Stomatologie

Stomatologie

Pe intelesul tuturor, prin stomatologie, ca definitie, se face referire la o ramura a medicinei care se ocupa cu studierea anatomiei, fizionomiei si patologiei cavitatii bucale si dintilor, principalul obiectiv fiind de a gasi metode optime de tratare a diferitelor afectiuni cunoscute. Prin urmare, dupa cum se poate observa, acest domeniu a fost creat pentru a putea intelege mai bine problemele de natura dentara cu care omul ar putea ajunge sa se confrunte si, implicit, pentru ca acestea sa poata fi rezolvate.

Stomatologie – definitie si in ce consta o consultatie?

Daca ai fost interesat sa dai un search pe tema „stomatologie definitie” atunci, probabil, te intereseaza si sa afli in ce consta o consultatie stomatologica, aceasta situandu-se in topul serviciilor practicate in domeniu la ora actuala. Asadar, atunci cand o persoana se decide sa ia parte la o astfel de consultatie, de regula, va trebui sa treaca prin urmatoarele etape:

1. Anamneza

Prima activitate regasita in cadrul unei consultatii consta intr-o conversatie deschisa dintre pacient si stomatolog, cadrul medical avand nevoie sa obtina cateva informatii esentiale inainte de a putea trece la urmatoarea etapa. Asadar, clientului ii vor fi adresate cateva intrebari personale, prin intermediul carora doctorul isi va putea face o prima impresie cu privire la situatia de fata:

● ce varsta, ce provenienta si ce ocupatie are pacientul;
● daca, in prezent, pacientul se confrunta cu anumite afectiuni medicale si, implicit, daca are prescris un tratament pentru acestea;
● daca pacientul a mai fost, de curand, la dentist si daca, in trecut, a trebuit sa treaca prin anumite interventii stomatologice;
● motivul pentru care a fost infaptuita aceasta vizita.

2. Radiografia dentara

In functie de informatiile primite, stomatologul va putea decide ca pacientul sa ia parte la o radiografie dentara, prin intermediul acesteia putand sa fie observata situatia regasita in interiorul cavitatii orale. De regula, aici tinde sa se opteze pentru o radiografie panoramica, aceasta permitand o analiza a tuturor dintilor. Imaginea rezultata va putea evidentia cauza de la care porneste disconfortul pacientului, stomatologul fiind pregatit sa treaca la cea de-a treia etapa a consultatiei.

3. Examenul clinic

De indata ce dentistul a analizat imaginea rezultata de pe urma radiografiei panoramica, el va putea incepe examenul clinic propriu-zis. In prima faza se va concentra pe zona afectata, fiind necesar sa se afle gradul de complexitate si stadiul la care problema se situeaza. In functie de situatie, cadrul medical va decide daca pacientul trebuie tratat sau nu de urgenta.

De asemenea, pe langa zona afectata, dentistul va putea analiza alte cateva aspecte importante ale cavitatii bucale:

● sanatatea generala a dintilor;
● daca igiena este realizata in parametrii optimi;
● gradul de mobilitate a dintilor;
● daca gingia este sanatoasa;
● daca mucoasa bucala nu prezinta proprietati iesite din comun.

In concluzie, un consult stomatologic este, de regula, format din cele trei etape mentionate pe parcursul articolului. In functie de rezultatele obtinute, medicul va putea decide daca pacientul trebuie sau nu tratat de urgenta. Specialistii recomanda ca fiecare om sa ia parte, cel putin o data pe an, la un consult stomatologic de rutina.