Meniu

Tromboembolism pulmonar: simptome si optiuni de tratament

Verificat medical
Ultima verificare medicală a fost facuta de Dr. Cristian pe data de
Scris de Echipa Editoriala Med.ro, echipa multidisciplinară.

Tromboembolismul pulmonar reprezintă o urgență medicală caracterizată prin blocarea arterelor pulmonare de către unul sau mai mulți trombi sanguini. Această afecțiune poate avea consecințe grave, inclusiv deteriorarea țesutului pulmonar și insuficiență respiratorie.

De cele mai multe ori, trombii se formează în venele profunde ale picioarelor, proces cunoscut sub numele de tromboză venoasă profundă (TVP), și migrează către plămâni. Simptomele pot varia de la dificultăți de respirație și dureri toracice până la tuse cu sânge și senzații de leșin. Diagnosticul prompt și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru reducerea riscului de complicații și deces.

Simptome ale tromboembolismului pulmonar

Dispneea bruscă

Dispneea bruscă, sau dificultatea de a respira, este adesea primul și cel mai frecvent simptom al tromboembolismului pulmonar. Aceasta poate apărea chiar și în repaus și se agravează în timpul activităților fizice. Dispneea poate fi însoțită de alte simptome, cum ar fi palpitații, transpirație și senzația de leșin. Este esențial ca pacienții să caute asistență medicală imediată în cazul apariției acestor simptome.

Durerea toracică care se agravează la respirație

Durerea toracică care se intensifică la inspirație profundă poate fi un semn al tromboembolismului pulmonar. Durerea poate fi ascuțită și poate iradia către umăr sau spate. În unele cazuri, durerea poate fi atât de severă încât pacienții pot confunda simptomele cu cele ale unui infarct miocardic. Orice durere toracică de acest tip necesită evaluare medicală urgentă pentru a exclude tromboembolismul pulmonar sau alte condiții grave.

Tuse

Tusea, în contextul tromboembolismului pulmonar, poate varia de la o tuse uscată și iritativă până la expectorație cu sânge (hemoptizie). Prezența sângelui în spută poate indica o leziune a vaselor de sânge din plămâni cauzată de obstrucția arterelor pulmonare. Hemoptizia este un simptom alarmant care necesită evaluare medicală imediată, deoarece poate semnala o complicație gravă a tromboembolismului pulmonar sau poate fi un indiciu al altor afecțiuni pulmonare serioase.

Ritm cardiac rapid sau neregulat

Un ritm cardiac rapid sau neregulat (aritmie) poate apărea ca răspuns la stresul pus pe inimă în încercarea de a pompa sânge prin arterele pulmonare blocate. Acest simptom poate fi însoțit de palpitații, senzație de bătăi puternice ale inimii. Aritmiile pot crește riscul de complicații cardiace și necesită atenție medicală pentru a preveni probleme mai grave.

Amețeală sau leșin

Amețeala sau leșinul (sincopa) pot apărea ca urmare a scăderii oxigenării creierului și a fluxului sanguin insuficient, condiții care pot fi provocate de tromboembolismul pulmonar. Aceste simptome pot indica o urgență medicală, deoarece sugerează o posibilă compromitere a circulației sanguine și necesită intervenție medicală rapidă pentru a preveni alte leziuni.

Transpirații excesive

Transpirațiile excesive pot apărea ca parte a răspunsului organismului la stresul și anxietatea asociate cu tromboembolismul pulmonar. De asemenea, pot fi un semn al efortului suplimentar al corpului de a menține funcțiile vitale în condiții de hipoxie (niveluri scăzute de oxigen).

Cianoza

Cianoza, sau colorația albastră a pielii și mucoaselor, este un semn că țesuturile nu primesc suficient oxigen, o condiție cunoscută sub numele de hipoxemie. În cazul tromboembolismului pulmonar, cianoza poate apărea datorită obstrucției fluxului sanguin către plămâni și a schimbului ineficient de gaze. Acest simptom este un indicator al severității afecțiunii și necesită intervenție medicală de urgență pentru restabilirea oxigenării adecvate.

Simptomele trombozei venoase profunde (TVP)

Durere sau umflare a piciorului: Durerea sau umflarea piciorului sunt simptome comune ale trombozei venoase profunde, o afecțiune care poate precede tromboembolismul pulmonar. Durerea poate varia de la o senzație de greutate sau crampe până la durere acută și poate fi însoțită de umflarea vizibilă a piciorului afectat. Aceste simptome apar deoarece trombul blochează fluxul sanguin în venele profunde, provocând acumularea de sânge și presiune în zona respectivă. Este important ca pacienții să recunoască aceste semne timpurii și să solicite evaluare medicală pentru a preveni complicațiile asociate cu TVP.

