Meniu

Alimente interzise la varice esofagiene: ce nu trebuie sa mananci

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Varicele esofagiene sunt o afecțiune gravă care poate apărea în urma unei boli hepatice, în special a cirozei. Aceste vase de sânge mărite și umflate în esofag pot duce la sângerări și la complicații care pot pune viața în pericol. Deși tratamentul medical este esențial, adoptarea unei diete adecvate poate juca un rol semnificativ în gestionarea varicelor esofagiene și în promovarea sănătății generale a esofagului și a ficatului.

Alimente interzise la varice esofagiene

Adoptarea unei diete care să susțină gestionarea varicelor esofagiene necesită o analiză atentă a alimentelor care trebuie evitate. Anumite produse alimentare pot exacerba riscul de sângerare sau pot împiedica procesul de vindecare, în special în perioada postoperatorie. Iată o listă cuprinzătoare de alimente pe care persoanele cu varice esofagiene ar trebui să le evite:

 • Alcoolul
  Unul dintre cei mai importanți pași în gestionarea varicelor esofagiene este eliminarea sau reducerea drastică a consumului de alcool. Acesta exercită o presiune suplimentară asupra ficatului, agravând leziunile hepatice și crescând riscul de sângerare din cauza varicelor esofagiene. Abținerea de la alcool este o strategie cheie în prevenirea unor daune suplimentare.
 • Sarea
  Consumul excesiv de sare (sodiu) poate contribui la retenția de lichide, punând o presiune suplimentară asupra venelor și potențând riscul de sângerare. O persoană poate opta pentru alternative cu conținut scăzut de sodiu și evita alimentele procesate și sărate, cum ar fi conservele și produsele congelate, precum și gustările sărate, cum ar fi chipsurile de cartofi.
 • Pâinea și produsele de patiserie
  Eliminați din consum toate tipurile de pâine, cum ar fi pâinea dulce, chiflele, biscuiții și pâinea de porumb. De asemenea, evitați biscuiții precum salatini și biscuiții graham, în special cei care conțin cereale integrale întregi, tărâțe, nuci sau semințe. Alimentele care totuși se pot mânca cu considerație sunt clătitele, vafele și pâinea prăjită.
 • Cerealele
  Renunțați la cerealele integrale întregi (grosiere), nuci sau semințe, cum ar fi fulgii de tărâțe, grâul mărunțit și granola.
 • Produsele de patiserie și deserturile
  Trebuie evitate produsele de patiserie, plăcintele și deserturile care conțin nuci, semințe, nucă de cocos, fructe uscate sau fructe cu semințe mici. Se poate opta pentru fursecuri, produse de patiserie și plăcinte simple, fără aceste componente.
 • Alimentele prajite și asezonate
  Se recomandă evitarea alimentelor prăjite, sosurilor foarte condimentate și cărnii sau peștelui afumat sau murat. Acestea includ produsele precum mezelurile, cârnații și brânzeturile cu puternic aromați și condimentați.
 • Ouăle și carnea pentru micul dejun
  Dimineața trebuie evitate ouăle prăjite, slănina și cârnații.
 • Lactatele
  Trebuie să se opteze pentru un consum de brânzeturi moi și blânde precum cheddar, brânza elvețiană sau mozzarella. Evitați brânzeturile foarte aromate sau dure.
 • Alimentele bogate în amidon
  Trebuie evitate alimentele precum cartofii prăjiți, chipsurile de cartofi și mâncărurile preparate cu următoarele ingrediente chili, fasole, mazăre, linte și porumb.
 • Legumele crude
  Cu excepția salatei iceberg, trebuie evitate toate legumele crude, inclusiv broccoli, varza de Bruxelles, varza simplă, țelina, conopida, mazărea uscată, fasolea, lintea, porumbul integral sau cremă, fasolea lima, ceapa și napii.
 • Anumite fructe
  Se recomandă evitarea fructelor cu seminte sau coaja, cum ar fi strugurii, curmalele si smochinele. De asemenea, trebuie evitate citricele deoarece pot fi greu de digerat.
 • Alimentele foarte asezonate
  Trebuie evitate alimentele foarte condimentate, mai ales condimentele netolerate de pacient, semințele de muștar, murăturile, floricele de porumb, măslinele, nucile, nuca de cocos, untul de arahide crocant, ardeii iuți și usturoiul.
 • Dulceața și bomboanele
  Trebuie evitate dulcețurile cu semințe, marmelada și bomboanele care conțin nuci, nucă de cocos sau fructe uscate.

Respectarea acestor restricții alimentare este crucială pentru persoanele cu varice esofagiene, deoarece aceste alimente au potențialul de a agrava simptomele, de a crește tensiunea asupra esofagului și chiar de a declanșa sângerări. Este recomandat să se consulte un medic sau un dietetician pentru a crea un plan alimentar personalizat care să se alinieze nevoilor, preferințelor și necesităților specifice de tratament ale pacientului. Evitând în mod conștient aceste alimente problematice și urmând o dietă care sprijină vindecarea digestivă, se poate contribui la bunăstarea și recuperarea generală.

