Meniu

Alimente permise inainte de colonoscopie: si dupa procedura

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Înainte de a face o colonoscopie, un pacient trebuie să-și golească colonul pentru ca medicul să poată vedea clar interiorul acestuia în timpul procedurii. Prin urmare, pacientului i se va cere să urmeze o dietă specifică pentru câteva zile și să ia un laxativ puternic cu o zi înainte de procedură. 

Alimente permise înainte de colonoscopie

Medicul va instrui un pacient privind ce poate și ce nu poate mânca și bea înainte de colonoscopie. Este posibil să i se dea instrucțiuni să evite să mănânce toate alimentele solide sau să reducă consumul anumitor alimente, pe lângă administrarea unui laxativ puternic cu o zi înainte de procedură. Pacientul trebuie să urmeze întotdeauna instrucțiunile specifice furnizate de medic și, în majoritatea cazurilor, i se va spune să nu mănânce în ziua dinaintea colonoscopiei. Cu toate acestea, în general, în zilele premergătoare colonoscopiei este permis să se mănânce următoarele alimente: 

  • Lapte și produse lactate
    Sunt permise: laptele, smântâna, ciocolata caldă, laptele bătut, brânza, inclusiv brânza de vaci, iaurtul, smântâna acră.
    Nu se permite consumul de iaurt amestecat cu: nuci, semințe, granola, fructe cu coajă sau semințe (cum ar fi fructele de pădure).
  • Pâine și cereale
    Se poate mânca: pâine și cereale făcute cu făină albă rafinată (inclusiv chifle, brioșe, covrigi, paste făinoase), orez alb, biscuiți simpli, cum ar fi saltines, cereale cu conținut scăzut de fibre (inclusiv orez umflat, cremă de grâu, fulgi de porumb).
    Nu se permit spre consum cerealele integrale sau cu fibre înalte: orezul brun sau sălbatic, pâinea, rulouri, pastele sau biscuiții din cereale integrale, cerealele integrale sau cu conținut ridicat de fibre (inclusiv granola, tărâțe de stafide, fulgi de ovăz), pâine sau cereale cu nuci sau semințe.
  • Carne
    Se poate mânca: pui, curcan, miel, carne slabă de porc, vițel, pește și fructe de mare, ouă, tofu.
    Nu se permite consumul de carne tare cu cartilaje.
  • Leguminoasele nu sunt permise în general
    Trebuie evitate în mod special mazărea uscată (inclusiv mazărea cu ochi negri), fasole uscată (inclusiv fasole boabe, fasole roșie, fasole pinto, garbanzo⁄ năut), linte.
  • Fructe
    Se poate mânca: pepene roșu și miere de albine, caise și piersici coapte și decojite, fructe conservate sau gătite fără semințe sau coajă.
    Nu se permit: semințele, fructele cu coajă și fructele uscate: fructe de pădure, ananas, mere, portocale, pepene verde, orice fruct gătit sau conservat cu semințe sau coajă, stafide sau alte fructe uscate.
  • Legume
    Se permit spre consum dacă sunt gătite sau conservate: legumele conservate sau gătite fără coajă sau piele (inclusiv morcovii, ciupercile, napii, vârfurile de sparanghel decojite), cartofii fără piele, castraveții fără semințe sau coajă.
    Nu se permit spre consum alimentele cruzi, cu semințe și coajă: porumbul, cartofii cu pieliță, roșiile, castraveții cu semințe și coajă, varza simplă sau varză de Bruxelles gătită, mazărea verde, dovleceii, bostanul, fasolea lima, ceapa, nucile, untul de nuci, semințele.
    Se poate mânca: unt de arahide sau de migdale cremos (neted).
  • Nuci sau semințe
    Nu se permit spre consum: nucile, inclusiv alunele, migdalele, untul de nuci în bucăți, semințele precum feniculul, susanul, dovleacul, floarea-soarelui.
  • Grăsimi și uleiuri
    Se poate mânca: unt, margarină, uleiuri vegetale și alte uleiuri, maioneză, sosuri de salată făcute fără semințe sau nuci.
    Nu se pot folosi sosuri pentru salată făcute cu semințe sau nuci.
  • Ciorbe
    Se poate mânca: bulion, supe strecurate, supă pe bază de smântână.
    Nu se pot consuma: supe nefiltrate, chili, supă de linte, supă de fasole uscată, supă de porumb, supă de mazăre.
  • Deserturi
    Se poate mânca: budincă simplă, înghețată, sorbet, gelatină fără adaos de fructe sau colorant roșu sau violet, prăjituri sau torturi făcute din făină albă, preparate fără semințe, fructe uscate sau nuci.
    Nu se permite spre consum: nucă de cocos, orice cu semințe sau nuci, orice cu adaos de colorant roșu sau violet, prăjituri sau torturi preparate cu făină integrală, semințe, fructe uscate sau nuci.
  • Altele
    Se permite spre consum: zahăr, sare, jeleu, miere, sirop, suc de lămâie.
    Nu se permite spre consum: nucă de cocos, floricele de porumb, gem, marmeladă, sosuri, murături, măsline, muștar măcinat cu piatră.

