Meniu

Pulpita dentara: simptome si optiuni de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Pulpita dentară reprezintă inflamația țesutului intern al dintelui, cunoscut sub numele de pulpă, care conține nervii și vasele de sânge. Această afecțiune poate varia de la o formă reversibilă, care se ameliorează prin tratament adecvat, la o formă ireversibilă, ce necesită intervenții mai complexe, cum ar fi tratamentul de canal sau extracția dentară.

Simptomele pulpitei includ durere și sensibilitate la stimuli termici sau dulci, iar cauzele principale sunt cariile netratate, traumatismele dentare sau procedurile dentare repetitive. Prevenirea pulpitei se bazează pe o igienă orală riguroasă și vizite regulate la dentist.

Simptomele pulpitei dentare

Simptomele pulpitei dentare variază în funcție de tipul și severitatea inflamației, de la sensibilitate și disconfort la durere acută și persistentă, care poate afecta calitatea vieții pacientului.

Simptomele pulpitei reversibile

Sensibilitate la stimuli dulci, reci sau calzi: Unul dintre primele semne ale pulpitei reversibile este sensibilitatea dintelui la alimente sau băuturi dulci, reci sau calde. Această sensibilitate se manifestă prin durere sau disconfort care apare imediat după contactul cu stimulii și se atenuează rapid odată ce stimulul este îndepărtat. Este un semnal de alarmă că pulpă dentară ar putea fi în stadiul inițial al inflamației și că este necesară o evaluare dentară pentru a determina cauza și a începe tratamentul corespunzător.

Durerea care se atenuează rapid: În cazul pulpitei reversibile, durerea provocată de stimuli nu persistă și se atenuează rapid după încetarea expunerii la factorul declanșator. Acest tip de răspuns dureros este adesea un indiciu că pulpă dentară nu a fost afectată ireversibil și că tratamentul prompt poate preveni progresia către o inflamație mai severă. Este important ca pacienții să nu ignore aceste simptome și să solicite asistență medicală pentru a evita complicațiile și pentru a menține sănătatea dentară.

Durere intensă, spontană: Un simptom distinctiv al pulpitei ireversibile este durerea intensă și spontană, care poate apărea fără un stimul aparent și poate fi suficient de severă pentru a perturba activitățile zilnice ale pacientului. Această durere poate fi descrisă ca pulsantă, arzătoare sau ca un disconfort constant, și nu se ameliorează prin metode convenționale de alinare a durerii. Este un semn că inflamația a ajuns la un nivel critic și că țesutul pulpar este într-un proces avansat de degradare, necesitând intervenție endodontică urgentă pentru a elimina țesutul afectat și a preveni răspândirea infecției.

Sensibilitate persistentă la schimbările de temperatură: Pacienții cu pulpita ireversibilă pot experimenta o sensibilitate prelungită la alimente sau băuturi reci sau calde, care nu dispare rapid după îndepărtarea stimulului. Această sensibilitate persistentă poate fi însoțită de o durere profundă care iradiază în maxilar sau în alte zone ale feței. Este un indiciu că pulpă dentară este grav afectată și că este necesară evaluarea de către un specialist pentru a determina cel mai adecvat plan de tratament.

Durere la percuția dintelui: Durerea resimțită la percuția sau la atingerea ușoară a dintelui este un alt simptom al pulpitei ireversibile. Acest tip de durere indică faptul că inflamația s-a extins dincolo de pulpă, afectând țesuturile înconjurătoare și posibil chiar osul alveolar. Durerea la percuție este un semnal de alarmă care necesită atenție imediată, deoarece poate sugera prezența unui abces sau a unei infecții care se extinde.

Simptomele necrozei pulpare

Absența sensibilității la schimbările de temperatură: Unul dintre simptomele necrozei pulpare este pierderea sensibilității la temperaturi extreme, ceea ce indică moartea țesutului pulpar. Pacienții pot observa că dintele afectat nu mai reacționează la alimente sau băuturi reci sau calde, un semn că nervii din pulpă nu mai transmit semnale. Deși absența sensibilității poate părea o ameliorare a disconfortului inițial, este de fapt un semn al unei probleme serioase care necesită tratament endodontic pentru a împiedica răspândirea infecției și pentru a salva dintele sau structurile înconjurătoare.

Durere la percuția dintelui: Durerea resimțită la percuția dintelui este un indicator comun al necrozei pulpare sau al unei infecții în stadiu avansat. Această durere poate fi un semn că infecția s-a extins din pulpă la țesuturile periapicale, inclusiv la osul alveolar. Durerea la percuție sugerează că este necesară o evaluare endodontică amănunțită și, posibil, un tratament de canal sau alte proceduri pentru a elimina sursa infecției și pentru a preveni răspândirea acesteia.

Opțiuni de tratament pentru pulpita dentară

Tratamentul pulpitei dentare variază în funcție de tipul și severitatea inflamației, având ca scop eliminarea cauzei și restaurarea sănătății dentare.

Tratamentul pentru pulpita reversibilă

Îndepărtarea cariei și restaurarea cu plombă: Tratamentul standard pentru pulpita reversibilă implică îndepărtarea țesutului cariat și curățarea zonei afectate, urmată de aplicarea unei plombe pentru a restaura forma și funcția dintelui. Acest proces nu numai că elimină sursa inflamației, dar și previne reintrarea bacteriilor, oferind pulpei o șansă de a se vindeca și de a se regenera. Restaurarea corectă este esențială pentru a se menține integritatea dintelui pe termen lung și pentru a preveni recidiva cariei sau a pulpitei.

