
Ramura chirurgiei care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea bolilor cardiovasculare poarta numele de chirurgie cardiovasculara. Afectiunile din aceasta categorie reprezinta una din principalele cauze ale mortalitatii, asa ca pentru remedierea lor, este nevoie de un tratament chirurgical eficient.
Printre principalele afectiuni ce pot beneficia de tratament chirurgical se numara bolile aortei, ale arterei pulmonare, sau ale arterelor coronare, bolile valvulare, cele cardiace congenitale la adult, boala cerebrovasculara, ischemia acuta ori chiar cronica a membrelor inferioare si superioare, cardiomiopatia hipertrofica, tumorile cardiace si mediastinale si anevrismele de aorta.
Cum se desfasoara o interventie de chirurgie cardiovasculara?
O etapa deosebit de importanta din chirurgia cardiovasculara, indiferent de interventia cu care are de-a face o persoana, este anestezia. Anestezia este procedura care ii permite pacientului sa suporte actul chirurgical, fara sa treaca prin efectele negative pe care acesta le presupune.
Fara anestezie, multor oameni le-ar fi teama sa treaca printr-o operatie, ceea ce este de inteles. Mai mult decat atat, utilizarea anesteziei creeaza conditiile potrivite pentru ca interventia sa se desfasoare intr-un mod cat mai optim.
Etapele anesteziei in chirurgia cardiovasculara sunt preanestezia, inductia, mentinerea si trezirea din anestezie. La randul ei, prima etapa se imparte in preanestezie, premedicatie, medicatie specific cardiaca, antiagregante plachetare, sedare si analgezie.
Cat de importanta este monitorizarea in timp interventiilor de chirurgie cardiovasculara?
In chirurgia cardiovasculara, ,onitorizarea controlului functiilor vitale in timpul anesteziei, a interventhiei chirurgicale si in perioada postoperatorie imediata este deosebit de importanta. Electrocardiograful, spre exemplu, are rolul de a inregistra activitatea electrica a inimii. Prin intermediul lui se pot afla aspecte precum cauzele palpitatiilor si a durerilor in piept, eficienta anumitor medicamente etc.
Din punct de vedere al temperaturii, este monitorizata atat cea centrala, cat si cea periferica. Cea centrala se refera la temperatura creierului si a organelor perfuzate, in timp cea periferica se concentreaza pe temperatura tesuturilor mai putin perfuzate.
Chirurgie cardiovasculara – ce trebuie sa stii despre transplantul cardiac?
Una din cele mai mari descoperiri in materie de chirurgie cardiovasculara a fost transplantul de inima. Acesta presupune inlocuirea totala a inimii unui pacient cu cea a unui donator, aflat in moarte cerebrala. Moartea cerebrala se refera la pierderea functiilor creierului, iar corpul pacientului nu mai poate supravietui fara sprijin artificial, ceea ce inseamna ca nu exista sansa de recuperare. Dupa patru decenii de practica, interventia a fost standardizata.
Christiaan Barnard a fost un chirurg din Africa de Sud, care a ramas cunoscut in istorie pentru ca a realizat primul transplant cardiac la om. Acest lucru se intampla 1967, fiind rezultul muncii prestate de echipe de medici din America si Europa. Alexis Carrel, este un alt nume important pentru evolutia transplantului de organe, apartinand unui chirurg si biolog francez.
Pentru efectuarea unui transplant cardiac exista trei etape ce trebuie urmate: etapa de pretransplant, cea de transplant propriu-zis si de post transplant. Exista anumite centre specializate la care se poate realiza interventia de transplant cardiac.
In concluzie, chirurgia cardiovasculara este una din cele mai importante ramuri ale chirurgiei, deoarece bolile cardiovasculare sunt un factor de mortalitate des intalnit.