Meniu

Plicatura gastrica: Pregatire, recuperare, riscuri, beneficii si pret

Actualizat pe:
Scris de Dr. Crina Pop

Plicatura gastrica este o procedură chirurgicală utilizată pentru tratarea obezității. Aceasta presupune plierea și suturarea stomacului pentru a-i reduce volumul, ceea ce duce la o senzație de sațietate cu o cantitate mai mică de produse alimentare. Procedura urmărește să limiteze cantitatea de alimente pe care o persoană o poate consuma, promovând astfel pierderea în greutate. Deși plicatura gastrică poate fi o soluție eficientă de pierdere în greutate pentru unele persoane, este o procedură chirurgicală care implică riscuri și potențiale complicații. Ca și în cazul oricărei intervenții chirurgicale pentru pierderea în greutate, aceasta trebuie luată în considerare după o evaluare atentă și o consultare cu un profesionist calificat din domeniul sănătății.

Ce presupune o plicatura gastrică?

Plicatura gastrică este o procedură prin care, cu ajutorul unei tehnici speciale de pliere și cusătură, volumul pungii gastrice este redus într-o formă mai mică, asemănătoare unui tub. În timpul procedurii, chirurgul face mai multe incizii mici în abdomen și introduce un endoscop, un tub subțire și flexibil cu o cameră, pentru a vizualiza locul operației. În continuare, cea mai mare curbură a stomacului este pliată spre interior și suturată, creând efectiv mai multe îndoituri în stomac. Acest lucru reduce capacitatea stomacului, făcându-l mai mic și astfel restricționând cantitatea de alimente pe care o poate conține. Principalele motive pentru care plicatura gastrică este aleasă sunt că în cadrul operației nu se efectuează nicio rezecție și nici nu se introduc obiecte străine în stomac. Spre deosebire de alte operații bariatrice, plicatura gastrică nu implică îndepărtarea sau redirecționarea tractului digestiv, făcând-o o procedură reversibilă, ceea ce înseamnă că suturile pot fi îndepărtate dacă este necesar, permițând stomacului să revină la dimensiunea sa inițială.

Tipuri de plicatură gastrică

  • Plicatura peretelui frontal
    Plicatura peretelui frontal nu este o procedură frecventă și nici nu este recomandată chiar dacă există un pliu pe peretele frontal, deoarece acesta se poate întinde în timp din cauza peretelui posterior liber și poate duce din nou la creșterea în greutate. 
  • Plicatura laterală
    Această operație de plicatura gastrică este cea mai utilizată practică din întreaga lume. În aceasta pereții frontali și posterior ai stomacului sunt pliați și cusuți pe ei înșiși. Această metodă este preferată în chirurgie deoarece se efectuează prin laparoscopie care datorită aplicării sale economice nu necesită materiale suplimentare.

Cine este eligibil pentru plicatura gastrică?

Plicatura gastrică este cea mai potrivită metodă de slăbire pentru persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) de 35 și mai mare, dar poate fi luată în considerare și în unele cazuri cu un IMC mai mic. La fel, aceasta se potrivește persoanelor care, de-obicei, consumă porții de dimensiuni mari. 

Pregătirea pentru operația de plicatura gastrică

Perioada preoperatorie este extrem de importantă pentru toate tipurile de intervenții bariatrice, iar medicii și personalul medical din fiecare clinică oferă pacienților instrucțiuni și cerințe de urmat în ceea ce privește plicatura gastrică. De asemenea, aceștia pregătesc o listă cu toate lucrurile necesare pe care pacientul trebuie să le aibă la spital, cum ar fi documente, îmbrăcăminte, produse de îngrijire etc. Recomandările comune pentru toți pacienții care se supun unei intervenții de plicatură gastrică includ:

  • Dieta pre-operatorie, se recomandă cu 2 sau 3 săptămâni înainte de procedură. Această dietă este bogată în proteine și săracă în calorii și are ca scop reducerea grăsimii hepatice.
  • Evaluarea unei liste de medicamente care nu pot fi luate înainte de operație, de exemplu cele pe bază de aspirină. Utilizarea oricărui tip de medicamente trebuie să fie aprobată de către chirurg.
  • Renunțarea la fumat cu cel puțin două luni înainte de intervenția planificată.  Acest obicei crește riscurile de pneumonie, cheaguri de sânge, infecții postoperatorii și alte complicații care pot încetini procesul de vindecare.
  • Informarea și consultarea. Pacienții ar trebui să participe la cursuri speciale organizate în unele clinici și la consultanță psihologică pentru a se asigura că decizia de a se supune unei intervenții chirurgicale de plicatură gastrică este bine analizată și că pacientul are cunoștințe adecvate despre procedură.

