Meniu

Rinoplastie laser

Actualizat pe:

Rinoplastia chirurgicala este o procedura estetica de mare finete din cauza structurii complexe a nasului. Interventiile de infrumusetare trebuie sa conserve perfect anatomia acestuia, iar rinoplastia cu laser a aparut pentru a ajuta medicii sa obtina precizia dorita. Laserul este un instrument nou in domeniul operatiilor estetice de remodelare a oaselor si cartilajului. Tehnologia moderna a dezvoltat o noua sonda laser cu dimensiuni mici pentru a efectua ceea ce numim rinoplastie asistata cu laser. Acesta poate avea un grad de finete si precizie mai mare in comparatie cu rinoplastia clasica, efectuata cu ajutorul bisturiului.
Operatia efectuata cu laser nu trebuie privita insa ca o procedura miraculoasa, cu rezultate substantial deosebite de rinoplastia chirurgicala clasica, ci ca un mod de a ajuta chirurgul sa indeplineasca scopurile operatiei, atat pe cel estetic, cat si pe cel legat de functionalitatea nasului pentru pacient.

Ce inseamna rinoplastie cu laser?

Desi numele interventiei poate parea impresionant pentru pacient, trebuie spus ca in cazul rinoplastiei laser nu exista diferenta foarte mare in ceea ce priveste desfasurarea procedurii, priceperea si experienta chirurgului plastician fiind aspectele esentiale ale operatiei. Laserul este folosit la taierea si indepartarea cu precizie a structurilor, iar procedurile ulterioare sunt in intregime realizate de catre medic, remodelarea, refacerea structurilor anatomice si cusaturile sunt infaptuite integral de chirurgul plastician.
Singura capacitate de utilizare a laserului este taierea pe piele si nu este posibila modificarea formei nasului cu laser pentru interventii chirurgicale. A revendica operatia la nas cu laser este, potrivit specialistilor, un mod de a face publicitate printre nespecialisti, iar in prezent reusita unei rinoplastii este meritul exclusiv al medicului.
Un studiu clinic realizat recent pe un total de 50 de pacienti, jumatate operati cu metode chirugicale clasice, jumatate prin interventii asistate cu laser, a aratat rezultate mai bune la pacientii la care s-a realizat rinoplastia prin folosirea laserului. Refacerea postoperatorie, cat si gradul de satisfactie a pacientilor a fost mai mare in grupul de rinoplastie asistata cu laser, comparativ cu rinoplastia standard deschisa. Medicii au observat, de asemenea, o reducere a edemului in perioada imediat postoperatorie in grupul operat cu laser si o retragere completa mai rapida a umflaturii.
Taietura cu laser nu este recomandabila in toate cazurile insa, din cauza structurii nasului. In probleme medicale precum deviatia de sept, daca pacientul are o abatere uaoara, operatia cu laser poate fi o optiune buna. In acest caz, septul deviat este indreptat cu septoplastie cu laser. Aceasta tehnica poate fi de ajutor pentru indreptarea septului fara a provoca nicio durere (nici inainte, nici dupa interventie), cu mult mai putine sangerari si un proces de vindecare mai usor.
Tehnica de rinoplastie asistata cu laser este fezabila si sigura si nu are complicatii majore, iar rezultatele estetice si functionale pot fi suprapuse rinoplastiei clasice, dar cu un grad mai mare de precizie intraoperatorie, satisfactie mai mare a pacientului, un camp operatoriu mai curat si mai putine sangerari. Aspectul definitoriu al oricarui rezultat pozitiv al rinoplastiei este insa priceperea si experienta chirurgului plastician.