Liposucția este o procedură de chirurgie estetică care îndepărtează depozitele de grăsime nedorite de pe corp. Dacă ați încercat dieta și exercițiile fizice, dar grăsimea nu dispare, liposucția vă poate ajuta și vă poate oferi o formă mai netedă a corpului. Dar această operație nu vă va ajuta să slăbiți, deoarece nu este o procedură de slăbire.
Ce este liposucția?
Liposucția se mai numește și lipo, lipoplastie sau remodelare corporală și este considerată o opțiune populară de chirurgie estetică pentru persoanele care doresc să își îmbunătățească forma sau conturul corpului. Liposucția este utilizată în principal pentru a îmbunătăți aspectul, mai degrabă decât pentru a oferi beneficii fizice pentru sănătate. Majoritatea oamenilor ar obține probabil aceleași rezultate sau rezultate mai bune prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și un program de somn sănătos. În mod normal, liposucția este recomandată doar dacă modificările stilului de viață nu au oferit rezultatele dorite. Aceasta poate trata zonele de grăsime care sunt rezistente la exerciții fizice și la dietă. Atunci când o persoană se îngrașă, fiecare celulă de grăsime crește în dimensiune și volum. Această procedură ajută la eliminarea excesului de grăsime din zone precum coapsele, șoldurile, fesele, abdomenul, brațele, gâtul sau spatele. Dar nu elimină celulita, gropițele sau vergeturile.
Liposucția îndepărtează permanent celulele adipoase, modificând forma corpului. Cu toate acestea, dacă pacientul nu duce un stil de viață sănătos după operație, există riscul ca celulele adipoase rămase să se mărească. Întreaga procedură are riscuri serioase și posibile complicații, așa că este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a o lua în considerare.
Care sunt tipurile de operații de liposucție?
Există diferite tipuri de proceduri de liposucție disponibile pentru a îndeplini diferite obiective ale tratamentului dumneavoastră. Diferitele tipuri de liposucție includ:
- Liposucția tumescentă. Este cea mai frecventă procedură de liposucție. Chirurgul injectează o soluție salină (apă sărată) în zonele grase. Amestecul conține medicamente, cum ar fi epinefrina, care micșorează vasele de sânge. Această soluție ajută la îndepărtarea ușoară a grăsimii și reduce pierderea de sânge. Uneori sunt incluse și alte medicamente pentru a asigura ameliorarea durerii.
- Liposucția asistată de ultrasunete (LAU). Chirurgul folosește energia ultrasonică prin intermediul unei tije metalice plasate sub piele pentru a lichefia grăsimea înainte de a o îndepărta din corp.
- Amplificarea prin vibrație a energiei sonore la rezonanță (VASER). Această procedură de liposucție utilizează o unealtă din oțel inoxidabil (canulă) cu caneluri și unde ultrasonice pentru a sparge și elimina cu ușurință celulele adipoase și grăsimea din corp. Ea reprezintă un tip de liposucție asistată de ultrasunete.
- Liposucția asistată prin aspirație. Aceasta este o formă tradițională de liposucție care utilizează un vid pentru a elimina grăsimea din corp.
- Liposucția asistată de putere (LAP). Această procedură utilizează un instrument mic, din oțel inoxidabil (canulă) care se mișcă înainte și înapoi peste grăsime pentru a o sparge. Canula face ca îndepărtarea grăsimii să fie mai ușoară pentru chirurg, iar procedura este mai precisă.
- Liposucția asistată cu laser. Medicul va folosi lumini laser puternice pe un tub mic și flexibil (fibră) pentru a descompune și lichefia grăsimea și pentru a simplifica îndepărtarea. Liposucția asistată cu laser are nevoie doar de o mică incizie în piele pentru a efectua procedura.
Medicul care va efectua procedura va discuta tipurile de liposucție și va face o recomandare bazată pe obiectivele dorite de pacient înainte de procedură.
Care sunt beneficiile procedurii de liposucție?
