Meniu

Lipoliza

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Lipoliza este o procedură estetică care descompune grăsimile sau lipidele din organism pentru a elimina depozitele nedorite de țesut adipos. Aceasta poate fi efectuată cu ajutorul temperaturii foarte reci, laserului, radiofrecvenței, microinjecțiilor și ultrasunetelor. Lipoliza ajută la obținerea conturului corporal dorit de pacienți, deoarece este eficientă în eliminarea depozitelor de grăsime din coapse, stomac, șolduri și fese.

Ce este lipoliza?

Lipoliza este procesul prin care grăsimile sunt descompuse în corp prin intermediul enzimelor și al apei, sau al hidrolizei. Lipoliza are loc în depozitele de țesut adipos, care sunt țesuturile grase ce amortizează și căptușesc corpul și organele. De fapt, grăsimile pot fi considerate pur și simplu ca fiind energie stocată. Ele sunt pregătite și disponibile pentru momentele când rezervele de glucoză sunt scăzute între mese și este logic ca lipoliza să aibă loc, deoarece va facilita circulația acestor grăsimi stocate prin fluxul sanguin. Descompunerea acestei „energii potențiale” în acizi grași liberi în mișcare poate permite apoi ca aceștia să fie refolosiți sau cheltuiți ca și combustibil.

Deși lipoliza ajută la eliminarea depozitelor nedorite de grăsime din organism, nu este oferită ca alternativă la liposucție, în special ca tratament pentru obezitate. Ea este ideală pentru pacienții care doresc să elimine o cantitate mică de depozite de grăsime în anumite zone ale corpului. Ca să fiți un candidat potrivit pentru această procedură, trebuie să fiți relativ în formă și sănătos și să aveți umflături nedorite în părți izolate ale corpului, cum ar fi talia, șoldurile sau spatele. 

Deoarece lipoliza este considerată o procedură neinvazivă, este sigură și simplă, aceasta necesită mai multe ședințe pentru a obține rezultatele dorite. Pacienții raportează un nivel ridicat de satisfacție cu privire la rezultatele finale, care de obicei devin vizibile după câteva săptămâni sau luni. Majoritatea pacienților observă, de asemenea, o îmbunătățire a tonusului pielii și o întărire a acesteia în zonele în care s-a făcut lipoliza, ceea ce contribuie la satisfacția generală a procedurii. Cu ajutorul unei diete adecvate și al exercițiilor fizice, reducerea țesutului adipos din organism ar putea fi permanentă. 

Cum se efectuează lipoliza?

Există mai multe tehnici care pot fi utilizate pentru a efectua lipoliza. Acestea implică utilizarea:

  • Temperatura rece. Au fost dezvoltate o serie de aparate brevetate pentru a aplica o temperatură extrem de rece în părțile identificate ale corpului și a induce moartea celulelor adipoase. Procedura utilizează o cupă specializată pentru a atrage țesutul la suprafață folosind un vid moderat. Zona specifică a corpului este apoi supusă unei temperaturi reci, senzorii monitorizând căldura extrasă din țesut. Această procedură are nevoie de câteva săptămâni pentru a-și face efectul, deoarece partea tratată suferă o reacție inflamatorie cauzată de expunerea la frig. Această reacție implică distrugerea celulelor lipidice sau adipoase, ca parte a reacției normale a organismului la leziuni.
  • Laser. Acesta implică utilizarea radiațiilor laser de nivel scăzut care topesc țesutul adipos. Pentru procedură respectivă, o canulă foarte mică, care conține laserul, este introdusă în zona pielii din partea corpului vizată. Pe măsură ce se utilizează laserul, canula este mișcată înainte și înapoi sub piele pentru a dizolva celulele adipoase. De asemenea, laserul face ca colagenul din piele să se micșoreze, întărind suprafața în acest proces.
  • Ultrasunete cu focalizare de înaltă intensitate. Aceasta procedură presupune aplicarea de energie acustică focalizată pe țesutul subcutanat pentru a distruge membranele celulare. Căldura provoacă necroza celulelor adipoase vizate, fără a leza țesuturile înconjurătoare.
  • Undele de radiofrecvență sunt utilizate pentru a distruge țesuturile adipoase cu ajutorul energiei electrice. Acestea provoacă, de asemenea, moartea celulelor vizate fără a leza țesuturile subiacente.
  • Soluții de dizolvare a grăsimii sunt injectate direct în stratul subcutanat pentru a elimina depozitele de grăsime. Acest lucru se face în mai multe ședințe pentru a induce întreruperea membranelor celulelor adipoase și dizolvarea conținutului acestora.

Posibile riscuri și complicații după lipoliză

Majoritatea pacienților raportează următoarele complicații:

  • Senzație de înțepături și vânătăi ale pielii
  • Piele sensibilă la atingere
  • Eritem sau înroșire superficială
  • Hematom
  • Urticarie
  • Greață
  • Amețeli

Complicațiile în urma acestei proceduri sunt considerate rare, deși există totuși câteva cazuri izolate care merită luate în seamă. Printre acestea se numără durerea persistentă, hiperpigmentarea pielii și infecția locului de injectare. Pentru cei care se supun lipolizei cu laser, există posibilitatea apariției cicatricilor, a arderii pielii și a amorțelii. În plus, este bine de reținut că există mai mulți factori care reprezintă contraindicații pentru lipoliză. Printre aceștia se numără sarcina, prezența unor boli precum diabetul și hipertensiunea, alergiile și prezența celulelor maligne și a altor afecțiuni.

