Meniu

Spalatul pe dinţi

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Spălatul pe dinți în fiecare zi nu este doar o modalitate de a menține gura curată, ci și o modalitate de a menține întregul corp sănătos. Atunci când este efectuat un periaj corect, se elimină acumularea de placă și bacteriile care se pot aduna altfel între dinți și pe limbă. Acest lucru poate preveni bolile gingivale, cariile dentare, promovează un sistem imunitar mai puternic și un stil de viață mai sănătos.

Cum să vă spălați corect pe dinți?

Primul pas pentru un periaj corect este să vă asigurați că sunteți pregătit cu instrumentele potrivite. Veți avea nevoie de:

  • O periuță de dinți
  • Pastă de dinți cu fluor
  • Ață dentară
  • Apă de gură (opțional)

Periuța de dinți ar trebui înlocuită la fiecare 3 sau 4 luni. Dacă periuța dvs. de dinți a fost folosită în exces, perii se pot sfărâmă și periajul își pierde o parte din eficacitate. Unii copii foarte mici nu ar trebui să folosească pastă de dinți cu fluor. Cu toate acestea, copiii cu vârsta mai mică de 3 ani, cărora le-au apărut primii dinți, pot folosi un strat de pastă de dinți cu fluor de mărimea unui bob de orez copiii între 3 și 6 ani pot începe să folosească o cantitate de pastă de dinți cu fluor de mărimea unui bob de mazăre. Există, de asemenea, paste de dinți speciale fără fluor pentru copiii mai mici, dacă vă îngrijorează faptul că aceștia ar putea înghiți pasta de dinți. Cel mai simplu mod de a vă spăla pe dinți implică periuța de dinți standard cu mâner de plastic și peri de nailon. Întregul proces ar trebui să dureze aproximativ 2 minute. Exersați să vă cronometrați până când vă obișnuiți cu cât de lungi par 2 minute atunci când vă periați. Lubrifiați-vă periuța cu o cantitate mică de apă. Puneți o cantitate mică de pastă de dinți – cam de mărimea unui bob de mazăre pe capul periuței de dinți. Introduceți periuța în gură la un unghi de aproximativ 45 de grade față de gingii și folosiți mișcări ușoare și scurte pentru a vă peria dinții din față. Periați suprafețele exterioare ale dinților, asigurându-vă că ajungeți la molarii din spate și la zonele superioare ale suprafețelor de mestecat. Întoarceți periuța de dinți cu susul în jos pentru a ajunge la suprafața interioară a dinților frontali superiori. Întoarceți-o invers pentru a peria suprafața interioară a dinților frontali inferiori. Periați-vă limba pentru a scăpa de orice acumulare de bacterii sau de placa bacteriană care a rămas blocată acolo în timpul procesului de periaj. Scuipați resturile de pastă de dinți, salivă și apă într-o chiuvetă curată. Terminați prin a vă clăti gura cu apă rece.

Cum să vă spălați corect pe dinții cu o periuță electrică?

Periajul dinților cu o periuță de dinți electronică este ușor diferit, deoarece capul de periaj se rotește sau vibrează singur.

  1. Pregătiți-vă periuța de dinți clătinând-o cu puțină apă. Adăugați deasupra o cantitate de pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre.
  2. Porniți periuța de dinți electrică și începeți de la rândul inferior din spate al dinților, ținând capul la un unghi de 45 de grade spre linia gingiei.
  3. Aplicând o presiune ușoară, mișcați-vă metodic, lustruind fiecare dinte cu ajutorul capului rotativ al periuței cu vibrații.
  4. Treceți la rândul superior din spate al dinților și repetați, curățând și lustruind câte un dinte pe rând.
  5. Folosiți capul de perie electronic pentru a stimula și curăța limba, mișcându-l încet pe suprafața acesteia.
  6. Scuipați resturile de pastă de dinți, salivă și apă într-o chiuvetă curată. Terminați prin clătirea gurii cu apă rece.