Liposucția se face în mod normal în scopuri cosmetice, dar uneori este folosită pentru a trata anumite afecțiuni. Printre acestea se numără:
- Limfedemul: O afecțiune cronică, sau pe termen lung, în care excesul de lichid, cunoscut sub numele de limfă, se acumulează în țesuturi, provocând edeme sau umflături. Edemul apare de obicei la nivelul brațelor sau al picioarelor. Liposucția este uneori utilizată pentru a reduce umflarea, disconfortul și durerea.
- Ginecomastia: Uneori se acumulează grăsime sub sânii unui bărbat. Deci, liposucția poate ajuta la reducerea grăsimii din aceste zone.
- Sindromul de lipodistrofie: Grăsimea se acumulează într-o parte a corpului și se pierde în alta. Liposucția poate îmbunătăți aspectul pacientului, oferind o distribuție a grăsimii corporale cu aspect mai natural.
- Pierderea extremă în greutate după obezitate: O persoană cu obezitate morbidă care pierde cel puțin 40 la sută din IMC (indicele de masă corporală) poate avea nevoie de tratament pentru a elimina excesul de piele și alte anomalii.
- Lipoame: Acestea sunt tumori benigne, grase, care pot fi rezolvate cu ajutorul unei proceduri de liposucție.
Riscurile procedurii de liposucție
Orice intervenție chirurgicală majoră implică riscul de sângerare, infecție și o reacție adversă la anestezie. Riscul de complicații este de obicei asociat cu cât de amplă este procedura, precum și cu abilitățile și pregătirea specifică a chirurgului. Sunt posibile următoarele efecte secundare neplăcute, sau complicații:
- Vânătăi severe: Aceasta poate dura câteva săptămâni.
- Inflamație: Umflarea poate dura până la 6 luni pentru a se stabiliza, iar lichidul poate continua să se scurgă din incizii.
- Tromboflebită: Un cheag de sânge se formează într-o venă, provocând inflamație și alte complicații.
- Neregularități de contur: Dacă există o elasticitate slabă a pielii, dacă rana se vindecă într-un mod neobișnuit sau dacă îndepărtarea grăsimii a fost neuniformă, pielea poate părea ofilită, ondulată sau accidentată.
- Amorțeală: Zona afectată se poate simți amorțită pentru o vreme, dar acest lucru este de obicei temporar.
- Infecții: Rareori, poate apărea o infecție a pielii după o operație de liposucție. Uneori, aceasta trebuie tratată chirurgical, cu riscul apariției unor cicatrici.
- Perforații ale organelor interne: Acest lucru este foarte rar, dar totuși se poate întâmpla, așa că medicul trebuie să informeze pacientul despre astfel de riscuri.
- Deces: Anestezia implică un mic risc de deces.
- Probleme renale sau cardiace: Pe măsură ce se injectează și/sau se aspiră lichide, modificarea nivelului de lichid din organism poate provoca probleme renale sau cardiace.
- Embolie pulmonară: Grăsimea ajunge în vasele de sânge și se deplasează spre plămâni, blocând circulația în plămâni. Acest lucru poate pune în pericol viața.
- Edem pulmonar: Uneori, atunci când se injectează lichid în organism, acesta se acumulează în plămâni.
- Reacție alergică: Pacientul poate fi alergic la medicamentele sau la materialele utilizate în timpul operației.
- Arsuri ale pielii: Mișcarea canulei poate provoca arsuri prin frecare la nivelul pielii sau al nervilor.
Diferite complicații pot apărea în funcție de durata procedurii. De exemplu, riscurile din timpul procedurii sunt: răni prin puncție sau leziuni la alte organe, complicații ale anesteziei, arsuri provocate de echipamente, cum ar fi sondele cu ultrasunete, leziuni nervoase, șoc sau chiar deces.
Imediat după procedură, pacienții se pot confrunta cu următoarele riscuri: cheag de sânge în plămâni, prea mult lichid în plămâni, cheaguri de grăsime, infecții, hematom (sângerare sub piele), serom (scurgere de lichid sub piele), edem (umflătură), necroză cutanată (moartea celulelor pielii), reacții la anestezie și la alte medicamente, probleme cardiace și renale și chiar deces.