Sensibilitate, roșeață sau căldură în zona afectată: Sensibilitatea, roșeața sau senzația de fierbințeală în zona afectată sunt alte semne ale trombozei venoase profunde. Aceste simptome pot indica inflamația și iritația cauzate de prezența trombului în venele profunde. Pacienții pot observa că zona afectată este mai caldă la atingere comparativ cu restul corpului și poate prezenta o culoare roșiatică sau violetă. Aceste semne trebuie evaluate de un medic, deoarece pot indica necesitatea unui tratament imediat pentru TVP.

Opțiuni de tratament pentru tromboembolismul pulmonar

Tratamentul tromboembolismului pulmonar vizează prevenirea formării de noi trombi și tratarea celor existenți pentru a reduce riscul de complicații și de deces.

Terapia anticoagulantă

Heparina: Aceasta este un anticoagulant rapid care se administrează prin injecție și este adesea folosită imediat după diagnosticarea tromboembolismului pulmonar pentru a preveni creșterea trombilor existenți și formarea altora noi. Este esențială monitorizarea atentă a pacienților care primesc heparină, deoarece dozajul trebuie ajustat în funcție de răspunsul individual pentru a evita riscul de sângerare excesivă sau de formare a altor trombi.

Heparina cu greutate moleculară mică: Aceasta este preferată de mulți medici datorită efectelor sale mai predictibile și necesității mai reduse de monitorizare comparativ cu heparina standard. Se administrează prin injecții subcutanate și este adesea folosită ca tratament de tranziție către anticoagulantele orale sau ca tratament pe termen lung la pacienții care necesită o stabilizare mai rapidă a coagulării sângelui.

Arixtra: Acesta este un anticoagulant sintetic care se leagă de antitrombină și inhibă factorul Xa, un pas cheie în procesul de coagulare. Arixtra este utilizat în tratamentul tromboembolismului pulmonar și al trombozei venoase profunde și are avantajul unui risc mai scăzut de sângerare comparativ cu alte anticoagulante. Acesta se administrează prin injecție subcutanată o dată pe zi.

Anticoagulante orale: Acestea sunt utilizate pentru tratamentul pe termen lung al tromboembolismului pulmonar. Apixaban și rivaroxaban sunt inhibitori direcți ai factorului Xa și sunt preferați de unii medici datorită administrării mai simple și necesității reduse de monitorizare. Warfarina este un anticoagulant tradițional care necesită monitorizare regulată a INR-ului (raportul normalizat internațional) pentru a asigura eficacitatea și siguranța tratamentului. Alegerea anticoagulantului oral depinde de caracteristicile individuale ale pacientului și de preferințele medicului.

Terapia trombolitică

Indicații pentru utilizare: Terapia trombolitică este indicată în cazurile de tromboembolism pulmonar sever, unde există un risc iminent de deces sau când alte tratamente nu sunt eficiente. Aceste medicamente, cunoscute și ca dizolvante de cheaguri, sunt utilizate pentru a descompune rapid trombii care blochează arterele pulmonare. Utilizarea lor este rezervată situațiilor critice, datorită capacității de a restabili perfuzia pulmonară și de a reduce presiunea asupra inimii. Decizia de a administra terapie trombolitică se bazează pe evaluarea atentă a beneficiilor în raport cu riscurile potențiale.

Riscuri și complicații: Deși terapia trombolitică poate fi salvatoare, ea vine cu un risc semnificativ de sângerare, inclusiv riscul de hemoragie intracraniană. Alte complicații pot include reacții alergice la medicamentele trombolitice și recurența tromboembolismului. Monitorizarea atentă a pacientului în timpul și după administrarea tratamentului este esențială pentru a identifica și a gestiona orice complicații care pot apărea.

Extracția trombului ghidată cu cateter

Extracția trombului cu ajutorul unui cateter este o procedură minim invazivă care poate fi utilizată pentru a îndepărta trombii din arterele pulmonare. Procedura implică introducerea unui cateter printr-o venă, de obicei la nivelul inghinal, și ghidarea acestuia către locul unde se află trombul. Această tehnică poate fi o opțiune pentru pacienții care nu pot primi terapie trombolitică sau când trombii sunt prea mari și prezintă un risc imediat pentru viața pacientului.

