Meniu

Glioblastom: simptome si optiuni de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Nicoleta pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Glioblastomul reprezintă cea mai comună și agresivă formă de tumoare cerebrală primară la adulți, având un impact profund asupra sănătății și calității vieții pacienților. Caracterizat prin creștere rapidă și capacitatea de a invada țesuturile învecinate, glioblastomul prezintă provocări semnificative în ceea ce privește tratamentul și prognosticul.

Deși cercetările avansează, opțiunile terapeutice rămân limitate, iar supraviețuirea pacienților este adesea scurtă. Simptomele pot varia în funcție de localizarea și dimensiunea tumorii, incluzând dureri de cap, convulsii și schimbări neurologice. Diagnosticul precoce și abordările terapeutice personalizate sunt esențiale pentru îmbunătățirea rezultatelor clinice și a speranței de viață.

Simptomele Glioblastomului

Dureri de cap: Durerile de cap asociate cu glioblastomul pot fi intense și persistente, adesea diferite de migrenele obișnuite. Acestea pot avea un caracter de presiune sau pulsație și se pot intensifica dimineața sau pot fi însoțite de greață și vărsături. Durerile de cap pot fi cauzate de creșterea presiunii intracraniene datorată tumorii sau edemului înconjurător. De asemenea, pot fi exacerbate de activități care cresc presiunea intracraniană, cum ar fi aplecarea sau tusea. Controlul eficient al durerilor de cap este esențial pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților și necesită o abordare multidisciplinară, inclusiv medicamente pentru durere și terapii adjuvante.

Convulsii: Acestea reprezintă un simptom comun în cazul pacienților cu glioblastom și pot fi printre primele semne ale prezenței tumorii. Acestea pot varia de la crize generalizate, cu pierderea cunoștinței și contracții musculare involuntare, până la crize parțiale, care pot afecta doar o anumită parte a corpului sau pot avea manifestări subtile, cum ar fi senzații neobișnuite sau scurte episoade de absență. Convulsiile sunt rezultatul activității electrice anormale în creier provocate de tumoare și pot fi declanșate de creșterea presiunii intracraniene sau de iritarea țesutului cerebral înconjurător. Managementul convulsiilor este esențial și poate include medicamente antiepileptice și monitorizarea atentă a pacientului pentru a preveni complicații și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Schimbări în funcția mentală, dispoziție sau personalitate: Glioblastomul poate avea un impact semnificativ asupra funcției cognitive și a stării emoționale a pacienților. Schimbările pot include dificultăți de concentrare, confuzie, pierderea memoriei pe termen scurt sau lung, și dificultăți în luarea deciziilor. Pacienții pot experimenta, de asemenea, schimbări de dispoziție, de la iritabilitate și depresie până la euforie neobișnuită. Aceste schimbări pot fi cauzate direct de tumoare sau pot fi efecte secundare ale tratamentelor. Suportul psihologic și intervențiile terapeutice pot ajuta pacienții și familiile lor să gestioneze aceste provocări complexe.

Schimbări în vorbire: Tulburările de vorbire sunt simptome frecvente în cazul glioblastomului, în special când tumoarea afectează zonele cerebrale responsabile de limbaj. Pacienții pot avea dificultăți în a găsi cuvinte, pot vorbi neclar sau pot avea probleme în a înțelege limbajul vorbit sau scris. În unele cazuri, pot apărea tulburări de articulație sau chiar pierderea completă a abilității de a vorbi. Terapia logopedică poate fi benefică în îmbunătățirea abilităților de comunicare și în adaptarea la noile provocări.

Schimbări senzoriale (vedere, auz, miros, atingere): Glioblastomul poate afecta funcțiile senzoriale, ducând la scăderea acuității vizuale, vedere dublă sau pierderea câmpului vizual. De asemenea, pacienții pot raporta pierderea auzului, modificări ale percepției mirosurilor sau sensibilității tactile. Aceste schimbări pot fi rezultatul presiunii exercitate de tumoare asupra zonelor cerebrale care procesează informațiile senzoriale sau pot fi efecte secundare ale tratamentelor. Evaluarea și tratamentul de către specialiști în domeniul senzorial sunt esențiale pentru a menține calitatea vieții pacienților.