În timpul perioadei de recuperare, riscurile sunt probleme cu forma sau contururile corpului, piele ondulată, cu gropițe sau cu denivelări, amorțeală, vânătăi, durere, umflături, infecții, dezechilibre ale fluidelor, cicatrici, modificări ale senzației pielii, modificări ale culorii pielii și probleme de vindecare.
Cei care sunt cel mai mult mulțumiți de rezultate tind să fie persoanele care analizează cu atenție argumentele pro și contra în prealabil, care sunt informate cu privire la ce să se aștepte, care aleg un chirurg calificat și experimentat și care discută cu atenție detaliile cu chirurgul lor.
Cine este un candidat pentru liposucție?
Unele persoane sunt candidați buni pentru liposucție, iar altele ar trebui să o evite. Candidații la liposucție ar trebui să îndeplinească anumite cerințe pentru a se asigura că procedura lor este eficientă și sigură.
Cei care se califică pentru o procedură de liposucție includ:
- Adulți cu o greutate medie sau ușor peste medie
- Persoanele care au o piele fermă, cu elasticitate (cu un conținut ridicat de proteină elastină) și un tonus muscular bun
- Adulți care au o stare generală de sănătate bună
- Persoanele care au buzunare de grăsime care nu răspund bine la dietă și exerciții fizice
- Nefumători
- Persoane care au o formă fizică și o stare generală de sănătate bună
- Persoanele care nu suferă de obezitate
- Persoane cu obiective realiste în ceea ce privește rezultatul procedurii
Acestea sunt calificări comune pe care medicii le evaluează înainte de a recomanda tratamentul. Chirurgul vă va anunța dacă liposucția este potrivită pentru dumneavoastră.
Anumiți factori ar putea face ca o procedură de liposucție să nu aibă succes sau să reprezinte o amenințare pentru sănătatea dumneavoastră generală.
Este posibil să nu fiți un candidat pentru liposucție dacă:
- Sunteți subponderal sau prea supraponderal
- Aveți un IMC de peste 25%
- Aveți o afecțiune gravă, care vă amenință viața sau o afecțiune care poate îngreuna vindecarea
- Aveți așteptări nerealiste în ceea ce privește procedura
- Aveți o calitate slabă a pielii
- Fumați
- Aveți un sistem imunitar slab
- Aveți antecedente de diabet, boli cardiovasculare, tromboză venoasă profundă ( TVP) sau convulsii
- Luați medicamente care pot crește riscul de sângerare, cum ar fi anticoagulantele
Liposucția singură nu poate ameliora pielea flască, lăsată. Acest lucru este comun după o pierdere semnificativă în greutate. Dacă obiectivul este să scăparea de pielea lăsată, medicul poate recomanda liposucția împreună cu îndepărtarea excesului de piele.
Cum se efectuează o liposucție?
Înainte de procedură
Înainte de procedura de liposucție, vă veți întâlni cu chirurgul, iar în timpul acestei consultații, veți discuta:
- Tipul dumneavoastră de piele
- Care opțiune de liposucție este cea mai potrivită
- Eficacitatea și siguranța procedurii
- Așteptările realiste legate de procedură
- Costurile
- Istoricul medical complet, inclusiv discutarea oricăror alergii și medicamente pe care le luați în prezent
- Orice alte întrebări sau preocupări pe care le aveți
Dacă luați în considerare liposucția, este util să aveți așteptări și obiective realiste. Liposucția tratează zone specifice ale corpului și nu este un remediu pentru obezitate. Efectuarea unei liposucții nu vă împiedică să vă îngrășați sau să vă recâștigați greutatea.
