Meniu

Stomatita aftoasa: simptome si optiuni de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Aurora Albu pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Stomatita aftoasă, cunoscută și sub denumirea de afte bucale, este o afecțiune des întâlnită, caracterizată prin apariția periodică a unor ulcerații dureroase și benigne în cavitatea orală. Aceste leziuni nu sunt contagioase și tind să se vindece de la sine, deși pot cauza disconfort semnificativ în timpul episoadelor.

Factorii declanșatori pot varia de la stres și traume locale la deficiențe nutriționale și sensibilități alimentare. Tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor și accelerarea procesului de vindecare, cu opțiuni care includ geluri topice, colutorii și în cazuri mai severe, medicamente prescrise. Deși aftele pot afecta persoane de orice vârstă, ele sunt mai frecvente la adolescenți și tineri adulți, cu o predispoziție ușor mai mare la femei.

Prezentare clinică și simptome

Stomatita aftoasă se manifestă prin simptome specifice care afectează cavitatea orală și pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților.

Caracteristicile ulcerelor aftoase

Localizare și aspect: Ulcerațiile aftoase se prezintă tipic ca leziuni rotunde sau ovale cu un centru alb sau galben și un contur roșu inflamat. Ele apar cel mai frecvent pe interiorul buzelor și obrajilor, pe limbă și pe podeaua gurii. Aspectul și localizarea acestor ulcerații pot oferi indicii importante pentru diagnosticul diferențial cu alte tipuri de leziuni orale și pot ghida abordarea terapeutică. Ulcerațiile aftoase pot varia în mărime și adâncime, iar în funcție de severitate, pot influența capacitatea de alimentație și vorbire a pacientului.

Durere și disconfort: Durerea este un simptom definitoriu al stomatitei aftoase și poate varia de la ușoară la severă. Ulcerațiile aftoase provoacă adesea o senzație de arsură sau înțepătură, care se intensifică în timpul consumului de alimente, în special cele acide sau picante. Disconfortul poate persista chiar și atunci când gura este în repaus și poate interfera cu activități zilnice precum vorbirea și mâncatul. În cazurile severe, durerea poate fi atât de intensă încât pacienții pot avea dificultăți în menținerea unei nutriții adecvate, ceea ce necesită intervenție medicală pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții.

Simptome prodromale

Senzație de arsură sau furnicătură: Înainte de apariția ulcerațiilor aftoase, pacienții pot experimenta simptome prodromale, cum ar fi o senzație de arsură, furnicătură sau disconfort în zona unde urmează să se dezvolte ulcerația. Aceste simptome pot apărea cu câteva ore sau chiar zile înainte de formarea leziunilor vizibile și pot servi ca un semnal de avertizare pentru pacienți. Recunoașterea timpurie a acestor simptome prodromale poate permite pacienților să înceapă tratamentele topice mai devreme, potențial reducând severitatea și durata episoadelor de stomatită aftoasă.

Simptome sistemice în cazuri severe

Febră: În cazurile severe de stomatită aftoasă, pacienții pot dezvolta febră, un semn că organismul luptă împotriva unui proces inflamator. Febra poate fi însoțită de alte simptome sistemice și poate indica necesitatea unei evaluări medicale pentru a exclude alte condiții patologice și pentru a asigura un tratament adecvat.

Stare generală alterată: Stomatita aftoasă severă poate afecta starea generală de sănătate, provocând simptome precum oboseală, slăbiciune și lipsa energiei. Această stare poate fi rezultatul durerii cronice, dificultăților de alimentație și a impactului psihologic al afecțiunii pe termen lung. Abordarea holistică a tratamentului, care include atât managementul simptomelor locale, cât și sprijinul pentru bunăstarea generală, este esențială pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților cu stomatită aftoasă.

