RMN torace

Last updated on:
Written by Dr. Matei Alexandru

RMN-ul la torace este o metoda de investigatie imagistica, in care se utilizeaza tehnologii moderne de analizare amanuntita a corpului, cu scopul identificarii unei anumite patologii, afectiuni sau boli. Dupa ce medicul radiolog depisteaza diagnosticul, poate sa monitorizeze starea afectiunii si sa recomande tratamente adecvate.

RMN-ul realizat la nivelul toracelui are la baza o tehnologie sofisticata, care genereaza imagini clare, tridimensionale, pe care medicii le folosesc pentru a le interpreta in mod corespunzator si pentru a stabili un diagnostic. Aceasta investigatie poate depista care este sursa de aparitie a clasicelor dureri de spate toracice, dar si ce se afla in spatele lor. Exista multi pacienti care sunt deranjati de astfel de dureri, situatie care este frecvent intalnita in randul persoanelor de toate varstele.

Din acest motiv, examenul RMN toracic capata un rol important in viata pacientului, fiind printre singurele forme de examinare care reusesc sa identifice precis cauza durerii.

Cum stii cand trebuie sa apelezi la examinarea RMN la torace?

Pacientii care experimenteaza dureri la nivelul coloanei vertebrale toracice isi pot indrepta atentia catre procedura de RMN la torace, astfel incat sa identifice in mod corespunzator problema cu care se confrunta. Daca te afli si tu intr-o astfel de situatie pe care nu stii cum sa o gestionezi, ia legatura cu un medic specialist pentru urmarea unor indicatii relevante. Disconfortul si durerile resimtite in zonele cervicale si lombare din cadrul coloanei vertebrale pot indica o patologie severa.

Cu alte cuvinte, RMN-ul realizat la nivelul toracelui este recomandat in momentul in care durerile de spate toracice nu se opresc, ci, din contra, persista si cresc in intensitate. Bineinteles, aceasta scanare trebuie sa fie efectuata atunci cand exista simptome clare in ceea ce priveste leziunile nervoase. Simptomele frecvent intalnite sunt chiar:

• incontinenta;
• durerile de spate carora li se alatura si febra;
• pierderea slabiciunii sau a sensibilitatii extremitatilor, organelor genitale sau a rectului.

Exista riscuri si contraindicatii in privinta scanarii RMN la torace?

Vestea buna este ca scanarea RMN la torace nu produce radiatii daunatoare, dar exista si cazuri deosebite, in care se pot manifesta efecte secundare din cauza undelor radio si a magnetilor. Cu toate acestea, Institutul National de Inima, Plaman si Sange atesta faptul ca exista un numar infim de riscuri la care pacientul se supune.

Inainte de efectuarea procedurii, este necesar ca pacientul sa discute cu medicul radiolog, caruia ii ofera si o fisa cu istoricul medical, astfel incat acesta sa se asigure ca procedura nu reprezinta niciun risc. Exista si anumite situatii in care examinarea este interzisa; atunci cand pacientii au implantante in corp urmatoarele obiecte metalice:

• defibrilatoare sau stimulatoare cardiace;
• implant metalic de orice fel;
• implanturi cohleare;
• proteze sau implanturi dentare;
• schije, tije metalice etc.

Bineinteles, pot aparea efecte adverse si in ceea ce priveste substanta de contrast, cea care este utilizata pentru clarificarea semnificativa a rezultatelor. Aceasta poate sa manifeste o anumita reactie alergica la nivelul rinichilor, afectandu-le buna functionare. De asemenea, investigatia nu este recomandata nici pacientilor care sufera de claustrofobie, din cauza formei cilindrice a aparatului, dar si a timpului indelungat petrecut in timpul examinarii. Cu toate acestea, medicii sunt in permanenta comunicare cu pacientul lor, pentru a-l calma si pentru a-l ajuta sa se simta cat mai in siguranta.

Prin urmare, pacientii care se confrunta cu un nivel neplacut si anormal de durere toracica la nivelul spatelui, trebuie sa intre in contact cu medicii radiologi cu care se pot sfatui. Acestia, la randul lor, analizeaza fisa medicala a pacientului si hotarasc daca pot beneficia de scanarea RMN la torace in conditii sigure sau nu.