Beneficiile pentru sănătate a plicaturii gastrice

În funcție de greutatea preoperatorie a pacientului, acesta se poate aștepta la o pierdere  între 30% și 55% din excesul de greutate corporală în primii 2 ani după operație. Multe comorbidități legate de obezitate se ameliorează sau se rezolvă după intervenția de plicatură gastrică. Diabetul, hipertensiunea, apneea obstructivă de somn și nivelurile anormale de colesterol se ameliorează la peste 75% dintre pacienții care se supun unei proceduri bariatrice. Deși nu sunt încă disponibile studii pe termen lung, pierderea în greutate care are loc după plicatura gastrică duce la o îmbunătățire semnificativă a acestor afecțiuni medicale în primul an după operație. Alte avantaje majore ale plicaturii gastrice sunt:

  • Procedura este reversibilă, sistemul digestiv poate fi rearanjat ca înainte de operație.
  • Tehnica laparoscopică înseamnă tăieturi chirurgicale mici care nu lasă semne foarte vizibile de cicatrici.
  • Dacă intervenția chirurgicală nu funcționează se pot folosi și alte metode.
  • Nu se îndepărtează nicio parte a stomacului în timpul procedurii, astfel încât recuperarea pacientului este mult mai rapidă.
  • Nu există nicio interferență majoră cu sistemul digestiv, ceea ce asigură un risc scăzut de complicații.
  • Nu este necesară introducerea de obiecte sau dispozitive străine în stomac.
  • Are loc o reducere semnificativă a consumului de alimente, fără deficiențe nutriționale.
  • Restricțiile alimentare sunt minore în comparație cu alte proceduri bariatrice.
  • Nu sunt necesare ajustări ulterioare.
  • Pierderea în greutate în primul an după operație este semnificativă de 40-70%.

Alte beneficii pe termen lung ale pierderii susținute în greutate prin operația de plicatură gastrică

  • Remisiune pe termen lung pentru diabetul de tip 2
  • Ameliorarea depresiei
  • Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare
  • Îmbunătățirea fertilității masculine și feminine
  • Ameliorarea durerilor articulare
  • Eliminarea apneei obstructive de somn.

Riscurile pentru sănătate a plicaturii gastrice

Există un risc relativ scăzut de complicații asociate cu procedura, totuși cele mai semnificative efecte secundare raportate includ greața și vărsăturile, care durează de obicei, aproximativ o săptămână după operație. Alte riscuri sunt cele standard legate de orice intervenție chirurgicală și de anestezia generală, precum și separarea zonelor cusute și scurgeri din zonele suturate, care pot necesita o intervenție chirurgicală suplimentară. Alte dezavantaje ale operației sunt:

  • Există foarte puțini chirurgi cu experiență în acest domeniu.
  • Prin utilizarea tehnicii laparoscopice există riscul de lezare a organelor din jur, de infecție și de sângerare.
  • Este posibilă scurgerea din zona cu suturi folosite pentru a plia stomacul.
  • Procedura este relativ nouă și experimentală, prin urmare, toate costurile sunt acoperite de pacienți.
  • Există puține informații despre ratele de succes pe termen lung și posibilele complicații.

Îngrijirea și recuperarea după plicatura gastrică

După procedura de plicatura gastrică, care nu durează mai mult de 2 ore, pacientul trebuie să rămână în spital timp de două zile. Timpul complet de recuperare după operația de plicatură gastrică este relativ scurt. Desigur acesta depinde de la o persoană la alta, dar recuperarea completă durează, de obicei, aproximativ 4 săptămâni. În primele 2 săptămâni după operație, pacienților li se recomandă să nu se întoarcă la muncă și la responsabilitățile zilnice deoarece se vor simți obosiți și slăbiți după ce sunt externați din spital.

Plicatura gastrică preț

Prețurile pentru operația de plicatura gastrică pot varia în funcție de condițiile pieței locale din regiunea în care se află pacientul, de nivelul de experiență al medicului care va efectua operația,  de starea și dotarea spitalului sau clinicii în care se va efectua operația. Prețul unei astfel de operație poate să înceapă de la 1.500 Euro și poate să ajungă chiar și peste 3.000 Euro.

Concluzie

Plicatura gastrică este o tehnică emergentă în domeniul operațiilor bariatrice care oferă o abordare mai puțin invazivă și reversibilă a pierderii în greutate. Prin capacitatea sa de a reduce dimensiunea pungii stomacale fără îndepărtarea permanentă a acestuia sau încorporarea obiectelor străine, plicatura gastrică minimizează riscul de complicații asociate cu alte proceduri. În plus, eficacitatea sa în obținerea unei pierderi semnificative în greutate și în îmbunătățirea condițiilor medicale legate de obezitate o face o opțiune atractivă pentru pacienții care caută o viață mai sănătoasă și mai activă.