Lipoaspiratie

Actualizat pe:

“Lipoaspirație” și “liposculptură” sunt folosite ca sinonime. Oricare ar fi termenul folosit, acesta este cel mai bun mod de a obține o siluetă frumoasă. Lipoaspirația este tratamentul avansat al liposucției. Acest tratament oferă o aspirație armonioasă și non-traumatică a celulelor adipoase în exces. Din cauza hormonilor, organismul poate acumula grăsime în anumite zone, care sunt rezistente la diete și sport. Femeile au tendința de a acumula grăsime în jurul burții, șoldurilor și coapselor. Bărbații, pe de altă parte, au mai degrabă tendința de a avea grăsime localizată în zona taliei. Lipoaspirația poate trata următoarele zone: burta, fesele, șoldurile, coapsele, brațele, genunchii, gâtul și bărbia. 

Utilizări ale lipoaspirației

Lipoaspirația este utilizată pentru a îndepărta grăsimea din zonele corpului care nu au reacționat la dietă și exerciții fizice, cum ar fi abdomenul, partea superioară a brațelor, fesele, gambele și gleznele, pieptul, spatele, șoldurile și coapsele, bărbia și gâtul. În plus, liposucția poate fi utilizată uneori pentru reducerea sânilor sau pentru tratamentul ginecomastiei.

  • Lipoaspirația abdominală este o procedură obișnuită de chirurgie estetică ce constă în îndepărtarea permanentă a depozitelor de grăsime stocate în abdomen si talie. Grăsimile corporale nedorite sunt aspirate prin intermediul unor canule introduse sub piele. După ce lipoaspirația abdomenului este efectuată, microinciziile sunt suturate și protejate de un bandaj. Lipoaspirația stomacului este o operație plastică estetică frecvent efectuată, care beneficiază de o îngrijire excelentă. Este posibilă reluarea rapidă a activităților normale. Pentru a evita orice risc de complicații legate de lipoaspirația abdomenului (peritonită, infecție, etc.), este esențial să urmați recomandările postoperatorii ale medicului.
  • Lipoaspirația gambei și a gleznei este o operație de chirurgie plastică ce constă în îndepărtarea excesului de grăsime de pe fața anterioară a tibiei. De asemenea, implică țesutul gras din mușchii gambei, tendoanele lui Ahile și gleznele. Lipoaspirația gambei și a gleznelor permite rafinarea părții inferioare a picioarelor și armonizarea volumelor acestora.
  • Lipoaspirația toracică este utilizată mai ales la bărbații care suferă de ginecomastie (depozite de grăsime pe piept). Această procedură de chirurgie estetică îndepărtează excesul de grăsime și de țesut glandular pentru a reda pieptului un contur mai plat, mai ferm și mai masculin.
  • Lipoaspirația șoldurilor și coapselor. Prezența unor șolduri și coapse mari și grase vă poate face să vă simțiți stânjenit de aspectul fizic, astfel încât să vă feriți de întâlnirile sociale. Datorită lipoaspirației, un număr tot mai mare de persoane consideră că există o metodă eficientă de eliminare a grăsimii de pe corpul lor și redobândirea încrederii în sine. Una dintre cele mai dificile zone ale corpului pentru a pierde grăsime este cea a șoldurilor. Efectuarea unei lipoaspirații de șolduri vă poate ajuta semnificativ să pierdeți centimetri în această parte a corpului. Este, de asemenea, unul dintre cele mai de succes locuri pentru a avea o procedură de lipoaspirație.
  • Lipoaspirația bărbiei și a gâtului poate ajuta pacienții de orice vârstă să obțină un decolteu frumos și natural pe care și-l doresc. Acest tratament de liposucție facială rafinează profilul și aduce trăsăturile faciale în proporție. Lipoaspirația bărbiei și a gâtului este o procedură rapidă și minim invazivă care ajută la eliminarea pielii lăsată de la îmbătrânire, a bărbiei duble sau a grăsimii cu care o persoană se poate simți inconfortabil.

Cum se efectuează lipoaspirația?

Datorită tehnicilor avansate de lipoaspirație, nu există o limită de vârstă pentru această procedură, dar înainte de a o lua în considerare, este recomandat ca pacientul să slăbească mai întâi, dacă are un exces de greutate, astfel, organismul este mai bine pregătit. De asemenea, chiar dacă tutunul nu este cu adevărat interzis, acesta cauzează adesea probleme în ceea ce privește vindecarea cicatricilor. De aceea, se recomandă evitarea fumatului cu o lună înainte și o lună după lipoaspirație. În unele cazuri, se poate cere întreruperea administrării pilulei contraceptive în cazul unor factori de risc precum obezitatea, insuficiența venoasă și problemele de coagulare. În plus, se recomandă efectuarea unui drenaj limfatic, înainte, dar și după lipoaspirație.