Pentru a vă pregăti pentru operația de liposucție, chirurgul vă va oferi instrucțiuni specifice pe care trebuie să le urmați, cum ar fi: respectarea restricțiilor alimentare sau legate de consumul de alcool, administrarea sau evitarea anumitor medicamente și vitamine, efectuarea de analize de laborator, iar dacă sunteți fumător va trebui să renunțați la fumat. De asemenea, persoanele care folosesc regulat aspirină și medicamente antiinflamatoare trebuie să înceteze să le ia cu cel puțin 2 săptămâni înainte de operație, femeilor li se poate cere să nu mai ia pilula contraceptivă, iar pacienților cu anemie li se poate cere să ia suplimente de fier. De asemenea, pentru a minimiza durerea înainte de procedură, puteți discuta despre preocupările legate de durere, tipul de anestezie care va fi folosit și puteți întreba despre orice medicamente pe care le puteți lua înainte de procedură. După aceea, va trebui să semnați un formular de consimțământ. Acesta confirmă faptul că sunteți pe deplin conștient de riscurile, beneficiile și posibilele alternative ale procedurii.
În timpul procedurii
Chiar înainte de procedura de liposucție, chirurgul poate marca cercuri și linii pe zonele corpului care urmează să fie tratate. De asemenea, pot fi făcute fotografii, astfel încât să poată fi comparate imaginile înainte și după operație.
Liposucția necesită trecerea sub anestezie pentru procedură. Acest lucru înseamnă că nu veți simți nicio durere în timpul operației. Cu toate acestea, veți simți durere după procedură și, de obicei, recuperarea poate fi, de asemenea, dureroasă. Puteți avea anestezie locală (doar în zona chirurgicală) sau generală (care vă adoarme).
O epidurală poate fi folosită pentru tratamentele din partea inferioară a corpului. În acest caz, anestezicul este injectat în spațiul epidural care înconjoară dura, sau sacul umplut cu lichid, din jurul coloanei vertebrale. Acest lucru amorțește parțial abdomenul și picioarele. Un anestezic local ar putea fi utilizat atunci când liposucția se face pe zone foarte mici. Dacă pacientul are nevoie doar de anestezie locală, i s-ar putea cere să stea în picioare în timpul procedurii pentru a asigura o îndepărtare corectă a grăsimii.
Odată ce anestezia începe să acționeze, chirurgul va face mici incizii în piele. Acesta va introduce un dispozitiv de aspirare atașat la un instrument mic, din oțel inoxidabil, numit canulă, în zonele grase dintre piele și mușchi. Apoi, va deplasa canula în interiorul corpului pentru a sparge sau lichefia grăsimea. După aceea, va îndepărta excesul de grăsime cu o țeavă de aspirare sau o seringă mare. După ce chirurgul finalizează procedura, va închide locul inciziei cu copci care sunt fie dizolvabile, fie nedizolvabile.
Procedura dvs. specifică depinde de tipul de liposucție pe care o faceți. Echipa chirurgicală vă va monitoriza ritmul cardiac, tensiunea arterială și nivelul de oxigen din sânge pe toată durata procedurii. Dacă vi se administrează anestezie locală și simțiți durere în timpul procedurii, spuneți-i chirurgului, este posibil ca medicația sau mișcările să necesite o ajustare. Procedura poate fi una ambulatorie la cabinetul medicului sau puteți merge la un centru de chirurgie. Dacă chirurgul îndepărtează cantități mari de grăsime, va trebui să mergeți la un spital și poate fi nevoie să rămâneți peste noapte. Chiar și în cazul unei proceduri în ambulatoriu, veți avea nevoie de cineva care să vă conducă la și de la operație. Cât durează o operație de liposucție depinde de cât de multă grăsime trebuie îndepărtată și de numărul de zone tratate.
După procedură
Așteptați-vă la dureri, umflături și vânătăi după procedură. Chirurgul vă poate prescrie medicamente pentru a ajuta la controlul durerii și antibiotice pentru a reduce riscul de infecție. Pentru a minimiza durerea urmați recomandările medicului, odihniți-vă și încercați să vă relaxați, beți lichide și evitați sarea, care poate crește umflarea. După procedură, este posibil să trebuiască să așteptați câteva zile înainte de a vă întoarce la serviciu și câteva săptămâni înainte de a vă relua activitățile normale – inclusiv exercițiile fizice. În această perioadă, așteptați-vă la unele neregularități de contur, pe măsură ce grăsimea rămasă se așează în poziție.