Cum să vă spălați corect pe dinți dacă purtați aparat dentar?

Spălatul pe dinți cu aparat dentar este destul de simplu, dar este nevoie de câțiva pași în plus.

  1. Începeți prin a îndepărta toate benzile de cauciuc sau părțile detașabile ale aparatului dentar. Acestea trebuie clătite înainte de a le aplica din nou pe aparat.
  2. Pregătiți periuța de dinți cu puțină apă și o cantitate de pastă de dinți cât un bob de mazăre.
  3. Curățați cu grijă în jurul aparatului dentar, inclusiv sub fire și ace.
  4. Periați firele propriu-zise ale aparatului dentar, astfel încât acestea să fie libere de orice particule de alimente care ar putea cauza acumularea de placă sau bacterii.
  5. Spălați-vă pe dinți așa cum ați face-o în mod normal, trecând de la o parte la alta a gurii și petrecând cel puțin 2 minute la periaj.
  6. Periați-vă ușor limba.
  7. Scuipați orice rest de pastă de dinți și salivă. Clătiți-vă gura cu apă și verificați în oglindă pentru a vă asigura că aparatul dentar a fost curățat complet.

Cum să vă spălați corect pe dinții cu separatori dentari?

Separatorii dentari sunt instrumente temporare care fac loc pentru aparatele dentare și benzile pe care dentistul intenționează să le instaleze. Pentru a vă peria dinții cu separatoare, vă puteți peria ca în mod normal, cu o excepție crucială. Spălați-vă pe dinți printr-o mișcare de de la stânga la dreapta, în loc de mișcări de sus în jos. Acest lucru va ajuta la menținerea separatoarelor la locul lor. Verificați după periaj pentru a vă asigura că toate dispozitivele sunt încă acolo unde le-a plasat dentistul.

Spălatul pe dinți pentru copii

Dinții unui bebeluș pot începe să dezvolte carii dentare imediat ce apar în gură. Este important să curățați dinții bebelușului încă de la început și să vă învățați copiii despre periaj. Dinții copiilor trebuie spălați de două ori pe zi, o dată dimineața și o dată seara. Seara, periajul dinților ar trebui să fie ultimul lucru făcut înainte de culcare și copilul nu ar trebui să aibă alimente sau băuturi după periaj. Dacă copilul dumneavoastră are doar câțiva dinți, îi puteți peria dinții mai puțin de 2 minute. Încercați doar să vă asigurați că toți dinții au fost curățați. Timpul de periaj poate fi făcut distractiv prin redarea unui cântec sau prin utilizarea unei aplicații de telefon care are un cronometru pentru a ține evidența timpului și poate oferi o întărire pozitivă. Folosiți o periuță de dinți cu un cap mic și peri moi. Cele electrice pot fi folosite începând cu vârsta de 3 ani. Unele periuțe de dinți electrice au un cronometru de 2 minute pentru a facilita periajul pentru perioada de timp recomandată. Părinții ar trebui să își asiste copiii la periajul dinților până la aproximativ 8 sau 9 ani, când aceștia au un control mai bun asupra periuței de dinți. Mai jos sunt recomandări generale pentru utilizarea pastei de dinți la diferite vârste. Pasta de dinți făcută pentru copiii mai mari și adulți are mai mult fluor prezent.

Între 0 și 18 luni

Copiii nu trebuie să folosească pastă de dinți atunci când se spală pe dinți.

Între 18 luni și 6 ani

Folosiți o pastă de dinți “pentru copii” care are fluor ca ingredient. Acestea au mai puțin fluor prezent decât pastele de dinți pentru copii mai mari și adulți. De asemenea, acestea sunt disponibile în arome pe placul copiilor, cum ar fi căpșuni. Pe periuța ar trebui să se pună doar un strat de pastă de dinți, iar împingerea pastei în perii poate ajuta la menținerea ei. Bucățile de pastă plasate deasupra periilor se pot desprinde ușor. După periaj, copilul trebuie să scuipe excesul de pastă de dinți, dar nu trebuie să își clătească gura cu apă.