Alimente interzise în perioada de recuperare după operația pentru varicele esofagiene

Conform unor cercetări, bananele ar putea cauza sângerare dacă sunt consumate în perioada postoperatorie imediată. Din cauza acestui risc potențial, principiile dietetice după ligaturarea endoscopică trebuie să fie standardizate pentru a reduce riscul de sângerare precoce în viitor. Medicii ar trebui să sublinieze importanța respectării stricte a dietei pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura un proces de recuperare fără probleme după intervenția chirurgicală pentru varicele esofagiene. Pacienții individuali ar trebui să fie educați cu privire la riscurile potențiale asociate cu nerespectarea restricțiilor alimentare în timpul fazei timpurii critice a vindecării după ligaturarea variceală endoscopică. Prin promovarea conștientizării și a aderării la recomandările dietetice personalizate, medicii pot contribui la îmbunătățirea rezultatelor pacienților și la o recuperare mai sigură. Sunt necesare cercetări și linii directoare suplimentare pentru a stabili restricții alimentare cuprinzătoare și standardizate în urma ligaturării variceale endoscopice pentru a atenua riscul de sângerare și complicații postoperatorii. Ar trebui efectuate mai multe cercetări pe această temă, dar, ca măsură de securitate, bananele ar trebui evitate în perioada de recuperare după intervenția chirurgicală a varicelor esofagiene pentru a promova sănătatea pacientului. În mod similar, este recomandat ca fiecare pacient să consulte medicul privind cele mai bune opțiuni de dietă specifice situației de sănătate individuale. 

Modificări generale ale dietei de luat în considerare pentru varicele esofagiene

 • Adoptarea unei diete pe bază de plante
  O dietă bogată în alimente pe bază de plante, cum ar fi o varietate de legume și fructe, oferă nutrienți esențiali, fibre și antioxidanți care susțin sănătatea generală. Aceste alimente sunt mai ușoare pentru sistemul digestiv și contribuie la o digestie mai bună și la mișcările intestinale regulate, reducând riscul de încordare.
 • Alegerea proteinelor slabe și opțiunilor cu conținut scăzut de grăsimi
  Includerea surselor de proteine slabe precum puiul, peștele și leguminoasele în dietă. Aceste opțiuni sunt mai ușor de digerat și promovează vindecarea. O persoană poate opta pentru alimente cu conținut scăzut de grăsimi pentru a gestiona nivelul colesterolului și a atenua stresul asupra ficatului.
 • Adoptarea unei diete moi
  Pentru persoanele cu dificultăți la înghițire, o dietă moale poate fi benefică. Ouăle și alimentele gătite la cuptor sunt blânde cu esofagul și facilitează digestia. Trebuie evitate alimentele greu de mestecat care ar putea provoca ruperea venelor.
 • Concentrarea pe fibre
  Includerea alimentelor bogate în fibre solubile și insolubile este benefică pentru promovarea unei digestii sănătoase și pentru a preveni constipația. Aportul adecvat de fibre reduce riscul de efort în timpul mișcărilor intestinale, care astfel poate crește presiunea asupra venelor și poate declanșa sângerare.
 • Optarea pentru mai multe mese mici
  Consumul de cinci mese mici pe parcursul zilei în loc de trei mese mari poate ajuta digestia și poate preveni supraîncărcarea sistemului digestiv. Această abordare ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și reduce la minimum tensiunea asupra esofagului și ficatului.
 • Hidratarea corespunzătoare
  Menținerea hidratării este esențială, dar trebuie să se țină cont de modul de consum al lichidelor. Se recomandă consultarea unui medic pentru recomandări personalizate privind consumul de lichide, mai ales dacă este necesară gestionarea retenției de lichide.
 • Micul dejun bogat în nutrienți
  Începeți ziua cu un mic dejun bogat în nutrienți. Trebuie luați în considerare fulgii de ovăz împreună cu sucul de prune pentru o opțiune plină de fibre și ușor digerabilă, care susține regularitatea intestinului.
 • Respectarea gustărilor de dimineață și de după-amiază
  Trebuie să se opteze pentru gustări la mijlocul dimineții și la mijlocul după-amiezii. Acestea oferă susținere fără a încorda esofagul. Iaurtul cu fructe naturale oferă un echilibru de nutrienți și sunt blânde cu sistemul digestiv.
 • Respectarea unui prânz și cinei echilibrate
  Pentru prânz și cină, o persoană trebuie să se concentreze pe proteinele slabe precum puiul, peștele sau leguminoasele. Trebuie încorporate legumele și trebuie să se opteze pentru opțiuni ușor digerabile, cum ar fi alimentele coapte. Aceste mese oferă nutrienți esențiali, reducând în același timp stresul asupra ficatului și esofagului.

Concluzie

Nevoile alimentare individuale pot varia în funcție de factori precum istoricul medical, starea actuală de sănătate și preferințele personale. Este recomandat să se colaboreze îndeaproape cu un medic sau un dietetician acreditat, care poate oferi sfaturi cu privire la alimentele ce trebuie interzise la varice esofagiene, menținându-se în același timp o dietă echilibrată și hrănitoare.