Operatie polipi colon: pretul, etapele procedurii si recuperarea

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

O polipectomie este o procedură medicală de îndepărtare a unui polip, o excrescență din interiorul unuia dintre organele corpului. Polipii pot fi canceroși sau benigni (necanceroși). De obicei, majoritatea sunt benigni, dar medicul nu poate să-i diferențieze până când nu îl îndepărtează. Unii polipi sunt precanceroși, ceea ce înseamnă că nu sunt canceroși acum, dar ar putea deveni în viitor.

Operatie polipi colon – pret

Polipii de colon sunt de obicei îndepărtați în timpul unei colonoscopii care începe de la 420 de roni, dar procedura distinctă de îndepărtare a polipilor numită polipectomie are un alt preț. Acesta depinde de obicei de numărul de polipi care trebuie îndepărtați, de nivelul de complexitate și de tipul de anestezie administrat. Anestezia începe de la 120 de roni și poate ajunge până la 200 de roni. O polipectomie simplă îndepărtează de la 1-3 polipi și pornește de la 200 de roni, iar polipectomia injectabilă (1-3 polipi) pornește de la 300 de roni. O operație de polipi de colon complexă cu sau fără injecție pentru îndepărtarea a mai mult de 3 polipi începe de la 450 de roni. În funcție de gravitatea și dimensiunile polipilor, medicul poate solicita o biopsie care adaugă încă 100 de roni la procedură sau mai mult. 

În unele cazuri, polipii din colon pot fi prea mari și pot necesita o altă intervenție chirurgicală mai complexă decât polipectomia, iar prețurile pentru aceasta variază de la persoană la persoană, de asemenea, acestea pot varia în funcție de oraș, de clinică și de pregătirea medicală a specialistului.

Polipectomie – operație de îndepărtare a polipilor de colon

Înainte de o polipectomie

 • Pregătirea pentru polipectomie
  Multe polipectomii nu necesită nicio pregătire specială. Cu toate acestea, dacă un pacient este supus unei colonoscopii pentru a depista sau a îndepărta polipi de colon, intestinele vor trebui să fie curățate. Medicul va recomanda o formulă de pregătire intestinală pentru a ajuta la curățarea colonului înainte de procedură. Fiecare formulă vine cu propriile instrucțiuni. Cele mai multe necesită o dietă specială în zilele premergătoare procedurii. Poate dura până la 24 de ore pentru a finaliza pregătirea pentru colonoscopie.
 • Medicamente pentru polipectomie
  Anestezistul va discuta în prealabil cu pacientul despre opțiunile de anestezie pentru durere. Aceștia îi vor administra pacientului sedarea sau anestezia printr-o perfuzie în venă pentru a-l pregăti pentru procedură. Medicul îi poate cere pacientului să nu ia anumite medicamente în ziua procedurii.

În timpul polipectomiei

O operație pentru polipi de colon simplă este o procedură endoscopică. Aceasta înseamnă că se face printr-un fel de endoscop, care este un tub lung și flexibil la care este atașată o cameră luminoasă. Se fac diferite variante pentru a intra în diferite canale ale corpului. De exemplu, o colonoscopie folosește un colonoscop pentru a examina intestinul gros. Medicul va trece endoscopul prin anus pentru a ajunge la colon. Camera va proiecta imagini pe un ecran. Medicul va folosi aceste imagini pentru a ghida endoscopul spre locul unde se află polipul. Este posibil să pompeze gaz dioxid de carbon prin endoscop pentru a umfla colonul, astfel încât să îl poată vedea mai bine. Medicul va introduce instrumente mici prin endoscop pentru a îndepărta polipul. Ei pot folosi forceps chirurgical pentru a prinde polipul sau un dispozitiv de prindere cu sârmă pentru a-l răzui. Instrumentele sunt fie înghețate, fie încălzite pentru a ajuta la imobilizarea polipului. Diferite instrumente și metode sunt mai bune pentru îndepărtarea diferitelor tipuri de polipi în diferite locații. O polipectomie simplă îndepărtează polipul de la bază sau de la tulpină, fără a tăia țesutul din jur. Ca urmare, este posibil să rămână în urmă o cantitate mică de țesut. Medicul îl va arde cu un dispozitiv de electrocauterizare, un instrument care transportă un curent electric. Acest lucru ajută la asigurarea faptului că polipul nu se va mai restabili și, de asemenea, ajută la cauterizarea (sigilarea) rănii și la prevenirea sângerării.

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea polipilor complecși

Anumiți polipi pot fi dificil de îndepărtat printr-o simplă polipectomie, din diverse motive. Aceștia pot fi prea plați sau prea mari pentru a fi prinși cu forcepsul, sau pot fi localizați într-o zonă greu de accesat fără a deteriora țesutul înconjurător. Uneori, dovezile de cancer invaziv necesită o abordare diferită pentru a îndepărta polipul și toate țesuturile canceroase împreună cu acesta.

