Protezele dentare elastice nu absorb mirosurile sau petele.
- Ele sunt mai durabile decât protezele tradiționale și pot dura chiar toată viața. Datorită elasticității lor, nu se vor sparge sau crăpa dacă sunt scăpate.
- Protezele dentare flexibile au un aspect mai realist decât cele dentare tradiționale, datorită bazei lor transparente.
- Acestea sunt, de obicei, fabricate mai repede și necesită mai puține programări.
În ciuda numeroaselor lor beneficii, există câteva dezavantaje de luat în considerare atunci când vine vorba de protezele dentare elastice:
- Adesea, acestea costă mai mult decât cele tradiționale.
- Protezele flexibile nu se potrivesc cu rezistența la mușcătură a protezelor susținute de implanturi.
- Protezele dentare elastice nu sunt la fel de ușor de montat ca protezele tradiționale și necesită un dentist priceput și familiarizat cu produsul.
- Nu sunt compatibile pentru pacienții cu un istoric de boală parodontală extinsă. Bacteriile se pot forma pe marginea crestelor flexibile care intră în mod obișnuit în contact cu alimente sau băuturi.
Diferența dintre proteza elastică și proteza acrilică
Înlocuind dinții unuia sau ambelor maxilare, protezele dentare tradiționale (proteze acrilice) rămân la locul lor prin retenție pasivă. Acest lucru înseamnă că proteza este modelată la forma gingiei și este menținută în poziție printr-o potrivire bună și bine formată. Adesea, atunci când potrivirea nu este corectă, se întâmplă ca proteza să frece gingiile și să provoace disconfort. Protezele dentare din acrilic sunt dure și au închizători metalice care se sprijină pe dinții adiacenți pentru a menține proteza la locul ei.
Confecționate din acrilic rezistent, protezele dentare tradiționale oferă o soluție completă, cu aspect natural, pentru cei care caută o înlocuire pentru unul sau ambele rânduri de dinți. Proteza dentară tradițională este o soluție bună pentru refacerea aspectului și a încrederii în sine, protezele de bună calitate fiind capabile să facă față majorității alimentelor.
Prețul protezelor elastice
Proteza dentară elastică costă în jur de 2.000 de lei, ceea ce o face o opțiune mai scumpă decât proteza dentară normală. Prețul însă poate varia în funcție de dentistul la care mergeți, de marcă și de câți dinți trebuie înlocuiți.
Deși aceasta nu este cea mai scumpă opțiune de înlocuire a dinților din jur, poate fi totuși foarte mult, așa că este de înțeles dacă aveți nevoie de ajutor pentru a plăti proteza dentară flexibilă. O modalitate de a vă ajuta să vă finanțați noua dantură este cu o poliță de asigurare dentară. Unele polițe acoperă până la 50% pentru serviciile majore de restaurare, cum ar fi protezele dentare.
Concluzie
Protezele dentare flexibile sunt realizate dintr-un material termoplastic moale și, bineînțeles, elastic. Ele sunt prezentate pentru diversele lor beneficii, cum ar fi faptul că sunt mai confortabile decât protezele normale, că sunt mai greu de rupt, pentru că sunt biocompatibile și pentru că pot fi folosite de persoanele care au alergii la materialele protezelor tradiționale. La fel ca orice soluție de stomatologie restaurativă, au și dezavantajele lor, principalele fiind prețul lor mai ridicat și faptul că nu sunt un înlocuitor la fel de bun pentru dinții lipsă ca implanturile.