Intervenția chirurgicală poate fi efectuată sub anestezie generală sau sub anestezie locală potențată intravenos și durează în medie 2 ore. Depozitele de grăsime care urmează să fie îndepărtate sunt marcate cu un desen preoperator, apoi sunt infiltrate cu o soluție salină cu adrenalină rece (soluție Klein). Aceasta face ca grăsimea să se umfle și celulele adipoase să devină slabe, astfel încât pot fi drenate cu ușurință cu ajutorul unui ac fin. În acest fel, poate fi îndepărtată atât grăsimea profundă, cât și cea superficială. După o perioadă de așteptare de 20 de minute, se poate începe procedura de aspirare a grăsimii modificată de soluția introdusă, cu ajutorul unor canule conectate la un aspirator chirurgical. Cantitatea de grăsime extrasă variază în funcție de suprafața pe care este efectuată procedura, iar pentru a nu produce dezechilibre ale organismului în cazul unor depozite multiple, se preferă rezolvarea lor în etape. Postoperator pacientul rămâne în clinică timp de 24 de ore și apoi poate pleca acasă, de preferință însoțit.

Este important de știut că zonele operate prin metoda lipoaspirației vor deveni postoperator echimoze (vene), umflate, moderat dureroase. De asemenea, este nevoie de repaus relativ aproximativ o săptămână postoperator, în funcție de suprafața operată și de gradul de toleranță la durere al fiecărei persoane. Deosebit de importantă este purtarea unor articole de îmbrăcăminte elastică specială (îmbrăcăminte: pantaloni, burtiere) începând cu sfârșitul operației și 2-3 săptămâni postoperator. Scopul său este de a preveni (prin compresie permanentă) acumularea de sânge în zonele operate, determinând ca tegumentul să se lipească uniform de stratul de dedesubt. La 6 săptămâni se recomandă începerea unui masaj progresiv la nivelul zonelor operate, care va înmuia și netezi suprafețele respective. De asemenea, este important de știut că, uneori, grăsimea extrasă prin lipoaspirație poate fi folosită ca material de umplere pentru alte zone (buze, obraji, fese, picioare etc.).

Candidatul ideal pentru lipoaspirație

Candidații pentru lipoaspirație trebuie să îndeplinească anumite cerințe pentru a se asigura că procedura lor este eficientă și sigură. Pentru a fi un candidat bun pentru lipoaspirație trebuie să aveți o greutate normală și stabilă de peste 6 luni și doar mici părți de grăsime în diferite zone. Trebuie să doriți să eliminați grăsimea de care nu ați reușit să scăpați printr-o dietă sănătoasă și activități fizice. Pentru a avea rezultate bune, tonusul și elasticitatea pielii trebuie să fie în stare bună, fără vergeturi.

În afară de asta, este important să fiți bine informat, să aveți așteptări realiste și să înțelegeți limitele și riscurile acestei intervenții. Acestea sunt calificări comune pe care medicii le evaluează înainte de a recomanda tratamentul. După o evaluare detaliată, medicul va spune dacă lipoaspirația este potrivită pentru dumneavoastră.

Anumiți factori ar putea face ca o procedură de lipoaspirație să nu aibă succes sau să reprezinte o amenințare pentru sănătatea generală. Este posibil să nu fiți un candidat pentru lipoaspirație dacă:

  • Sunteți subponderal
  • Aveți un IMC peste 25
  • Aveți o afecțiune gravă, care vă amenință viața sau o afecțiune care poate îngreuna vindecarea
  • Aveți așteptări nerealiste de la procedură
  • Aveți o calitate slabă a pielii

Lipoaspirația singură nu poate ameliora pielea flască, lăsată. Acest lucru este obișnuit după o pierdere semnificativă în greutate. Dacă obiectivul este de a scăpa de pielea flască, medicul poate recomanda lipoaspirația împreună cu îndepărtarea excesului de piele.

Concluzie

Lipoaspirația este procedura prin care se elimină un exces de grăsime într-o anumită parte a corpului ce nu poate fi eliminat prin dietă și activitate fizică. Lipoaspirația nu este o metodă de tratare a obezității, ci o metodă de modelare a excesului de grăsime din anumite zone. Dacă sunteți diabetic, fumător, aveți boli de inimă, boli de ficat sau de plămâni, un istoric familial de tromboză, atunci riscurile intervenției sunt mari.