În primele trei zile de recuperare va trebui să înfășurați zonele de tratament cu bandaje elastice. Este important să le purtați cu regularitate, deoarece acestea ajută la reducerea umflăturii și la conturarea corpului la noua sa formă. De asemenea, este posibil să vi se plaseze mici drenaje la nivelul zonelor chirurgicale. Acestea împiedică acumularea de lichid în jurul inciziilor, ceea ce poate încetini vindecarea. Dacă aveți aceste drenaje, chirurgul vă va spune exact cum să le îngrijiți și cât timp le veți avea puse.
În timpul primelor câteva zile de recuperare, vă puteți aștepta la durere moderată. Chirurgul va prescrie analgezice pentru a face acest disconfort controlabil, așa că urmați îndeaproape programul de medicație. Ar trebui să vă limitați activitatea în această perioadă. Bandajele elastice vă pot restricționa puțin mișcările, dar este, de asemenea, important să limitați activitatea inutilă atunci când este posibil. Este recomandat să apelați la ajutor în casă pentru aceste câteva zile, mai ales dacă aveți copii mici.
După cele câteva zile inițiale de odihnă totală și durere moderată, probabil că veți observa o reducere semnificativă a durerii. Multe persoane se pot întoarce la muncă după două săptămâni, dar dacă aveți un loc de muncă fizic sau solicitant, este posibil să doriți să programați o perioadă suplimentară de timp liber pentru a vă recupera complet. De asemenea, vi se va cere în continuare să purtați bandajele de compresie în această perioadă.
Cam după o lună este momentul în care, de obicei, pacienții nu mai simt durere. Este posibil să vedeți încă umflături, dar acest lucru este normal. Umflarea poate dura luni de zile până va dispărea complet. În acest moment, probabil că veți începe să vedeți și rezultate vizibile. Rețineți că rezultatele dvs. se vor îmbunătăți pe măsură ce umflăturile și vânătăile continuă să se vindece. După aproximativ patru săptămâni, majoritatea persoanelor pot relua exercițiile fizice ușoare, dar orice activitate grea sau intensă trebuie evitată în continuare.
După șase săptămâni, majoritatea vânătăilor și a umflăturilor ar trebui să dispară, dar umflăturile persistente pot dura ceva mai mult timp pentru unii. Probabil că în acest moment nu veți mai avea nevoie de bandajele de compresie, iar nivelul de activitate nu va mai fi restricționat, cu excepția cazului în care medicul a recomandat altceva. În acest moment, probabil că veți putea vedea întreaga amploare a rezultatelor liposucției.
Întrebări frecvente
- În ce părți ale corpului poate fi efectuată liposucția?
Puteți efectua o procedură de liposucție oriunde pe corp unde aveți depozite de grăsime. Unele dintre cele mai comune zone includ:
– Abdomenul, stomacul sau talia
– Șoldurile
– Spatele sau pieptul
– Fața, obrajii, bărbia sau gâtul
– Fesele
– Partea interioară a genunchiului, gambele sau gleznele
– Coapsele
– Partea superioară a brațelor - Adulții mai în vârstă pot face liposucție?
De obicei, vârsta nu este un factor pe care medicul trebuie să îl ia în considerare atunci când discută despre liposucție. Cu toate acestea, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani pot avea pielea mai puțin fermă sau care și-a pierdut din elasticitate. - Pot bărbații să facă liposucție?
Da. Persoanele de orice sex pot fi supuse unei liposucții. În cazul bărbaților medicii pot recomanda liposucția pentru a trata unele tipuri de ginecomastie sau țesut mamar masculin mărit. - De ce se face liposucția?
Ați putea lua în considerare efectuarea unei proceduri de liposucție dacă:
– Ați încercat să țineți dietă și să faceți exerciții fizice timp de mai mulți ani și anumite zone ale corpului nu răspund sau refuză să se micșoreze în mod natural
– Doriți să neteziți umflăturile grase de pe corpul
– Doriți o modificare permanentă a corpului
– Puteți dedica între patru și șase săptămâni pentru ca organismul dvs. să se recupereze după operație - Cine efectuează liposucția?