Embolectomia chirurgicală

Embolectomia chirurgicală este o intervenție chirurgicală deschisă care implică îndepărtarea mecanică a trombului din artera pulmonară. Aceasta reprezintă o procedură care se efectuează în cazuri de urgență, când alte metode de tratament nu sunt posibile sau au eșuat. Datorită naturii sale invazive, embolectomia chirurgicală este asociată cu riscuri mai mari și necesită o echipă chirurgicală experimentată și facilități adecvate.

Plasarea unui filtru în vena cavă inferioară

Plasarea unui filtru în vena cavă inferioară este o procedură care poate preveni migrația trombilor din venele profunde ale picioarelor către plămâni. Filtrul este un dispozitiv mic, de obicei sub formă de umbrelă sau plasă, care se introduce în vena cavă printr-un cateter. Această metodă este adesea utilizată la pacienții care nu pot beneficia de terapie anticoagulantă sau la cei care continuă să dezvolte trombi în ciuda tratamentului anticoagulant. Filtrul respectiv poate fi o soluție pe termen lung sau temporară, în funcție de necesitățile pacientului.

Întrebări frecvente

Care este diferența dintre embolia pulmonară și tromboembolismul pulmonar?

Embolia pulmonară se referă la blocarea unei artere pulmonare de către un tromb sau alt material, în timp ce tromboembolismul pulmonar este termenul specific pentru blocarea arterei de către un tromb sanguin.

Poate fi fatal tromboembolismul pulmonar?

Da, tromboembolismul pulmonar poate fi fatal, în special dacă trombul este mare sau dacă există mai mulți trombi care blochează arterele pulmonare.

Cât timp durează recuperarea după un tromboembolism pulmonar?

Timpul de recuperare după un tromboembolism pulmonar variază în funcție de severitatea cazului și de răspunsul la tratament, putând dura de la câteva săptămâni la câteva luni.

Este posibil să ai tromboembolism pulmonar fără simptome?

Da, este posibil ca tromboembolismul pulmonar să nu prezinte simptome, ceea ce face diagnosticarea mai dificilă și crește riscul de complicații.

Poate tromboembolismul pulmonar recidiva după tratament?

Da, există un risc de recurență a tromboembolismului pulmonar, în special dacă factorii de risc persistă sau tratamentul nu este urmat corespunzător.

Există efecte pe termen lung ale tromboembolismului pulmonar?

Da, efectele pe termen lung pot include hipertensiunea pulmonară și insuficiența cardiacă dreaptă, în funcție de gravitatea și frecvența episoadelor de tromboembolism.

Cum îmi pot reduce riscul de a dezvolta tromboembolism pulmonar?

Riscul poate fi redus prin menținerea unei greutăți sănătoase, exerciții fizice regulate, evitarea imobilității prelungite și renunțarea la fumat.

Ce ar trebui să fac dacă suspectez că am tromboembolism pulmonar?

Dacă suspectați că aveți tromboembolism pulmonar, este esențial să căutați asistență medicală de urgență pentru evaluare și tratament.

Există remedii naturale sau tratamente alternative pentru tromboembolismul pulmonar?

Deși anumite modificări ale stilului de viață pot ajuta la prevenire, tratamentul medical este esențial pentru gestionarea tromboembolismului pulmonar.

Cât de des ar trebui să mă întorc la medic după tratamentul pentru tromboembolism pulmonar?

Urmărirea medicală va fi stabilită de medicul dumneavoastră în funcție de răspunsul la tratament și de necesitatea ajustării terapiei.

Concluzie

Tromboembolismul pulmonar este o afecțiune gravă care necesită diagnosticare rapidă și tratament adecvat. Recunoașterea simptomelor și aderarea la un plan de tratament sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a acestei condiții și pentru reducerea riscului de complicații pe termen lung. Este important ca pacienții să fie conștienți de factorii de risc și să colaboreze îndeaproape cu echipa medicală pentru a asigura cele mai bune rezultate posibile.

Ti s-a parut folositor acest articol?

Da
Nu

Surse Articol

Goggs, R., Benigni, L., Fuentes, V. L., & Chan, D. L. (2009). Pulmonary thromboembolism. Journal of Veterinary Emergency and Critical Care, 19(1), 30-52.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1476-4431.2009.00388.x

Dr. Cristian

Consultați întotdeauna un Specialist Medical

Informațiile furnizate în acest articol au caracter informativ și educativ, și nu ar trebui interpretate ca sfaturi medicale personalizate. Este important de înțeles că, deși suntem profesioniști în domeniul medical, perspectivele pe care le oferim se bazează pe cercetări generale și studii. Acestea nu sunt adaptate nevoilor individuale. Prin urmare, este esențial să consultați direct un medic care vă poate oferi sfaturi medicale personalizate, relevante pentru situația dvs. specifică.