De la 6 ani în sus

Folosiți o pastă de dinți care are ca ingredient fluorura. Diferite paste de dinți vor avea diferite cantități de fluorură prezente. Cantitatea de fluorură poate varia de la 1000 părți pe milion (ppm) la 1450ppm. Persoanelor cu carii dentare severe li se poate recomanda de către un dentist să folosească pastă de dinți cu o cantitate mai mare de fluor.

Sfaturi pentru un periaj mai bun al dinților

Implementarea unei tehnici corecte de periaj dentar este un început excelent pentru o igienă orală adecvată. Asigurați-vă că aveți și instrumentele potrivite și că evitați greșelile comune.

  1. Spălați-vă pe dinți de două ori pe zi, timp de două minute de fiecare dată. Setați un cronometru pentru a vă asigura că acordați suficientă atenție dinților dvs.
  2. Este recomandat să folosiți o periuță cu peri moi pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare. O periuță de dinți cu un cap mic poate ajunge mai bine în toate zonele gurii. O periuță de dinți electrică este o opțiune bună pentru cei cu dificultăți de periaj sau cu dexteritate manuală limitată.
  3. De la combaterea cariilor și albirea dinților până la îmbunătățirea sensibilității, există diferite tipuri de pastă de dinți, în funcție de nevoile dvs. specifice. Discutați cu medicul dentist sau cu igienistul dentar despre ce pastă de dinți este potrivită pentru dvs.
  4. Puteți peria excesiv, așa că asigurați-vă că folosiți o atingere delicată atunci când mânuiți periuța de dinți. Periajul prea viguros poate duce la abraziune, recesiune gingivală și sensibilitate.
  5. Înlocuiți periuța de dinți atunci când începe să arate uzură sau la fiecare trei-patru luni, în funcție de ce se întâmplă mai întâi. Schimbați-vă periuța de dinți după orice boală pentru a ajuta la evitarea reinfectării. 
  6. Începeți să implementați îngrijirea orală preventivă cu o tehnică de periaj adecvată. Cu ajutorul aței dentare zilnice și a vizitelor regulate la dentist, periajul corect al dinților vă poate menține zâmbetul proaspăt, sănătos și fericit.

Care periuță de dinți este mai bună, electrică sau simplă?

O trecere în revistă a studiilor științifice a arătat că există beneficii ale utilizării periuțelor de dinți electrice în comparație cu periuțele de dinți manuale. Studiul a arătat că periuțele de dinți electrice au îndepărtat placa bacteriană și inflamațiile gingivale mai mult decât cele manuale, atât pe perioade scurte, cât și pe perioade lungi de timp. O periuță de dinți manuală poate funcționa bine, dar este important ca aceasta să fie folosită corect pentru a ajunge la toate suprafețele dinților. Medicul dentist vă poate recomanda să folosiți o periuță de dinți electrică dacă aveți probleme în a ține și a controla o periuță de dinți manuală, dacă aveți aparat dentar sau dacă suferiți de o boală a gingiilor. Există unele diferențe între periuțele de dinți manuale și cele electrice. Dar, cel mai important aspect este să vă spălați pe dinți de două ori pe zi. Periajul zilnic îndepărtează bacteriile și placa bacteriană de pe suprafețele dinților. Acest lucru ajută la prevenirea cariilor dentare și a bolilor gingivale.