Pierderea echilibrului sau coordonării: Pacienții cu glioblastom pot experimenta o pierdere a echilibrului sau probleme de coordonare, ceea ce poate crește riscul de căderi și alte accidente. Aceste simptome pot fi cauzate de afectarea zonelor cerebrale care reglează mișcarea și poziția corpului. Reabilitarea fizică și terapia ocupațională sunt componente importante ale tratamentului, ajutând pacienții să își recâștige independența și să îmbunătățească funcționarea zilnică.

Oboseală: Aceasta este un simptom frecvent întâlnit la pacienții cu glioblastom și poate fi debilitantă. Aceasta nu este doar o simplă senzație de somnolență, ci o extenuare profundă care nu se ameliorează cu odihna și poate afecta capacitatea de a efectua activități zilnice. Oboseala poate fi rezultatul direct al tumorii cerebrale, al tratamentelor adjuvante sau poate fi o reacție la stresul emoțional și fizic asociat cu boala. Managementul oboselii implică strategii de conservare a energiei, terapie de reabilitare și suport nutrițional, având ca scop îmbunătățirea calității vieții și susținerea pacientului în lupta cu boala.

Grețuri și vărsături: Grețurile și vărsăturile pot fi simptome ale prezenței glioblastomului, în special când tumoarea sau edemul asociat exercită presiune asupra anumitor zone ale creierului responsabile de controlul vomei. Aceste simptome pot fi, de asemenea, efecte secundare ale tratamentelor, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia. Controlul acestor simptome este esențial pentru menținerea stării de nutriție și hidratare a pacientului și poate include medicamente antiemetice și ajustarea regimului alimentar.

Opțiuni de Tratament pentru Glioblastom

Tratamentul glioblastomului implică o abordare multidisciplinară și poate include chirurgie, radioterapie, chimioterapie și terapii țintite.

Chirurgie

Scopul de a îndepărta din tumoare cât mai mult posibil: Scopul principal al chirurgiei în cazul glioblastomului este de a îndepărta cât mai mult posibil din masa tumorală fără a compromite funcțiile cerebrale esențiale. Chirurgia poate reduce simptomele cauzate de presiunea intracraniană și poate îmbunătăți eficacitatea altor forme de tratament, cum ar fi radioterapia și chimioterapia. Deși este rar posibilă îndepărtarea completă a tumorii datorită naturii sale infiltrative, reducerea volumului tumoral poate avea un impact pozitiv asupra supraviețuirii și calității vieții pacienților.

Tipuri de chirurgie (craniotomie, craniotomie în stare de veghe, terapie termică interstițială cu laser): În tratamentul glioblastomului, chirurgii pot opta pentru diverse tipuri de intervenții chirurgicale. Craniotomia standard implică îndepărtarea unei porțiuni din craniu pentru a accesa tumora, în timp ce craniotomia în stare de veghe permite pacientului să rămână conștient, facilitând astfel cartografierea funcțiilor cerebrale esențiale în timpul operației. Terapia termică interstițială cu laser este o metodă minim invazivă care utilizează căldura generată de un laser pentru a distruge celulele tumorale, fiind o opțiune pentru tumori dificil de accesat sau pentru pacienții care nu sunt candidați pentru chirurgie tradițională.

Tehnologii chirurgicale avansate (RMN intraoperator, cartografiere funcțională): Utilizarea tehnologiilor avansate, cum ar fi RMN-ul intraoperator și cartografierea funcțională, a îmbunătățit semnificativ precizia și siguranța intervențiilor chirurgicale pentru glioblastom. RMN-ul intraoperator oferă imagini în timp real ale creierului, permițând chirurgilor să distingă mai clar între țesutul tumoral și cel sănătos. Cartografierea funcțională, inclusiv stimularea magnetică transcraniană navigată, ajută la identificarea zonelor cerebrale responsabile de funcții critice, minimizând astfel riscul de deficite postoperatorii.

Terapie cu radiații

Terapie cu radiaţii modulate (IMRT): Această tehnică permite direcționarea precisă a radiațiilor către tumoare, limitând expunerea țesuturilor sănătoase înconjurătoare. Aceste metode avansate de radioterapie sunt esențiale în tratamentul glioblastomului, având ca scop distrugerea celulelor tumorale rămase după chirurgie și încetinirea progresiei bolii.

