Meniu

Umflatura dupa implant dentar: Este normala si cum poate fi redusa

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Implanturile dentare sunt cea mai bună opțiune de a îmbunătăți aspectul general al persoanelor care au rămas fără dinți naturali. În prezent, tehnologia le permite medicilor să înlocuiască dinții adevărați cu implanturi realizate din titan de calitate chirurgicală, care pot dura o viață întreagă. Cu toate acestea, un astfel de proces este considerat o intervenție chirurgicală minoră și, cu orice procedură chirurgicală, este important ca pacienții să știe la ce să se aștepte atât de la procedură cât și după aceasta. La fel ca în cazul majorității intervențiilor chirurgicale, pacienții se pot aștepta la unele efecte secundare – unul dintre acestea fiind umflarea. Acest efect secundar apare în majoritatea cazurilor și este normal, dar există modalități eficiente de a-l depăși.

Este normală umflarea după un implant dentar?

Umflarea este rezultatul acumulării de lichid în țesuturi. Este normal să apară o oarecare umflătură după o intervenție chirurgicală de implant dentar, deoarece acesta este modul organismului de a face față traumei. Pot apărea și vânătăi, deoarece acesta este un alt mod în care organismul răspunde la injecții și incizii. În funcție de numărul de implanturi dentare și de durata și complexitatea operației, nu este neobișnuit ca oamenii să experimenteze un element de umflături și vânătăi în jurul gurii și maxilarului, obrajilor, ochilor și părții laterale a feței.

Semne ale complicațiilor umflăturii după implant dentar

În timp ce majoritatea oamenilor se recuperează după o intervenție chirurgicală de implant dentar fără probleme, merită să fiți conștienți de complicațiile care ar putea apărea. Lucrurile la care trebuie să fiți atenți includ:

 • Durere extremă la locul implantului dentar
 • Umflături după operația de implant dentar care se agravează.
 • Inflamație prelungită
 • Febră mare

Cum să reduceți umflarea feței după un implant dentar

Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru ca umflătura să scadă mai repede după implanturile dentare:

 • Reduceți activitatea
  Încercați să rămâneți relaxat în primele câteva zile pentru a reduce cantitatea de umflături. Ridicarea de greutăți mari și joggingul pot, de asemenea, crește durerea și pot provoca respingerea implantului. 
 • Apă sărată
  Se recomandă clătirea gurii cu apă sărată diluată de cel puțin patru ori pe zi, mai ales după fiecare masă sau gustare. Acest lucru ajută la spălarea resturilor alimentare, vă menține gura curată și minimizează riscul de infecție. 
 • Aplicați pungi cu gheață
  Înfășurați punga de gheață într-o cârpă curată sau, dacă nu aveți o pungă de gheață, puteți folosi întotdeauna un pachet de mazăre congelată direct din congelator. Aplicați-o de mai multe ori pe zi în primele 48 de ore, lăsând-o la locul ei timp de aproximativ 15-20 de minute. 
 • Luați analgezice fără prescripție medicală
  Pacienților li se recomandă să ia medicamente antiinflamatoare obișnuite pe care probabil le au în dulapul cu medicamente, cum ar fi Ibuprofenul, pentru a reduce umflătura și a ușura disconfortul. 
 • Igiena orală
  Medicul va oferi instrucțiuni specifice privind îngrijirea gurii după operație și este important să urmați cu atenție aceste instrucțiuni pentru a asigura o vindecare corespunzătoare.
  – Nu vă periați în jurul locului operației timp de 7 zile.
  – Nu vă clătiți viguros gura timp de 14 zile după operație.
  – Dacă este prescrisă o clătire cu antibiotice, utilizați-o conform instrucțiunilor.
 • Dieta
  După operația de implant dentar, medicul va recomanda o dietă limitată pentru a se asigura că gura se vindecă fără complicații. Ar trebui să mâncați alimente moi și nutritive pentru a vă asigura că îi oferiți organismului nutrienții potriviți pentru a vă ajuta să vă vindecați mai repede și pentru a reduce riscul de complicații postoperatorii.

Concluzie

Dacă știți la ce să vă așteptați, puteți evita complicațiile postoperatorii și puteți minimiza riscul de infecție. Este important să fiți conștienți de orice schimbări care au loc în timpul recuperării după un implant dentar. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să evaluați umflarea și nivelul de disconfort pe care îl resimțiți după procedură. Umflarea ar trebui să dispară substanțial pentru majoritatea pacienților până în a treia zi. Odată ce aceasta începe să scadă, nu ar trebui să crească din nou. Prin urmare, dacă observați o umflătură după ce inflamația inițială a dispărut, aceasta ar putea indica o infecție. Dacă prezentați orice simptome care indică o infecție în urma operației orale, contactați imediat medicul. În multe cazuri, acesta vă va prescrie pur și simplu antibiotice pentru a asigura o vindecare corespunzătoare.