Umflătură după implant dentar

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Implanturile dentare sunt cea mai bună opțiune de a îmbunătăți aspectul general al persoanelor care au rămas fără dinți naturali. În prezent, tehnologia le permite medicilor să înlocuiască dinții adevărați cu implanturi realizate din titan de calitate chirurgicală, care pot dura o viață întreagă. Cu toate acestea, un astfel de proces este considerat o intervenție chirurgicală minoră și, cu orice procedură chirurgicală, este important ca pacienții să știe la ce să se aștepte atât de la procedură cât și după aceasta. La fel ca în cazul majorității intervențiilor chirurgicale, pacienții se pot aștepta la unele efecte secundare – unul dintre acestea fiind umflarea. Acest efect secundar apare în majoritatea cazurilor și este normal, dar există modalități eficiente de a-l depăși.

Este normală umflarea după un implant dentar?

Umflarea este rezultatul acumulării de lichid în țesuturi. Este normal să apară o oarecare umflătură după o intervenție chirurgicală de implant dentar, deoarece acesta este modul organismului de a face față traumei. Pot apărea și vânătăi, deoarece acesta este un alt mod în care organismul răspunde la injecții și incizii. În funcție de numărul de implanturi dentare și de durata și complexitatea operației, nu este neobișnuit ca oamenii să experimenteze un element de umflături și vânătăi în jurul gurii și maxilarului, obrajilor, ochilor și părții laterale a feței. Fiecare persoană reacționează diferit, iar unii pacienți au tendința de a experimenta mai multă decolorare și inflamație decât alții. De obicei, efectele secundare de mai sus se agravează înainte de a atinge un vârf în jurul celei de-a doua sau a treia zi după operația de implant dentar și se diminuează încet până când dispar câteva zile mai târziu. Umflarea este o parte firească a recuperării după o intervenție chirurgicală de implant dentar și nu ar trebui, de obicei, să provoace îngrijorare. Cu toate acestea, umflarea după primirea implanturilor dentare poate provoca disconfort și îi poate face pe oameni să se simtă stânjeniți de aspectul lor.

Semne ale complicațiilor umflăturii după implant dentar

În timp ce majoritatea oamenilor se recuperează după o intervenție chirurgicală de implant dentar fără probleme, merită să fiți conștienți de complicațiile care ar putea apărea. Lucrurile la care trebuie să fiți atenți includ:

 • Durere extremă la locul implantului dentar
 • Umflături după operația de implant dentar care se agravează.
 • Inflamație prelungită
 • Febră mare

În cazul în care apare oricare dintre aceste simptome, este vital să vă contactați medicul dentist cât mai curând posibil, pentru ca acesta să poată exclude o infecție sau orice alte complicații. Deoarece implanturile dentare funcționează la fel ca dinții naturali, acestea se pot infecta la fel ca și dinții adevărați. Dacă nu beneficiază de un tratament timpuriu din partea unui dentist, acestea pot eșua.

Cum să reduceți umflarea feței după un implant dentar

Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru ca umflătura să scadă mai repede după implanturile dentare:

