Hematologie

Actualizat pe:

Prin hematologie se intelege ramura din medicina care se ocupa cu studierea sangelui si a bolilor de sange, care la randul sau, este compus din mai multe elemente celulare: eritrocitele, leucocitele si trombocitele. Responsabilitatile medicului hematolog sunt prevenirea, studierea cauzei, diagnosticarea si tratarea acestor boli. Ei sunt cei care vor efectua numeroase teste de laborator si pe urma vor interpreta rezultatele obtinute pentru a da un diagnostic cat mai corect.

Medicul hematolog isi va putea da seama de categoria din care face parte o anumita boala hematologica in functie de elementul din sange pe care il afecteaza, ceea ce il va ajuta sa ofere tratamentul potrivit in situatia data. Astfel, medicul respectiv se va putea confrunta cu diverse tipuri de anemii, tulburari la nivelul trombocitelor, leucemie, tumori ale celulelor sangvine etc.

Care sunt cauzele bolilor hematologice?

Exista mai multe motive care pot duce la aparitia unei boli hematologice, iar totul incepe de la factorul genetic. Desi sunt destul de rare, unele afectiuni vor fi transmise in mod ereditar si vor putea fi diagnosticate inca din perioada prenatala. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, pacienta va trece printr-o serie de investigatii specifice.

Bineinteles, mostenirea genetica nu este singura cauza a bolilor hematologice. Se mai poate vorbi si despre expunerea la substante chimice sau la chimioterapice, expunerea la doze mari de radiatii, anumite virusuri si bolile cronice.

Un exemplu bun cu privire la expunerea la niste doze mari de radiatii este cel al bombardamentelor de la Hiroshima si Nagasaki, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand multi supravietuitori au inceput sa prezinte primele semne ale unor boli de sange.

De unde stii ca trebuie sa te duci la un consult hematologic?

La bolile hematologice nu se poate vorbi despre niste simptome clare, asa ca multor oameni le va fi dificil sa-si dea seama cand este momentul potrivit pentru a vizita cabinetul unui medic hematolog. Singurele indicii pe care le au sunt tulburarile de coagulare, care se pot manifesta prin roseata fetei, amorteala degetelor, transpiratie, febra inexplicabila, furnicaturi etc.

Inainte de primul consult, exista cateva indicatii pe care orice pacient trebuie sa le urmeze, precum renuntarea la fumat si bauturi alcoolice, la medicamente si la mancare cu 12 ore inainte. Un alt lucru la care pacientii trebuie sa fie atenti este sa nu consume prea multe lichide cu o zi inainte, iar daca exista un medicament de care au nevoie neaparat, il vor informa pe medic.

Copilaria reprezinta momentul in care apare cea mai des intalnita anomalie a sangelui, asa ca nu este o idee rea pentru adulti sa-i duca pe cei mici la un control in acest sens. Vanataile, sangerarile nazale, durerile de cap si de stomac ar putea fi semnele unei afectiuni grave, asa ca este nevoie de o consultatie cat mai rapida.

Concluzii

In cele din urma, bolile hematologice sunt un subiect complex, iar pentru diagnosticarea si tratarea lor este nevoie de o echipa de doctori care au un nivel de pregatire ridicat si suficienta experienta in domeniu. Cu planul de tratament potrivit, situatia va fi remediata.

 

 

Articole Hematologie