Terapie cu protoni (experimentală): Aceasta este o formă de radioterapie care utilizează protoni în loc de radiații X pentru a distruge celulele tumorale. Având un nivel mai precis de control asupra locului de eliberare a energiei, terapia cu protoni poate oferi un avantaj în reducerea dozei de radiații la țesuturile sănătoase. Deși este considerată experimentală pentru glioblastom, terapia cu protoni este subiectul unor cercetări clinice pentru a evalua eficacitatea și siguranța ei în tratamentul acestei boli.

Radiochirurgie stereotactică (pentru tumori recurente): Aceasta este o tehnică non-invazivă care folosește radiații focalizate pentru a trata tumori cerebrale recurente cu o doză mare de radiații într-o singură ședință sau în câteva ședințe. Această metodă poate fi o opțiune pentru pacienții care au epuizat alte forme de tratament sau pentru cei cu tumori situate în zone dificil de abordat chirurgical. Radiocirurgia stereotactică este valoroasă pentru capacitatea sa de a ținti precis tumoarea, minimizând impactul asupra țesutului cerebral sănătos înconjurător.

Chimioterapie

Temozolomida (standard de îngrijire): Aceasta este considerată tratamentul standard în managementul glioblastomului datorită eficacității sale în încetinirea progresiei bolii și în prelungirea supraviețuirii pacienților. Este un agent alchilant oral care traversează bariera hematoencefalică și induce moartea celulelor tumorale prin alchilarea ADN-ului. Temozolomida este adesea utilizată în combinație cu radioterapie după intervenția chirurgicală și continuată ca terapie de întreținere. Răspunsul la temozolomidă poate varia în funcție de caracteristicile moleculare ale tumorii, cum ar fi statusul de metilare MGMT, ceea ce subliniază importanța testării moleculare în personalizarea tratamentului.

Alte medicamente chimioterapice (pentru boala recurentă): Pentru glioblastomul recurent, opțiunile de chimioterapie se extind dincolo de temozolomidă, incluzând agenți precum lomustină, carmustină și bevacizumab. Aceste medicamente pot fi utilizate singure sau în combinație, în funcție de caracteristicile individuale ale bolii și de răspunsul la tratamentele anterioare. Chimioterapia pentru boala recurentă este orientată spre controlul creșterii tumorale și ameliorarea simptomelor, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Terapia tumorilor cu câmpuri electrice: Aceasta este o metodă neinvazivă care utilizează câmpuri electrice pentru a perturba diviziunea celulară a celulelor tumorale. Pacienții poartă un dispozitiv portabil care aplică aceste câmpuri electrice la nivelul scalpului. Terapia dată este utilizată în combinație cu chimioterapie pentru a îmbunătăți controlul bolii și a fost aprobată pentru tratamentul glioblastomului nou diagnosticat și recurent.

Terapia țintită: Aceasta reprezintă o abordare inovatoare în tratamentul glioblastomului, care vizează căi moleculare specifice implicate în creșterea și supraviețuirea celulelor tumorale. Aceste terapii sunt concepute pentru a bloca semnalele care promovează creșterea tumorală sau pentru a induce moartea programată a celulelor tumorale. Exemple de agenți de terapie țintită includ inhibitorii de tirozin-kinază și anticorpii monoclonali. Selectarea pacienților pentru terapia țintită se bazează pe profilul molecular al tumorii, ceea ce necesită testări genetice și moleculare detaliate.

Studii Clinice

Acestea reprezintă o componentă esențială în progresul tratamentului glioblastomului, oferind acces la terapii inovatoare și la abordări terapeutice aflate în faza de cercetare. Participarea la studii clinice poate oferi pacienților opțiuni suplimentare de tratament, inclusiv medicamente noi sau combinații de tratamente care nu sunt încă disponibile pe piață. Aceste studii sunt esențiale pentru evaluarea eficacității și siguranței noilor terapii și pot contribui la îmbunătățirea standardelor de îngrijire pentru toți pacienții cu glioblastom.