 • Reduceți activitatea
  Încercați să rămâneți relaxat în primele câteva zile pentru a reduce cantitatea de umflături. Deși pacienții doresc cât mai rapid să se întoarcă la activitățile lor sportive, este recomandat să aștepte cel puțin o săptămână, mai ales dacă au primit mai multe implanturi dentare. Ridicarea de greutăți mari și joggingul pot, de asemenea, crește durerea și pot provoca respingerea implantului. Deși yoga este o activitate mai blândă, chiar și atunci pacienții trebuie să fie atenți la modul în care mișcarea ar putea avea un impact asupra locului implantului dentar. Dacă nu sunteți sigur când să începeți din nou să faceți exerciții fizice, puteți cere întotdeauna sfatul dentistului. 
 • Beți multă apă
  În timp ce analgezicele și antibioticele vor ajuta la ameliorarea oricărei dureri după obținerea implanturilor dentare, consumul adecvat de apă poate accelera recuperarea. Acest lucru se întâmplă deoarece apa ajută la menținerea echilibrului fluidelor din organism și crește crearea de salivă, care este deosebit de importantă în timpul recuperării postoperatorii. 
 • Apă sărată
  Acesta este unul dintre cele mai frecvente sfaturi pe care dentiștii le dau pacienților pentru a-i ajuta să se vindece mai repede după o intervenție chirurgicală orală. Se recomandă clătirea gurii cu apă sărată diluată de cel puțin patru ori pe zi, mai ales după fiecare masă sau gustare. Acest lucru ajută la spălarea resturilor alimentare, vă menține gura curată și minimizează riscul de infecție. 
 • Aplicați pachete de gheață
  O altă modalitate de a reduce umflarea după o intervenție chirurgicală de implant dentar este de a pune o pungă de gheață pe obrazul cel mai apropiat de locul implantului dentar. Înfășurați punga de gheață într-o cârpă curată sau, dacă nu aveți o pungă de gheață, puteți folosi întotdeauna un pachet de mazăre congelată direct din congelator. Aplicați-o de mai multe ori pe zi în primele 48 de ore, lăsând-o la locul ei timp de aproximativ 15-20 de minute. 
 • Luați analgezice fără prescripție medicală
  Pacienților li se recomandă să ia medicamente antiinflamatoare obișnuite pe care probabil le au în dulapul cu medicamente, cum ar fi Ibuprofenul, pentru a reduce umflătura și a ușura disconfortul. Dacă acest lucru nu oferă ușurare, medicul va putea să prescrie un analgezic mai puternic. Dacă medicul dentist v-a prescris un tratament cu antibiotice pentru a ajuta la reducerea riscului de infecție, atunci este esențial să luați tot tratamentul, chiar dacă vă simțiți mai bine. 
 • Ridicați capul
  Doar pentru că implanturile dentare sunt plasate doar în gură, nu înseamnă că organismul nu a trecut printr-o intervenție chirurgicală. Imediat după ce ajungeți acasă după procedură, ar trebui să vă întindeți și să vă odihniți cu capul ridicat cu câteva perne. Ridicarea capului după plasarea implanturilor crește fluxul sanguin către locurile de intervenție și poate ajuta la reducerea umflăturii pe care o veți avea după operație.
 • Igiena orală
  O bună igienă orală este esențială pentru succesul implanturilor dentare. Chiar dacă implanturile dentare nu sunt dinți naturali, acestea necesită totuși o îngrijire orală adecvată. Periajul cu o periuță de dinți cu peri moi trebuie făcut cu atenție pentru a evita iritarea plăgii de vindecare. Medicul va oferi instrucțiuni specifice privind îngrijirea gurii după operație și este important să urmați cu atenție aceste instrucțiuni pentru a asigura o vindecare corespunzătoare.
  – Nu vă periați în jurul locului operației timp de 7 zile.
  – Nu vă clătiți viguros gura timp de 14 zile după operație.
  – Dacă este prescrisă o clătire cu antibiotice, utilizați-o conform instrucțiunilor.
 • Dieta
  După operația de implant dentar, medicul va recomanda o dietă limitată pentru a se asigura că gura se vindecă fără complicații. Ar trebui să mâncați alimente moi și nutritive pentru a vă asigura că îi oferiți organismului nutrienții potriviți pentru a vă ajuta să vă vindecați mai repede și pentru a reduce riscul de complicații postoperatorii. În general, este important să aveți o dietă sănătoasă și echilibrată după orice intervenție chirurgicală majoră pentru a promova vindecarea și pentru a vă asigura că organismul are toți nutrienții de care are nevoie. Mesele mici și frecvente sunt mai bune decât 1 sau 2 mese mari după operație. Sugestiile de alimente ușoare includ: smoothie-uri, compot de mere, budincă, piure de cartofi, supe și ciorbe cremoase, băuturi proteice, pui sau pește moale.

Întrebări frecvente

 1. Este normală umflătura după o operație de implant dentar?
  Umflarea este rezultatul acumulării de lichid în țesuturi. Acesta este un proces normal după o intervenție chirurgicală, fiind răspunsul organismului pentru a face față traumei.
 2. Când ar trebui să contactați un medic?
  Observați orice schimbări în timpul recuperării și evaluați în special nivelul de disconfort și umflătură. Odată ce umflătura începe să se diminueze, după 2 sau 3 zile, nu ar trebui să crească din nou. Cu toate acestea, dacă o face, dacă este excesivă sau dacă simțiți dureri atroce, contactați imediat medicul. Acestea pot fi doar semne de infecție, pentru care medicul vă poate prescrie antibiotice. 
 3. Cât timp este normală umflarea feței după implantul dentar?
  Umflarea normală și/sau vânătăile pot dura 5-10 zile după operație, însă aceasta poate fi diminuată în mai multe moduri, în special prin aplicarea unei pungi cu gheață. 
 4. Cum scăpați de fața umflată după o operație dentară?
  Așezați alternativ pungi de gheață pe obraz timp de 15 minute pe și 15 minute în afara pentru a reduce umflarea. Evitați să scuipați, să fumați și să folosiți un pai timp de cel puțin o săptămână, pentru a nu disloca din greșeală cheagul de sânge.
 5. Cum știți dacă implantul dentar este infectat?
  În cazuri rare, oamenii pot face o infecție după un implant dentar. Unele semne ale acesteia sunt: gingii roșii sau umflate la locul implantului, implanturi slăbite sau șubrede, puroi emanând din zona implantului, respirație urât mirositoare sau un gust neplăcut în gură.

Concluzie

Dacă știți la ce să vă așteptați, puteți evita complicațiile postoperatorii și puteți minimiza riscul de infecție. Este important să fiți conștienți de orice schimbări care au loc în timpul recuperării după un implant dentar. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să evaluați umflarea și nivelul de disconfort pe care îl resimțiți după procedură. Umflarea ar trebui să dispară substanțial pentru majoritatea pacienților până în a treia zi. Odată ce aceasta începe să scadă, nu ar trebui să crească din nou. Prin urmare, dacă observați o umflătură după ce inflamația inițială a dispărut, aceasta ar putea indica o infecție. Dacă prezentați orice simptome care indică o infecție în urma operației orale, contactați imediat medicul. În multe cazuri, acesta vă va prescrie pur și simplu antibiotice pentru a asigura o vindecare corespunzătoare.