Unele abordări alternative includ:

 • Chirurgie laparoscopică pentru îndepărtarea unui polip complex din colon
  În cazul în care chirurgul trebuie să facă o incizie în abdomen pentru a accesa un polip, o va face folosind metode chirurgicale minim invazive. Chirurgia laparoscopică se face prin câteva incizii mici de aproximativ o jumătate de centimetru prin gaura cheii. Una este pentru laparoscop, iar cealaltă pentru instrumentele chirurgicale.
 • Rezecția endoscopică a mucoasei pentru îndepărtarea unui polip complex din colon
  O rezecție endoscopică a mucoasei este similară unei polipectomii simple. Diferența constă în faptul că aceasta taie sub polip în mucoasa de dedesubt. Pentru a ridica polipul și a-l accesa mai ușor, se injectează o soluție salină în mucoasa de sub polip.
 • Disecția submucoasă endoscopică pentru îndepărtarea unui polip complex din colon
  Polipii deosebit de mari sau aparent canceroși pot necesita disecția submucoasă endoscopică pentru a fi îndepărtați. Procedura utilizează un dispozitiv de tăiere electrochirurgical pentru a tăia în stratul submucos profund de sub polip. Acest lucru permite ca excrescențele mai mari să fie îndepărtate dintr-o singură bucată, fără a lăsa țesut în urmă.

Recuperarea după operația de îndepărtare a polipilor

Recuperarea este, în general, rapidă, însă există anumite lucruri ce trebuie luate în considerare. De exemplu, o persoană nu ar trebui să conducă timp de 24 de ore după o polipectomie. Efectele secundare minore, cum ar fi gaze, balonare și crampe, se rezolvă de la sine de obicei în 24 de ore. În cazul unei proceduri mai complicate, o recuperare completă poate dura până la 2 săptămâni. Medicul îi va da pacientului câteva instrucțiuni de îngrijire. Aceștia pot cere unui pacient să evite anumite băuturi și alimente care pot irita sistemul digestiv timp de 2-3 zile după procedură, și  pot include:

 • Ceaiul
 • Cafeaua
 • Sucul
 • Alcoolul
 • Alimentele picante

De asemenea, medicul va programa un pacient pentru o colonoscopie de urmărire. Este important să se verifice dacă polipectomia a avut succes și dacă nu s-au mai dezvoltat alți polipi de colon.

Complicații și efecte secundare asociate cu operația de îndepărtare a polipilor de colon

Riscurile unei polipectomii pot include perforația intestinului sau sângerarea rectală. Aceste riscuri sunt aceleași în cazul unei colonoscopii. Complicațiile sunt rare, dar trebuie contactat imediat medicul dacă apar oricare dintre următoarele simptome:

 • Febră sau frisoane, deoarece acestea ar putea indica o infecție
 • Sângerare abundentă
 • Durere severă sau balonare în abdomen
 • Vărsături
 • Bătăi neregulate ale inimii

Întrebări frecvente

 1. Ce este o polipectomie la nivelul colonului (operația de îndepărtare a polipilor din colon)?
  O polipectomie este îndepărtarea chirurgicală a unui polip. Polipii din colon pot fi îndepărtați printr-o intervenție chirurgicală abdominală deschisă, dar cel mai frecvent se efectuează în timpul unei colonoscopii. Endoscopistul poate tăia un polip mic cu o pensă sau poate îndepărta un polip mai mare cu un instrument care arde baza polipului.
 2. Operația de îndepărtare a polipilor din colon este dureroasă?
  O polipectomie a colonului se efectuează cu ajutorul unei bucle de sârmă trecute prin colonoscop. Bucla de sârmă secționează polipul din colon cu ajutorul unui curent electric. Deși o polipectomie nu ar trebui să provoace durere, pacienții pot găsi cheaguri de sânge roșu închis în primul scaun după procedură.
 3. Cât de gravă este polipectomia (operația de îndepărtare a polipilor din colon)?
  Polipectomia este foarte sigură, dar toate procedurile implică anumite riscuri, pe care trebuie să le discutați cu endoscopistul. Potențialele complicații grave ale polipectomiei includ sângerarea și perforația (crearea unei găuri în colon), însă acestea sunt rare.
 4. Cât de repede cresc din nou polipii de colon?
  Cercetările indică faptul că până la 60% dintre polipi pot crește din nou în decurs de trei ani. De asemenea, aproximativ 30% dintre pacienții cărora li s-au îndepărtat polipi dezvoltă alții noi. De aceea, este important să discutați cu medicul despre un screening de urmărire în termen de cinci ani după operația pe polipi de colon.
 5. De ce polipii de colon mai mari reprezintă o provocare?
  Potențialul ca un polip de colon să fie canceros crește odată cu mărimea acestuia. Polipii mai mari de 20 de milimetri (mm) au o șansă de 10% de a fi canceroși. Aceștia trebuie să fie scoși și testați. Prin comparație, studiile arată că puțini polipi mai mici, care măsoară mai puțin de 5 mm, sunt canceroși. Toate cancerele colorectale provin din polipi benigni, precanceroși, așa că este important să îi îndepărtați înainte ca aceștia să evolueze în excrescențe maligne. Din păcate, polipii mai mari pot fi dificil de îndepărtat deoarece:
  – Au artere mai mari, iar îndepărtarea lor poate provoca sângerări substanțiale.
  – Îndepărtarea polipilor mari ar putea perfora (străpunge sau face o gaură în) colon în mod accidental. Peretele colonului drept este mai subțire decât peretele din stânga, astfel încât îndepărtarea polipilor din partea dreaptă este mai riscantă.
  – Unii polipi mari sunt poziționați ciudat sau prea plat pentru a fi prinși cu ușurință, iar alții sunt pur și simplu prea mari.

Concluzie

Polipii sunt foarte frecvenți, în special în zonele cum ar fi colonul. Mulți oameni îi au fără să-și dea seama. Dacă medicul descoperă un polip sau mai mulți în timpul unui examen de rutină, de obicei nu este nimic îngrijorător. În funcție de tipul de examinare despre care este vorba, ar putea fi capabil să îndepărteze orice polip la prima vedere. Dacă nu, vor programa o operație pentru polipi de colon ulterior.