Un chirurg plastician efectuează liposucția. Căutați un chirurg certificat, cu pregătire specializată și multă experiență. De obicei, veți obține cele mai bune rezultate de la un chirurg plastician afiliat la un centru medical important. - Cum poate fi ales un chirurg plastician?
Medicul vă poate recomanda un chirurg plastician cu experiență. De asemenea, puteți cere recomandări de la persoanele pe care le cunoașteți și care au făcut liposucție. Atunci când vă întâlniți cu chirurgul pentru o consultație, întrebați:
– Sunteți certificat în chirurgie plastică?
– Aveți o pregătire specifică în domeniul chirurgiei plastice?
– De cât timp sunteți chirurg plastician și câte proceduri ați efectuat?
– Aveți privilegii de spital pentru a efectua liposucție?
– Sunt un candidat pentru liposucție?
– Ce tehnică veți folosi?
– Cum îmi veți efectua procedura?
– Care sunt riscurile, complicațiile și timpul de recuperare?
– Ce se întâmplă dacă nu-mi plac rezultatele?
– Cum va arăta corpul meu la câțiva ani după procedură? - Pot fi efectuate mai multe intervenții de chirurgie plastică deodată?
Dacă sunteți interesat de alte proceduri de remodelare corporală sau de chirurgie plastică, discutați cu chirurgul despre posibilitatea de a efectua mai multe proceduri în același timp. Este posibil să puteți face liposucție în același timp cu alte proceduri de chirurgie estetică, cum ar fi liftingul facial, reducerea sânilor, abdominoplastia (abdominoplastie). Combinarea procedurilor poate îmbina timpul de vindecare, dar poate crește și riscurile. - Când vă puteți întoarce la activitățile obișnuite după liposucție?
Dacă ați suferit o intervenție ambulatorie, probabil că vă puteți întoarce la muncă în câteva zile. Vă puteți aștepta să vă simțiți din nou obișnuit la aproximativ două săptămâni după operație. Poate dura până la șase săptămâni până când veți putea reveni la activitățile fizice obișnuite. - Pot rămâne cicatrici duopă liposucție?
Veți avea cicatrici după procedura de liposucție. După operație, medicul vă va oferi sfaturi despre cum puteți avea grijă de dumneavoastră pentru a minimiza probabilitatea apariției unor cicatrici inestetice sau a unor complicații pe măsură ce vă vindecați. În general, majoritatea oamenilor au cicatrici foarte mici după operație. - Este liposucția permanentă?
Da, liposucția este o procedură cosmetică permanentă pentru a elimina grăsimea din anumite zone ale corpului. Aceasta îndepărtează permanent celulele adipoase. Dacă luați în greutate după procedură, de obicei nu va fi excesivă în zona în care ați suferit operația de liposucție. Rețineți că liposucția nu vă împiedică să luați în greutate și că operația nu este o soluție pentru obezitate. - Când pot fi observate rezultatele liposucției?
După operație, probabil că veți avea o oarecare umflătură și retenție de lichide. Veți începe să vă vedeți forma corporală îmbunătățită pe măsură ce umflătura și lichidele scad. Este posibil să dureze între trei și șase luni pentru ca umflătura să dispară complet înainte de a vedea rezultatele. - Este nevoie de o a doua procedură de liposucție?
Vă puteți aștepta la rezultate bune în urma liposucției. Majoritatea oamenilor nu au nevoie de o a doua procedură, cu excepția cazului în care aleg să își schimbe în viitor forma corpului din punct de vedere estetic. Liposucția este o procedură permanentă, dar puteți în continuare să luați în greutate după operație. - Liposucția înlătură celulita?
Liposucția nu îndepărtează celulita. Celulita este o afecțiune comună a pielii care face ca pielea să aibă “gropițe”. Aceasta apare adesea pe abdomen, fese, șolduri și coapse. Liposucția este capabilă doar să îndepărteze țesutul moale din corp. Celulita nu dispare cu liposucția, deoarece sub piele aveți benzi fibroase de țesut, mai degrabă decât țesut moale și gras. - Care este diferența dintre liposucție și abdominoplastie?