Linfadenopatie: În cazurile de stomatită aftoasă severă, poate apărea linfadenopatia, o mărire a ganglionilor limfatici, ca răspuns la inflamația din cavitatea orală. Această simptomatologie reflectă efortul sistemului imunitar de a combate inflamația și poate fi însoțită de durere sau sensibilitate la nivelul gâtului sau sub mandibulă. Prezența linfadenopatiei necesită o evaluare atentă pentru a exclude alte cauze posibile și pentru a asigura un tratament corespunzător. Monitorizarea ganglionilor limfatici este importantă în managementul stomatitei aftoase, întrucât persistența sau mărirea lor poate indica o infecție secundară sau o altă afecțiune medicală.

Opțiuni de tratament pentru stomatita aftoasă

Tratamentul stomatitei aftoase se concentrează pe ameliorarea simptomelor și accelerarea vindecării, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Ameliorarea simptomelor

Anestezice topice și alinarea durerii: Pentru ameliorarea durerii cauzate de stomatita aftoasă, anestezicele topice pot fi o opțiune eficientă. Acestea pot reduce temporar durerea, permițând pacienților să mănânce și să vorbească mai confortabil. Anestezicele topice, cum ar fi lidocaina sau benzocaina, pot fi aplicate direct pe ulcerații sub formă de geluri sau spray-uri. Utilizarea acestor medicamente poate facilita gestionarea durerii în timpul episoadelor acute și poate îmbunătăți aderarea la tratamentul pe termen lung pentru pacienții cu stomatită aftoasă recurentă.

Clătiri bucale și geluri: Clătirile bucale și gelurile reprezintă o metodă comună de tratament pentru stomatita aftoasă, oferind atât efecte antiseptice, cât și analgezice. Soluțiile de clătire care conțin substanțe precum clorhexidina pot reduce încărcătura bacteriană și pot promova vindecarea, în timp ce gelurile cu ingrediente calmante pot proteja ulcerațiile de iritații suplimentare. Utilizarea regulată a acestor produse poate ajuta la menținerea unei igiene orale adecvate în timpul episoadelor de stomatită aftoasă și poate contribui la reducerea disconfortului asociat cu leziunile.

Corticosteroizi topici

Preparate cu hidrocortizon și triamcinolon: Corticosteroizii topici, cum ar fi hidrocortizonul și triamcinolonul, sunt adesea prescriși pentru tratamentul stomatitei aftoase datorită proprietăților lor antiinflamatorii. Aceste preparate pot fi aplicate direct pe ulcerații pentru a reduce inflamația și durerea. Deși sunt eficiente în ameliorarea simptomelor, utilizarea lor trebuie monitorizată pentru a preveni posibilele efecte secundare, cum ar fi subțierea mucoasei bucale sau dezvoltarea de infecții fungice secundare.

Corticosteroizi mai potenți pentru cazuri severe: În cazurile severe de stomatită aftoasă, care nu răspund la corticosteroizi mai blânzi, pot fi necesare preparate mai potente. Acestea includ corticosteroizi cu o acțiune mai intensă, care pot oferi un control mai bun al simptomelor în cazurile recalcitrante. Cu toate acestea, utilizarea lor trebuie să fie strict supravegheată de către un medic, deoarece riscul de efecte secundare sistemice este mai mare.

Terapie sistemică pentru cazuri recalcitrante

Corticosteroizi orali: Pentru pacienții cu stomatită aftoasă care nu răspund la tratamentele topice, terapia sistemică cu corticosteroizi orali poate fi luată în considerare. Acești agenți pot oferi o ameliorare semnificativă de la simptome pentru pacienții cu ulcerații extinse sau foarte dureroase. Tratamentul cu corticosteroizi orali necesită o atenție deosebită pentru a echilibra eficacitatea cu riscul de efecte secundare pe termen lung și trebuie gestionat de către un medic cu experiență în tratamentul afecțiunilor inflamatorii cronice.