Întrebări frecvente

    1. Cât timp trebuie să fie spălaţi dinții?
      Timpul optim recomandat pentru periaj este de 2 minute. Este important să înțelegeți elementele de bază ale periajului dentar pentru a vă putea îngriji dinții și gingiile. Nu uitați să vă spălați de două ori pe zi, de asemenea, este important să vă curățați între dinți cu aţă dentară în fiecare zi.
    2. Care este modul corect de spălare pe dinți?
      Pe lângă faptul că trebuie să vă asigurați că vă spălați pe dinți pentru perioada de timp recomandată, este de asemenea important să folosiți o bună tehnică de periaj.
      – Țineți periuța de dinți la un unghi de 45 de grade față de gingii.
      – Periați cu mișcări scurte, cam pe lățimea unui dinte.
      – Mișcați periuța de dinți înainte și înapoi de-a lungul suprafețelor exterioare ale dinților, aplicând o presiune ușoară pe măsură ce vă periați.
      – Folosiți mișcări complete pentru a vă peria de-a lungul suprafețelor de mestecat ale dinților.
      – Pentru a peria în mod corespunzător suprafețele interioare ale dinților, țineți periuța de dinți în poziție verticală și periați în sus și în jos de-a lungul părții interioare a dinților.
      – Periați-vă limba folosind câteva mișcări de la spate la față pentru a elimina bacteriile care cauzează respirația urât mirositoare.
      – Clătiți periuța de dinți după ce o folosiți.
      – Păstrați periuța de dinți în poziție verticală. Dacă partenerul, colegul de cameră sau membrii familiei dvs. își depozitează periuțele de dinți în același loc, asigurați-vă că acestea nu se ating între ele. Lăsați periuța de dinți să se usuce la aer în loc să o depozitați într-un suport închis.
      De asemenea, este o idee bună să folosiți ața dentară o dată pe zi înainte de a vă peria, deoarece ajută la îndepărtarea particulelor de alimente și a plăcii dintre dinți la care nu se poate ajunge doar cu periuța de dinți.
    3. Care este cel mai bun moment de spălat dinții?
      Unii dentiști pot recomanda periajul după fiecare masă. În general, însă, dacă vă spălați de două ori pe zi, probabil că o veți face o dată dimineața și o dată înainte de culcare. Dacă vă spălați de obicei după ce luați micul dejun, încercați să așteptați cel puțin o oră după ce ați mâncat pentru a vă spăla pe dinți. Așteptarea periajului este și mai importantă dacă mâncați sau beți ceva acid, cum ar fi citricele. Spălatul prea repede după ce ați consumat alimente sau băuturi acide poate îndepărta smalțul de pe dinți care a fost slăbit de acid. Dacă plănuiți să beți suc de portocale la micul dejun, de exemplu, și nu aveți timp să așteptați o oră, luați în considerare posibilitatea de a vă spăla pe dinți înainte de a mânca. Dacă aceasta nu este o opțiune, clătiți-vă gura cu puțină apă după micul dejun și mestecați gumă fără zahăr până când trece o oră.
    4. Există un număr limită de spălare pe dinţi?
      Spălatul pe dinți de trei ori pe zi, sau după fiecare masă, probabil că nu vă va deteriora dinții, cu toate acestea, periajul prea tare sau prea curând după ce ați mâncat alimente acide poate. Încercați să folosiți o atingere ușoară atunci când vă periați. Deși s-ar putea să vi se pară că vă curățați dinții în profunzime prin periajul agresiv, de fapt vă poate uza smalțul dinților și vă poate irita gingiile.
    5. Ce fel de periuță de dinți este recomandată spre folosire?
      Cel mai bine este să folosiți o periuță de dinți cu peri moi. Folosirea unei periuțe de dinți cu peri tari poate duce la retragerea gingiilor și la deteriorarea smalțului, mai ales dacă aveți tendința de a folosi multă presiune atunci când vă periați. Înlocuiți periuța de dinți imediat ce periile încep să se îndoaie, să se sfărâme și să se uzeze. Chiar dacă periile nu par a fi sfărâmate, este o idee bună să vă înlocuiți periuța de dinți la fiecare trei-patru luni.

Concluzie

Este important să înțelegeți elementele de bază ale periajului dentar pentru a vă putea îngriji dinții și gingiile. Nu uitați să vă spălați de două ori pe zi, să vă periați timp de 2 minute de fiecare dată și să folosiți o pastă de dinți cu fluor. De asemenea, este important să folosiți ață dentară în fiecare zi.