Liposucția și abdominoplastia sunt ambele proceduri cosmetice. Liposucția îndepărtează permanent celulele adipoase de pe o porțiune a corpului și vă scapă de depozitele de grăsime nedorite care nu răspund bine la dietă și exerciții fizice. O abdominoplastie este o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta excesul de piele și a strânge mușchii abdominali. O parte din grăsime este îndepărtată odată cu excesul de piele, de asemenea. Ați putea lua în considerare o abdominoplastie dacă pielea este întinsă din cauza sarcinilor sau dacă ați slăbit mult și aveți exces de piele pe corp. - Ce este liposucția 360?
Procedura de liposucție 360, cunoscută și sub numele de Lipo360, este o procedură chirurgicală de liposucție care îndepărtează grăsimea nedorită din mai multe zone ale corpului deodată. Lipo360 se concentrează pe secțiunea mediană, care include abdomenul superior și inferior și spațiul de deasupra șoldurilor. Uneori, aceasta include și spatele. Liposucția tradițională se concentrează doar pe o singură secțiune a corpului pentru îndepărtarea grăsimii. - Câtă greutate puteți pierde cu liposucția?
Cantitatea de greutate pe care o puteți pierde după o procedură de liposucție variază în funcție de obiectivele dvs., de partea corpului pe care a lucrat chirurgul și de cantitatea de grăsime care a fost efectiv îndepărtată. În medie, majoritatea oamenilor pierd o anumită greutate de grăsime după o procedură. Liposucția nu este o soluție pentru a elimina toată grăsimea din corp sau pentru a reduce greutatea corporală totală. - Când ar trebui să vă consultați cu medicul?
După procedura de liposucție, contactați medicul dacă aveți:
– Durere de lungă durată sau severă
– Umflături
– Scurgeri de lichid sau sânge din zona chirurgicală
– Febră
– Dificultăți de respirație sau dureri în piept - De ce stomacul este încă gras după liposucție?
Imediat după ce ați suferit o liposucție, umflarea și retenția de lichide de la operație pot face să pară că încă mai există grăsime în partea corpului unde au fost îndepărtate celulele adipoase. Unele persoane au, de asemenea, zone de piele lăsată acolo unde a fost îndepărtată grăsimea. Ambele probleme post-liposucție se ameliorează de obicei cu timpul. În plus, dacă au rămas celule de grăsime în zona care a fost liposucționată și dacă luați în greutate, aceste celule se vor mări. - Cum puteți avea parte de o recuperare mai rapidă?
Vă puteți vindeca după procedură și puteți vedea rezultatele finale mai repede ascultându-vă corpul și oferindu-i ceea de ce are nevoie. Dacă aveți nevoie de odihnă, trageți un pui de somn sau mergeți la culcare mai devreme. Dacă vă simțiți însetat, beți multă apă sau ceai. Dacă vă este poftă de mâncare, mâncați o gustare nutritivă. - Mersul pe jos ajută cu umflarea după liposucție?
Mersul pe jos ajută în general la procesul de recuperare. Cu toate acestea, inițial poate agrava umflătura dacă ați avut microlipo pe picioare, dar nu trebuie să vă faceți griji, deoarece aceasta va dispărea de la sine. - La cât timp după liposucție se pot face exerciții fizice?
În funcție de tipul de liposucție și de alte recomandări date de medicul dumneavoastră, puteți începe să faceți exerciții fizice după 2-4 săptămâni, dar o luați încet.
Concluzie
Liposucția este o procedură cosmetică electivă care prezintă riscuri majore. Este eficientă pentru sculptarea corpului și poate oferi rezultate care durează o viață întreagă. Cu toate acestea, trebuie să vă angajați să mențineți un stil de viață sănătos dacă doriți să profitați la maximum de această procedură. Nu este un substitut pentru pierderea în greutate și nu toată lumea este un candidat bun pentru aceasta. Așadar, asigurați-vă că vă întâlniți cu un chirurg plastician certificat și discutați potențialele complicații și riscuri înainte de operație.