Îngrijire Suportivă și Tratamente Paliative

Acestea sunt vitale în managementul glioblastomului, având ca scop îmbunătățirea calității vieții pacienților și a familiilor lor. Acestea se concentrează pe ameliorarea simptomelor, gestionarea durerii și oferirea de suport emoțional și psihologic. Tratamentele paliative pot include terapii medicamentoase, intervenții chirurgicale minore pentru a reduce presiunea intracraniană și consiliere pentru a ajuta pacienții și familiile să facă față provocărilor bolii.

Întrebări frecvente

Care sunt semnele și simptomele timpurii ale glioblastomului?

Simptomele timpurii ale glioblastomului pot include dureri de cap persistente, convulsii, schimbări în funcția cognitivă sau personalitate și slăbiciune sau amorțeală în anumite părți ale corpului.

Cum este diagnosticat glioblastomul?

Glioblastomul este diagnosticat prin examene neurologice detaliate și teste imagistice avansate, cum ar fi RMN-ul, și este confirmat prin biopsie și analiza histologică și moleculară a țesutului tumoral.

Care este tratamentul standard pentru glioblastomul recent diagnosticat?

Tratamentul standard pentru glioblastomul nou diagnosticat include chirurgia pentru a îndepărta cât mai mult posibil din tumoare, urmată de radioterapie și chimioterapie cu temozolomidă.

Care este prognosticul pentru cineva cu glioblastom?

Prognosticul pentru pacienții cu glioblastom variază, dar durata medie de supraviețuire este de 12-18 luni, cu rate de supraviețuire pe 5 ani sub 10% pentru majoritatea grupelor de vârstă.

Poate fi glioblastomul vindecat?

În prezent, glioblastomul nu poate fi vindecat, dar tratamentele pot îmbunătăți calitatea vieții și pot extinde supraviețuirea pacienților.

Care sunt opțiunile de tratament pentru glioblastomul recurent?

Opțiunile de tratament pentru glioblastomul recurent includ chirurgia, radioterapia paliativă, chimioterapia cu agenți de linia a doua, terapiile experimentale prin studii clinice și îngrijirea suportivă.

Există tratamente noi sau studii clinice pentru glioblastom?

Da, există tratamente noi în curs de cercetare și numeroase studii clinice care evaluează eficacitatea terapiilor inovatoare, inclusiv imunoterapiile și terapiile țintite.

Cum influențează profilarea moleculară tratamentul și prognosticul glioblastomului?

Profilarea moleculară poate ghida terapia personalizată și poate oferi informații despre prognostic, identificând markeri precum mutația IDH, statusul de metilare MGMT și alte modificări genetice.

Care este rolul chirurgiei în tratamentul glioblastomului?

Chirurgia joacă un rol crucial în tratamentul glioblastomului, având ca scop să îndepărteze din tumoare cât mai mult posibil, pentru a reduce simptomele și a îmbunătăți eficacitatea altor terapii.

Cum funcționează radioterapia în tratamentul glioblastomului?

Radioterapia vizează distrugerea celulelor tumorale rămase după chirurgie și încetinirea creșterii tumorii, folosind tehnici precum radioterapia externă și radiochirurgia stereotactică.

Care sunt efectele secundare ale tratamentelor pentru glioblastom?

Efectele secundare ale tratamentelor pentru glioblastom pot include oboseală, greață, căderea părului, probleme cognitive și risc crescut de infecții, în funcție de tipul și intensitatea tratamentului.

Cum pot pacienții și familiile lor să facă față diagnosticului de glioblastom?

Pacienții și familiile pot găsi suport în consiliere, grupuri de suport, gestionarea eficientă a simptomelor și planificarea atentă a îngrijirilor pentru a face față impactului emoțional și fizic al bolii.

Concluzie

Glioblastomul rămâne una dintre cele mai provocatoare forme de cancer cerebral, cu un impact semnificativ asupra pacienților și familiilor lor. În ciuda progreselor în tratament și cercetare, prognosticul rămâne rezervat. Continuarea eforturilor de cercetare și dezvoltarea de noi terapii sunt esențiale pentru îmbunătățirea rezultatelor clinice și oferirea de speranță pacienților afectați de această boală.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Wirsching, H. G., & Weller, M. (2017). Glioblastoma. Malignant Brain Tumors: State-of-the-Art Treatment, 265-288.

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-49864-5_18

Dr. Nicoleta

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.