Frica de RMN

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

Pentru unele persoane, efectuarea unei scanari RMN pentru detectarea sau monitorizarea unor afectiuni poate fi o experienta de cosmar, mai ales daca pacientul este claustrofob. Legarea, necesitatea de sta nemiscat, durata procedurii, la care se adauga zgomotele ciudate si luminile deranjante sunt aspecte care fac ca experienta sa provoace frica de RMN si atacuri de panica in toata regula. Potrivit unor studii, acest fenomen poate fi clasificat ca fobie de RMN.
RMN este o investigatie prin rezonanta magnetica, cu un sistem care utilizeaza unde radio pentru a crea imagini ale tesuturilor si organelor din interiorul corpului. Este o metoda deosebit de eficienta pentru diagnosticarea si monitorizarea unor afectiuni grave precum cancerul, in care si cele mai mici modificari de forma, structura si dimensiune a tesuturilor prezinta relevanta clinica. In acest context, frica de RMN ar trebui depasita pentru a putea beneficia de avantajele acestei metode de examinare vitala pentru anumiti pacienti.

Cum se depaseste frica de RMN?

Exista cateva solutii probate de experti prin care persoanele care au fobie de RMN sau claustrofobie sa poata efectua totusi investigatia prin rezonanta magnetica. Unele dintre acestea tin de conditiile obiective ale desfasurarii scanarii, altele de capacitatea pacientului de a-si depasi frica si altele de solutii medicamentoase.

Un RMN deschis

In unele orase si anumite clinici, pentru pacientii care sufera de claustrofobie este disponibila si optiunea unui RMN deschis. In acest caz, este inlaturata total sau partial anxietatea introducerii intr-un tub. Exista mai mult spatiu de respiratie intr-un RMN deschis si lipsa unora dintre pereti nu mai exercita aceeasi presiune asupra pacientului ca intr-un RMN clasic. Aparatul are un tub mai scurt si este deschis din toate cele patru laturi, astfel incat persoana nu se va simti blocata sau sufocata de spatiul mic.

Familiarizarea cu procedura

Teama de necunoscut si imprevizibilul experimentat declanseaza adesea reactii necontrolate. Solutia este ca pacientul sa se informeze, sa discute cu medicul sau tehnicianul care efectueaza scanarea, pentru a se pregati mental sa faca fata situatiei cu calm si mai putina anxietate.

Terapia prin muzica

Acele sunete puternice enervante ale aparatului RMN vor induce cu siguranta stres. Acest lucru poate determina cresterea tensiunii arteriale, facandu-l pe pacient anxios. Pentru a evita situatia, se poate cere tehnicianului sa puna muzica relaxanta in timpul procedurii.

Respiratia profunda si meditatia

Pot ajuta pacientul sa se relaxeze in timpul unui RMN. Acesta poate incerca o tehnica de vizualizare, sa se gandeasca la un loc placut, in care se simte bine. Vizualizarea este atat o tehnica de calmare, cat si de distragere a atentiei.

Aromaterapie

Tehnicienii pot infuza pe perne vanilie sau lavanda. Mirosul linistitor poate relaxa pacientul in timpul petrecut in interiorul tubului RMN.

Compania unei persoane apropiate

Un membru al familiei sau un prieten poate sta alaturi de pacient pe parcursul procedurii. Acesta poate fi o prezenta reconfortanta, care sa distraga persoana de la contextul examinarii.

Medicamente

Daca niciunul dintre sfaturile de mai sus nu ajuta, pacientul va cere medicului sa ii administreze medicamente anti-anxietate, sedative sau anestezice. In cazuri speciale, in care pacientul este extrem de claustrofob, sedarea este singura optiune. Daca medicul considera necesar si nu exista alte impedimente, se poate recurge chiar la anestezie generala.
Cu o informare corecta, anticiparea tuturor etapelor procedurii, tehnici de relaxare sau cu sedative, investigatia RMN poate fi efectuata chiar si pacientilor care au frica de RMN.