Meniu

Rinoplastie anestezie locala

Actualizat pe:

Rinoplastia necesita anestezie locala cu sedare sau anestezie generala, in functie de cat de complexa este interventia chirurgicala si de ceea ce prefera chirurgul. Discuta cu medicul inainte de operație ce tip de anestezie este cel mai potrivit. Cu anestezie locala, nasul si zona din jurul lui sunt amortite. Probabil te vei fi usor sedat, dar treaz in timpul interventiei chirurgicale, relaxat si fara durere. Anestezia generala iti permite sa dormi pe parcursul operatiei.

Ce simti cu anestezie locala in rinoplastie?

Anestezia locala implica amortirea unei zone a corpului folosind un tip de substanta numit anestezic local. Aceste substante pot fi utilizate pentru a trata afectiuni dureroase, pentru a preveni durerea in timpul unei proceduri sau operatii sau pentru a calma durerea dupa o interventie chirurgicala. Spre deosebire de anestezicele generale, cele locale nu te fac sa iti pierzi cunostinta. Aceasta inseamna ca sunt in general mai sigure, nu necesita in mod normal nicio pregatire speciala inainte de a fi utilizare si te poti recupera ulterior mai repede.
Nu vei putea simti nicio durere dupa o anestezie locala, desi s-ar putea sa simti in continuare o presiune sau o miscare in zona anesteziata. In mod normal, dureaza doar cateva minute pentru a pierde senzatiile in zona in care este administrat un anestezic local. Senzatia deplina ar trebui sa revina atunci cand medicamentul a disparut, cateva ore mai tarziu.

Cum functioneaza anestezia locala?

Anestezia locala functioneaza prin blocarea conexiunilor nervoase care transmit stimuli durerosi de la zona afectata catre creier. Este o procedura simpla, care poate fi efectuata in cazul rinoplastiei prin injectare si nu necesita prezenta unui medic anestezist. Anestezia locala poate fi realizata si de medicul chirurg. De obicei, este utilizata pentru tratamente mai scurte si dureaza aproximativ 1-2 ore. Injectiile pot fi repetate, in cazul in care operatia de rinoplastie dureaza mai mult.
Durerea administrarii anesteticului prin injectare poate fi substantiala din cauza sensibilitatii crescute a zone in care se face interventia de rinoplastie si a zonei largi in care trebuie sa se difuzeze substanta pentru ca efectul de amortire sa se produca.
Desi are mai putine efecte secundare, iar refacerea dupa anestezie dureaza mult mai putin in cazul anesteziei locale, chirurgii plasticieni prefera anestezia generala. Exista situatii in care este posibil ca anestezia sa nu isi faca efectul, din cauza unei infectii, a selectiei gresite a solutiei anestezice locale, a unor greseli tehnice, a unor variatii anatomice cu inervatie accesorie si din cauza anxietatii pacientului, ceea ce duce la situatii complicate in timpul interventiei. In plus, rinoplastia este o operatie complexa, de finete, iar reactiile, miscarile sau starea de anxietate a pacientului care ramane treaz in timpul procedurii pot adauga un plus de dificultate rinoplastiei.
In functie de complexitatea operatiei de rinoplastie, de starea pacientului, de durata si de experienta medicului chirurg, acesta poate hotari care dintre cele doua tipuri de anestezie este mai sigura pentru pacientul sau. Ambele au avantaje si dezavantaje, insa medicul este in masura sa decida de la caz la caz, in functie si de alte contraindicatii pe care pacientul le poate avea la administrarea unei substante.