Imunomodulatoare și imunosupresoare: Tratamentul stomatitei aftoase cu imunomodulatoare și imunosupresoare poate fi luat în considerare pentru cazurile severe care nu răspund la terapiile convenționale. Aceste medicamente reglează sau inhibă răspunsul imun hiperactiv care contribuie la formarea ulcerelor aftoase. Printre opțiunile de tratament se numără agenți precum talidomida, dapsone și azatioprina. Utilizarea acestor medicamente necesită monitorizare atentă de către un specialist, deoarece pot avea efecte secundare semnificative și pot crește riscul de infecții oportuniste.

Suplimentarea nutrițională

Vitamina B12, acid folic și fier: Deficiențele de vitamina B12, acid folic și fier sunt factori de risc cunoscuți pentru stomatita aftoasă. Suplimentarea acestor nutrienți poate juca un rol important în prevenirea apariției ulcerelor aftoase și în promovarea vindecării leziunilor existente. Un aport adecvat de vitamina B12 și acid folic este esențial pentru sănătatea mucoasei bucale, iar fierul este crucial pentru prevenirea anemiei, care poate contribui la vulnerabilitatea față de afte.

Zinc: Zincul este un mineral esențial care susține funcția imunitară și repararea țesuturilor. Deficiența de zinc poate fi asociată cu o incidență crescută a stomatitei aftoase și cu o vindecare lentă a leziunilor. Suplimentarea cu zinc poate ajuta la îmbunătățirea răspunsului imun și la accelerarea procesului de vindecare a ulcerelor aftoase.

Întrebări frecvente

Sunt ulcerațiile aftoase contagioase?

Nu, ulcerațiile aftoase nu sunt contagioase. Ele nu pot fi transmise de la o persoană la alta prin contact direct sau prin alte mijloace.

Cât timp durează de obicei ulcerațiile aftoase?

Ulcerațiile aftoase durează de obicei între 7 și 14 zile, deși unele pot persista până la câteva săptămâni înainte de a se vindeca complet.

Pot ulcerațiile aftoase să fie prevenite?

Deși nu există o metodă sigură de prevenire, menținerea unei igiene orale bune și evitarea factorilor declanșatori cunoscuți pot reduce riscul de apariție a ulcerațiilor aftoase.

Există remedii casnice pentru gestionarea ulcerațiilor aftoase?

Da, există remedii casnice care pot ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi clătirea gurii cu apă sărată sau bicarbonat de sodiu și aplicarea de miere sau gel de aloe vera pe ulcerații.

Când ar trebui să solicit atenție medicală pentru ulcerațiile aftoase?

Este recomandat să căutați atenție medicală dacă ulcerațiile sunt deosebit de mari, dureroase, persistă mai mult de două săptămâni sau sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi febra.

Pot ulcerațiile aftoase să fie un semn al unei afecțiuni de sănătate subiacente?

Da, ulcerațiile aftoase pot fi uneori asociate cu alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi boli inflamatorii intestinale, boala celiacă sau deficiențe nutriționale.

Există anumite alimente care pot agrava ulcerațiile aftoase?

Da, alimentele acide, picante sau cu textură dură pot irita ulcerațiile aftoase și pot agrava simptomele.

Concluzie

Stomatita aftoasă este o afecțiune comună a cavității bucale care se manifestă prin ulcerații dureroase și poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Înțelegerea factorilor declanșatori, a opțiunilor de tratament și a strategiilor de prevenire poate ajuta persoanele afectate să gestioneze mai bine această condiție. Deși stomatita aftoasă este adesea autolimitată, este important să căutăm sfaturi medicale pentru cazurile severe sau persistente și pentru a exclude alte afecțiuni de sănătate subiacente.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Edgar, N. R., Saleh, D., & Miller, R. A. (2017). Recurrent aphthous stomatitis: a review.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5367879/

Belenguer-Guallar, I., Jiménez-Soriano, Y., & Claramunt-Lozano, A. (2014). Treatment of recurrent aphthous stomatitis.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4002348/

Dr. Aurora Albu

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.