Lichide permise înainte de colonoscopie

Băuturi și lichide care pot fi consumate:

  • Apă
  • Ceai și cafea neagră fără lapte
  • Apă aromatizată fără colorant roșu sau violet
  • Sucuri limpezi, de culoare deschisă, cum ar fi de mere, de struguri albi
  • Limonadă fără pulpă și afine albe
  • Bulion limpede, inclusiv de pui, de vită sau de legume
  • Sucuri
  • Băuturi pentru sportivi (numai în culori deschise)

Băuturi și lichide care nu se permit spre consum:

  • Băuturi alcoolice
  • Lapte 
  • Smoothie-uri
  • Milkshake-uri
  • Suc de portocale 
  • Suc de grapefruit
  • Suc de roșii
  • Supă (alta decât supa limpede)
  • Sucuri cu colorant roșu sau violet

Alimente permise după colonoscopie

În vederea pregătirii pentru colonoscopie, oamenii pot fi instruiți să nu mai mănânce alimente solide și să bea laxative urmând diete lichide clare pentru a se asigura că intestinul este complet golit. Acest proces este deshidratant, astfel încât una dintre principalele priorități după o colonoscopie este rehidratarea și restabilirea nivelurilor de electroliți. După o colonoscopie, o persoană va mânca și bea alimente care sunt blânde pentru sistemul digestiv. Consumul multor lichide și alimente pe bază de lichide va ajuta o persoană să evite deshidratarea.

  • Apă
  • Alimente pe bază de lichide, cum ar fi supa ușoară și compotul de mere
  • Băuturi cu electroliți, cum ar fi băuturile pentru sportivi
  • Suc de legume sau de fructe
  • Ceai din plante medicinale

Este important să se ușureze revenirea tractului digestiv în stare de funcționare și să se evite iritarea sistemului digestiv. Un medic poate recomanda următoarele alimente care sunt moi și ușor de digerat:

  • Biscuiții, cum ar fi biscuiții sărați și biscuiții graham
  • Untul de nucă neted
  • Piureul de cartofi
  • Peștele alb
  • Compotul de mere
  • Gelatina sau budinca
  • Omleta simplă, fără aditivi precum lapte, piper sau brânză
  • Fructele la conservă sau la borcan, cum ar fi piersici sau ananas
  • Pâinea prăjită sau pâinea albă
  • Legumele gătite

Pentru a ajuta la vindecare, este benefică evitarea alimentelor greu de digerat a doua z sau cele care ar putea să irite intestinele, cum ar fi alimentele picante și cele bogate în fibre. Alimentele grele și grase pot, de asemenea, să crească senzația de greață după anestezia generală. Aerul este introdus în colon în timpul procedurii, astfel încât acesta să poată rămâne deschis. Din această cauză, este posibil ca după aceea pacientul să fie mai balonat decât în mod normal. În acest caz, trebuie evitate băuturile carbogazoase, care adaugă mai multe gaze în organism. Dacă a fost îndepărtat un polip, medicul poate recomanda orientări dietetice suplimentare, acestea includ evitarea alimentelor, cum ar fi semințele, nucile și popcornul, timp de încă două săptămâni. Alimentele și băuturile care trebuie evitate a doua zi după colonoscopie includ:

  • Băuturile alcoolice
  • Friptura sau orice carne tare, greu de digerat
  • Pâinea cu cereale integrale
  • Biscuiții din cereale integrale sau biscuiții cu semințe
  • Legumele crude
  • Porumbul
  • Leguminoasele
  • Orezul brun
  • Fructele cu tot cu coajă
  • Fructele uscate, cum ar fi stafidele
  • Nuca de cocos
  • Condimentele, cum ar fi usturoiul, curry și ardeiul roșu
  • Alimentele foarte condimentate
  • Untul de nuci crocant
  • Popcornul
  • Alimentele prăjite
  • Nucile

Întrebări frecvente

  1. Poți mânca ouă cu o zi înainte de colonoscopie?
    De obicei, vi se va cere să evitați să mâncați toate alimentele solide în ziua dinaintea colonoscopiei, inclusiv ouăle. Cu toate acestea, în săptămâna anterioară colonoscopiei, puteți mânca ouă.  
  2. Se poate mânca o banană cu 2 zile înainte de colonoscopie?
    Bananele se pot consuma, însă fructele crude, conservele de ananas, portocalele, grapefruitul, fructele uscate, toate fructele de pădure și pepenii verzi nu se permit spre consum.
  3. Ce poți mânca cu o zi înainte de colonoscopie?
    În ziua dinaintea colonoscopiei, vi se va spune să postiți (fasting). Acest lucru înseamnă că nu trebuie să mâncați alimente solide și trebuie să beți doar lichide clar, de exemplu, apă, băuturi sportive, sucuri clare, cum ar fi suc de mere și suc de struguri albi, și bulion clar. Deoarece nu veți mânca alimente solide, va trebui să beți multe lichide clare pentru a rămâne hidratat. Puteți bea în continuare băuturi carbogazoase, dacă sunt limpezi, precum și ceai și cafea fără lapte sau smântână. În noaptea dinaintea colonoscopiei, vi se va indica să luați un laxativ puternic pentru a vă goli colonul. Acesta va fi, de obicei, sub forma unui lichid pe care îl veți bea. 
  4. În cât timp după o colonoscopie se poate mânca în mod normal?
    Puteți relua alimentația imediat după o colonoscopie, dar este o idee bună să introduceți alimentele încet și să începeți cu lichide.

Concluzie

În zilele premergătoare colonoscopiei, oamenii trebuie să aibă o dietă săracă în fibre pentru a ajuta tractul digestiv să se golească mai ușor. În ziua dinaintea colonoscopie trebuie să se evite toate alimentele solide și să se consume doar lichide clare. De asemenea, va trebui să se administreze un laxativ înainte de o colonoscopie pentru a goli complet colonul. Oamenii vor continua o dietă cu lichide clare în ziua colonoscopiei până când un medic le va indica să oprească toate lichidele, ceea ce poate fi cu câteva ore înainte de procedură. După ce se va încheia colonoscopia, pacientul va urma o dietă de rehidratare și va putea reintroduce treptata alimentele în regimul său.