Tratamentul pentru pulpita ireversibilă

Terapia de canalÎndepărtarea pulpei infectate: În cazul pulpitei ireversibile, primul pas în terapia de canal este îndepărtarea pulpei infectate din interiorul dintelui. Aceasta este o procedură precisă care necesită îndepărtarea tuturor țesuturilor inflamate sau moarte pentru a elimina sursa infecției și pentru a pregăti dintele pentru etapele următoare ale tratamentului. Îndepărtarea pulpei este crucială pentru a preveni răspândirea infecției la țesuturile înconjurătoare și la os.

Curățarea și modelarea canalelor radiculare: După îndepărtarea pulpei, urmează curățarea și modelarea canalelor radiculare pentru a îndepărta orice reziduu de țesut și pentru ca acestea să fie suficient de netede și de curate pentru etapa de obturare. Această fază este esențială pentru a garanta succesul pe termen lung al tratamentului de canal și pentru a preveni posibilele reinfectări. Utilizarea instrumentelor endodontice moderne și a tehnicilor avansate de irigare contribuie la eficiența și precizia acestui proces.

Umplerea și sigilarea dintelui: După curățarea și modelarea canalelor radiculare, urmează etapa de umplere și sigilare a dintelui. Aceasta implică utilizarea unui material biocompatibil pentru a umple spațiul rămas gol după îndepărtarea pulpei. Scopul este de a sigila canalul radicular pentru a preveni reintrarea bacteriilor și a asigura integritatea structurală a dintelui. În final, se aplică o restaurare temporară sau permanentă, cum ar fi o coroană, pentru a restabili funcționalitatea și estetica dintelui.

Extracția dintelui: În cazurile în care pulpita ireversibilă a cauzat daune extinse sau când tratamentul de canal nu este posibil sau eficient, extracția dintelui devine necesară. Această procedură implică îndepărtarea completă a dintelui din alveolă și este urmată de discuții privind opțiunile de înlocuire, cum ar fi implanturile dentare sau punțile. Extracția este considerată ultima soluție, când toate celelalte metode de tratament au eșuat sau nu sunt viabile.

Managementul durerii și antibiotice

Controlul durerii și utilizarea antibioticelor sunt componente esențiale în tratamentul pulpitei dentare. Managementul durerii se realizează prin administrarea de analgezice, care pot varia de la medicamente antiinflamatoare nesteroidiene la analgezice mai puternice, prescrise de medicul dentist. În unele cazuri, antibioticele pot fi prescrise pentru a combate sau a preveni infecția bacteriană, în special dacă există semne de răspândire a infecției sau dacă pacientul are un sistem imunitar compromis.

Întrebări frecvente

Poate pulpita să se vindece singură?

Pulpita reversibilă poate să se amelioreze cu tratament adecvat, dar nu se vindecă complet de la sine. Este necesară intervenția unui medic dentist pentru a trata cauza inflamației.

Cât timp pot aștepta pentru a trata pulpita?

Tratamentul pulpitei nu trebuie amânat, deoarece inflamația poate progresa rapid. Este recomandat să căutați asistență medicală imediat ce apar simptomele.

Este pulpita o urgență?

Da, pulpita poate fi considerată o urgență, mai ales dacă este însoțită de durere severă, febră sau umflături, deoarece aceste simptome pot indica o infecție care se răspândește.

Pot antibioticele să vindece pulpita?

Antibioticele pot ajuta la controlul infecției, dar nu vindecă pulpita fără tratament dentar specific, cum ar fi obturația sau tratamentul de canal.

Cum pot să ameliorez durerea de la pulpită acasă?

Pentru ameliorarea temporară a durerii, se pot folosi analgezice OTC și comprese reci. Totuși, este important să se consulte un medic dentist pentru tratamentul adecvat.

Este mai bine să fac un tratament de canal sau să extrag dinte?

Alegerea între tratamentul de canal și extracția dintelui depinde de starea dintelui și de recomandarea medicului dentist. Tratamentul de canal este adesea preferat pentru a salva dintele.

Poate pulpita să se răspândească la alți dinți?

Pulpita în sine nu se răspândeste, dar infecția care a cauzat pulpita poate afecta alți dinți dacă nu este tratată corespunzător.

Cât de reușite sunt tratamentele de canal pentru pulpită?

Tratamentele de canal au o rată mare de succes în vindecarea pulpitei și în salvarea dinților afectați, dacă sunt efectuate corect.

Poate pulpita să cauzeze febră sau ganglioni limfatici umflați?

Da, pulpita severă sau necroza pulpară pot duce la simptome sistemice, cum ar fi febră și ganglioni limfatici umflați, indicând răspândirea infecției.

Cum pot preveni recurența pulpitei după tratament?

Pentru a preveni recurența pulpitei, este esențial să se mențină o igienă orală riguroasă și să se efectueze controale dentare regulate.

Concluzie

Pulpita dentară este o afecțiune care necesită atenție imediată și tratament adecvat pentru a preveni complicațiile serioase. Menținerea unei igiene orale bune și vizitele regulate la dentist sunt esențiale pentru sănătatea dentară și pentru prevenirea pulpitei. Tratamentele variază în funcție de severitatea afecțiunii, dar cu intervenție timpurie, prognosticul este în general pozitiv.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Donnermeyer, D., Dammaschke, T., Lipski, M., & Schäfer, E. (2023). Effectiveness of diagnosing pulpitis: A systematic review.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/iej.13762

Botirovna, S. J., Shuhratovna, R. Z., & Rustambekovna, S. A. (2021). Tooth pulpitis.

https://zienjournals.com/index.php/tjms/article/view/472

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.