Procedura de lipoliză

Înainte de procedură

Medicul va oferi informații specifice despre cum trebuie să aibă loc pregătirea pentru procedură. Acesta va recomanda săn nu să se utilizaze anticoagulante și medicamente antiinflamatoare timp de două săptămâni înainte de procedură. Aceste medicamente ar putea interfera cu procesul de vindecare al organismului. De asemenea, s-ar putea să se fie necesară evitarea activităților care ar putea irita zona ce urmează să fie tratată timp de o săptămână înainte de procedură. Aceasta include bronzarea și bărbieritul. Este important ca medicul să fie la curent cu orice condiții de sănătate preexistente sau cu medicamentele prescrise pe care un pacient le ia. Acesta va oferi recomandări cu privire la orice alte precauții necesare. 

În timpul procedurii

Chiar înainte de procedură, pacientul este pregătit într-un mediu steril, cel mai probabil în cabinetul medicului, unde i se oferă un halat steril. Se injectează apoi un anestezic local în zona în care se face lipoliza. Medicul face o incizie foarte mică (uneori doar un milimetru) în zona în care există depozite nedorite de grăsime.  După care, introduce laserul sub stratul superior al pielii prin incizie și îl va mișca înainte și înapoi sub piele din diferite unghiuri. În acest timp, este posibil să fie simțită o oarecare căldură sau chiar o senzație de frig. Datorită anesteziei, nu ar trebui să existe prea mult disconfort. Depozitele de grăsime care sunt sparte sunt fie masate în afara zonei, fie aspirate, în funcție de cât de multă grăsime „topită” este de îndepărtat. După ce grăsimea este îndepărtată, să se ridice, să se plimbe și chiar să reia majoritatea activităților zilnice de îndată ce părăsește cabinetul medicului.

Procedura de lipoliză durează, de obicei, mai puțin de o oră, iar pacientul va fi treaz pe tot parcursul acesteia. În cele mai multe cazuri, este necesară o singură ședință și, uneori, lipoliza se face în combinație cu liposucția tradițională. Acest lucru poate adăuga la durata și procesul de recuperare. Se încurajează o colaborare cât mai deschisă cu medicul, pentru a fi la curent cu toate procedurile care vor fi necesare.

După procedură

După procedură, medicul va oferi o foaie cu instrucțiuni detaliate care vor ușura procesul de recuperare. Aceste instrucțiuni trebuie respectat, iar locul lipolizei trebuie analizat zilnic pentru a fi siguri că recuperarea are loc corespunzător. Deși reluarea activităților zilnice poate avea loc destul de repede, ar putea fi o idee bună să să existe cineva care să conducă pacientul acasă după procedură. Este posibil să existe un anumit disconfort după procedură care nu va permite conducerea mașinii. 

După lipoliză, este necesară primireaa unui antibiotic timp de trei până la cinci zile pentru a evita orice infecții. De asemenea, medicul va discuta despre cum pot fi maximizate rezultatele procedurii, fie că este vorba de un anumit program de exerciții fizice sau de o schimbare a dietei. Timpul de recuperare diferă, dar se recomandă cel puțin o pauză de opt zile de la exerciții fizice și alte activități intense.

Unele rezultate ale lipolizei pot fi observate imediat, iar pielea ar putea părea mai întinsă, simțindu-se mai fermă și mai compactă. Vânătăi, umflături și iritații pot apărea în zona în care a fost aplicată lipoliza. Zona trebuie supravegheată, iar în cazul în care sunt observate modificări neobișnuite în ceea ce privește durerea sau scurgerea, este recomandată apelarea la medic. Este posibil ca medicul să ceară o vizită de control la aproximativ o săptămână după procedură pentru a se asigura că lucrurile se vindecă corect.

Cât costă lipoliza?

Costul va varia în funcție de regiunea în care locuiți și de practician. Asigurați-vă că aflați care vor fi costurile aproximative înainte de a vă rezerva un tratament. Lipoliza este o procedură opțională, deci nu este acoperită de asigurare. Dacă nu vă puteți permite să achitați direct costurile, discutați despre opțiunile de plată în rate. De asemenea, prețul va fi diferit în funcție de tipul de lipoliză pe care îl alegeți. Așadar, în general, acesta va varia între 50-70 de euro.

Concluzie

Lipoliza vizează depozitele mai mici de grăsime de pe anumite părți ale corpului. Un candidat bun este cel care are țesut gras pe abdomen, șolduri, coapse sau fese de care dorește să scape. De obicei, această procedură nu este recomandată persoanelor obeze. 

Lipoliza poate schimba aspectul corpului, dar dieta și exercițiile fizice vor determina dacă rezultatele sunt permanente. Dacă există rezultate vizibile în urma lipolizei, acestea ar trebui să fie permanente, însă dacă are loc o îngrășare spontană, rezultatele lipolizei vor dispărea. Dacă sunteți interesat de lipoliză, va trebui să aveți o consultație cu un chirurg plastician licențiat cu privire la obiectivele dumneavoastră. Aceștia vă pot vorbi despre beneficiile individuale și despre orice riscuri posibile.